Την κρίση «δεν θα την ξεπεράσουμε με τσάμπα μαγκιές», τονίζει ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης με συνέντευξη του στη Realnews .
«Εάν στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι ο “κόφτης” και τα συναφή μέτρα είναι κάτι ανώδυνο, όπως ήδη σημειώνουν, τότε μπορούν να τα περάσουν μόνοι τους και να πάρουν την αντίστοιχη δόξα», ξεκαθαρίζει, αποκλείοντας το ενδεχόμενο να τα ψηφίσει η Ν.Δ.
«Με τον τυχοδιωκτισμό τους και τους φθηνούς εντυπωσιασμούς βάζουν βούτυρο στο ψωμί κάθε σκληρού απότη βόρεια Ευρώπη που θέλει να πετάξει έξω από την ευρωζώνη την Ελλάδα», τονίζει. Εκτιμά ότι «το ένστικτο της αυτοσυντήρησης θα οδηγήσει τον κ Τσίπρα σε εκλογές», ενώ για το άβατο των Εξαρχείων δηλώνει ότι «θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά».
Συνέντευξη Κωστή Χατζηδάκη στην εφημερίδα “Realnews”
-Η καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις αφήνει ανοιχτό το θέμα των πρόωρων εκλογών;
Το θέμα των πρόωρων εκλογών πιστεύω ότι παραμένει ανοιχτό, ανεξάρτητα από την πορεία της αξιολόγησης. Διότι και να κλείσει η αξιολόγηση, έχει ήδη χαθεί πολύτιμος χρόνος, η οικονομία έχει οπισθοδρομήσει και δεν βλέπω
θετικές ειδήσεις στην οικονομία μ’ αυτήν την κυβέρνηση. Υπονομεύουν τον εαυτό τους καθημερινά.
Πρώτη προτίμηση, βεβαίως, της κυβέρνησης είναι να παρατείνει το βίο της. Ωστόσο, υπό αυτές τις συνθήκες, αν η κυβέρνηση αφήσει το χρόνο να κυλήσει πολύ, κινδυνεύει να εξαερωθεί πολιτικά πλήρως. Γι’ αυτό το ένστικτο της αυτοσυντήρησης θα οδηγήσει τον κ. Τσίπρα σε εκλογές.
Ο κ.Τσίπρας, λοιπόν, κάνοντας μια ηρωική έξοδο, καταγγέλλοντας αυτούς που συνήθως καταγγέλλει, θα προσφύγει στις κάλπες για να περισώσει ό,τι μπορεί.
-Αν η κυβέρνηση χάσει την ημερομηνία της 10ης Μαρτίου για ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση του Μάριο Ντράγκι, τι συνέπειες μπορεί να υπάρξουν;
Το πρώτο είναι ότι θα χάσουμε την ποσοτική χαλάρωση, δηλαδή ενέσεις ρευστότητας που έχει ανάγκη το τραπεζικό σύστημα.
Ακόμα σοβαρότερο είναι ότι η οικονομία μπαίνει σε μια νέα περίοδο αβεβαιότητας και γκριζάρει πιο πολύ ο ορίζοντας, ως προς τη δυνατότητα εξόδου από τα μνημόνια. Στις διεθνείς αγορές επανέρχεται το ερώτημα αν τελικά η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει.
Σας θυμίζω ότι ο κ. Τσίπρας είχε προαναγγείλει το κλείσιμο της αξιολόγησης για τις 5 Δεκεμβρίου. Όσο η αξιολόγηση δεν κλείνει, στην οικονομία δεν λειτουργεί τίποτα και η ανησυχία μεγαλώνει.
-Το grexit παραμένει ως ενδεχόμενο;
Ζούμε σ’ ένα περιβάλλον πολύ ρευστό και δύσκολο. Σ’ αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην αμφισβητηθεί ξανά η παραμονή μας στο ευρώ και να παραμείνουμε στον πυρήνα της Ευρώπης.
Βλέπετε, όμως, ότι το grexit ξεκίνησε σποραδικά να συζητείται και πάλι. Τα νέα σενάρια grexit είναι εξ ολοκλήρου «προσφορά» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
-Αν η κυβέρνηση προκειμένου να κλείσουν οι διαπραγματεύσεις, ζητήσει η επέκταση του «κόφτη» πέραν του 2018, να εγκριθεί από τη βουλή με πλειοψηφία τουλάχιστον 180 ψήφων, γιατί θα υπάρχει υπέρβαση του χρονικού ορίου μιας κυβερνητικής θητείας, η ΝΔ τι θα κάνει;
Η ΝΔ σε καμιά περίπτωση δεν θα ξεπλύνει τις ευθύνες της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου στην οικονομία.
Όσα συμβαίνουν σήμερα δεν είναι ούτε νομοτελειακά ούτε αυτονόητα. Είναι αποτέλεσμα της οπισθοδρόμησης που είχαμε στην οικονομία μ’ αυτή την κυβέρνηση.
Υπενθυμίζω ότι το καλοκαίρι του ‘15 βάλαμε πλάτη και ψηφίσαμε το 3ο μνημόνιο για να μην βρεθεί η χώρα εκτός ευρώ και ευρωζώνης. Αλλά βλέπετε πάλι που μας οδηγεί η κυβέρνηση.
Τα πράγματα είναι σαφή: εάν στο ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι ο κόφτης και τα συναφή μέτρα είναι κάτι ανώδυνο, όπως ήδη σημειώνουν, τότε μπορούν να τα περάσουν μόνοι τους και να πάρουν την αντίστοιχη δόξα! Έχουν άλλωστε τη σχετική κυβερνητική πλειοψηφία.
-Δεν θα ήταν καλύτερα για την Ελλάδα το ΔΝΤ να μείνει στο πρόγραμμα μόνο σε ρόλο τεχνικού συμβούλου;
Ας μην γελιόμαστε! Την απόφαση αυτή δεν μπορεί να την πάρει η όποια ελληνική κυβέρνηση.
Δείτε όμως: η σημερινή κυβέρνηση τη μια κατηγορεί το ΔΝΤ και την άλλη το προσκαλεί με επιστολές του υπουργού Οικονομικών να συμμετάσχει στο πρόγραμμα.
Ακόμα περισσότερο, ενώ το ΔΝΤ τον Ιούνιο του ’14, με έκθεσή του, ζητούσε μέτρα της τάξεως 3 δις ευρώ για τη διετία 15-16, η σημερινή «ηρωική» κυβέρνηση πήρε τελικά διπλάσια μέτρα ( 6 δις ευρώ) για την ίδια περίοδο!
-Ο Βολφανγκ Σοιμπλε είναι «κακός»; Επίσης είναι «απομονωμένος» όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση; Η αυτός που δυστυχώς αποφασίζει στην ΕΕ;
Κάθε Γερμανός υπουργός Οικονομικών είναι ο πιο ισχυρός υπουργός Οικονομικών της Ευρώπης. Αυτό δεν πρέπει να το υποτιμούμε.
Σημειώνω όμως, ότι η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου, που όποτε την βολεύει επιτίθεται στον κ. Σόιμπλε, συμφώνησε πριν λίγες μέρες μαζί του σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ και, μάλιστα, σε μεσοπρόθεσμη βάση.
Σημειώνω επίσης, ότι μετά τη θεατρική αυτή παράσταση εναντίον Σόιμπλε και ΔΝΤ έσπευσε και πάλι να υποβάλει δήλωση μετανοίας για τον περιβόητο μπουναμά.
Ε, δεν είναι σοβαρή συμπεριφορά αυτή! Με τον τυχοδιωκτισμό τους και τους φθηνούς εντυπωσιασμούς βάζουν βούτυρο στο ψωμί κάθε σκληρού από τη Βόρεια Ευρώπη που θέλει να πετάξει έξω από την ευρωζώνη την Ελλάδα.
Την κρίση δεν θα την ξεπεράσουμε με τσάμπα μαγκιές. Την κρίση θα την ξεπεράσουμε όπως η Ιρλανδία και η Κύπρος. Με σοβαρότητα, αξιοπιστία και κοινή λογική.
-Πως σχολιάζετε το γεγονός ότι ονόματα όπως των Τσίπρα, Μη