Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

“Δεν θα διστάσω να ζητήσω μποϊκοτάζ προϊόντων”. Συνέντευξη του ΥΠΑΝ Κωστή Χατζηδάκη στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής και στον Παναγή Γαλιατσάτο.

Κύριε υπουργέ, πώς πάνε οι διαπραγματεύσεις με τη MIG για την Ολυμπιακή; Περιμένετε ενδιαφέρον και από άλλα σχήματα;

Δεν το ξέρουμε αυτή την ώρα. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι προχωρούν ομαλά οι διαπραγματεύσεις με τη MIG και με τη Swissport. Εχουμε περιθώριο δύο εβδομάδων για να ολοκληρωθούν, έχουν κατατεθεί οικονομικά δεσμευτικές προσφορές και απομένει να υπάρξει συμφωνία στις νομικές πτυχές του ζητήματος.

Οι προσφορές σάς ικανοποιούν;

Ισοδυναμούν με τις αποτιμήσεις που έκανε ο ανεξάρτητος εκτιμητής και αφορούν φυσικά όχι στο σύνολο των δραστηριοτήτων της εταιρίας αλλά στα λεγόμενα minimum assets, στα βασικά στοιχεία του ενεργητικού, που είναι και το αντικείμενο του συγκεκριμένου διαγωνισμού. Το Δημόσιο θα έχει και άλλα έσοδα από την αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής.

Την πρόταση να πάρει η MIG την Ολυμπιακή από το Σεπτέμβρη πώς τη βλέπετε;

Δεν έχουμε μπροστά μας μια τέτοια πρόταση. Η μεταβατική περίοδος θα ξεκινήσει αμέσως, το Μάρτιο. Απομένει, τόσο σε συνεννόηση με τους ενδιαφερομένους όσο και με την Κομισιόν, να ρυθμίσουμε τις λεπτομέρειές της. Δεν θα έχουμε ουσιώδεις αλλαγές σε σχέση με αυτά που ήδη γνωρίζετε.

Εχετε ένα καυτό πρόβλημα με τις τιμές των τροφίμων και ένα θέμα με εκείνες των καυσίμων. Πώς θα το αντιμετωπίσετε;

Για τα καύσιμα ήδη έχω στείλει επιστολή σε τέσσερις ακόμα συναρμόδιους υπουργούς διαβιβάζοντας το πόρισμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Θέλουμε στους επόμενους δύο τρεις μήνες να πάρουμε πολύ συγκεκριμένα μέτρα. Το ζήτημα δεν είναι τόσο μεγάλο όσο παρουσιάζεται, ακολουθούμε σε κάποιο βαθμό την τάση της τιμής των καυσίμων διεθνώς. Ωστόσο υπάρχουν ζητήματα σε σχέση με αποκλίσεις από την τάση αυτή. Επομένως θα δούμε όλο το πρόβλημα, από τα διυλιστήρια μέχρι τα πρατήρια. Είναι ζήτημα τιμής για μένα να υπάρξει ουσιώδης πρόοδος στο ζήτημα αυτό.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού προτείνει μεταξύ άλλων ταμειακές μηχανές, απελευθέρωση του ωραρίου και αυτόματους πωλητές στα σούπερ μάρκετ. Τα εξετάζετε;

Θα μιλήσω και με τους συναδέλφους μου, επειδή δεν είμαι ο μόνος που αποφασίζει γι’ αυτό. Είναι βέβαιο ότι δεν μπορούμε παρά να πάμε σε χειροπιαστά μέτρα. Με αγιαστούρες δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο θέμα.

Και στα τρόφιμα;

Το θέμα είναι ευρύτερο. Το 2009 θα είναι δύσκολη χρονιά για όλη την Ευρώπη. Και πρέπει να είναι χρονιά αλληλεγγύης και κοινωνικής ευθύνης. Πιστεύουμε ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να δείξουν εταιρική κοινωνική ευθύνη. Από την πλευρά μας, προχωρούμε σε μέτρα για τη σύσταση Ειδικής Γραμματείας εποπτείας της αγοράς, για την ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, αλλά και για ένταση των κοστολογικών ελέγχων έτσι ώστε να κατονομάζονται εταιρίες οι οποίες βάζουν κατά τη γνώμη μας υπερβολικές αυξήσεις, προκειμένου οι καταναλωτές να παίρνουν τα μέτρα τους. Ηδη κατονομάσαμε τη ΦΑΓΕ. Δεν θα διστάσουμε να κατονομάσουμε κι άλλες εταιρίες, μεγάλες ή μικρές. Ακόμα περισσότερο δεν θα διστάσω εγώ ο ίδιος να καλέσω τους καταναλωτές σε μποϊκοτάζ προϊόντων.

Συζητήσατε στις Βρυξέλλες για τον αγωγό TGI. Εχουμε ξεκινήσει συνεργασία με τη Ρωσία για τον αγωγό Southstream. Εχει πιθανότητες να υλοποιηθεί;

Ολα προχωρούν παράλληλα. Μας ενδιαφέρει να έχουμε εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού γιατί αυτό ενισχύει τόσο τη γεωστρατηγική μας θέση όσο και την ενεργειακή μας ασφάλεια. Επομένως προχωρούμε όλα αυτά τα προγράμματα. Είναι μια σπουδαία κληρονομιά που βρήκα από τον κ. Σιούφα και τον κ. Φώλια και θέλω να την αξιοποιήσω. Παράλληλα θέλω να δουλέψω πολύ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Είδα ήδη τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και θέλω να προχωρήσω γρήγορα και στο σχέδιο για το πράσινο νησί.

Είχατε υποψηφιότητες;

Εχουμε αρκετές προτάσεις, παραπάνω απ’ όσες φανταζόμαστε. Είναι πέντε έξι οι υποψήφιοι. Εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι να ξεκινήσουμε με ένα νησί, να τελειώσει αυτό, να αποφύγουμε την ελληνική μέθοδο «κάνουμε παράλληλα έργα σε πέντε έξι διαφορετικά μέρη, τα οποία συνεχίζονται εσαεί». Αφού τελειώσει, θα προχωρήσουμε στο επόμενο.

Ως υπουργός Ανάπτυξης είστε και μέλος της Οικονομικής Επιτροπής. Θα χρειαστούμε έκτακτα μέτρα;

Ολες οι χώρες είναι σε επιφυλακή στην Ε.Ε., για εν μέρει αναθεώρηση της κατεύθυνσής τους. Εμείς, σε αντίθεση με άλλους που δήθεν είχαν προβλέψει την κρίση και επίσης δήθεν έχουν από τώρα τη συνταγή για την αντιμετώπιση της κρίσης, τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως, παραμένουμε στο δρόμο της Ευρώπης και της κοινής λογικής. Δεχόμαστε ότι σε αυτή τη συγκυρία χρειάζεται συντονισμός με την Ε.Ε., σοβαρότητα, ευθύνη και ενδεχόμενες προσαρμογές, όπου αυτό απαιτηθεί.

Υπάρχει πάντως μια καχυποψία στις διεθνείς αγορές απέναντι στην Ελλάδα. Μήπως οφείλεται στην πολιτική αστάθεια που εμφανίζει η χώρα μας;

Αυτή την ώρα κάθε χώρα της Ευρώπης και ιδιαίτερα της ευρωζώνης μπορεί να επηρεάσει θετικά ή αρνητικά τις υπόλοιπες. Και γι’ αυτό χρειάζεται ένα πνεύμα σοβαρότητας και αλληλεγγύης μέσα στην Ε.Ε. Ακριβώς όμως επειδή οι περιστάσεις δεν είναι συνηθισμένες, πρέπει όλες οι κοινωνικές δυνάμεις, ο πολιτικός κόσμος και τα ΜΜΕ να ξεφύγουν από την απολύτως άχαρη συζήτηση για την εκλογολογία. Δεν είναι ώρα για εκλογές, είναι ώρα για δουλειά.

Είστε ο μόνος που το λέει αυτό τόσο επίμονα…

Δεν πιστεύω ότι είμαι ο μόνος. Η γραμμή της κυβέρνησης είναι όχι εκλογές, κάνουμε τη δουλειά μας. Αν πραγματικά πιστεύουμε ότι η Ευρώπη και η Ελλάδα είναι σε κρίση, πρέπει όλοι να το δείχνουμε με τις πράξεις μας. Η συζήτηση κάθε μέρα στα ΜΜΕ για το χρόνο των εκλογών δείχνει ότι όσοι τα λένε δεν έχουν αντιληφθεί ότι περνάμε τη μεγαλύτερη μεταπολεμική κρίση.

Να υποθέσω ότι θα έχουμε μόνο τις ευρωεκλογές στις 7 Ιουνίου.

Εγώ έτσι πιστεύω. Και πιστεύω παράλληλα ότι η αποτελεσματική διαχείριση της κρίσης μπορεί να είναι και το μεγάλο όπλο της Ν.Δ. για τις εκλογές, όποτε γίνουν. Οι πολίτες δεν μπορεί να διαλέξουν Αγιους Βασίληδες. Τελικά θα διαλέξουν υπεύθυνους διαχειριστές της κρίσης. Υπεύθυνος διαχειριστής δεν σημαίνει μόνο είμαι αυστηρός ή προσπαθώ να κρατήσω τη δημοσιονομική ισορροπία, σημαίνει ότι λαμβάνω υπόψη μου και τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Αλλά υπεύθυνος διαχειριστής δεν είναι αυτός που προσφέρει μαγικές συνταγές.

Εξυπακούεται όμως ότι θα έχετε την πολιτική βούληση να ζητήσετε και θυσίες…

Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία όλοι πρέπει να δείξουμε ευαισθησία και τη διάθεσή μας να στηρίξουμε την κοινωνική συνοχή. Βεβαίως, αυτοί που έχουν περισσότερα πρέπει να πληρώσουν και περισσότερο. Αυτό γίνεται στην Ευρώπη, από κεντροδεξιές και κεντροαριστερές κυβερνήσεις. Δεν είναι ανάγκη να ανακαλύψουμε την πυρίτιδα. Χρειάζεται συντονισμός με αυτά που γίνονται αλλού, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα.

Στο κόμμα σας πάντως έχει ανοίξει συζήτηση για την επόμενη μέρα…

Τη βλέπω παράταιρη σε σχέση με τη συγκυρία. Νομίζω ότι πρέπει να επικεντρωθούμε στη δουλειά μας. Ο Καραμανλής είναι, χωρίς καμία αμφιβολία, μέσα σε αυτή τη συγκυρία το ισχυρό χαρτί της Ν.Δ. Το αποδεικνύουν όλες οι δημοσκοπήσεις.Μετάβαση στο περιεχόμενο