Σε συνέχεια της επίσκεψης του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά στο Ισραήλ τον περασμένο Οκτώβριο, σήμερα υπογράφηκε μια συμφωνία μεταξύ του Υπουργείου Ανάπτυξης και του YOZMA Fund of funds, από την πλευρά του Ισραήλ για θέματα καινοτομίας.
Το YOZMA έχει εμπειρία σε θέματα καινοτομίας, ιδιαίτερα υψηλής τεχνολογίας. Το Ισραήλ τα τελευταία χρόνια μεταμορφώθηκε κυριολεκτικά, στηριζόμενο σε δράσεις στον τομέα της καινοτομίας και της υψηλής τεχνολογίας και περιμένουμε πολλά από αυτή τη συνεργασία. Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα παραδοθεί η μελέτη από την πλευρά του Iσραηλινού fund και φυσικά στη συνέχεια θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο γίνεται διότι επενδύοντας στην καινοτομία στηρίζεις αυτή την ώρα, την προσπάθεια για να βγει η Ελλάδα από την κρίση.
Συμφωνίες συνεργασίας του Ισραηλινού Οργανισμού ΥΟΖΜΑ με τη Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ) αφενός, το ΕΤΕΑΝ και την Ένωση Ελληνικών Εταιριών Επιχειρηματικών Κεφαλαίων (HVCA) αφετέρου υπεγράφησαν σήμερα στο υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας παρουσία του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη και του Ισραηλινού πρέσβη στην Αθήνα Άριε Μέκελ.
Οι συμφωνίες εντάσσονται στο πλαίσιο συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ που είχε συμφωνηθεί κατά την πρόσφατη επίσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου υπό τον Πρωθυπουργό στο Ισραήλ. Κατά την επίσκεψη αυτή ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης είχε υπογράψει συμφωνία με το YOZMA Group για συνεργασία με τον Ισραηλινό Οργανισμό στη διαμόρφωση της στρατηγικής καινοτομίας και χρηματοδότησης της επιχειρηματικότητας.
Οι συμβάσεις που υπεγράφησαν σήμερα αφορούν την ανάθεση μελετών σε εξιδεικευμένη ομάδα του ΥΟΖΜΑ Group προκειμένου να διαμορφωθούν οι επιμέρους ανά αγορά πολιτικές και τα αντίστοιχα χρηματοδοτικά εργαλεία καθώς και ένα «οικοσύστημα καινοτομίας» με βάση την τεχνογνωσία και τις καλές πρακτικές του Ισραηλινού οργανισμού. Τα βασικά σημεία των μελετών θα αφορούν:
1. Τη διερεύνηση και αποτύπωση αγορών που έχουν στρατηγική σημασία για τη χώρα μας και στις οποίες διαθέτουμε ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα προκειμένου να επιλεγούν οι τομείς στους οποίους θα επικεντρωθεί η διοχέτευση των διαθέσιμων πόρων. Στόχος είναι να αποτυπωθούν οι παγκόσμιες τάσεις, οι δυνατότητες και ευκαιρίες της χώρα μας στον παγκόσμιο καταμερισμό παραγωγής.
2. Τις αλλαγές που απαιτούνται στο θεσμικό, νομικό, διοικητικό και χρηματοδοτικό πλαίσιο προκειμένου η Ελλάδα να καταστεί στόχος επενδυτικών ευκαιριών από τη διεθνή αγορά. Οι προτάσεις θα βασίζονται στην πρακτική που εφήρμοσε το Ισραήλ κατά την περίοδο της μετάλλαξης της οικονομίας του, προσαρμοσμένες στην Ελληνική και Ευρωπαϊκή πραγματικότητα και πρακτική. Επιπλέον θα δομούνται με γνώμονα τα αναπτυξιακά πλεονεκτήματα της Ελλάδας όπως το υψηλά καταρτισμένο δυναμικό και την υψηλή προσαρμοστικότητα των Ελληνικών επιχειρήσεων.
3. Τον προσδιορισμό των κεφαλαίων που απαιτούνται προκειμένου να αναπτυχθούν πλήρη και σωστά δομημένα οικοσυστήματα καινοτομίας στις αγορές που θα επιλεγούν. Κάθε μια από τις αγορές αυτές έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και ανάγκες κεφαλαίων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και αυτό το δεδομένο είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, προκειμένου οι όποιες επιλογές να έχουν τα βέλτιστα δυνατά οικονομικά αποτελέσματα.
4. Τα εξειδικευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία και τους μηχανισμούς στήριξης που χρειάζονται προκειμένου η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων αλλά και του συνολικού οικοσυστήματος των επιλεγμένων αγορών να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία και αποτελεσματικότητα.
Το ΥΟΖΜΑ Fund of Funds και ο ιδρυτής του Elrich Yigal ξεκίνησαν το 1992 τη διαμόρφωση της αντίστοιχης στρατηγικής για την δημιουργία ανταγωνιστικής οικονομίας στο Ισραήλ. Σήμερα, το Ισραήλ βρίσκεται μεταξύ των κορυφαίων χωρών στην διοχέτευση κεφαλαίων και τη χρηματοδότηση καινοτόμων επιχειρήσεων, έχοντας προσελκύσει σημαντικές ξένες επενδύσεις, και θεωρείται από τις πρώτες δυνάμεις παγκοσμίως σε αγορές όπως η πληροφορική, η βιοτεχνολογία, οι τηλεπικοινωνίες, η αγροτική βιομηχανία και οι τεχνολογίες νερού. Ο οργανισμός αυτός έχει λειτουργήσει και λειτουργεί συμβουλευτικά για πολλές κυβερνήσεις στον κόσμο και αυτή την περίοδο είναι σύμβουλοι της κυβέρνησης της Ν. Κορέας.
Κατά την παραμονή της αντιπροσωπείας του ΥΟΖΜΑ στην Αθήνα θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με φορείς από το χώρο της αγοράς, της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας, της ΓΓ Έρευνας & Τεχνολογίας και της ΓΓ Επενδύσεων & Ανάπτυξης.
Αμέσως μετά ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης και ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα Αrye Mekel δήλωσαν τα εξής:
Κ. Χατζηδάκης: «Σε συνέχεια της επίσκεψης του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά στο Ισραήλ τον περασμένο Οκτώβριο, σήμερα υπογράφηκε μια συμφωνία μεταξύ του Υπουργείου Ανάπτυξης και του YOZMA Fund of funds, από την πλευρά του Ισραήλ για θέματα καινοτομίας.
Το YOZMA έχει εμπειρία σε θέματα καινοτομίας, ιδιαίτερα υψηλής τεχνολογίας. Το Ισραήλ τα τελευταία χρόνια μεταμορφώθηκε κυριολεκτικά, στηριζόμενο σε δράσεις στον τομέα της καινοτομίας και της υψηλής τεχνολογίας και περιμένουμε πολλά από αυτή τη συνεργασία. Μέχρι το τέλος Μαρτίου θα παραδοθεί η μελέτη από την πλευρά του Iσραηλινού fund και φυσικά στη συνέχεια θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο γίνεται διότι επενδύοντας στην καινοτομία στηρίζεις αυτή την ώρα, την προσπάθεια για να βγει η Ελλάδα από την κρίση.
Α. Mekel: « Όπως δήλωσε και ο Υπουργός, στις 8 Οκτωβρίου, ο Πρωθυπουργός κ. Σαμαράς και αρκετοί Υπουργοί της Ελληνικής Κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου του κ. Χατζηδάκη, μετέβησαν στο Ισραήλ όπου είχαν σειρά συναντήσεων με τον Πρωθυπουργό κ. Netanyahu και Υπουργούς της Κυβέρνησής του και υπέγραψαν διμερείς συμφωνίες.
Πάνω από 100 Έλληνες επιχειρηματίες συμμετείχαν στην αποστολή με πολλές θετικές προοπτικές για συνεργασία.
Σε κάθε περίπτωση, η σημερινή υπογραφή της συμφωνίας με το ΥΟΖΜΑ, ένα διεθνώς αναγνωρισμένο οργανισμό με εξειδίκευση στη δημιουργία καινοτομίας καθώς και στην καθοδήγηση ως προς την επίτευξη αυτής αποτελεί το πρώτο απτό σημάδι (την πρώτη απτή απόδειξη) υψηλής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ.
Ο Πρωθυπουργός κ. Netanyahu, παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού κατά τις διμερείς συναντήσεις στο Ισραήλ τον Οκτώβριο, προέτρεψε τους Ισραηλινούς επιχειρηματίες να επενδύσουν τώρα στην Ελλάδα και να μην περιμένουν τρία χρόνια γιατί θα είναι αργά.
Πιστεύουμε ότι οι προτάσεις του ΥΟΖΜΑ με την εξειδίκευση που έχει, θα είναι πολύ χρήσιμες στις υπέρμετρες προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα για την οικονομική της ανάκαμψη».
Ερώτηση: Υπάρχει εκτίμηση τι ποσό μπορεί να επενδύσουν οι Ισραηλινοί. Υπάρχει τέτοιο πλάνο στη συνεργασία;
Κ. Χατζηδάκης: «Αυτή η συνεργασία δεν αφορά σε επενδύσεις, αφορά σε παροχή τεχνογνωσίας. Είναι μελέτη η οποία θα γίνει, προκειμένου να δείξει στη δική μας πλευρά το δρόμο που μπορεί να ακολουθήσει με βάση τα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας και στηριγμένη προφανώς σε αυτό που έγινε στο Ισραήλ τα τελευταία χρόνια.
Α. Mekel: «Και στο Ισραήλ είχαμε οικονομική κρίση με πληθωρισμό 500% όταν ο Simon Peres ήταν Πρωθυπουργός. Ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Ελπίζω και εμείς να είμαστε ένα καλό παράδειγμα για την Ελλάδα στο δρόμο για την ανάκαμψη».