Σε μια εποχή όπου η ύφεση στην οικονομία βαθαίνει ολοένα και περισσότερο, ένα από τα βασικά αναπτυξιακά εργαλεία, το ΕΣΠΑ, μένει αναξιοποίητο.
Σε μια εποχή όπου η ύφεση στην οικονομία βαθαίνει ολοένα και περισσότερο, ένα από τα βασικά αναπτυξιακά εργαλεία, το ΕΣΠΑ, μένει αναξιοποίητο.Η κυβέρνηση προσπαθεί εδώ και καιρό να ωραιοποιήσει την κατάσταση σε σχέση με το ΕΣΠΑ. Αυτό όμως δεν κρύβει την πικρή αλήθεια: ότι η Ελλάδα έχει μείνει πίσω.
Η χώρα μας βρέθηκε από την 5η θέση στις απορροφήσεις στην Ε.Ε. το Σεπτέμβριο του 2009 στην 17η το Δεκέμβριο του 2010! Και αυτό έχει σημασία και όχι τα ποσοστά απορρόφησης που διαφημίζει η κυβέρνηση. Λες και θα μπορούσε η απορρόφηση να μειώνεται όσο περνούν τα χρόνια. Αλλά, σε μεγάλο βαθμό ακόμα και τα ποσοστά αυτά δεν αποτελούν φρέσκο χρήμα που πρόκειται να πέσει στην αγορά:
Μεγάλο μέρος της απορροφητικότητας οφείλεται σε έργα-γέφυρες τα οποία ξεκίνησαν πριν από την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ κι όχι σε νέες δεσμεύσεις.
Ενώ, το ποσοστό απορρόφησης είναι εν μέρει πλασματικό, αφού προσμετρώνται τα ποσά που έχουν «παρκαριστεί» σε διαφόρων ειδών Ταμεία Χαρτοφυλακίου (π.χ. Ταμείο Επιχειρηματικότητας, Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον) χωρίς να έχουν επωφεληθεί ακόμα οι πραγματικοί αποδέκτες.
Βασικό πρόβλημα δε, δεν είναι μόνο η «πλασματική» απορροφητικότητα, αλλά και η κατεύθυνση των κονδυλίων:
Τα προγράμματα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθυστερούν δραματικά, μπερδεμένα στους διαδρόμους της γραφειοκρατίας. Ενώ χιλιάδες επενδυτές – πάνω από το 60% αυτών που υπέβαλαν πρόταση- εξαιτίας της αιφνιδιαστικής περικοπής κατά 500 εκατ. ευρώ του αρχικά εγκεκριμένου προϋπολογισμού του προγράμματος που ανερχόταν στο 1 δισεκ. ευρώ, αποκλείστηκαν από τη χρηματοδότηση.
Το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον», μετά από πολλά πήγαινε-έλα, κατέληξε να είναι γραφειοκρατικό και τραπεζοκεντρικό. Και παρότι θεωρητικά ξεκίνησε την 1η Φεβρουαρίου, κινδυνεύει να γίνει «δώρον άδωρον» για τους πολίτες. Ενώ, επιπλέον, η κυβέρνηση είχε αρχικά ισχυριστεί πως, δήθεν, δεν υπήρχαν κονδύλια από το ΕΣΠΑ. Τελικά τα βρήκε με καθυστέρηση, καταλήγοντας, μάλιστα στον προϋπολογισμό του καλοκαιριού του 2009!
Κοινοτικά κονδύλια που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της ανεργίας μένουν αναξιοποίητα αυτή την κρίσιμη περίοδο. Το ποσοστό απορρόφησης του ΕΠ «Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού» αφορά σχεδόν αποκλειστικά έργα που προκηρύχθηκαν και συμβασιοποιήθηκαν μέχρι το Σεπτέμβριο του 2009. Από τις εκλογές κι έπειτα δεν έχει προκηρυχθεί κανένα έργο κατάρτισης ή προώθησης της απασχόλησης από τη Διαχειριστική του Υπουργείου Εργασίας!
Παρά την οικονομική κρίση που επιβάλλει το συντομότερο δυνατό την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ, καθώς έχουν προκύψει νέα κοινωνικοοικονομικά δεδομένα, η κυβέρνηση άφησε να περάσει αναξιοποίητος ενάμισης χρόνος για να ανακοινώσει την έναρξη αναθεώρησης του σχεδιασμού του.
Για να αποφύγουμε ένα βαθύ τέλμα ύφεσης που μας απειλεί δεν χρειάζονται μεγάλα λόγια. Χρειάζεται σοβαρότητα, σχέδιο και αποφασιστικότητα. Για αυτό και θα πρέπει, χωρίς καθυστερήσεις, να συσταθεί διυπουργική συντονιστική ομάδα κρούσης για το ΕΣΠΑ που θα επικεντρώσει την προσοχή της στα μεγαλύτερα προβλήματα και θα επιδιώξει να δώσει λύσεις με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και στοχοδιαγράμματα.