Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

“Δεν θα μιλούσαμε σήμερα για ανάπτυξη το 2014, αν…”. Άρθρο σε ειδική έκδοση του Έθνους της Κυριακής

kx_ethnos_tis_kuriakis_29_12_2013…Η ανάπτυξη είναι ο τελευταίος σταθμός σε μία δύσκολη πορεία, που περνά από την δημοσιονομική εξυγίανση, την μείωση του κράτους, την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Η διαδρομή αυτή είναι μία διαρκής μάχη με τους εκφραστές του κρατισμού και του λαϊκισμού, τις δύο μεγάλες πληγές της πολιτικής στη χώρα μας. Μία μάχη με όλους αυτούς που πιστεύουν αφελώς ότι μπορούμε να γυρίσουμε στο χθες, αναβιώνοντας τις αδιέξοδες πολιτικές του παρελθόντος. Οι Έλληνες πολίτες έχουν υποστεί τεράστιες θυσίες για να μπει η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης και προόδου. Και οι θυσίες τους δεν θα πάνε χαμένες. Η πατρίδα μας θα τα καταφέρει.

 

kx_ethnos_tis_kuriakis_29_12_2013

Η κρίση που βιώνει η χώρα είναι η ευκαιρία για να αποδομήσουμε, τους μύθους και τα στερεότυπα που κυριάρχησαν στο δημόσιο βίο της μεταπολίτευσης. Και αυτά έχουν να κάνουν με την παρουσία του κράτους ως δομικό στοιχείο του αναπτυξιακού μας μοντέλου. Ένα κράτος λεβιάθιαν, πανταχού παρών,  που δημιουργούσε ελλείμματα, χρέη και χαμηλή ανταγωνιστικότητα. Που απαιτούσε όλο και περισσότερα για να συντηρήσει και να αναπαραγάγει τον εαυτό του, με τα γνωστά σε όλους μας αποτελέσματα.

Σήμερα όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται ότι αυτό το κράτος ήταν το πρόβλημα και όχι η λύση του προβλήματος. Και ότι η λύση του προβλήματος, που δεν είναι άλλη από μία βιώσιμη ανάπτυξη, θα έρθει μόνο μέσα από τον ιδιωτικό τομέα, από τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα. Με αλλαγή υποδείγματος από όλους μας και στροφή στα ποιοτικά χαρακτηριστικά μας, που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά μας δημιουργώντας θέσεις εργασίας και πλούτο.

Η σημερινή κυβέρνηση κατάφερε μέσα σε ενάμισι χρόνο να θέσει τα θεμέλια για αυτή την προσπάθεια. Δεν θα μιλάγαμε σήμερα για πρωτογενή πλεονάσματα και επιστροφή στην ανάπτυξη από το 2014, αν δεν είχαμε καταφέρει την πολιτική σταθερότητα, την παραμονή μας στο ευρώ, την δημοσιονομική προσαρμογή, την ανακεφαλαιοποίση του τραπεζικού μας συστήματος. Με λίγα λόγια την ανάκτηση της αξιοπιστίας μας και την σταδιακή επιστροφή μας σε περιβάλλον ασφάλειας και προοπτικής.

Από την πλευρά μας στο Υπουργείο Ανάπτυξης κινηθήκαμε και κινούμαστε σε δύο άξονες: στην συμπληρωματική ενίσχυση  της ρευστότητας για την στήριξη της ήδη υπάρχουσας επιχειρηματικής δραστηριότητας και στην προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών για να δοθεί το μήνυμα ότι η χώρα γυρίζει σελίδα.

Στον τομέα της ρευστότητας, λειτουργούμε συμπληρωματικά, μέσω των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ και των χρηματοδοτικών εργαλείων του ΕΤΕΑΝ και της ΕΤΕπ. Αυξήσαμε σημαντικά την απορρόφηση των κοινοτικών πόρων και η Ελλάδα από την 18η θέση στους 27-ΕΕ πέρυσι τέτοια εποχή, βρέθηκε φέτος στη 4η θέση. Μέσω του ΕΣΠΑ προωθήσαμε δράσεις ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της γυναικείας και νεανικής επιχειρηματικότητας και της εξωστρέφειας. Παράλληλα απλοποιήσαμε τους μηχανισμούς χρηματοδότησης του ΕΤΕΑΝ, έτσι ώστε να χρηματοδοτούνται οι επιχειρήσεις και με κεφάλαια κίνησης. Επίσης δρομολογήσαμε τη σύσταση του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου για τη στήριξη, μεταξύ άλλων, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με τη συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου, της Γερμανικής KfW, της ΕΤΕπ και του Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης.

Στο κομμάτι των διαρθρωτικών αλλαγών μεταξύ άλλων, ψηφίσαμε τον νέο Επενδυτικό Νόμο που παρακάμπτει τη γραφειοκρατία και θεσπίζει μια Κεντρική Αδειοδοτική Αρχή. Θέσαμε σε εφαρμογή  25 δράσεις για την απλοποίηση των διαδικασιών των εξαγωγών με τα πρώτα αποτελέσματα να είναι ήδη ορατά. Απελευθερώσαμε την αγορά για τα φορτηγά αλλά και τις μεταφορές σε σχέση με τις τουριστικές υπηρεσίες. Υιοθετήσαμε απλούστερες αγορανομικές και υγειονομικές διατάξεις, επιτρέποντας σε περισσότερες επιχειρήσεις να πωλούν περισσότερα προϊόντα σε περισσότερα σημεία. Μειώσαμε σημαντικά το ελάχιστο απαιτούμενο κεφάλαιο για τη σύσταση ΑΕ και καταργήσαμε το ελάχιστο απαιτούμενο κεφάλαιο για τη σύσταση νέων ΕΠΕ, ενώ θέσαμε σε εφαρμογή το νέο το νέο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς, το οποίο περιλαμβάνει και την προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

Η προσπάθειά μας δεν σταματά εδώ. Τους αμέσως επόμενους μήνες θα ολοκληρωθεί ένα δεύτερο πακέτο μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την καλύτερη λειτουργία της αγοράς. Συγκεκριμένα,  προωθούμε, σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα το νέο Σχέδιο Μεταρρύθμισης για την απλοποίηση του πλαισίου αδειοδότησης των επιχειρήσεων. Το νέο πλαίσιο θα προβλέπει σύστημα αυτοσυμμόρφωσης των επιχειρήσεων για να παρακαμφτεί η γραφειοκρατία. Δημιουργούμε έναν ενιαίο φορέα εξωστρέφειας που θα στηρίζει εξωστρέφεια και επενδύσεις σύμφωνα με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές. Φέρνουμε νομοσχέδιο για την άρση των στρεβλώσεων στον ανταγωνισμό σε 4 βασικούς τομείς της οικονομίας: στο λιανεμπόριο, στα τρόφιμα, στα δομικά υλικά και στον τουρισμό. Με αυτό θα καταργήσουμε, βάσει και των συμπερασμάτων της σχετικής μελέτης που μας παρέδωσε ο ΟΟΣΑ, νομοθετικές ρυθμίσεις που εμποδίζουν τον ανταγωνισμό, κρατώντας ψηλά τις τιμές σε αγαθά και υπηρεσίες. Υλοποιούμε την εθνική μας στρατηγική για τα logistics με  νομοθετικές ρυθμίσεις αλλά και συνέργειες -όπως οι αποκρατικοποιήσεις στον σιδηρόδρομο και οι συμβάσεις παραχώρησης χρήσης στα λιμάνια και τα περιφερειακά αεροδρόμια- για να γίνει η Ελλάδα σημαντικό διαμετακομιστικό κέντρο στη νοτιο-ανατολική Ευρώπη.

Τέλος, με την ολοκλήρωση του πλαισίου για το νέο ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020, ενισχύουμε την ανταγωνιστικότητα, την εξωστρέφεια και την καινοτομία. Με τους πόρους του να λειτουργούν ως καταλύτης για τη δημιουργία επενδύσεων σε τομείς αιχμής. Τέτοιοι τομείς είναι ο Τουρισμός, τα Logistics, η Περιβαλλοντική Βιομηχανία, ο Τομέας Υγείας, η Παραγωγή και Εξοικονόμηση Ενέργειας, οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών.

Η ανάπτυξη είναι ο τελευταίος σταθμός σε μία δύσκολη πορεία, που περνά από την δημοσιονομική εξυγίανση, την μείωση του κράτους, την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Η διαδρομή αυτή είναι μία διαρκής μάχη με τους εκφραστές του κρατισμού και του λαϊκισμού, τις δύο μεγάλες πληγές της πολιτικής στη χώρα μας. Μία μάχη με όλους αυτούς που πιστεύουν αφελώς ότι μπορούμε να γυρίσουμε στο χθες, αναβιώνοντας τις αδιέξοδες πολιτικές του παρελθόντος. Οι Έλληνες πολίτες έχουν υποστεί τεράστιες θυσίες για να μπει η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης και προόδου. Και οι θυσίες τους δεν θα πάνε χαμένες. Η πατρίδα μας θα τα καταφέρει.


Μετάβαση στο περιεχόμενο