Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Χτυπώντας τη φοροδιαφυγή, στηρίζουμε την κοινωνία- συνέντευξη στην εφημερίδα REALNEWS

Τον σχεδιασμό της κυβέρνησης στο οικονομικό πεδίο για το 2024 περιγράφει στη Realnews ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης. Μεταξύ άλλων, μιλά για τη στήριξη των νοικοκυριών απέναντι στην ακρίβεια, την οικονομική ενίσχυση νέων ζευγαριών αλλά και τον σχεδιασμό για την πάταξη της φοροδιαφυγής.  Ο Κ. Χατζηδάκης αναφέρεται στα πρώτα νομοσχέδια που θα φέρει μέσα στο 2024, ενώ όσον αφορά τον γάμο των ομοφύλων, τονίζει πως τα μέλη της κυβέρνησης έχουν μια αυξημένη θεσμική υποχρέωση ως προς αυτό. Όσο για τη στάση της Εκκλησίας, ο υπουργός Οικονομικών επισημαίνει ότι «οι απόψεις της Εκκλησίας ήταν, είναι και θα είναι απολύτως σεβαστές. Ωστόσο, εδώ δεν μιλάμε για θρησκευτικό γάμο, αλλά για πολιτικό».

 

Μέσα στην εβδομάδα ανακοινώσατε μέτρα για την στήριξη των νέων ζευγαριών. Αρκούν αυτά για τη στήριξη των οικογενειών; Η ακρίβεια, ειδικά στα τρόφιμα, είναι το νούμερο ένα πρόβλημα για τα νοικοκυριά…

Η αύξηση του επιδόματος γέννησης από 400 έως 1.500 ευρώ, αναλόγως του αριθμού των παιδιών και με αναδρομική ισχύ από 1ης/1/2023, που ανακοινώσαμε με την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη είναι μία ακόμη έμπρακτη απάντηση της κυβέρνησης στο πρόβλημα της εισαγόμενης ακρίβειας. Και θα χρηματοδοτηθεί από τους πόρους που εξοικονομούμε από το νέο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών. Δεν αποτελεί όμως παρά μέρος μόνο της πολυεπίπεδης προσπάθειας της κυβέρνησης απέναντι στην ακρίβεια, η οποία περιλαμβάνει επίσης το «καλάθι του νοικοκυριού», το πλαφόν κέρδους στο βρεφικό γάλα κ.λπ. Ενώ θυμίζω ότι έχουν ξεκινήσει να ισχύουν από 01.01.24 μία σειρά μέτρων για τη στήριξη των νέων γονέων: η αύξηση αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά, η αύξηση του επιδόματος μητρότητας σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, η θέσπιση κοινωνικού τιμολογίου ρεύματος πολυτέκνων, η αύξηση οικογενειακού επιδόματος για τους δημοσίους υπαλλήλους κ.ά. Το πρόβλημα της εισαγόμενης ακρίβειας δεν απαιτεί μεγάλα λόγια. Αλλά μία σοβαρή οικονομική πολιτική. Διότι αυτή μας δίνει τη δυνατότητα εφαρμογής μίας ουσιαστικής κοινωνικής πολιτικής!

 Εάν όμως συνεχιστεί η κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα με τις επιθεσεις των Χούθι στα πλοια δεν θα φέρει και άλλες αυξήσεις;  Πέρα από τα προϊόντα για παράδειγμα και στα καύσιμα.

Καμιά χώρα στον κόσμο δεν βρίσκεται σε «προστατευτική γυάλα». Η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή δείχνει ότι το διεθνές περιβάλλον παραμένει ασταθές. Προφανώς, δεν μπορώ να προβλέψω, πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Αυτό όμως, που μπορώ να διαβεβαιώσω τους αναγνώστες είναι ότι -όπως και τα προηγούμενα τεσσεράμισι χρόνια- έτσι και τώρα θα συνεχίσουμε στο δρόμο μίας σοβαρής οικονομικής πολιτικής που δίνει έμφαση στην δημοσιονομική σταθερότητα και στην προσέλκυση επενδύσεων. Χάρη σε αυτή την πολιτική -και παρά την κληρονομιά της δεκαετούς κρίσης και τις κρίσεις του κορωνοϊού και της ενέργειας που ακολούθησαν: Είχαμε τον τρίτο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη. Η ανεργία μειώθηκε σε μονοψήφιο ποσοστό για πρώτη φορά μετά την έναρξη της κρίσης. Ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε στα 780 ευρώ και ο μέσος μισθός αυξήθηκε πάνω από 20% από το 2019 μέχρι σήμερα. Ενώ μπορούμε παράλληλα να εφαρμόζουμε την κοινωνική πολιτική για την οποία σας μίλησα. Φυσικά, καμιά κυβέρνηση στον κόσμο δεν έχει μια «μαγική γομολάστιχα» για να διαγράψει το πρόβλημα της ακρίβειας. Η αύξηση των μισθών έχει τα όριά της. Και όταν κανείς τα υπερβεί είτε επιβαρύνει υπέρμετρα τους φορολογούμενους είτε τις επιχειρήσεις στον ιδιωτικό τομέα. Με αυτονόητες αρνητικές συνέπειες για όλους. Η κυβέρνηση όμως βλέπετε παράλληλα έχει αυξήσει σημαντικά τους ελέγχους, επιβάλλοντας παράλληλα μεγάλα πρόστιμα. Αυτό δείχνει και την αποφασιστικότητά μας να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα. Θα ήθελα, όμως, να ζητήσω και από τους καταναλωτές τη δική τους συνεργασία. Όταν ελέγχουν περισσότερο τι αγοράζουν θα οδηγήσουν και εκείνοι από τη δική τους πλευρά όσους επιχειρηματίες καταφεύγουν σε αθέμιτες πρακτικές σε μια άλλη πιο θετική λογική.

 Η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα pos πότε θα ολοκληρωθεί;

Η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS είναι μία σημαντική πρωτοβουλία στο πλαίσιο της προσπάθειας περιορισμού της φοροδιαφυγής και είμαστε αποφασισμένοι να ολοκληρωθεί. Ήδη βρισκόμαστε στην πιλοτική φάση προκειμένου να εντοπιστούν και να επιλυθούν τυχόν προβλήματα και τεχνικές πολυπλοκότητες και ήδη έχουμε τις πρώτες διασυνδέσεις. Η σχετική απόφαση ορίζει ως καταληκτική ημερομηνία την 29η Φεβρουαρίου του 2024. Γι’αυτό θα ήθελα και από την εφημερίδα σας να στείλω το μήνυμα προς όλους όσους τους αφορά, να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες. Διότι το έργο αυτό θα προχωρήσει. Είναι άλλωστε έργο και του Ταμείου Ανάκαμψης. Δεν πρόκειται να βάλουμε νερό στο κρασί μας γι’αυτό!

Το πρώτο νομοσχέδιο του 2024 θα είναι το νομοσχέδιο για τις παραλίες. Πιστεύετε ότι η εικόνα στις παραλίες θα είναι καλύτερη φέτος το καλοκαίρι σε σχέση με πέρυσι;

Όλοι θυμόμαστε τις περυσινές εικόνες στις παραλίες, τις κινητοποιήσεις των απλών πολιτών, το «κίνημα της πετσέτας».  Ήταν πρακτικά το πρώτο θέμα που αντιμετώπισα όταν πήγα στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Ήταν αρκετοί τότε εκείνοι που δεν μας πίστεψαν, όταν εξέφρασα τη βούλησή μας για αυστηρούς και συνεχείς ελέγχους. Όμως, τους διαψεύσαμε. Και έλεγχοι έγιναν και πρόστιμα επιβλήθηκαν. Και φέτος είμαστε αποφασισμένοι να είμαστε ακόμη πιο αποτελεσματικοί. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και το νομοσχέδιο που παρουσιάσαμε. Με το οποίο βάζουμε ουσιαστικά μία τάξη στη δημόσια περιουσία σε παραθαλάσσιες περιοχές: Με ηλεκτρονικούς διαγωνισμούς για την παραχώρηση των αιγιαλών, με νέες και σαφείς υποχρεώσεις των παραχωρησιούχων για την εξυπηρέτηση του κοινού, με τα αυστηρά πρόστιμα που θα φτάνουν μέχρι τη σφράγιση σε περίπτωση παραβάσεων, και με τις «απάτητες παραλίες» (τις παραλίες, δηλαδή, απόλυτης προστασίας σε περιοχές Natura). Δημιουργούμε με λίγα λόγια ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τις παραλίες. Ένα πλαίσιο που συνδυάζει την προστασία του περιβάλλοντος με τη λελογισμένη ανάπτυξη και την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της χώρας!

Ποια θα είναι η επόμενη μεγάλη παρέμβασή σας;

Θα αφορά στην προσπάθεια το Υπερταμείο και οι δημόσιες επιχειρήσεις που λειτουργούν υπό την ομπρέλα του να περάσουν σε μία νέα εποχή, ώστε να κινηθούμε πιο αποφασιστικά και αποτελεσματικά στο θέμα της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Για να το κατορθώσουμε, δεν χρειάζεται να εφεύρουμε τον τροχό. Αρκεί να κοιτάξουμε άλλες ιστορίες επιτυχίας που είχαμε στην Ελλάδα. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η ΔΕΗ. Η οποία, χάρη στις πρωτοβουλίες μας, αντιμετώπισε τα ελλείμματά της, έδωσε ευκαιρίες στους εργαζομένους της και απέκτησε ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική. Θέλουμε, λοιπόν, να μετατρέψουμε -για να το πω απλά- τις θυγατρικές του Υπερταμείου σε «μικρές ΔΕΗ»  οι οποίες: Θα απαλλαγούν από τις δυσκαμψίες που χαρακτηρίζουν σήμερα επιχειρήσεις που σχετίζονται με το Δημόσιο. Θα αποκτήσουν μεγαλύτερη επιχειρησιακή ευελιξία. Και θα συμβάλλουν ολοένα και περισσότερο στην ανάπτυξη της πατρίδας μας. Στο πλαίσιο της ίδιας προσπάθειας, δρομολογούμε τη δημιουργία Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου στο πλαίσιο του Υπερταμείου. Θα είναι ένα επενδυτικό εργαλείο, αντίστοιχο με αυτά που λειτουργούν στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, που θα κινητροδοτεί αναπτυξιακές πρωτοβουλίες ιδιαίτερα σε τομείς που δεν καλύπτονται επαρκώς και θα έχουν προστιθέμενη αξία για την οικονομία.

Το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο τα μέλη της κυβέρνησης πρέπει να το ψηφίσουν;

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει πει ότι το νομοσχέδιο αυτό δεν πρέπει να γίνει αφορμή διχασμού. Στόχος προφανώς είναι να υπερψηφιστεί και τα μέλη της κυβέρνησης έχουν μία αυξημένη θεσμική υποχρέωση ως προς αυτό. Ταυτόχρονα, καθώς πρόκειται για ένα συνειδησιακό θέμα για τους συναδέλφους, διευκρινίστηκε ότι δεν θα επιβληθεί κομματική πειθαρχία. Σε αυτό το πλαίσιο επισημάνθηκε ότι υπάρχει και η κοινοβουλευτική δυνατότητα της αποχής, η οποία είναι μία καλύτερη διέξοδος από την καταψήφιση. Αυτό αναδεικνύει και τη σημασία της προσπάθειας που γίνεται ώστε να υπάρξει διακομματική στήριξη για το νομοσχέδιο. Και έχουμε βάσιμους λόγους να πιστεύουμε ότι τελικά θα υπερψηφιστεί. Σε κάθε περίπτωση, θέλω να σημειώσω, ότι η Νέα Δημοκρατία απέδειξε για άλλη μία φορά ότι μπορεί να κάνει έναν ανοιχτό και δημοκρατικό διάλογο για όλα τα θέματα. Και αυτός είναι ένας λόγος που με κάνει περήφανο για την παράταξή μας!

Πάντως η Ιερά Σύνοδος λέει όχι στον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και θα στείλει επιστολή στους βουλευτές ενώ την επόμενη Κυριακή θα διαβαστεί και κείμενο στους ιερούς ναούς. Τι λετε;

 Οι απόψεις της Εκκλησίας ήταν, είναι και θα είναι απολύτως σεβαστές. Ωστόσο εδώ δεν μιλάμε για θρησκευτικό γάμο. Αλλά για πολιτικό. Επίσης, η κυβέρνηση αυτή έχει αποδείξει στην πράξη ότι οι πόρτες της είναι πάντα ανοιχτές, σκύβει πάνω από τα προβλήματα της Εκκλησίας και δίνει λύσεις όπου απαιτείται. Και έτσι θέλουμε να συνεχίσουμε.

Θέλω, όμως, να διευκρινίσω δύο ακόμα πράγματα. Πρώτον, στο πλαίσιο της ρύθμισης αυτής αντιμετωπίζουμε νομοθετικά μία πραγματικότητα που ήδη υφίσταται. Διότι, ένα παιδί σήμερα, μπορεί ήδη να ζει σε ένα σπίτι, όπου κατοικεί ένα ομόφυλο ζευγάρι, καθώς το δικαίωμα υιοθεσίας για έναν από τους δύο προβλέπεται ήδη από το 1946. Δεύτερον, νομίζω πως όλοι πρέπει να αντιμετωπίσουμε το θέμα και από την πλευρά της ανθρωπιάς. Θα μου επιτρέψετε να πω και της ελληνικής ανθρωπιάς. Εμείς οι Έλληνες θα θεωρούσαμε, άραγε, ανθρώπινο, όχι μόνο να αντιμετωπίζουμε κάποιους συμπολίτες ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, αλλά να αντιμετωπίζουμε και κάποια παιδιά ως παιδιά δεύτερης κατηγορίας σε σχέση με τα υπόλοιπα δικά μας παιδιά; Ταιριάζει, άραγε, αυτό με τις παραδόσεις, το φιλότιμο και την ανθρωπιά του Έλληνα;

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο