“Δεν υπάρχει καθαρή έξοδος. Υπάρχει καθαρή μείωση συντάξεων, καθαρή μείωση ενός μισθού με το αφορολόγητο, καθαρή επιτήρηση και καθαρό 4ο μνημόνιο”, υπογράμμισε ο Κωστής Χατζηδάκης σε ομιλία του στο 6ο Στρατηγικό Συνέδριο: «Επενδύσεις στην Ελλάδα και Αναπτυξιακή Προοπτική 2018»
Ομιλία Κωστή Χατζηδάκη στο 6ο Στρατηγικό Συνέδριο:«Επενδύσεις στην Ελλάδα και Αναπτυξιακή Προοπτική 2018»
Μακάρι το σημερινό συνέδριο να διεξαγόταν υπό πιο ευνοϊκές συνθήκες. Όμως δυστυχώς βρίσκει την οικονομία μας να παραμένει σε κατάσταση στασιμότητας, 3,5 χρόνια αφ’ ότου αυτή η κυβέρνηση μας ξαναβύθισε στην ύφεση.
Όσο για το αφήγημα της κυβέρνησης περί υποτιθέμενης καθαρής εξόδου από το μνημόνιο, αυτό το διαψεύδει, ως συνήθως, η πραγματικότητα. Ποια είναι η πραγματικότητα; Πως αυτή η κυβέρνηση έχει ήδη ψηφίσει νέα μέτρα με περικοπή ενός μισθού για τους εργαζόμενους από τη μείωση του αφορολόγητου και περικοπή μίας έως τριών συντάξεων για τους συνταξιούχους. Πως το υπερταμείο θα είναι εδώ για ακόμα 98 χρόνια ενώ στις τράπεζες θα υπάρχει εποπτεία για ακόμα 35 χρόνια. Και φυσικά. Πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει υπογράψει για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μέχρι το ’22 και2% μέχρι το 2060. Για ποια καθαρή έξοδο, λοιπόν, μιλάνε;
Ένα επιπλέον αφήγημα της κυβέρνησης έχει να κάνει με την προσέλκυση επενδύσεων. Ένα αφήγημα που μένει, φυσικά, στα λόγια, καθώς στην πράξη εφαρμόζουν μια πολιτική εχθρική απέναντι στην ιδιωτική οικονομία και τις επενδύσεις. Δεν το πιστεύουν και δεν θέλουν να το κάνουν.
Το είδαμε στο Ελληνικό, στις Σκουριές, στα Περιφερειακά Αεροδρόμια και σε όλες τις άλλες μεγάλες επενδύσεις που ξεκίνησαν από εμάς τους τρισκατάρατους. Με πολύ σπρώξιμο, αγκομαχώντας κάνουν ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι πέρυσι οι επενδύσεις έφτασαν μόνο τα 20 δις ενώ το 2007, δύο χρόνια πριν την κρίση, ήταν 60 δις! ΣΥΡΙΖΑ και επενδύσεις είναι ασύμβατες έννοιες.
Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιστεύουν στην ιδιωτική οικονομία και τις επενδύσεις και έχουν την τεχνογνωσία για να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον φιλικό στην επιχειρηματικότητα.
Και γιατί τα πράγματα θα αλλάξουν με τη Νέα Δημοκρατία σ’ αυτό το επίπεδο; Διότι θα ακολουθήσουμε μια άλλη οικονομική πολιτική. Λιγότεροι φόροι, μικρότερο δημόσιο, περισσότερη εμπιστοσύνη στην επιχειρηματικότητα. Αυτό είναι το μοντέλο που αποδίδει παντού. Μόνο στην Ελλάδα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το αντιμετωπίζει με εχθρότητα.
Χρειαζόμαστε μια ριζική αλλαγή πορείας για να αντιστραφεί το κλίμα, να επιστρέψει η εμπιστοσύνη και να αρχίσουν να γίνονται και πάλι επενδύσεις. Πώς θα το πετύχουμε αυτό; Θα σταθώ σε τρεις βασικές προϋποθέσεις:
- Η πρώτη προϋπόθεση είναι μια μεταρρυθμιστική κυβέρνηση η οποία θα μπορέσει να εμπνεύσει εμπιστοσύνη εντός και εκτός συνόρων. Μια κυβέρνηση στην οποία τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και οι υπουργοί, θα πιστεύουν στην ανάγκη των διαρθρωτικών αλλαγών και δεν θα τις παρουσιάζουν σαν αναγκαίο κακό. Μια κυβέρνηση που θα θυμίζει Εθνική Ελλάδος, με στελέχη υψηλού, πραγματικά, επιπέδου, από την πολιτική, την επιχειρηματική κοινότητα, και ικανά στελέχη του ιδιωτικό τομέα.
- Η δεύτερη προϋπόθεση για να μπει η οικονομία μας σε αναπτυξιακή τροχιά είναι η εγκαθίδρυση ενός πιο ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος, σε συνδυασμό με τη θέσπιση κινήτρων για επενδύσεις. Στη Νέα Δημοκρατία έχουμε δεσμευτεί για μείωση του φορολογικού συντελεστή επιχειρήσεων από το 29 στο 20%.
- Επίσης, μιλάμε αύξηση των αποσβέσεων στις νέες επενδύσεις παγίων σε ποσοστό μέχρι 200%.
- Έχουμε δεσμευτεί, επίσης, για μείωση του φορολογικού συντελεστή επιπλέον 2%, όταν επιχειρήσεις που απασχολούν τουλάχιστον 50 εργαζομένους, αυξάνουν τις θέσεις εργασίας κατά 10% και πάνω. Πρώτος και βασικός στόχος είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Για αυτό τον λόγο και τα πρόσθετα κίνητρα.
- Επιπλέον, προτιθέμεθα να καθιερώσουμε τη θεσμοθέτηση της οριζόντιας μεταφοράς φορολογικών ζημιών. Δηλαδή τον συμψηφισμό της ζημιάς με μελλοντικά κέρδη για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, κάτι που γίνεται τα τελευταία χρόνια στην Πορτογαλία και γνωρίζουμε ότι θα δώσει μεγάλη ανάσα στις επιχειρήσεις.
- Στο πλαίσιο της ευρύτερης μεταρρυθμιστικής προσπάθειας που χρειάζεται η χώρα μας απαιτούνται παρεμβάσεις σε μια σειρά από τομείς που επηρεάζουν άμεσα την προσέλκυση επενδύσεων. Θα σταθώ σε 3 ενδεικτικούς:
- Τη δημόσια διοίκηση, με αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων μέσω του ΑΣΕΠ ώστε να ενισχυθεί η αξιοκρατία και να δημιουργήσουμε κίνητρα για ένα πιο αποδοτικό Δημόσιο που θα είναι στο πλευρό του ιδιωτικού τομέα και όχι εναντίον του
- Τη Δικαιοσύνη, στην οποία ενδεικτικά προτείνουμε τη σύσταση ειδικών τμημάτων δικαστηρίων για ορισμένες κατηγορίες υποθέσεων που σχετίζονται με την οικονομική δραστηριότητα και τις επενδύσεις. Έτσι θα έχουμε ταχεία επίλυση σημαντικών υποθέσεων, βελτιωμένη ποιότητα των σχετικών αποφάσεων και, κατά συνέπεια, βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος.
- Την εκπαίδευση με στόχο την ανάδειξη της Ελλάδας σε εκπαιδευτικό κέντρο. Γνωρίζουμε, φυσικά, τους περιορισμούς του Συντάγματος. Ωστόσο, στο πλαίσιο του παρόντος Συντάγματος στοχεύομε στη δημιουργία ξενόγλωσσων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών τμημάτων. Ώστε να προσελκύσουμε φοιτητές από άλλες χώρες αντί να εξάγουμε κάθε χρόνο φοιτητές και συνάλλαγμα, και να δημιουργηθούν πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία μας.
Κυρίες και κύριοι,
Ανέφερα μερικές ενδεικτικές προτάσεις, όσες μου επιτρέπει το χρονικό πλαίσιο ενός χαιρετισμού. Πρέπει να έχουμε όμως κάτι υπόψη μας. Πως για να σταθεί η οικονομία μας στα πόδια της και να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα μας δεν αρκούν οι καλές προτάσεις και οι καλές προθέσεις. Η μόνη ελπίδα που έχουμε για να κερδίσουμε αυτή τη μάχη που έχουμε μπροστά μας είναι να τη δώσουμε όλοι μαζί ενωμένοι. Χτίζοντας μια μεγάλη πατριωτική συμμαχία. Και σε αυτή τη συμμαχία χωράνε όλοι οι Έλληνες που νοιάζονται για το μέλλον αυτού του τόπου.
Οι νέοι επιστήμονες που φεύγουν μαζικά στο εξωτερικό. Οι εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι που μαραζώνουν χωρίς καμία προοπτική. Οι ιδιωτικοί υπάλληλοι που δεν μπορούν να θεωρούν τύχη ότι απλώς δεν έχουν χάσει τη δουλειά τους. Οι δημόσιοι υπάλληλοι που διψούν για ουσιαστική επιβράβευση της προσπάθειάς τους. Οι συνταξιούχοι που θέλουν να δουν να παιδιά και τα εγγόνια τους να προκόβουν και να μην στηρίζονται στο δικό τους χαρτζιλίκι. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες οι οποίοι περιμένουν ένα κράτος το οποίο δεν θα αρκείται μόνο στο να τους φορολογεί, αλλά θα τους επιτρέπει να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα.
Έχουμε δοκιμάσει όλοι μαζί την πικρή γεύση του λαϊκισμού και της αερολογίας. Χρειαζόμαστε επειγόντως ένα νέο ξεκίνημα σοβαρότητας και κοινής λογικής. Χρειαζόμαστε μια μεγάλη συμμαχία για την Ελλάδα. Αυτή τη μάχη έχουμε και το ταλέντο και την ικανότητα να την κερδίσουμε. Με σχέδιο, αποφασιστικότητα και σκληρή δουλειά μπορούμε να τα καταφέρουμε.