Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Δεν θα μας ωφελήσει το σύνδρομο της χελώνας. Εφημερίδα Μακεδονία

1.
Μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να παρεμβαίνει με αξιόπιστο τρόπο σε ένα τόσο περίπλοκο όσο είναι σήμερα εργασιακό τοπίο και μάλιστα να εγγυάται ότι δεν έρχεται το ‘’κοινωνικό ντάμπινγκ’’;


Στο νέο κείμενο της οδηγίας πιστεύω ότι αντιμετωπίζονται ορθολογικά οι επιφυλάξεις που είχαν κοινωνικές ομάδες και εργαζόμενοι. Αυτό που επιτεύχθηκε είναι μια ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη να ανοίξει η αγορά και να υπάρξουν περισσότερες επιλογές για τον καταναλωτή και στην μέριμνα για να προστατευθούν οι εργαζόμενοι. Ο ευρωπαϊκός αυτός συμβιβασμός ήταν πολύ δύσκολος αν αναλογιστεί κανείς ότι θα έπρεπε να ληφθούν
υπόψη τα συμφέροντα και οι απόψεις 25 μελών (15 παλιών και 10 νέων) με δεδομένες τις
αντιθέσεις μεταξύ των επαγγελματικών τάξεων.


2.
Σε πολλά κράτη –μέλη υπάρχει ο φόβος ότι θα εισέλθουν φθηνά εργατικά χέρια από τα ανατολικά αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις από τις παλιές χώρες που ‘’ξέρουν καλύτερα τη δουλειά’’ και θα εκμεταλλευθούν τις νομικές ασάφειες που υπάρχουν απαξιώνοντας την ανθρώπινη εργασία…


Σε μια εποχή με ιδιαίτερα ανταγωνιστικά χαρακτηριστικά, το σύνδρομο της χελώνας που θα κλείνεται στο καβούκι της δεν θα μας βοηθήσει. Δεν μπορούμε να πούμε στη Γη να σταματήσει να κινείται για να κατέβουμε.
Εμείς οι Έλληνες έχουμε αποδείξει με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη ναυτιλία ότι σε συνθήκες ανταγωνισμού μπορούμε να εκμεταλλευθούμε τα προσόντα και τα φυσικά χαρίσματά μας και να πάμε μπροστά.


3.
Γιατί λοιπόν έχουμε , αν καταλαβαίνω καλά τον υπαινιγμό σας, απολέσει αυτές τις δυνατότητες;


Επειδή το πολιτικό μας σύστημα εδώ και πολλά χρόνια καλλιέργησε την πελατειακή λογική, τον ‘’μονόδρομο’’ του διορισμού στο δημόσιο και έβγαλε από το …DNA μας αυτό που είχαμε από την αρχαιότητα: Μια κλίση προς το επιχειρείν, το εμπόριο και τη δημιουργικότητα.
Από την άλλη ουδείς μπορεί να παραγνωρίσει τους φόβους που διατυπώνονται σε ότι αφορά τα δικαιώματα των εργαζομένων. Δεν πρέπει να οδηγηθούμε στο ‘’κοινωνικό ντάμπινγκ’’, δηλαδή στην διαρκή υποβάθμιση της θέσης των εργαζομένων, της αξίας της εργασίας τους και των μισθών τους.


4.
Και πως μπορεί εμπράκτως να διασφαλιστεί αυτό;


Ο τομέας των υπηρεσιών είναι ένα προνομιακό πεδίο για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό που επιχειρήθηκε με το νέο κείμενο της οδηγίας είναι να έχει το κράτος τη δυνατότητα ελέγχου και παρέμβασης όταν θίγονται η δημόσια υγεία, η δημόσια ασφάλεια, το περιβάλλον κ.α. Επίσης εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας η δημόσια εκπαίδευση, ο χώροι των τυχερών παιχνιδιών, τηλεπικοινωνίεςκ.α.
Εάν τώρα κάποιος θέλει να φέρει εργαζόμενους από την πατρίδα του κάνοντας μια επένδυση, να ξέρει ότι οι εργαζόμενοι αυτοί θα δουλεύουν με τους μισθούς και τα δικαιώματα της χώρας υποδοχής. Με αυτό τον τρόπο εκμηδενίζεται το κίνητρο της εισαγωγής.



5.
Πως σχολιάζετε
τις εξαιρέσεις;


Κάθε τομέας ξεχωριστά έχει τη δική του ιδιαιτερότητα. Δύσκολα διακρίνει κανείς κοινά χαρακτηριστικά. Στη δημόσια ασφάλεια ας πούμε, είναι προφανής ο προβληματισμός και κρίθηκε αναγκαίος ο έλεγχος από το Κράτος – Μέλος.
Συζητήθηκε η στελέχωση των
«σεκιούριτη» κ.α. Είναι ένα ευαίσθητο θέμα.
Σε άλλους χώρους όπως η Υγεία, η Επιτροπή έχει πει πως με βάση αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου θα φέρει ίσως και του χρόνου, πρόταση που θα ρυθμίζει ειδικά το χώρο αυτό και θα λαμβάνει υπόψη τη συνύπαρξη δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων. Στα τυχερά παιχνίδια η εξαίρεση έχει να κάνει με προστασία του κοινού μπροστά σε μια πιθανή υπερβολική ‘’εισβολή’’ υπηρεσιών αυτού του τομέα και κυρίως με την προστασία της νεολαίας.
Σε ότι αφορά τον οπτικοακουστικό τομέα, οι κυβερνήσεις θέλουν, επειδή η τηλεόραση μπαίνει σε όλα τα σπίτια, να ελέγχουν για κάποιο διάστημα έστω το πώς γίνεται η αδειοδότηση κ.α. Λόγω της εξέλιξης πάντως των τεχνολογιών του οπτικοακουστικού χώρου και λόγω τις σύγκλισης με τις τηλεπικοινωνίες και το διαδίκτυο, ο έλεγχος θα είναι στα προσεχή χρόνια όλο και πιο δύσκολη υπόθεση.


6.
Δεν είναι υπερβολικά αισιόδοξη η πρόβλεψη του ΟΟΣΑ περί δημιουργίας 2,5 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας;


Δεν μπορώ να το ξέρω. Δεν έχω δικό μου σύστημα μετρήσεων. Οφείλω όμως να εμπιστευθώ τον ΟΟΣΑ. Εξάλλου μπορεί σε σχέση με τους αριθμούς, να πέσει έξω και προς τα κάτω αλλά και προς τα επάνω. Κι άλλες μελέτες όμως , όπως και μια στην Ελλάδα του υπουργείου Οικονομίας κάνουν λόγο για θετικές προοπτικές.
Μπορώ τελειώνοντας να κάνω ένα γενικό σχόλιο για τις εξελίξεις που τρέχουν: Όταν μπαίνουν περισσότεροι στην αγορά και παρέχουν υπηρεσίες αυτό αποβαίνει υπέρ του καταναλωτή διότι έχει περισσότερες επιλογές. Δεν
εξαρτάται από έναν ή δύο που έχουν κλειστό το επάγγελμα. Δημιουργούνται λοιπόν οι συνθήκες για καλύτερες τιμές και για νέες θέσεις εργασίας και βέβαια για καλύτερες υπηρεσίες.

Μετάβαση στο περιεχόμενο