Κύριε Χατζηδάκη για ποιους λόγους αρνηθήκατε τη συμμετοχή σας στην Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου;
Ταλαντεύτηκα μέχρι να πάρω την οριστική απόφαση. Πρώτον, γιατί η πρόταση ήταν τιμητική. Δεύτερον, γιατί εκτιμώ τον κ.Τζανετάκη. Ωστόσο θεωρώ γενεσιουργό προβλημάτων το γεγονός ότι η επιτροπή αυτή ξεκινάει το έργο της ενώ παραμένουν ανοικτά μια σειρά από διαδικαστικά και πολιτικά ζητήματα. Ζητήματα τα οποία θα έπρεπε να είχαν επιλυθεί από ανώτερα όργανα όπως η ηγεσία του κόμματος και η Κεντρική Επιτροπή. Καθώς λοιπόν υπάρχει ένα κλίμα γκρίνιας και εσωστρέφειας δεν πιστεύω ότι με τα σημερινά δεδομένα η οργανωτική επιτροπή θα οργανώσει ένα συνέδριο το οποίο θα εκπέμψει ένα εντυπωσιακό μήνυμα στην ελληνική κοινωνία. Θα συνεχίσω βέβαια να αγωνίζομαι τόσο στις Βρυξέλες όσο και εδώ και για τον τόπο και το κόμμα το οποίο υπηρετώ από έφηβος.
Ποια είναι τα ανοικτά ζητήματα τα οποία αναφέρετε;
Είναι ζητήματα που σχετίζονται με τον τρόπο εκλογής των συνέδρων αλλά και με το πολιτικό πλαίσιο του ίδιου του συνεδρίου. Δεν με αφορούν όμως τόσο αυτά τα ζητήματα όσο το νοσηρό κλίμα που έχει δημιουργηθεί. Γι’ αυτό και θεώρησα ότι η συμμετοχή μου στην οργάνωση απλώς μονό ενός ακόμη συνεδρίου δεν ήταν κάτι που θα με ικανοποιούσε. Ούτε θα ικανοποιούσε τις προσδοκίες των οπαδών μας και κυρίως των ψηφοφόρων του μεσαίου χώρου. Από την ΟΝΝΕΔ έχω μάθει να παίζω “μπάλα” σε ομαδικό παιχνίδι. Τώρα μου ζητήθηκε να γίνω διαιτητής – και μάλιστα δέσμιος- επιλύσεως προβλημάτων τα οποία πολλές φορές είναι προσωπικά και εξουδετερωμένος καταλύτης υπερβάσεως προσωπικών εγωισμών. Η αντίδραση μου είναι αυτή του παλιού ΟΝΝΕΔίτη που βλέπει την ΝΔ να ασχολείται περισσότερο με το μοίρασμα της εσωκομματικής πίττας παρά με ένα ουσιαστικό άνοιγμα προς την κοινωνία. Οι συνάδελφοι μου που απάντησαν στην πρόσκληση του κ.Τζανετάκη είναι προφανώς πιο αισιόδοξοι από εμένα. Εύχομαι από τη καρδιά μου να έχουν εκείνοι δίκιο. Θα ‘θελα να ελπίζω ότι αντιδράσεις σαν την δική μου ίσως οδηγήσουν το κόμμα να κάνει κάτι καλύτερο.
Συμφωνείτε με τις προτάσεις που έχει κάνει η Ντόρα Μπακογιάννη για διεύρυνση του Συνεδρίου;
Στην πορεία προς το συνέδριο ο καθένας μπορεί να κάνει προτάσεις. Και διαδικαστικές και επί της ουσίας. Όσον αφορά το μοντέλο λειτουργίας του κόμματος για μένα πρότυπο είναι ένα κόμμα που τα μέλη θα έχουν αυξημένα δικαιώματα και αυξημένες υποχρεώσεις. Και αν τα μέλη του κόμματος έχουν αυξημένες υποχρεώσεις -γιατί όχι και χρηματικές- τότε θα μπορούν να εκλέγουν απευθείας και τον ίδιο τον πρόεδρο του κόμματος.
Πρακτικά πως προτείνετε να εκλέγεται ο πρόεδρος του κόμματος; Όπως εκλέγεται στα κόμματα της Γαλλικής κεντροδεξιάς, στο κόμμα των Φιλελευθέρων στην Μ. Βρετανία. Δηλαδή, κάθε δύο ή τρία χρόνια όλα τα μέλη του κόμματος θα έχουν δικαίωμα να επιλέγουν ανάμεσα στους υποψηφίους ποιος είναι κατάλληλος να γίνει πρόεδρος του κόμματος. Με αυτό τον τρόπο εκσυγχρονίζουμε το κόμμα, δίνουμε σημασία στα μέλη μας και γινόμαστε πραγματικά ένα Λαϊκό Κόμμα.
Πέραν από τη θητεία ποιες είναι οι μεγάλες προκλήσεις που έχει μπροστά της η ΝΔ ενόψει του Συνεδρίου;
Να ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο της μικροπολιτικής και να μπει σε μια νέα δημιουργική φάση παραγωγής πολιτικής. Να εγκαταλείψει απολύτως την λογική του ώριμου φρούτου και να κάνει μια πιο δυναμική και αποτελεσματική αντιπολίτευση. Να δώσει συγκεκριμένες φιλελεύθερες απαντήσεις και λύσεις στα σημερινά αδιέξοδα της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ. Να ασχοληθεί με τα μεγάλα θέματα της νέας εποχής. Θέματα τα οποία επηρεάζουν καθημερινά τον πολίτη όπως είναι η κοινωνία των πληροφοριών και η επανάσταση στην τεχνολογία, η παγκοσμιοποίηση, η νέα αρχιτεκτονική της Ευρώπης, οι νέες περιβαλλοντικές προκλήσεις, τα μεταναστευτικά ρεύματα. Τέλος να λειτουργήσει πιο συλλογικά. Να αξιοποιήσει όλα τα στελέχη ιδίως αυτά που προέρχονται από την ΟΝΝΕΔ. Αλήθεια ξέρει η επίσημη ΝΔ με τι ασχολούνται σήμερα ο Σταμάτης Μαύρος και ο Πάνος Σιδέρης, δύο επιτυχημένοι πρώην πρόεδροι της ΟΝΝΕΔ; Ασχολούνται αποκλειστικά και μόνο με τις δουλειές τους γιατί το κόμμα δεν τους έχει δώσει κανένα ρόλο.
Ποιες είναι ωστόσο οι προβλέψεις σας για το Συνέδριο;
Αν προχωρήσουμε με βάση τα σημερινά δεδομένα θα είναι ένα συνέδριο επιβεβαίωσης της ηγεσίας και ανακατανομής της εσωκομματικής πίττας. Προφανώς δεν θα είναι συνέδριο που θα σημαίνει οπισθοδρόμηση αλλά δεν θα είναι και αυτό που πραγματικά περιμένει η ελληνική κοινωνία.
Κάτω από προϋποθέσεις, θα μπορούσε να τεθεί θέμα ηγεσίας;
Δεν πιστεύω ότι υπάρχει θέμα ηγεσίας στην ΝΔ. Πιστεύω ότι υπάρχει ζήτημα πολιτικής κατεύθυνσης και δυναμικότερης αντιπολίτευσης.
Πολλοί ζητούν από τον πρόεδρο της ΝΔ να ζητήσει ο ίδιος την επανεκλογή του στο Συνέδριο. Συμφωνείτε με αυτή την πρόταση; Είναι θέμα του προέδρου. Εγώ αν ήμουν στην θέση του θα το έκανα. Δεν αποκλείω όμως να το κάνει και ο ίδιος. Αν το κάνει θα πάρει την πολύ μεγάλη πλειοψηφία των συνέδρων.
Κύριε Χατζηδάκη, εκτιμάτε ότι η αναγγελία κόμματος από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο θα δημιουργήσει νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό;
Προφανώς αλλάζουν τα δεδομένα. Πόσο, θα το ξέρουμε όταν το καινούριο κόμμα θα γίνει. Είναι γεγονός ότι κάποιος κενός χώρος στο κέντρο του πολιτικού σκηνικού φαίνεται να υπάρχει. Και αυτό γιατί το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα κουρασμένο καθώς ότι είχε να δώσει το έδωσε και δεν έχει να προσθέσει τίποτα καινούριο. Από την άλλη πλευρά η ΝΔ δεν έχει εκσυγχρονισθεί στο βαθμό που πρέπει. Αλλά όσον αφορά την ΝΔ, πιστεύω ότι υπάρχουν και τα περιθώρια και οι δυνάμεις που μπορούν να εκσυγχρονίσουν το κόμμα και να περιορίσουν τις δυνατότητες του κ.Αβραμόπουλου.
Υπ’ αυτό το πρίσμα η ΝΔ πρέπει να “φοβάται” το κόμμα Αβραμόπουλου;
Η ΝΔ, με τις όποιες αδυναμίες της παραμένει η πραγματική δύναμη ανανέωσης του πολιτικού σκηνικού. Αν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Έχει και τα στελέχη και τις ιδέες. Αρκεί να αξιοποιήσει και τα δύο.