Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Δεν γίνεται να καταγγέλλεις σχέδια αποσταθεροποίησης και να είσαι εξαφανισμένος – συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

18 151804XATZHDAKHSKWSTHSΠΗΓΗ : ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Θαύματα δεν γίνονται με τις πυρκαγιές πουθενά στον κόσμο. Ωστόσο, η διοικητική ικανότητα και ο συντονισμός δεν είναι σε καμιά περίπτωση το ισχυρό σημείο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Ο κόσμος καταλαβαίνει», τονίζει στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης και προσθέτει: «Δεν ζητάμε από τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς να γίνουν θαυματοποιοί για τις πυρκαγιές, παρότι οι ίδιοι το είχαν περίπου υποσχεθεί για τα πάντα! Τους ζητάμε να είναι σοβαροί».
   Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, «αν επρόκειτο για οργανωμένο σχέδιο αποσταθεροποίησης όπως υπαινίχθηκαν από την κυβέρνηση, τότε πού ήταν ο πρωθυπουργός να το αντιμετωπίσει; Διότι δεν γίνεται να καταγγέλλεις σχέδια αποσταθεροποίησης και την ίδια στιγμή να είσαι εξαφανισμένος. Αυτή η κακόγουστη επικοινωνιακή διαχείριση της κυβέρνησης δεν πείθει κανέναν».

   Άλλωστε, «ο κ. Τσίπρας ήταν στις τελευταίες πυρκαγιές απών και απλώς βγήκε πάνω στα αποκαΐδια για να πανηγυρίσει και να αποσείσει τις ευθύνες από πάνω του, κατηγορώντας την αντιπολίτευση», υποστηρίζει ο κ. Χατζηδάκης, ενώ προτείνει να εξετασθεί αν συμφέρει καλύτερα η ενοικίαση πτητικών μέσων για τις πυρκαγιές εν συγκρίσει με την αγορά νέων.
   Μιλώντας για την οικονομία ο κ. Χατζηδάκης αναφέρει ότι «η κυβέρνηση καλεί τους πολίτες να αισθανθούν ευφορία για την καθημερινότητά τους, όμως αντί για ευφορία βλέπουν απλώς την? εφορία στις τσέπες τους».
   Ερωτηθείς πόσο αισιόδοξος είναι για το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης ο κ. Χατζηδάκης σημειώνει: «Με δεδομένο ότι η κυβερνητική πλειοψηφία καταπίνει «βατράχια», όπως φάνηκε και στη 2η αξιολόγηση, το πιθανότερο είναι κάποια στιγμή να κλείσει και η 3η που είναι σχετικά λιγότερο δύσκολη».
   Ενώ, όπως αναφέρει ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, «στην Ελλάδα θα έρθουν επενδύσεις μόνο αν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και υπάρχει μια κανονική ευρωπαϊκή κυβέρνηση. Που θα ακολουθήσει ένα άλλο μείγμα πολιτικής με λιγότερους φόρους, θα προχωρήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές και θα δημιουργήσει ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις. Αυτό σήμερα μόνο η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορούν να το καταφέρουν». Άλλωστε, προσθέτει, «όλες οι μεγάλες επενδύσεις που συζητούνται σήμερα στη χώρα – ανεξαρτήτως αν προχωρούν ή τις υπονομεύει η σημερινή κυβέρνηση – έχουν δρομολογηθεί επί των ημερών μας».
   Σημειώνει, τέλος, ότι, «η συζήτηση για τις απολύσεις (όταν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση) συντηρείται από τον ΣΥΡΙΖΑ στην απέλπιδα προσπάθειά του να διαστρεβλώσει τις θέσεις της ΝΔ. Όμως οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ για το θέμα είναι ξεκάθαρες».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του αντιπροέδρου της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη στον Γιώργο Ψύλλια για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Ερ.: Κύριε αντιπρόεδρε ζήσαμε την εβδομάδα που πέρασε τον «εφιάλτη» των πυρκαγιών. Η ΝΔ έσπευσε να κατηγορήσει την Κυβέρνηση για λάθος χειρισμούς και συντονισμό και ουσιαστική ανυπαρξία τις πρώτες κυρίως, ώρες στην Αττική, με την Κυβέρνηση να κατηγορεί τον πρόεδρο της ΝΔ για προσπάθεια επικοινωνιακού σόου. Κάποιοι υπουργοί δήλωσαν μάλιστα ότι παρακαλούσατε, όπως και στη διαπραγμάτευση του ’15, να συμβούν τα χειρότερα για να τα χρεωθεί η κυβέρνηση. Τι απαντάτε;
Απ.:Δεν ζητάμε από τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς να γίνουν θαυματοποιοί για τις πυρκαγιές, παρότι οι ίδιοι το είχαν περίπου υποσχεθεί για τα πάντα! Τους ζητάμε να είναι σοβαροί. Τους ζητάμε να απαντήσουν γιατί υπήρξε καθυστέρηση στα πτητικά μέσα όταν ξέσπασαν οι πυρκαγιές. Τους ζητάμε να απαντήσουν γιατί δεν πετάνε 2 στα 3 πυροσβεστικά αεροπλάνα. Τους ζητάμε να επικεντρωθούν στη δουλειά τους για την κατάσβεση των πυρκαγιών αντί να καταφεύγουν σε σενάρια συνωμοσίας. Αλλά ακόμα και αν επρόκειτο για οργανωμένο σχέδιο αποσταθεροποίησης όπως υπαινίχθηκαν από την κυβέρνηση, τότε που ήταν ο πρωθυπουργός να το αντιμετωπίσει; Διότι δεν γίνεται να καταγγέλλεις σχέδια αποσταθεροποίησης και την ίδια στιγμή να είσαι εξαφανισμένος. Αυτή η κακόγουστη επικοινωνιακή διαχείριση της κυβέρνησης δεν πείθει κανέναν πλέον. Η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχαν προειδοποιήσει εδώ και μήνες την κυβέρνηση για το θέμα της δασοπυρόσβεσης. Τους είχαμε πει ότι το καλοκαίρι θα ήταν δύσκολο, ότι υπήρχε πρόβλημα με τα πτητικά μέσα και ότι έπρεπε να πάρουν μέτρα πρόληψης. Τότε μας διαβεβαίωναν ότι όλα είναι εντάξει. Τώρα είναι πολλαπλά εκτεθειμένοι.
   
Ερ.: Πώς σχολιάζετε τη δήλωση του κ. Τσίπρα ότι το 2009 επί των ημερών σας είχαν καεί στην Αττική 150 χιλιάδες στρέμματα και τώρα μόνο 15 χιλιάδες;
Απ.: Αυτό που εγώ θυμάμαι στην περίοδο 2004-2009 είναι τον Κώστα Καραμανλή παρόντα και επικεφαλής του συντονισμού για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Αντίθετα ο κ. Τσίπρας ήταν στις τελευταίες πυρκαγιές απών και απλώς βγήκε πάνω στα αποκαΐδια για να πανηγυρίσει και να αποσείσει τις ευθύνες από πάνω του, κατηγορώντας την αντιπολίτευση. Ισχυρίστηκε ότι στην Αττική κάηκαν 15 χιλιάδες στρέμματα και βεβαίως «πριν αλέκτορα φωνήσαι» ήρθαν οι δορυφορικές φωτογραφίες να διαψεύσουν τον κ. Τσίπρα, αφού τελικά έχουν καεί σχεδόν διπλάσια στρέμματα απ’ όσα δήλωσε. Ακούστε, θαύματα δεν γίνονται με τις πυρκαγιές πουθενά στον κόσμο. Ωστόσο η διοικητική ικανότητα και ο συντονισμός δεν είναι σε καμιά περίπτωση το ισχυρό σημείο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.: ο κόσμος καταλαβαίνει.
   
Ε: Πιστεύετε ότι το σύστημα της δασοπυρόσβεσης λειτουργεί σωστά όπως είναι; Ακούσαμε πολλά για ελλείψεις στα εναέρια μέσα, για ελλείψεις σε ανταλλακτικά. Κάποιοι είπαν ότι είναι καλύτερα η δασοπυρόσβεση να δοθεί σε ιδιώτες, τουλάχιστον τα εναέρια μέσα και μάλιστα με σημαντικές ρήτρες (αν μπορεί να μπουν τέτοιες ρήτρες γιατί μοιάζει και λίγο αστείο); Τι απαντάτε επίσης στην κατηγορία ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ήταν αντίθετοι στη Βουλή στο θέμα των συμβασιούχων πυροσβεστών;
Απ.: Ασφαλώς στο σύστημα δασοπυρόσβεσης μπορεί να γίνουν βελτιώσεις. Πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη βαρύτητα στο θέμα και να αποτελέσει πραγματικά εθνική προτεραιότητα ένας σωστός αντιπυρικός σχεδιασμός. Προς αυτή την κατεύθυνση ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέθεσε 6 προτάσεις που μεταξύ των άλλων περιλαμβάνουν την δημιουργία Ενιαίου Φορέα Δασοπροστασίας και τη συγκρότηση ειδικού σώματος δασοκομμάντος εντός της Πυροσβεστικής. Αυτό που πρέπει να ερευνηθεί επειγόντως είναι το τι πρέπει να γίνει με τα πτητικά μέσα. Αν συμφέρει δηλαδή η αγορά ή η ενοικίαση. Δεν νομίζω ότι σ’ αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη φιλοσοφία. Μερικοί ειδικευμένοι άνθρωποι πάνω σ’ αυτό μπορούν να κάνουν τη μελέτη και να ληφθεί η απόφαση το ταχύτερο δυνατόν. Δεν γίνεται τα πυροσβεστικά αεροπλάνα να είναι καθηλωμένα. Όσο για το θέμα των συμβασιούχων δασοπυροσβεστών, η αντίρρηση της ΝΔ είχε να κάνει με τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση επιχείρησε να αντιμετωπίσει το θέμα, που δεν ήταν διαφανής και δεν αντιμετώπιζε το ζήτημα σύμφωνα με τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές. 

Ερ.: Ένα άλλο σημαντικό θέμα των ημερών είναι η μεγάλη «τρύπα» στα έσοδα. Είναι σαφές ότι ο κόσμος δεν πλήρωσε την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος στις 31 Ιουλίου και επέλεξε τις ρυθμίσεις γιατί δεν αντέχει πλέον, ενώ και σε λίγες μέρες έρχεται και ο ΕΝΦΙΑ. Τι συνέπειες μπορεί να έχει ένα «κράχ» στα έσοδα;
Απ.: Η υπερφορολόγηση έχει εξαντλήσει τους Έλληνες. Έχουμε προειδοποιήσει κατ’ επανάληψη την κυβέρνηση γι’ αυτό. Βεβαίως δεν εκπροσωπώ το κόμμα των αλάθητων. Έχουμε κάνει κι εμείς λάθη. Αυτό όμως που συμβαίνει μ’ αυτή την κυβέρνηση που έχει στηρίξει όλη την πολιτικής της για τη δημοσιονομική προσαρμογή στο&upsi

Μετάβαση στο περιεχόμενο