Ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ, Βουλευτής Β΄Αθήνας, Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στο 2ο Φόρουμ για την Απασχόληση που διοργάνωσαν το Ινστιτούτο Δημοκρατίας “Κωνσταντίνος Καραμανλής” και ο Τομέας Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλειας και Πρόνοιας της ΝΔ , μεταξύ των άλλων, είπε τα ακόλουθα:
- Η συζήτηση για την απασχόληση δεν μπορεί να περιορίζεται σε συγκεκριμένα προγράμματα και μεμονωμένες παρεμβάσεις.
- Αφορά κάτι πολύ ευρύτερο από αυτό.
- Αφορά τους τρόπους με τους οποίους η χώρα μας θα επανέλθει σε φυσιολογικές οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες.
- Υπάρχει μια θεμελιώδης προϋπόθεση για να το πετύχουμε αυτό:
- Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.
- Χωρίς την ύπαρξη της εμπιστοσύνης, οποιοσδήποτε επί μέρους σχεδιασμός είναι σαν προσπάθεια να χτίσουμε στην άμμο.
- Και όσο η πολιτική υπονομεύει την οικονομία, η εμπιστοσύνη δεν πρόκειται να επιστρέψει.
- Οι περισσότεροι, σήμερα, αντιλαμβάνονται πως για να δημιουργηθεί απασχόληση πρέπει να υπάρξουν επενδύσεις.
- Η προσέλκυση επενδύσεων όμως απαιτεί πρώτα από όλα να έχουν εμπιστοσύνη οι επενδυτές ότι έρχονται να ρίξουν χρήματα σε μια σοβαρή χώρα. Κανένας επενδυτής δεν θα έρθει να κάνει μεγάλες μακροπρόθεσμες επενδύσεις σε μια χώρα στην οποία είναι αβέβαιος για το τι θα ξημερώσει την επόμενη μέρα.
- Είναι απαραίτητο, λοιπόν, να στείλουμε ένα ηχηρό και ξεκάθαρο μήνυμα πως είμαστε μια κανονική χώρα.
- Αυτό δυστυχώς δεν γίνεται να το κάνει μια κυβέρνηση σε βέρτιγκο που προχωρά με την όπισθεν
- Υπάρχουν δύο επί μέρους παράγοντες που συνδέονται με την εμπιστοσύνη:
- Ρευστότητα: Είναι απλό. Ένα αμάξι δεν μπορεί να πάρει μπρος χωρίς βενζίνη. Και η ελληνική οικονομία δεν πρόκειται να πάρει μπρος εάν δεν γίνουν δύο πράγματα για να αποκατασταθεί η λειτουργία του τραπεζικού συστήματος:
- Πρώτον, να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά το πρόβλημα των κόκκινων δανείων. Σε αυτό το μέτωπο απομένει να δούμε τι αποτέλεσμα θα έχει η ρύθμιση που έφερε η κυβέρνηση.
- Δεύτερον, να επιστρέψουν οι καταθέσεις οι οποίες μειώθηκαν κατακόρυφα από τη στιγμή που ανέλαβε η σημερινή κυβέρνηση. Εδώ επιστρέφουμε στο θέμα της εμπιστοσύνης. Αυτοί που έχουν τα λεφτά τους σε σεντούκια ή στο εξωτερικό πρέπει να πιστέψουν πως η σταθερότητα στην ελληνική οικονομία επιστρέφει, ώστε να επιστέψουν κι αυτοί τα χρήματα τους στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα χωρίς φόβο.
- Ρευστότητα: Είναι απλό. Ένα αμάξι δεν μπορεί να πάρει μπρος χωρίς βενζίνη. Και η ελληνική οικονομία δεν πρόκειται να πάρει μπρος εάν δεν γίνουν δύο πράγματα για να αποκατασταθεί η λειτουργία του τραπεζικού συστήματος:
- Μεταρρυθμίσεις: Η υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων είναι, φυσικά, ένα πολύ σημαντικό βήμα. Από μόνο του όμως, δεν αρκεί. Απαιτεί ένα γενικότερο πλαίσιο εμπιστοσύνης ώστε να μπορέσουν αυτές οι μεταρρυθμίσεις να αποδώσουν καρπούς.
Ενδεικτικό είναι άλλωστε το γεγονός πως έχουν ολοκληρωθεί μεταρρυθμίσεις που οδήγησαν σε:
- μείωση του εργασιακού κόστους
- πιο ευέλικτη αγορά εργασίας
- απελευθέρωση των μεταφορών
Ο λόγος όμως που δεν οδήγησαν στην προσδοκώμενη αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης, όπως έγινε σε άλλες χώρες, είναι ότι μέσα σε ένα γενικότερο κλίμα αστάθειας δεν μπόρεσε να απελευθερωθεί η προοπτική που δημιούργησαν. Αυτό θα γίνει μόνο όταν επιστρέψει η εμπιστοσύνη στην οικονομία. Πώς να γίνει όμως σήμερα, ενώ η χώρα παραδέρνει; Κανένας ξυλοκόπος δεν θα πάει να κόψει ξύλα σε ένα φλεγόμενο δάσος.
- Ο βασικός παράγοντας, λοιπόν, για μένα, κυρίες και κύριοι, είναι η εμπιστοσύνη. Η επιστροφή της εμπιστοσύνης θα ωθήσει τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης. Σε τροχιά δημιουργίας θέσεων εργασίας.
- Από κει και πέρα υπάρχουν μια σειρά παρεμβάσεων που οφείλουμε να προωθήσουμε και αποτελούν κομμάτι του κυβερνητικού προγράμματος που διαμορφώνουμε.
- Στον τομέα της εκπαίδευσης πρέπει να στηρίξουμε την εξωστρέφεια των Τριτοβάθμιων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων για να μειωθεί η απόσταση από την εκπαίδευση στην απασχόληση, καταπολεμώντας τη λεγόμενη ανεργία τριβής.
- Χρειαζόμαστε επίσης τη δημιουργία ενός ευέλικτου και αποδοτικού μηχανισμού κοινωνικής προστασίας ο οποίος θα είναι συνδεδεμένος με τη διαδικασία εύρεσης εργασίας (πχ μέσω ΟΑΕΔ).
- Οφείλουμε να διοχετεύουμε αποδοτικά τους διαθέσιμους πόρους, συμπεριλαμβανομένων των ΕΣΠΑ, σε ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης που θα δώσουν στους άνεργους συμπολίτες μας ουσιαστικά εφόδια για να αποκτήσουν είτε μια πρώτη εργασιακή εμπειρία είτε μια δεύτερη ευκαιρία επαγγελματικής σταδιοδρομίας. Και να αξιολογούμε συστηματικά τις πολιτικές αυτές, ώστε οι πόροι να κατευθύνονται εκεί που έχουν το μεγαλύτερο θετικό αντίκτυπο.
Κυρίες και κύριοι, το βασικό μήνυμα μου σήμερα είναι ένα:
Ο στόχος μας δεν πρέπει να είναι να αναζητούμε οάσεις στην έρημο. Ο στόχος μας πρέπει να είναι να φύγουμε από την έρημο. Υπό κανονικές συνθήκες, στη σημερινή Ευρώπη δεν υπάρχει έρημος. Ο λόγος που σε εμάς υπάρχει και φαντάζει ατελείωτη είναι ότι η κυβέρνηση επιλέγει να μας κρατά στο περιθώριο της Ευρώπης. Και πανηγυρίζει, κιόλας γι’ αυτό. Είναι δικό μας καθήκον να ξανακάνουμε τη χώρα μας μια φυσιολογική χώρα. Να τη φέρουμε στον πυρήνα της Ευρώπης. Και να αφήσουμε για πάντα πίσω μας την έρημο στην οποία βρισκόμαστε σήμερα.