Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

“Δεν είχαν Σχέδιο!” Συνέντευξη του Κωστή Χατζηδάκη στον «Αδέσμευτο Τύπο»




Συνέντευξη στη δημοσιογράφο Νίκη Ζορμπά

Πρόσφατα καταγγείλατε ότι η κυβέρνηση συστήνει μια Επιτροπή ανά 4 ημέρες την ώρα που διακηρύττει περιστολή των δημόσιων δαπανών. Πού το αποδίδετε;

«Θεωρώ ότι είναι ένα κλασικό παράδειγμα που αποδεικνύει την αναξιοπιστία του ΠΑΣΟΚ. Ηρθε κατακεραυνώνοντας τη Ν.Δ. γιατί είχε δημιουργήσει πολλές επιτροπές και συμβούλια, δεσμεύτηκε ότι θα αλλάξει πλήρως αυτή την τακτική και πριν περάσουν 4 μήνες αποδεικνύεται ότι τα πράγματα όχι μόνον δεν βελτιώθηκαν αλλά χειροτερεύουν! Το ΠΑΣΟΚ ήταν προετοιμασμένο μόνο στα λόγια. Στην πράξη όμως υπάρχει πρόβλημα αξιόπιστης διακυβέρνησης της χώρας. Διακήρυξε πως χρήματα υπάρχουν, κατέληξε σε μιας μεγάλης έκτασης φοροεισπρακτική πολιτική. Διαβεβαίωσε πως υπήρχε σχέδιο 100 ημερών το οποίο θα έβαζε τον τόπο σε άλλη πορεία, έδειξε πως δεν υπήρχε καν σχέδιο»!

Η κυβέρνηση όμως ισχυρίζεται ότι αναγκάστηκε να πάρει πίσω τις εξαγγελίες της γιατί η Ν.Δ. ωραιοποιούσε τα στοιχεία της οικονομίας με «μαγειρέματα»…

«Υπάρχουν προεκλογικές δηλώσεις δικές τους που ανέφεραν ότι η «χώρα χρεοκόπησε». Προσέθεταν δε ότι υπάρχουν 30 δισεκ. ανείσπρακτες οφειλές και το γεγονός ότι δεν είχε ασκηθεί γενναιόδωρη πολιτική ήταν εξαιτίας της ανάλγητης και νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης της Ν.Δ. Πριν αλέκτορα φωνήσαι αποδείχτηκε περίτρανα η υποκρισία των ανθρώπων που κυβερνούν σήμερα τον τόπο».


Θεωρείτε επομένως ότι η κυβέρνηση είναι επικίνδυνη για τη χώρα;

«Αυτό που θεωρούμε εμείς είναι ότι λαϊκή εντολή είναι πρόσφατη και για αυτό δεν σκοπεύουμε να συμπεριφερθούμε με τον τρόπο που το ΠΑΣΟΚ μας συμπεριφέρθηκε. Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε δύσκολες επιλογές καθώς είχαμε ξεκαθαρίσει ήδη από την προεκλογική περίοδο ότι η χώρα δεν γινόταν να μην πληρώσει τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και ότι δεν υπήρχαν μαγικές συνταγές για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Εμείς δεν παρεκκλίνουμε από αυτόν τον δρόμο κι ευχόμαστε το ΠΑΣΟΚ να ξεπεράσει το σύνδρομο του Εσκιμώου στη Σαχάρα. Γιατί περί αυτού πρόκειται. Ηρθαν με ένα τριανταφυλλί προεκλογικό πρόγραμμα και αυτή τη στιγμή αποδεικνύεται ότι η Ν.Δ. είχε δίκιο στις προεκλογικές της διαπιστώσεις».

Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η Ν.Δ. είχε δίκιο στις διαπιστώσεις της. Αλλά η Ν.Δ. κυβερνούσε όχι για να διαπιστώνει αλλά για να πράττει. Επομένως, έχει μερίδιο ευθύνης για το οικονομικό μας χάλι…

«Ενα μερίδιο ευθύνης έχει προφανώς και η Ν.Δ. Γιατί δεν κυβέρνησε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα. Ενδώσαμε στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, διαφόρων αναλυτών και συνδικάτων που ήταν απέναντι σε κάθε μέτρο εξυγίανσης το οποίο παίρναμε. Ομως το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι πολύ ευρύτερο. Το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι σήμερα σχεδόν εκεί που ήταν το 2004. Δεν αυξήθηκε. Αυτό που έβγαλε το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας στην επιφάνεια ήταν η διεθνής οικονομική συγκυρία. Και το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι ότι επί χρόνια ξοδεύαμε περισσότερα από όσα βγάζαμε. Αυτοί όμως που σήμερα μας κάνουν κριτική για το πώς κυβερνήσαμε, τότε που κυβερνούσαμε μας έλεγαν να ξοδέψουμε ακόμη περισσότερα από όσα ξοδεύαμε! Αυτοί είναι οι εισαγγελείς»!


Αρα, εξ όσων αντιλαμβάνομαι θεωρείτε ότι η Εξεταστική για την Οικονομία γίνεται για λόγους μικροπολιτικούς;

«Εμείς θεωρούμε ότι πρόκειται περί απολύτως άστοχης ενέργειας. Την ώρα που το καράβι βρίσκεται σε μεγάλη φουρτούνα, ο καπετάνιος κοιτάζει πώς θα το βγάλει απ’ έξω. Δεν εγκαταλείπει την διεύθυνση του πλοίου και να κοιτάξει πώς θα μοιράσει ευθύνες για το ποιος φταίει που βρέθηκε στη φουρτούνα! Πρόκειται άλλωστε για μια κίνηση με την οποία έχουν διαφωνήσει πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Διότι δεν δημιουργεί μόνον πολιτικό αλλά και οικονομικό πρόβλημα στον τόπο».


Θα προσφύγουμε στο ΔΝΤ;

«Στην παρούσα τουλάχιστον φάση, δεν χρειάζεται. Μπορούμε να βρούμε τη λύση μέσα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο πρωθυπουργός από τη Διάσκεψη του Νταβός και μετά φαίνεται να έχει προσγειωθεί ανώμαλα στη σφαίρα της κοινής λογικής. Μετά την… προσγείωση, να προχωρήσει μπροστά στη λήψη μέτρων για τη σταθεροποίηση χωρίς να λησμονήσει μέτρα για την ανάπτυξη. Γιατί τότε η Ελλάδα κινδυνεύει να βρεθεί σε βαθύ τέλμα ύφεσης».


Τα μέτρα σταθεροποίησης έχουν όμως υψηλό πολιτικό κόστος.

«Γι’ αυτό καταλαβαίνω γιατί η κυβέρνηση προβληματίζεται να τα εφαρμόσει. Διότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι μαθημένο σε τέτοια. Αντιθέτως οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ είχαν μάθει σε παροχές και μάλιστα από χρήματα που δεν υπήρχαν! Αυτό που δεν καταλαβαίνω όμως είναι γιατί χρειάστηκαν 4 μήνες για να διοριστεί γενικός γραμματέας στο ΕΣΠΑ. Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί η κυβέρνηση αυτή που είχε τόσο φιλόδοξα σχέδια αναπτυξιακής πολιτικής δεν έχει καταφέρει να ξεδιπλώσει… ούτε ένα».

Κινδυνεύουμε από πτώχευση;

«Οταν έχεις έναν άρρωστό κι ο γιατρός τον παρακολουθεί χωρίς να κάνει τίποτα, τόσο περνώντας οι ημέρες, θα επιβαρύνεται η υγεία του. Οσο πιο γρήγορα παρθούν τα μέτρα, τόσο πιο ήπια θα είναι. Οσο καθυστερεί η λήψη τους, τόσο επιδεινώνεται η κατάσταση. Ενα από τα καλά που έχει αυτή η κρίση άλλωστε είναι ότι δεν θα επιτρέπει με την ίδια ευκολία από δω και πέρα στους λαϊκιστές να σηκώνουν τόσο εύκολα το κεφάλι τους και να επαναλαμβάνουν την ανεδαφική συνθηματολογία τους. Τελείωσαν οι «καλοί άνθρωποι» στην πολιτική. Στο εξής πρέπει να αναζητούμε μόνον υπεύθυνους πολιτικούς».

Πώς κρίνετε την εξέλιξη της συγχώνευση της Ολυμπιακής με την Aegean; Αλλωστε επί των ημερών σας αποκρατικοποιήθηκε η Ο.Α.

«Μετά από μια ένταση που υπήρχε μεταξύ των δύο εταιρειών με αποκορύφωμα όσα έγιναν τον περασμένο Σεπτέμβρη και Οκτώβρη, η οικονομική κρίση ανάγκασε τις εταιρείες να προχωρήσουν στη συγχώνευση. Προσωπικά, εάν είχα να επιλέξω πάλι με τα περσινά δεδομένα θα έλεγα ξανά αυτό που έκανα: Είναι προτιμότερο σαφώς να έχεις δύο παίκτες αντί για έναν. Από εκεί και πέρα το θέμα έχει μια νομική πλευρά. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού και η Ε.Ε. μπορούν είτε να απορρίψουν τη συμφωνία είτε να την κάνουν δεκτή είτε να την αποδεχθούν με συγκεκριμένους όρους που θα υπηρετούν τα συμφέροντα των καταναλωτών. Απομένει λοιπόν να δούμε πώς θα λειτουργήσει. Ενα είναι βέβαιο ότι έχει λυθεί το πρόβλημα της Ολυμπιακής για το Δημόσιο και δεν θα καλούμαστε πλέον όλοι εμείς οι Ελληνες φορολογούμενοι να πληρώνουμε από την τσέπη μας 1 εκ. ευρώ την ημέρα. Θα τη συντηρούν στο εξής τα αφεντικά της και οι καταναλωτές».

Ο κ. Αλογοσκούφης βάλλεται πανταχόθεν. Θα σας ρωτήσω λοιπόν επ’ αυτού: Είστε υπερήφανος για το έργο που άφησε το οικονομικό επιτελείο της Ν.Δ.;

«Εάν έχει ευθύνες ο κ. Αλογοσκούφης που άφησε μια ανεργία στο 7%, ποιες ευθύνες έχουν οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ που άφησαν μια ανεργία στο 11%! Αν πρέπει να τιμωρηθεί που βρήκε το έλλειμμα 8% και το 2007 το πήγε στο 3% τι πρέπει να γίνει με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και μια σειρά από υπουργούς της που τη δεκαετία του ’80 τριπλασίασαν το δημόσιο χρέος! Εάν έχει ευθύνη η Ν.Δ. γιατί δεν υπήρξε όσο αποφασιστική θα έπρεπε στο νοικοκύρεμα της χώρας, ποιες ευθύνες έχει το ΠΑΣΟΚ για τη δεκαετία του 80 που ξεχαρβάλωσε τελείως την ελληνική οικονομία και πληρώνουμε ακόμη τις συνέπειες! Ελεος πια! Αυτοκριτική ναι, αλλά όχι διαζύγιο από την κοινή λογική»!




Μετάβαση στο περιεχόμενο