Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

«Δέκα Προτεραιότητες για την Ανάπτυξη και τον Πολίτη.» Εισήγηση στη Συν/ξη Τύπου για την παρουσίαση του Β’ κύκλου των υπολοίπων 10 προτεραιοτήτων για το ΥΠΑΝΥΠ

__PC_2_8_2012_Σήμερα θα σας παρουσιάσουμε δέκα ακόμα προτεραιότητες του Υπουργείου μας. Προτεραιότητες που δεν σχετίζονται άμεσα με διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας, που όμως δεν είναι λιγότερο σημαντικές. 

 

Είναι πρωτοβουλίες για να καλύψει η Ελλάδα το χαμένο έδαφος, είναι πρωτοβουλίες απολύτως αναγκαίες που αφορούν άμεσα και τους πολίτες. Δράσεις που έπρεπε να έχουν ήδη γίνει και οι οποίες εκφράζουν την αποφασιστικότητά μας, για να αλλάξει η Ελλάδα. 

Διότι αυτός είναι ο στόχος μας. Να βγάλουμε την Ελλάδα από τη σημερινή κρίση, να ανακτήσουμε ως χώρα την αυτοπεποίθηση και την αισιοδοξία μας. 

Δεν θα το πετύχουμε με λόγια. Ούτε με υποσχέσεις, ούτε με αναθέματα. Λόγω της κρίσης και των αντικειμενικών προβλημάτων που δημιουργεί είχαμε παρασυρθεί στο να υπερκαταναλώνουμε συνθήματα, υποσχέσεις και αφορισμούς. Αναλύαμε την κρίση, αντί να σχεδιάζουμε πώς θα την υπερβούμε… 

  

Συνέντευξη Τύπου υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστή Χατζηδάκη

«Δέκα Προτεραιότητες για την Ανάπτυξη και τον Πολίτη»

28-8-2012

 

 

 

Στις αρχές Αυγούστου σας ενημερώσαμε για τις προτεραιότητες του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, που αφορούσαν διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας μας.
Θεωρώ ιδιαίτερα θετικό για τη χώρα μας ότι εκείνες οι εξαγγελίες χαιρετίστηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στοιχείο που και αυτό με τη σειρά του επιβεβαιώνει τη σταδιακή αλλαγή κλίματος απέναντι στη χώρα μας, όπως σημείωσε και ο Πρωθυπουργός, ο Αντώνης Σαμαράς.
Τις προτεραιότητες αυτές έχουμε ήδη ξεκινήσει να υλοποιούμε και στην πορεία θα σας ενημερώνουμε για την εξέλιξη καθεμίας από αυτές. Ασφαλώς έχουμε ακόμα πολύ δρόμο και πολλή ανηφόρα μπροστά μας.
Σήμερα θα σας παρουσιάσουμε δέκα ακόμα προτεραιότητες του Υπουργείου μας. Προτεραιότητες που δεν σχετίζονται άμεσα με διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας, που όμως δεν είναι λιγότερο σημαντικές.
Είναι πρωτοβουλίες για να καλύψει η Ελλάδα το χαμένο έδαφος, είναι πρωτοβουλίες απολύτως αναγκαίες που αφορούν άμεσα και τους πολίτες. Δράσεις που έπρεπε να έχουν ήδη γίνει και οι οποίες εκφράζουν την αποφασιστικότητά μας, για να αλλάξει η Ελλάδα.
Διότι αυτός είναι ο στόχος μας. Να βγάλουμε την Ελλάδα από τη σημερινή κρίση, να ανακτήσουμε ως χώρα την αυτοπεποίθηση και την αισιοδοξία μας.
Δεν θα το πετύχουμε με λόγια. Ούτε με υποσχέσεις, ούτε με αναθέματα. Λόγω της κρίσης και των αντικειμενικών προβλημάτων που δημιουργεί είχαμε παρασυρθεί στο να υπερκαταναλώνουμε συνθήματα, υποσχέσεις και αφορισμούς. Αναλύαμε την κρίση, αντί να σχεδιάζουμε πώς θα την υπερβούμε.
Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να τελειώνουμε με τα λόγια και να αρχίσουμε όλοι – και ιδίως εμείς οι πολιτικοί – να δουλεύουμε περισσότερο. Να βάλουμε συγκεκριμένους στόχους και να τους πετύχουμε.
Οι προτεραιότητες που θα παρουσιάσουμε σήμερα είναι τέτοιοι στόχοι. Συγκεκριμένοι, εφικτοί και μετρήσιμοι. Και θα προσπαθήσουμε να τους υλοποιήσουμε όλους στο ακέραιο.
Όλες έχουν δύο βασικές συνισταμένες: Την ανάπτυξη της χώρας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.  Η υλοποίησή τους θα βελτιώσει την καθημερινότητα των συμπολιτών μας. Θα συμβάλει στη σταδιακή αλλαγή των πραγμάτων. Και στην παρούσα φάση, αυτό θα είναι ένα μεγάλο κέρδος για όλους μας.
Για την παρουσίασή τους έχουν χωριστεί σε δύο ενότητες: πρώτη είναι η ενότητα που αφορά τις Υποδομές, τις Μεταφορές & τα Δίκτυα και η δεύτερη αφορά το πλαίσιο της Ανάπτυξης και της Ανταγωνιστικότητας.
Συγκεκριμένα:
Α. Υποδομές, Μεταφορές & Δίκτυα
1. Εκτέλεση Μεγάλων Έργων
Πέρα από τα μεγάλα οδικά έργα, τους αυτοκινητόδρομους που υπήρχαν στην πρώτη δέσμη μέτρων, είναι ανάγκη να ξεμπλοκάρουν και άλλα σημαντικά έργα που θα τονώσουν άμεσα την οικονομία, αλλά και την ανάπτυξη της  χώρας.  Δηλαδή, έργα αναγκαία για να υποστηριχθεί η παραγωγική βάση της Ελλάδας.
Αυτά είναι:
1. Οι επεκτάσεις του ΜΕΤΡΟ της Αθήνας: Η επέκταση του μετρό προς Ανθούπολη αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2013,
η επέκταση προς Ελληνικό τον Ιούλιο του 2013
και η επέκταση προς Χαϊδάρι τον Σεπτέμβριο του 2013. Η επέκταση της γραμμής 3: Χαϊδάρι – Πειραιάς αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2017, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει οι πρόδρομες εργασίες.
2. Η επέκταση του Τραμ στον Πειραιά θα ξεκινήσει μέχρι το τέλος του 2012 και αναμένεται να ολοκληρωθεί  τον Δεκέμβριο του 2015.
3. Τα λιμάνια όπως της Ηγουμενίτσας, της Πάτρας και του Λαυρίου. Η Β΄ Φάση του Λιμένα Ηγουμενίτσας πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως τον Ιούλιο του 2013 και η Γ΄ Φάση τον Οκτώβριο του 2016. Ο Λιμένας Πατρών πρέπει να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2016 και ο Λιμένας Λαυρίου (εργασίες που αφορούν στην επέκταση των λιμενικών εγκαταστάσεων στο χερσαίο και θαλάσσιο τμήμα) αναμένεται να ενταχθεί στις αρχές του 2013 και να ολοκληρωθεί εντός της προγραμματικής περιόδου.
4. Η ολοκλήρωση του Προαστιακού Σιδηροδρόμου. Το τμήμα ΣΚΑ-Τρεις Γέφυρες αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2012 και το τμήμα Πειραιάς – Τρεις Γέφυρες αναμένεται να επαναδημοπρατηθεί μέχρι το τέλος του 2012.
5. Η ολοκλήρωση των νέων διπλών σιδηροδρομικών γραμμών:
α) Τιθορέα-Λιανοκλάδι-Δομοκός αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2015.
β) Αθήνα (ΣΚΑ)-Πάτρα στο τμήμα Διακοφτό-Ροδοδάφνη αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2015.
6.  Η κατασκευή της νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής Ροδοδάφνη (Αίγιο)- Ρίο, μήκους 27 χλμ. της γραμμής Αθήνα-Πάτρα. Αναμένεται  το αποτέλεσμα της δημοπρασίας.
Παράλληλα:
7. Πρέπει να διευθετηθεί άμεσα το πρόβλημα με τις καθυστερήσεις στο Μετρό της Θεσσαλονίκης. Λόγω αρχαιολογικών ερευνών και ορισμένων οικονομικών προβλημάτων του αναδόχου εμφανίστηκαν σημαντικές καθυστερήσεις στο έργο. Έχει τροποποιηθεί ήδη το χρονοδιάγραμμα, εδώ και ένα χρόνο περίπου, με νέα ημερομηνία ολοκλήρωσης το Νοέμβριο του 2016. Ως προς την επέκταση προς Καλαμαριά, ο διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη και τους προσεχείς μήνες θα γίνει η ανακήρυξη του αναδόχου.
8. Σε ό,τι αφορά τους οδικούς άξονες προχωρούμε σε:
α) ολοκλήρωση του αυτοκινητοδρόμου Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα εντός του Σεπτεμβρίου 2012 και κλάδου του Λεύκτρο-Σπάρτη εντός του 2014.
β) αποπεράτωση του κάθετου άξονα Εγνατίας οδού «Θεσσαλονίκη (Δερβένι)-Σέρρες-Προμαχώνας» τον Μάιο 2014 και προώθηση του κάθετου άξονα Εγνατίας οδού “Σιάτιστα – Κρυσταλλοπηγή”, ειδικότερα του τμήματος Κορομηλιά – Ιεροπηγή – Κρυσταλλοπηγή.
γ) ολοκλήρωση κατασκευής στον ΝΟΑΚ του τμήματος Αγ. Βαρβάρα-Αγ. Δέκα του κάθετου οδικού άξονα Ηράκλειο-Μεσσαρά τον Δεκέμβριο του 2013.
δ) προώθηση παρεμβάσεων στον Βόρειο Οδικό Άξονα της Κρήτης. Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2012 αναμένεται η επαναδημοπράτηση των τμημάτων «Γαλατάς-Κολυμπάρι-Καστέλλι» και «Αγκαθιάς-Χαμέζι-Σητεία».
ε) ολοκλήρωση συνδέσεων αυτοκινητοδρόμου ΠΑΘΕ με το λιμάνι και την πόλη της Πάτρας. Αναμένεται η επαναδημοπράτηση του τμήματος «Σύνδεση της Ευρείας Παράκαμψης Πάτρας με τις Παραγλαύκιες αρτηρίες».
στ) επίσης, βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη οι δύο κάθετοι άξονες: Κομοτηνή-Νυμφαία- Ελληνοβουλγαρικά σύνορα και Αρδάνιο-Ορμένιο.
η) Σε ότι αφορά το τμήμα της ΠΑΘΕ Αγία Μαρίνα Στυλίδας – Ράχες, πρόσφατα έγινε υποκατάσταση του αναδόχου που βρισκόταν σε προφανή αδυναμία να περαιώσει το έργο, καθώς είχε ήδη υπαχθεί στο άρθρο 99. Το έργο συνεχίζεται κανονικά, μετά την υποκατάσταση, χωρίς πρόσθετο κόστος για το δημόσιο. Για τις υπολειπόμενες εργασίες του έργου, δόθηκε παράταση προθεσμίας 18 μηνών.
9. Ολοκληρώνουμε την αναβάθμιση του Αερολιμένα «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης με δύο εργολαβίες κατασκευής (επέκταση αεροδιαδρόμου και αναβάθμιση του υφιστάμενου) έως τον Δεκέμβριο του 2015.
10. Βασική μας προτεραιότητα είναι επίσης το αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου, το οποίο θα κατασκευασθεί με τη μέθοδο της παραχώρησης και θα επαναδημοπρατηθεί τους αμέσως επόμενους μήνες.
2. Ανάπτυξη Ευρυζωνικότητας- Ψηφιακές υπηρεσίες
Σε κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια, μεγάλο ρόλο παίζουν οι ηλεκτρονικές επικοινωνίες. Υπάρχει ψηφιακό χάσμα το οποίο πρέπει να γεφυρωθεί άμεσα, για να αμβλυνθούν οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες που παρατηρούνται τόσο με τις άλλες χώρες όσο και εντός της Ελλάδας, μεταξύ διαφόρων περιοχών.
Προχωρούμε στην άμεση διαμόρφωση μίας «Εθνικής Ευρυζωνικής Στρατηγικής» σε δύο άξονες:
τις «προηγμένες ευρυζωνικές υποδομές» και τις «καινοτόμες ψηφιακές υπηρεσίες».
Στόχος μας είναι η ανάπτυξη τηλεπικοινωνιακών δικτύων να στηριχθεί κυρίως σε ΣΔΙΤ και παράλληλα να ενθαρρυνθούν οι συνέργειες παρόχων δικτύων μεταξύ τους αλλά και με άλλους φορείς-διαχειριστές υποδομών.
Το ακριβές μας χρονοδιάγραμμα είναι το εξής:
1. Αξιοποιούμε υφιστάμενες ευρυζωνικές υποδομές και δημιουργούμε άμεσα συμπληρωματικές δικτυακές υποδομές για τη μέγιστη κάλυψη του πληθυσμού της χώρας. Κύρια μέσα για την επίτευξη του στόχου αποτελούν οι μηχανισμοί χρηματοδότησης των ΣΔΙΤ, ΕΣΠΑ, JESSICA, και του νέου Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Διασυνδέοντας την Ευρώπη (CEF)».
Ειδικότερα, στο πλαίσιο Περιφερειακής Ευρυζωνικής Στρατηγικής στοχεύουμε αρχικά στην διασύνδεση των αγροτικών, νησιωτικών και απομακρυσμένων περιοχών της χώρας, με χρήση όλων των δυνατών διαθέσιμων ευρυζωνικών τεχνολογιών, ασύρματων/ενσύρματων/κινητών/δορυφορικών κα., με χρονικό ορίζοντα έναρξης έργου εντός του 2012 και προϋπολογισμού 140 εκ. ευρώ, το οποίο είναι ήδη ενταγμένο σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ.
2. Προωθούμε το έργο «Fiber-to-the-Home” (οπτική ίνα στο σπίτι) για την κατά το δυνατόν ευρύτερη πανελλαδική διασύνδεση του πληθυσμού με δίκτυο οπτικών ινών.  Για τον προσδιορισμό του έργου θα ληφθούν υπόψη οι πρόσφατες τεχνοοικονομικές μελέτες, η δυναμική της αγοράς, η δυνατότητα διασύνδεσής του με υφιστάμενες δικτυακές υποδομές της χώρας, καθώς και η προοπτική που δημιουργεί για την ανάπτυξη νέων ψηφιακών υπηρεσιών και εφαρμογών. Παράλληλα θα προωθήσουμε στη Βουλή νομοθετικό πλαίσιο για διευκόλυνση της εκτέλεσης του έργου (άδειες διέλευσης κλπ.).Ο νέος σχεδιασμός αποσκοπεί –μετά τη σχετική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή- στην προώθηση ΣΔΙΤ εντός του 2013.
3.Καταρτίζουμε ένα πλάνο αποδοτικότερης κοινωνικής, τεχνολογικής και οικονομικής αξιοποίησης του ψηφιακού μερίσματος. Το Σχέδιο του Εθνικού Χάρτη Συχνοτήτων έχει παραδοθεί άλλωστε από τις αρχές Αυγούστου και η σχετική διαβούλευση επ’ αυτού, υπολογίζεται πως θα έχει ολοκληρωθεί ως τα μέσα Σεπτεμβρίου. Στόχος είναι μαζί με τα συναρμόδια Υπουργεία και τους φορείς να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση, εντός του 2013, προκειμένου να έχουμε ένα ολοκληρωμένο φάσμα με δυνατότητα παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών με τα μέγιστα δυνητικά οφέλη, από απόψεως οικονομιών κλίμακας, καινοτομίας και διαλειτουργικότητας.
4. Δημιουργούμε ένα πανελλαδικό δίκτυο συνεχούς μέτρησης και καταγραφής των επιπέδων ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας με την ονομασία «Εθνικό Παρατηρητήριο Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων», με βάση το σχετικό προσχέδιο Κ.Υ.Α. Ήδη στις 6/8/2012 αναρτήθηκε στο διαδίκτυο η Δημόσια Διαβούλευση για τον Κανονισμό Λειτουργίας του Εθνικού Παρατηρητηρίου Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων. Σκοπός του Δικτύου είναι ο διαρκής, διαφανής και αξιόπιστος έλεγχος της τήρησης των θεσμοθετημένων ορίων έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία.  Το έργο είναι ήδη ενταγμένο στο ΕΣΠΑ και είναι προϋπολογισμού  5 εκ. ευρώ περίπου.
-Το Πρόγραμμα της Ψηφιακής Σύγκλισης δυστυχώς έχει καθυστερήσει  σοβαρά με προφανείς αρνητικές επιπτώσεις στο συγκεκριμένο κλάδο και την οικονομία γενικότερα. Στο πλαίσιο της αναθεώρησης, η κυβέρνηση θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.
3. Συμπράξεις Δημοσίου- Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ)
Οι Συμπράξεις Δημοσίου- Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) είναι ένα ξεκάθαρο και αποτελεσματικό πλαίσιο υλοποίησης έργων, υπηρεσιών ή μικτών συμβάσεων, το οποίο παρέχει και το αναγκαίο περιβάλλον αξιοπιστίας και διαφάνειας. Το νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει, είναι επαρκές και θα το αξιοποιήσουμε για την χρηματοδότηση σημαντικών αναπτυξιακών πρωτοβουλιών.
Για την χρηματοδότηση των έργων ΣΔΙΤ ενεργοποιούμε παράλληλα με τους ιδιωτικούς πόρους, την αξιοποίηση κοινοτικών πόρων για την κάλυψη μέρους της αρχικής κεφαλαιακής επένδυσης των έργων, καθώς και  το πρόγραμμα Jessica (258 εκ).
Επιπλέον, με βάση και τη συμφωνία που επιτεύχθηκε, θα προχωρήσουμε σε στενή συνεργασία με την ΕΤΕπ για αξιολόγηση και χρηματοδότηση συγκεκριμένων έργων, καθώς και την ενεργοποίηση του Risk Sharing Instrument – με την αρωγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Προχωράμε, λοιπόν, με έργα ΣΔΙΤ που παρουσιάζουν υψηλή αναγκαιότητα, αναπτυξιακή προοπτική και κοινωνική αξία. Συγκεκριμένα, προωθούνται έργα ύψους περίπου 1 δις ευρώ που εντάσσονται στις εξής βασικές κατηγορίες:
1.Έργα διαχείρισης απορριμμάτων. Συνέχιση των διαγωνισμών σε Δυτική Μακεδονία, Πελοπόννησο, Σέρρες, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία.Τον Αύγουστο του 2012, εγκρίθηκε το έργο για την Αχαΐα, με έναρξη διαγωνισμού εντός του Σεπτεμβρίου. Συνεργαζόμαστε και με τις λοιπές Περιφέρειες με στόχο εντός του 2012 να έχουν εγκριθεί και προκηρυχθεί όλα τα έργα ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων.
2.Έργα τεχνολογίας πληροφορικής και επικοινωνιών. Εντός του επόμενου τριμήνου γίνεται η έναρξη διαγωνισμών για τα ευρυζωνικά δίκτυα που ήδη αναφέρθηκαν, και τα ηλεκτρονικά πρακτικά δικαστηρίων. Θα μιλήσουμε ειδικότερα μετά  και για τον εκσυγχρονισμό των αστικών συγκοινωνιών μέσω ΣΔΙΤ (ηλεκτρονικό εισιτήριο, τηλεματική).
3.Επιλεγμένες κοινωνικές υποδομές όπως ενδεικτικά: σχολεία, δικαστικά μέγαρα, στέγαση δημόσιων υπηρεσιών, μικρές αθλητικές εγκαταστάσεις για μαζικό αθλητισμό, κ.α.
4.Αξιοποίηση δημόσιας και δημοτικής περιουσίας με την υλοποίηση αναπτυξιακών ανταποδοτικών έργων. Έναρξη με το πρώτο έργο αξιοποίησης δημοτικής περιουσίας του Δήμου Νάουσας για την αξιοποίηση του χιονοδρομικού κέντρου 3-5 Πηγάδια και υλοποίηση τουριστικών και αθλητικών εγκαταστάσεων. Η δημοπράτηση θα γίνει εντός του Σεπτεμβρίου.
4. Εκσυγχρονισμός Αστικών Συγκοινωνιών
Τα οικονομικά προβλήματα είναι συσσωρευμένα και μεγάλα. Και πράγματι, κάνουμε μεγάλες προσπάθειες, καθημερινά, για αυτό το ζήτημα που αφορά την ποιότητα ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων.
Ασφαλώς πρόκειται για ευρύτερο θέμα, στο οποίο χρειάζεται συντονισμός και συνεργασία πολλών φορέων καθώς και αποτελεσματική διοίκηση για τη συνολική διευθέτηση των οικονομικών και του λειτουργικού σκέλους των αστικών συγκοινωνιών.
Επομένως, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού και μέσω των ΣΔΙΤ:
1.Προωθούμε άμεσα τους διαγωνισμούς για την τηλεματική των αστικών συγκοινωνιών. Η ενσωμάτωση της σχετικής υπηρεσίας θα έχει θετικές συνέπειες για τους επιβάτες τόσο σε επίπεδο ενημέρωσης  όσο και στο επίπεδο συνολικά των συγκοινωνιακών υπηρεσιών. Επιπλέον το σύστημα θα παρέχει πρόσθετες δυνατότητες όπως η εκτίμηση της συνολικής διάρκειας του δρομολογίου που επιλέγεται και η εύρεση βέλτιστων διαδρομών, που πρέπει να χρησιμοποιηθούν για συγκεκριμένο προορισμό. Η πληροφόρηση των επιβατών θα γίνεται ανά πάσα στιγμή και σε οποιοδήποτε σημείο της πόλης μέσω κινητού τηλεφώνου και διαδικτύου, αλλά και μέσω ενός δικτύου 1000 «έξυπνων» στάσεων, οι οποίες θα εφοδιαστούν με ηλεκτρονικές πινακίδες, στην περιοχή αρμοδιότητας του ΟΑΣΑ.
Έχει ολοκληρωθεί η προεπιλογή υποψηφίων με θετική απόφαση και του ΣτΕ επί των ενστάσεων και αναμένεται εντός του επόμενου διμήνου η έναρξη της τελικής φάσης δημοπράτησης του έργου, με στόχο για υποβολή δεσμευτικών προσφορών και επιλογή αναδόχου εντός του α’ τριμήνου 2013. Το έργο θα παραδίδεται προς χρήση σταδιακά την περίοδο 2013-2014. Η σύμβαση ΣΔΙΤ περιλαμβάνει και την 10ετή συντήρηση του έργου.
2. Προχωρούμε άμεσα τους σχετικούς διαγωνισμούς για το ηλεκτρονικό εισιτήριο.  Με το έργο αυτό, το χάρτινο εισιτήριο θα αντικατασταθεί σταδιακά από ηλεκτρονικές «έξυπνες κάρτες», οι οποίες θα διευκολύνουν σημαντικά την πρόσβαση των επιβατών στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ ο ΟΑΣΑ θα είναι σε θέση να ελέγχει αποτελεσματικότερα το σύστημα πωλήσεων και επικυρώσεων εισιτηρίων, μειώνοντας σημαντικά τις απώλειες εσόδων του.
Έχει ήδη ολοκληρωθεί η προεπιλογή υποψηφίων, με θετική απόφαση και του ΣτΕ επί των ενστάσεων και αναμένεται εντός του επόμενου τριμήνου η έναρξη της τελικής φάσης δημοπράτησης του έργου, με στόχο για υποβολή δεσμευτικών προσφορών και επιλογή αναδόχου εντός του α’ εξαμήνου 2013. Το έργο θα παραδίδεται προς χρήση σταδιακά κατά την περίοδο 2014-2015.  Η σύμβαση ΣΔΙΤ περιλαμβάνει και την 10ετή συντήρηση του έργου.
-Στα έργα αυτά αξιοποιούνται πλέον και κοινοτικοί πόροι σε συνδυασμό με ιδιωτικά κεφάλαια.
3. Προωθούμε  την πιστοποίηση των συγκοινωνιακών υπηρεσιών με βάση το αντίστοιχο ευρωπαϊκό πρότυπο (ΕΝ 13 816) όπως αυτό εφαρμόζεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Στόχος είναι η αξιολόγηση των συγκοινωνιακών υπηρεσιών από φορείς ανεξάρτητους του εποπτεύοντος υπουργείου και των συγκοινωνιακών παρόχων. Στις αμέσως επόμενες μέρες θα συγκληθεί σύσκεψη για το θέμα αυτό με την συμμέτοχη των εμπλεκόμενων συγκοινωνιακών φορέων και των οργανισμών ποιότητας /πιστοποίησης που επιβλέπει το υπουργείο.
Η ανταπόκριση των παρόχων συγκοινωνιακού έργου στις απαιτήσεις αυτού του προγράμματος, θα συνδεθεί και με το ύψος της επιχορήγησης τους από τον κρατικό προϋπολογισμό.
4.Προχωρούμε τις αμέσως επόμενες ημέρες με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων στη αναδιάταξη του μηχανισμού ελέγχων στην Αθήνα  και τη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο της εισιτηριοδιαφυγής που στερεί αναγκαίους και σημαντικούς πόρους, με άμεσο στόχο μέχρι το τέλος του 2012 να έχει περιορισθεί κατά 50%.
Αυτές ήταν οι τέσσερις βασικές προτεραιότητες για τις Υποδομές, τις Μεταφορές & τα Δίκτυα. Ακολουθούν οι αντίστοιχες έξι, για την ενότητα που αφορά στο πλαίσιο της Ανάπτυξης και της Ανταγωνιστικότητας.
Β. Ανάπτυξη & Ανταγωνιστικότητα
5. Ενίσχυση Ρευστότητας
Η αγορά χωρίς ρευστότητα είναι βρύση χωρίς νερό. Γιατί οι επιχειρήσεις δεν μπορούν ούτε να επιβιώσουν ούτε φυσικά να αναπτυχθούν χωρίς χρήματα.
Με βάση όσα έχουν ήδη ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Οικονομικών, ο κ. Στουρνάρας, για να ενισχυθεί η ρευστότητα πρέπει να προχωρήσουν:
Μετάβαση στο περιεχόμενο