Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

“Δεν θα πάμε στην Ευρώπη μέσω Βενεζουέλας!” Ομιλία στη Συνδιάσκεψη της Νέας Δημοκρατίας

ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΝΔ
«ΑΝΑΠΤΥΞΗ: ΤΙ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ»
26-5-12
Η κρισιμότητα των στιγμών που διανύουμε είναι πρωτόγνωρη. Η κρίση που βιώνει η Ελλάδα δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά και συστημική. Είναι αποτέλεσμα της επικράτησης ενός σοβιετικού μοντέλου που απαξίωσε την επιχειρηματικότητα και ενοχοποίησε την ιδιωτική πρωτοβουλία. Είναι το αποτέλεσμα δεκαετιών, όπου στη χώρα μας επικράτησε η εντύπωση ότι μπορούμε να έχουμε επενδύσεις χωρίς επενδυτές, εργαζόμενους χωρίς εργοδότες, αποτελέσματα χωρίς δουλειά. Με άλλα λόγια, δηλαδή, επιδιώξαμε να γίνουμε Ευρώπη χωρίς ευρωπαϊκές λογικές.
Κι αυτό το πρόβλημα σχετίζεται, για μένα, με το κρίσιμο διακύβευμα των εκλογών: Αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στη χώρα για να προχωρήσουμε οι Έλληνες μπροστά ή άλμα στο κενό και εθνική καταστροφή. Η ιστορικότητα της περίστασης δεν επιτρέπει να προτείνουν ορισμένοι πολιτικοί στους Έλληνες πειράματα με μηδενική πιθανότητα επιτυχίας. Όσοι τα προτείνουν παίρνουν μεγάλο ρίσκο για τον εαυτό τους, κυρίως, όμως, για την πατρίδα μας. Ο πραγματικός πατριωτισμός δεν είναι στην ώρα της μεγάλης κρίσης να μοιράζεις ροζ και τριανταφυλλί υποσχέσεις. Ο πραγματικός πατριωτισμός είναι να έχεις το κουράγιο να λες την αλήθεια στους πολίτες. Να πολιτεύεσαι, φυσικά, με δικαιοσύνη. Να δρας με αποτελεσματικότητα. Αλλά και να μένεις μακριά από το καρκίνωμα του λαϊκισμού.
Ο δρόμος που έχουμε μπροστά μας έχει ένα προορισμό. Προορισμός που λέγεται εθνική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Ανάπτυξη όχι με ευχές και με προσευχές. Αλλά με πολιτικές που δοκιμάστηκαν και πέτυχαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες αποτελούν για τους Έλληνες πρότυπο για το επίπεδο της ζωής των πολιτών τους. Οι χώρες αυτές δεν τα κατάφεραν με το μοντέλο της Βενεζουέλας ή της Βολιβίας. Τα κατάφεραν με ρεαλιστικές και φιλελεύθερες πολιτικές που προέταξαν στην πορεία τους προς τα μπρος την κοινή λογική, την προσπάθεια και την ιδιωτική πρωτοβουλία.
Αυτό το μοντέλο θέλουμε να ακολουθήσουμε κι εμείς. Και είναι κυριολεκτικά κατεπείγον να προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Εγκαταλείποντας την όπισθεν του ΠΑΣΟΚ. Και αποφεύγοντας το δρόμο προς το κενό της Αριστεράς. Για μας η ανάπτυξη, που είναι η προϋπόθεση για την τόνωση της αγοράς, για την αύξηση της απασχόλησης, αλλά και για την βελτίωση των δημοσίων οικονομικών, μπορεί να γίνει με τρία βήματα:
Πρώτον, με μια σταθερή, σοβαρή και αξιόπιστη κυβέρνηση. Η ακυβερνησία θα τραυματίσει επώδυνα τη χώρα. Αλλά και μια κυβέρνηση με δημαγωγικές υποσχέσεις πριν τις εκλογές και με πολιτικό ίλιγγο μετά από αυτές, μπορεί να της δώσει το τελικό χτύπημα.
Δεύτερον, με στήριξη της ρευστότητας της οικονομίας για να μην πέσει η αγορά σε ακόμα βαθύτερο τέλμα. Τραπεζικό σύστημα χωρίς χρήματα είναι σαν μια βρύση χωρίς νερό. Γι’ αυτό είναι επείγον να επουλώσουμε τις πληγές και να κινηθούμε χωρίς καθυστερήσεις σε έξυπνες και βιώσιμες λύσεις. Για τις τράπεζες και την πραγματική οικονομία.
Και τρίτον, με άνοιγμα στην επιχειρηματικότητα για να δημιουργηθούν νέες δουλειές. Καθώς το Δημόσιο δεν μπορεί να αυξήσει την απασχόληση, νέες θέσεις εργασίας μπορούν να δημιουργηθούν σήμερα μόνο από τον ιδιωτικό τομέα.
Οι διακηρύξεις για υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων και για κύμα κρατικοποιήσεων θα διώξουν και τις επιχειρήσεις που έμειναν, αυξάνοντας περισσότερο την ανεργία. Γι’αυτό και εμείς επιλέγουμε την απενεχοποίηση της επιχειρηματικότητας. Επιμένουμε στο δρόμο της κοινής λογικής. Και χαρίζουμε στους άλλους τα καπέλα, που στο τέλος δε θα έχουν λαγούς, αλλά τέρατα.
Δεν θα μιλήσω εκτενέστερα για την πολιτική σταθερότητα. Θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ, όμως, στις άλλες δυο προϋποθέσεις. Τη ρευστότητα και τη στήριξη στην επιχειρηματικότητα.
Πρώτα από όλα, όσον αφορά στη ρευστότητα: Ο Πρόεδρός μας, Αντώνης Σαμαράς εξήγησε μόλις αυτή την εβδομάδα στις Βρυξέλλες ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, όσο αναγκαία κι αν ήταν, δεν αρκεί για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας. Γι’ αυτό και μεταξύ άλλων, υποστηρίξαμε τρεις συγκεκριμένες ιδέες:
– Τα Ομόλογα Έργων, που θα διευκολύνουν την εκτέλεση των μεγάλων έργων.
– Την ενεργότερη παρουσία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, αφού τα αυστηρά τραπεζικά κριτήρια δυσκολεύουν την προσπάθεια για αναθέρμανση της οικονομίας σε αυτή την κρίσιμη φάση. Ειδικά στην Ελλάδα, χρειάζεται ενεργότερη στήριξη για τους μεγάλους αυτοκινητόδρομους και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
– Και ένα ειδικό εργαλείο ρευστότητας για την Ελλάδα, που θα μπορούσε να λάβει διάφορες μορφές. Πρώτα, με χρήση των επιπλέον 10 δις ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Επίσης, με στήριξη ενός νέου Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου μεταξύ άλλων, με κεφάλαια από το ΕΣΠΑ, την ΕΤΕπ και τις αποκρατικοποιήσεις. Με έμφαση στην χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Παράλληλα, δεσμευόμαστε να αξιοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα αναπτυξιακά εργαλεία του Δημοσίου: το ΕΣΠΑ, το ΕΤΕΑΝ και τον Επενδυτικό Νόμο.
Α. Ως προς τον Επενδυτικό Νόμο, η Νέα Δημοκρατία θα προχωρήσει σε στοχευμένη διόρθωση του Επενδυτικού Νόμου, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των φορολογικών κινήτρων (αφού δεν υπάρχουν κερδοφόρες επιχειρήσεις, δεν υπάρχει ουσιαστικά κίνητρο για επενδύσεις μέσω του νόμου). Η επιλογή της επιδότησης επιτοκίου θα μπορούσε ενδεχομένως να αποδώσει. Επίσης, προετοιμάζουμε ευέλικτους και διαφανείς μηχανισμούς έγκρισης και ελέγχου των επενδυτικών σχεδίων για να αποφευχθούν τα κρούσματα διαφθοράς.
Β.  Ως προς τα κονδύλια του ΕΤΕΑΝ, η Νέα Δημοκρατία θα προχωρήσει σε επανασχεδιασμό των προγραμμάτων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ώστε να αξιοποιηθούν τα λιμνάζοντα κονδύλια. Προσαρμογή του ΕΤΕΑΝ στις ανάγκες της αγοράς. Επανασχεδιασμός των προγραμμάτων με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων, ώστε να είναι φιλικά προς τον χρήστη και να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της παρούσας συγκυρίας. Ιδιαίτερα σημαντικό για την ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς είναι η αξιοποίηση της αναθεώρησης του Κανονισμού των Διαρθρωτικών Ταμείων που επιτρέπει τα κεφάλαια κίνησης.
Γ. Ως προς το ΕΣΠΑ: Ισχυρή πολιτική διεύθυνση με πολιτικό προϊστάμενο που να μην αλλάζει κάθε 6 μήνες, όπως γινόταν μέχρι τώρα. Διυπουργικός συντονισμός, όπου χρειάζεται για να αντιμετωπιστούν οι καθυστερήσεις των πιο προβληματικών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων. Απλοποίηση των διαδικασιών του ΕΣΠΑ. Αναθεώρηση του Προγράμματος. Συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την άμεση κινητοποίηση και εκταμίευση πόρων.
Δεσμευόμαστε, όμως, και για κάτι άλλο. Την άμεση επιστροφή από το Δημόσιο, στις επιχειρήσεις, των χρημάτων που τους οφείλει. Οφειλόμενα που φτάνουν τα 6 δις ευρώ και στερούν τις επιχειρήσεις από πόρους και ρευστότητα!
Όσον αφορά το σχέδιό μας για μια Ελλάδα φιλική στην επιχειρηματικότητα: Προϋπόθεση για την ανάπτυξη είναι, βεβαίως, και η ανταγωνιστικότητα αυτή καθεαυτή. Για να μπορέσει η Ελλάδα να βγει από την κρίση είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γίνει μια χώρα ανταγωνιστική, μια χώρα φιλική στην επιχειρηματικότητα. Και για να το πετύχουμε αυτό δεν χρειάζεται να εφεύρουμε καμιά μαγική συνταγή. Όλοι γνωρίζουμε τους παράγοντες που επηρεάζουν την επιχειρηματικότητα: σταθερό φορολογικό σύστημα, μείωση της γραφειοκρατίας, καταπολέμηση της διαφθοράς και ιδιωτικοποιήσεις.
Α. Η ψήφιση ενός νέου φορολογικού νόμου. Η Νέα Δημοκρατία έχει καταθέσει τις προτάσεις της και θα διαπραγματευτεί με την Τρόικα, ώστε να πετύχει την απλοποίηση και την κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας (με κατάργηση του ΚΒΣ), τον έλεγχο της φοροδιαφυγής (ξεκινώντας από το λαθρεμπόριο καυσίμων και τις ενδοομιλικές συναλλαγές), τη σταδιακή μείωση των υπερβολικών φορολογικών συντελεστών και επιβαρύνσεων. Σημαντικό είναι, επίσης, να διασφαλιστεί ένα σταθερό φορολογικό σύστημα, ώστε να δημιουργηθεί μια αίσθηση ασφάλειας και να εξασφαλιστεί η δυνατότητα πρόβλεψης των εξελίξεων στους ενδιαφερόμενους επενδυτές.  Για την προσέλκυση επενδύσεων, θα διαπραγματευτούμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών, με φορολογικά κίνητρα και με σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων.
Β. Μείωση της γραφειοκρατίας, με ουσιαστική απλοποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου. Προγραμματίζουμε: Θέσπιση ενός ευέλικτου Συμβουλίου απλοποίησης διαδικασιών. Δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ώστε να είναι δυνατή η πληροφόρηση και η εξυπηρέτηση των ενδιαφερόμενων επενδυτών χωρίς την απαίτηση φυσικής παρουσίας. Fast track στη δικαιοσύνη. Ολοκλήρωση των διοικητικών πράξεων για το άνοιγμα των επαγγελμάτων. Και πλήρη απελευθέρωση αγορών με ρυθμιστικά εμπόδια, σε συνεργασία με την Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Γ. Καταπολέμηση της διαφθοράς, με τη δημιουργία ειδικού σώματος, με αρμοδιότητα στην αντιμετώπιση της παρανομίας της διοίκησης που σχετίζεται με επενδύσεις. Και με πλήρη ηλεκτρονικοποίηση της επαφής με τις δημόσιες υπηρεσίες, για εξοικονόμηση χρόνου, αλλά  κυρίως για τη διασφάλιση της διαφάνειας.
Δ. Ιδιωτικοποιήσεις – Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας: Δεν είμαστε σοβιετική χώρα. Προσανατολιζόμαστε στην υγιή επιχειρηματικότητα. Για τη Νέα Δημοκρατία, οι ιδιωτικοποιήσεις δεν έχουν μόνο ταμειακό, αλλά κυρίως αναπτυξιακό χαρακτήρα, γιατί φέρνουν κεφάλαια και επενδύσεις στη χώρα. Η Νέα Δημοκρατία έχει παρουσιάσει ήδη το σχέδιό της για διάφορες επιμέρους ΔΕΚΟ. Παράλληλα, η αξιοποίηση με σύγχρονες μεθόδους της Δημόσιας περιουσίας, όχι μόνο θα φέρει πρόσθετα έσοδα στο Δημόσιο, αλλά θα προσελκύσει και νέα κεφάλαια στην Ελλάδα.
Τέλος, θα επικεντρώσουμε προσπάθειά μας σε κλάδους που η Ελλάδα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα και ιδιαίτερες δυνατότητες ανάπτυξης, όπως είναι ο τουρισμός, η ενέργεια, η ναυτιλία, ο κατασκευαστικός κλάδος, ο αγροτικός τομέας, η πράσινη επιχειρηματικότητα. Δεν θα αναφερθώ, όμως, με λεπτομέρειες σε καθένα από αυτούς τους κλάδους, καθώς θα μιλήσουν οι αρμόδιοι Τομεάρχες.
Η ανάπτυξη, λοιπόν, είναι η μεγάλη εθνική πρόκληση αυτή την ώρα. Δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε, επιμένοντας στο δρόμο που ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια. Δρόμο που οδηγεί στην ύφεση, τα λουκέτα και την ανεργία. Δεν μπορούμε, όμως, να τα καταφέρουμε ακολουθώντας το άλμα στο κενό που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώντας ότι κατά τη διάρκεια της πτώσης θα βγάλουμε φτερά. Δεν θα πάμε στην Ευρώπη μέσω Βενεζουέλας!
Η χώρα αυτή γέννησε το ευρωπαϊκό πνεύμα. Και θα μείνει στην Ευρώπη με ευρωπαϊκή λογική και με ελληνική επιμονή και περηφάνεια. Πιστεύοντας στον Έλληνα και στις ικανότητές του. Στηρίζοντας την υγιή επιχειρηματικότητα και την ιδιωτική πρωτοβουλία. Περιορίζοντας το Δημόσιο στον πραγματικό ρυθμιστικό του ρόλο και επιτρέποντας στις Ελληνίδες και στους Έλληνες να οραματιστούν και να δημιουργήσουν. Να παλέψουν και να νικήσουν για τους ίδιους και για τα παιδιά τους.
Έχουμε ως Έλληνες μόνο μια επιλογή: Να τα καταφέρουμε! Αλλά έχουμε κι ως Νέα Δημοκρατία μόνο μια δυνατότητα: Να νικήσουμε! Όχι για μας, για την Πατρίδα μας. Το ευρωπαϊκό μέτωπο που δημιουργείται περνάει μπροστά. Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Έχουμε την αλήθεια με το μέρος μας. Έχουμε την πλειοψηφία των Ελλήνων δίπλα μας! Η Νέα Δημοκρατία θα νικήσει! Η Ελλάδα θα τα καταφέρει!

sundiaskepsi_26-5_120x80“…Η ανάπτυξη, λοιπόν, είναι η μεγάλη εθνική πρόκληση αυτή την ώρα. Δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε, επιμένοντας στο δρόμο που ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια. Δρόμο που οδηγεί στην ύφεση, τα λουκέτα και την ανεργία. Δεν μπορούμε, όμως, να τα καταφέρουμε ακολουθώντας το άλμα στο κενό που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώντας ότι κατά τη διάρκεια της πτώσης θα βγάλουμε φτερά. Δεν θα πάμε στην Ευρώπη μέσω Βενεζουέλας!..”  

Η κρισιμότητα των στιγμών που διανύουμε είναι πρωτόγνωρη. Η κρίση που βιώνει η Ελλάδα δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά και συστημική. Είναι αποτέλεσμα της επικράτησης ενός σοβιετικού μοντέλου που απαξίωσε την επιχειρηματικότητα και ενοχοποίησε την ιδιωτική πρωτοβουλία. Είναι το αποτέλεσμα δεκαετιών, όπου στη χώρα μας επικράτησε η εντύπωση ότι μπορούμε να έχουμε επενδύσεις χωρίς επενδυτές, εργαζόμενους χωρίς εργοδότες, αποτελέσματα χωρίς δουλειά. Με άλλα λόγια, δηλαδή, επιδιώξαμε να γίνουμε Ευρώπη χωρίς ευρωπαϊκές λογικές. 

Κι αυτό το πρόβλημα σχετίζεται, για μένα, με το κρίσιμο διακύβευμα των εκλογών: Αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στη χώρα για να προχωρήσουμε οι Έλληνες μπροστά ή άλμα στο κενό και εθνική καταστροφή. Η ιστορικότητα της περίστασης δεν επιτρέπει να προτείνουν ορισμένοι πολιτικοί στους Έλληνες πειράματα με μηδενική πιθανότητα επιτυχίας. Όσοι τα προτείνουν παίρνουν μεγάλο ρίσκο για τον εαυτό τους, κυρίως, όμως, για την πατρίδα μας. Ο πραγματικός πατριωτισμός δεν είναι στην ώρα της μεγάλης κρίσης να μοιράζεις ροζ και τριανταφυλλί υποσχέσεις. Ο πραγματικός πατριωτισμός είναι να έχεις το κουράγιο να λες την αλήθεια στους πολίτες. Να πολιτεύεσαι, φυσικά, με δικαιοσύνη. Να δρας με αποτελεσματικότητα. Αλλά και να μένεις μακριά από το καρκίνωμα του λαϊκισμού. 

Ο δρόμος που έχουμε μπροστά μας έχει ένα προορισμό. Προορισμός που λέγεται εθνική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Ανάπτυξη όχι με ευχές και με προσευχές. Αλλά με πολιτικές που δοκιμάστηκαν και πέτυχαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες αποτελούν για τους Έλληνες πρότυπο για το επίπεδο της ζωής των πολιτών τους. Οι χώρες αυτές δεν τα κατάφεραν με το μοντέλο της Βενεζουέλας ή της Βολιβίας. Τα κατάφεραν με ρεαλιστικές και φιλελεύθερες πολιτικές που προέταξαν στην πορεία τους προς τα μπρος την κοινή λογική, την προσπάθεια και την ιδιωτική πρωτοβουλία

Αυτό το μοντέλο θέλουμε να ακολουθήσουμε κι εμείς. Και είναι κυριολεκτικά κατεπείγον να προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Εγκαταλείποντας την όπισθεν του ΠΑΣΟΚ. Και αποφεύγοντας το δρόμο προς το κενό της Αριστεράς. Για μας η ανάπτυξη, που είναι η προϋπόθεση για την τόνωση της αγοράς, για την αύξηση της απασχόλησης, αλλά και για την βελτίωση των δημοσίων οικονομικών, μπορεί να γίνει με τρία βήματα: 

Πρώτον, με μια σταθερή, σοβαρή και αξιόπιστη κυβέρνηση. Η ακυβερνησία θα τραυματίσει επώδυνα τη χώρα. Αλλά και μια κυβέρνηση με δημαγωγικές υποσχέσεις πριν τις εκλογές και με πολιτικό ίλιγγο μετά από αυτές, μπορεί να της δώσει το τελικό χτύπημα.

Δεύτερον, με στήριξη της ρευστότητας της οικονομίας για να μην πέσει η αγορά σε ακόμα βαθύτερο τέλμα. Τραπεζικό σύστημα χωρίς χρήματα είναι σαν μια βρύση χωρίς νερό. Γι’ αυτό είναι επείγον να επουλώσουμε τις πληγές και να κινηθούμε χωρίς καθυστερήσεις σε έξυπνες και βιώσιμες λύσεις. Για τις τράπεζες και την πραγματική οικονομία. 

Και τρίτον, με άνοιγμα στην επιχειρηματικότητα για να δημιουργηθούν νέες δουλειές. Καθώς το Δημόσιο δεν μπορεί να αυξήσει την απασχόληση, νέες θέσεις εργασίας μπορούν να δημιουργηθούν σήμερα μόνο από τον ιδιωτικό τομέα. 

Οι διακηρύξεις για υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων και για κύμα κρατικοποιήσεων θα διώξουν και τις επιχειρήσεις που έμειναν, αυξάνοντας περισσότερο την ανεργία. Γι’αυτό και εμείς επιλέγουμε την απενεχοποίηση της επιχειρηματικότητας. Επιμένουμε στο δρόμο της κοινής λογικής. Και χαρίζουμε στους άλλους τα καπέλα, που στο τέλος δε θα έχουν λαγούς, αλλά τέρατα. 

Δεν θα μιλήσω εκτενέστερα για την πολιτική σταθερότητα. Θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ, όμως, στις άλλες δυο προϋποθέσεις. Τη ρευστότητα και τη στήριξη στην επιχειρηματικότητα.  

Πρώτα από όλα, όσον αφορά στη ρευστότητα: Ο Πρόεδρός μας, Αντώνης Σαμαράς, εξήγησε μόλις αυτή την εβδομάδα στις Βρυξέλλες ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, όσο αναγκαία κι αν ήταν, δεν αρκεί για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας. Γι’ αυτό και μεταξύ άλλων, υποστηρίξαμε τρεις συγκεκριμένες ιδέες: 

– Τα Ομόλογα Έργων, που θα διευκολύνουν την εκτέλεση των μεγάλων έργων. 
– Την ενεργότερη παρουσία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, αφού τα αυστηρά τραπεζικά κριτήρια δυσκολεύουν την προσπάθεια για αναθέρμανση της οικονομίας σε αυτή την κρίσιμη φάση. Ειδικά στην Ελλάδα, χρειάζεται ενεργότερη στήριξη για τους μεγάλους αυτοκινητόδρομους και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. 
– Και ένα ειδικό εργαλείο ρευστότητας για την Ελλάδα, που θα μπορούσε να λάβει διάφορες μορφές. Πρώτα, με χρήση των επιπλέον 10 δις ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Επίσης, με στήριξη ενός νέου Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου μεταξύ άλλων, με κεφάλαια από το ΕΣΠΑ, την ΕΤΕπ και τις αποκρατικοποιήσεις. Με έμφαση στην χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Παράλληλα, δεσμευόμαστε να αξιοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα αναπτυξιακά εργαλεία του Δημοσίου: το ΕΣΠΑ, το ΕΤΕΑΝ και τον Επενδυτικό Νόμο.

Α. Ως προς τον Επενδυτικό Νόμο, η Νέα Δημοκρατία θα προχωρήσει σε στοχευμένη διόρθωση του Επενδυτικού Νόμου, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των φορολογικών κινήτρων (αφού δεν υπάρχουν κερδοφόρες επιχειρήσεις, δεν υπάρχει ουσιαστικά κίνητρο για επενδύσεις μέσω του νόμου). Η επιλογή της επιδότησης επιτοκίου θα μπορούσε ενδεχομένως να αποδώσει. Επίσης, προετοιμάζουμε ευέλικτους και διαφανείς μηχανισμούς έγκρισης και ελέγχου των επενδυτικών σχεδίων για να αποφευχθούν τα κρούσματα διαφθοράς.

Β.  Ως προς τα κονδύλια του ΕΤΕΑΝ, η Νέα Δημοκρατία θα προχωρήσει σε επανασχεδιασμό των προγραμμάτων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ώστε να αξιοποιηθούν τα λιμνάζοντα κονδύλια. Προσαρμογή του ΕΤΕΑΝ στις ανάγκες της αγοράς. Επανασχεδιασμός των προγραμμάτων με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων, ώστε να είναι φιλικά προς τον χρήστη και να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της παρούσας συγκυρίας. Ιδιαίτερα σημαντικό για την ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς είναι η αξιοποίηση της αναθεώρησης του Κανονισμού των Διαρθρωτικών Ταμείων που επιτρέπει τα κεφάλαια κίνησης.

Γ. Ως προς το ΕΣΠΑ: Ισχυρή πολιτική διεύθυνση με πολιτικό προϊστάμενο που να μην αλλάζει κάθε 6 μήνες, όπως γινόταν μέχρι τώρα. Διυπουργικός συντονισμός, όπου χρειάζεται για να αντιμετωπιστούν οι καθυστερήσεις των πιο προβληματικών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων. Απλοποίηση των διαδικασιών του ΕΣΠΑ. Αναθεώρηση του Προγράμματος. Συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την άμεση κινητοποίηση και εκταμίευση πόρων. 

Δεσμευόμαστε, όμως, και για κάτι άλλο. Την άμεση επιστροφή από το Δημόσιο, στις επιχειρήσεις, των χρημάτων που τους οφείλει. Οφειλόμενα που φτάνουν τα 6 δις ευρώ και στερούν τις επιχειρήσεις από πόρους και ρευστότητα!

Όσον αφορά το σχέδιό μας για μια Ελλάδα φιλική στην επιχειρηματικότητα: Προϋπόθεση για την ανάπτυξη είναι, βεβαίως, και η ανταγωνιστικότητα αυτή καθεαυτή. Για να μπορέσει η Ελλάδα να βγει από την κρίση είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γίνει μια χώρα ανταγωνιστική, μια χώρα φιλική στην επιχειρηματικότητα. Και για να το πετύχουμε αυτό δεν χρειάζεται να εφεύρουμε καμιά μαγική συνταγή. Όλοι γνωρίζουμε τους παράγοντες που επηρεάζουν την επιχειρηματικότητα: σταθερό φορολογικό σύστημα, μείωση της γραφειοκρατίας, καταπολέμηση της διαφθοράς και ιδιωτικοποιήσεις.

Α. Η ψήφιση ενός νέου φορολογικού νόμου. Η Νέα Δημοκρατία έχει καταθέσει τις προτάσεις της και θα διαπραγματευτεί με την Τρόικα, ώστε να πετύχει την απλοποίηση και την κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας (με κατάργηση του ΚΒΣ), τον έλεγχο της φοροδιαφυγής (ξεκινώντας από το λαθρεμπόριο καυσίμων και τις ενδοομιλικές συναλλαγές), τη σταδιακή μείωση των υπερβολικών φορολογικών συντελεστών και επιβαρύνσεων. Σημαντικό είναι, επίσης, να διασφαλιστεί ένα σταθερό φορολογικό σύστημα, ώστε να δημιουργηθεί μια αίσθηση ασφάλειας και να εξασφαλιστεί η δυνατότητα πρόβλεψης των εξελίξεων στους ενδιαφερόμενους επενδυτές.  Για την προσέλκυση επενδύσεων, θα διαπραγματευτούμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών, με φορολογικά κίνητρα και με σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων.  

Β. Μείωση της γραφειοκρατίας, με ουσιαστική απλοποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου. Προγραμματίζουμε: Θέσπιση ενός ευέλικτου Συμβουλίου απλοποίησης διαδικασιών. Δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ώστε να είναι δυνατή η πληροφόρηση και η εξυπηρέτηση των ενδιαφερόμενων επενδυτών χωρίς την απαίτηση φυσικής παρουσίας. Fast track στη δικαιοσύνη. Ολοκλήρωση των διοικητικών πράξεων για το άνοιγμα των επαγγελμάτων. Και πλήρη απελευθέρωση αγορών με ρυθμιστικά εμπόδια, σε συνεργασία με την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Γ. Καταπολέμηση της διαφθοράς, με τη δημιουργία ειδικού σώματος, με αρμοδιότητα στην αντιμετώπιση της παρανομίας της διοίκησης που σχετίζεται με επενδύσεις. Και με πλήρη ηλεκτρονικοποίηση της επαφής με τις δημόσιες υπηρεσίες, για εξοικονόμηση χρόνου, αλλά  κυρίως για τη διασφάλιση της διαφάνειας. 

Δ. Ιδιωτικοποιήσεις – Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας: Δεν είμαστε σοβιετική χώρα. Προσανατολιζόμαστε στην υγιή επιχειρηματικότητα. Για τη Νέα Δημοκρατία, οι ιδιωτικοποιήσεις δεν έχουν μόνο ταμειακό, αλλά κυρίως αναπτυξιακό χαρακτήρα, γιατί φέρνουν κεφάλαια και επενδύσεις στη χώρα. Η Νέα Δημοκρατία έχει παρουσιάσει ήδη το σχέδιό της για διάφορες επιμέρους ΔΕΚΟ. Παράλληλα, η αξιοποίηση με σύγχρονες μεθόδους της Δημόσιας περιουσίας, όχι μόνο θα φέρει πρόσθετα έσοδα στο Δημόσιο, αλλά θα προσελκύσει και νέα κεφάλαια στην Ελλάδα.

Τέλος, θα επικεντρώσουμε προσπάθειά μας σε κλάδους που η Ελλάδα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα και ιδιαίτερες δυνατότητες ανάπτυξης, όπως είναι ο τουρισμός, η ενέργεια, η ναυτιλία, ο κατασκευαστικός κλάδος, ο αγροτικός τομέας, η πράσινη επιχειρηματικότητα. Δεν θα αναφερθώ, όμως, με λεπτομέρειες σε καθένα από αυτούς τους κλάδους, καθώς θα μιλήσουν οι αρμόδιοι Τομεάρχες. 

Η ανάπτυξη, λοιπόν, είναι η μεγάλη εθνική πρόκληση αυτή την ώρα. Δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε, επιμένοντας στο δρόμο που ακολούθησε το ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια. Δρόμο που οδηγεί στην ύφεση, τα λουκέτα και την ανεργία. Δεν μπορούμε, όμως, να τα καταφέρουμε ακολουθώντας το άλμα στο κενό που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώντας ότι κατά τη διάρκεια της πτώσης θα βγάλουμε φτερά. Δεν θα πάμε στην Ευρώπη μέσω Βενεζουέλας! 

Η χώρα αυτή γέννησε το ευρωπαϊκό πνεύμα. Και θα μείνει στην Ευρώπη με ευρωπαϊκή λογική και με ελληνική επιμονή και περηφάνεια. Πιστεύοντας στον Έλληνα και στις ικανότητές του. Στηρίζοντας την υγιή επιχειρηματικότητα και την ιδιωτική πρωτοβουλία. Περιορίζοντας το Δημόσιο στον πραγματικό ρυθμιστικό του ρόλο και επιτρέποντας στις Ελληνίδες και στους Έλληνες να οραματιστούν και να δημιουργήσουν. Να παλέψουν και να νικήσουν για τους ίδιους και για τα παιδιά τους. 

Έχουμε ως Έλληνες μόνο μια επιλογή: Να τα καταφέρουμε! Αλλά έχουμε κι ως Νέα Δημοκρατία μόνο μια δυνατότητα: Να νικήσουμε! Όχι για μας, για την Πατρίδα μας. Το ευρωπαϊκό μέτωπο που δημιουργείται περνάει μπροστά. Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Έχουμε την αλήθεια με το μέρος μας. Έχουμε την πλειοψηφία των Ελλήνων δίπλα μας! Η Νέα Δημοκρατία θα νικήσει! Η Ελλάδα θα τα καταφέρει!

Μετάβαση στο περιεχόμενο