…Σήμερα υπογράφεται η σύμβαση για την επέκταση του Τραμ στον Πειραιά. Πρόκειται για ένα έργο το οποίο θα ενώσει το λιμάνι του Πειραιά με το σταθμό του Νέου Φαλήρου τον ΗΣΑΠ, της ΣΤΑΣΥ, μέσα σε 8 λεπτά. Είναι ένα έργο που περιλαμβάνει 12 νέες στάσεις και υπολογίζεται ότι θα εξυπηρετεί κάθε μέρα 35.000 επιβάτες και χωρίς καμία αμφιβολία θα αλλάξει τη ζωή του Πειραιά…
Θεωρούμε ότι θα δημιουργήσει ένα νέο συγκοινωνιακό περιβάλλον στον Πειραιά με λιγότερες μετακινήσεις αυτοκινήτων. Υπολογίζεται ότι θα έχουμε 15.000 λιγότερα αυτοκίνητα κάθε μέρα στον Πειραιά, με λιγότερο θόρυβο και με μικρότερη περιβαλλοντική επιβάρυνση…
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Το έργο της επέκτασης του Τραμ στον Πειραιά είναι μια σαφώς θετική και σημαντική εξέλιξη, συνολικά για τον ευρύτερο συγκοινωνιακό σχεδιασμό στην Αθήνα.
Ξέρετε ότι παρά τις οικονομικές δυσκολίες το Υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα σε σχέση με το συγκοινωνιακό έργο και να αναβαθμιστεί η εξυπηρέτηση των πολιτών.
Προς αυτή την κατεύθυνση έχουν αναληφθεί πολλές και διαφορετικές πρωτοβουλίες. Ξεκινώ από την επέκταση του Μετρό, για να επιβεβαιώσω ακόμη μια φορά ότι τα έργα προχωρούν πλέον με βάση τον γνωστό σχεδιασμό. Μέχρι τον Απρίλιο το Μετρό θα έχει πάει στην Ανθούπολη, μέχρι τον Ιούλιο θα έχει πάει στο Ελληνικό, αφού περάσει από τους προηγούμενους σταθμούς Ηλιούπολη, Αργυρούπολη και Άλιμο και μέχρι το Σεπτέμβριο θα έχει πάει στο Χαϊδάρι.
Παράλληλα προχωρούν τα έργα που σχετίζονται με τον εκσυγχρονισμό των συγκοινωνιών, δηλαδή το έργο της τηλεματικής, όπου θα έχουμε μειοδότες μέχρι τον Ιούνιο και το έργο του ηλεκτρονικού εισιτηρίου που επίσης θα έχουμε μειοδότες μέχρι τον Ιούνιο.
Εννοείται ότι το έργο για το ηλεκτρονικό εισιτήριο το οποίο περιλαμβάνει και μπάρες στο Μετρό, εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της εισιτηριοδιαφυγής και εκτός από αυτό ξέρετε ότι είναι σε εξέλιξη και η προσπάθεια για το σχέδιο μετακίνησης υπαλλήλων από τα γραφεία στα εκδοτήρια και στους ελέγχους.
Παράλληλα, προχωρεί ο σχεδιασμός με βάση όλα όσα σας είχαμε πει για το νέο σταθμό των υπεραστικών λεωφορείων στον Ελαιώνα, που θα γίνει με τη μέθοδο ΣΔΙΤ. Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού
Επίσης, υπενθυμίζω ότι υπάρχει το σχέδιο της κυβέρνησης για την πιστοποίηση των συγκοινωνιακών υπηρεσιών κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα και η πιστοποίηση αυτή συνδέεται και με τη χρηματοδότησή τους. Δηλαδή, είναι προϋπόθεση η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών για την απρόσκοπτη χρηματοδότηση των συγκοινωνιακών φορέων έτσι ώστε οι διοικήσεις να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους, αλλά και οι πελάτες, οι πολίτες δηλαδή που χρησιμοποιούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, να απολαμβάνουν καλύτερες συγκοινωνιακές υπηρεσίες.
Αυτά ως προς μια γενική υπενθύμιση της προσπάθειας που εξελίσσεται αυτή την ώρα για το συγκοινωνιακό έργο στην Αθήνα.
Έρχομαι στο έργο του Τραμ στον Πειραιά. Το έργο αυτό, η αλήθεια είναι, ότι είχε διάφορες περιπλοκές και καθυστερήσεις κατά τα τελευταία χρόνια. Δεν έχω κανένα λόγο να μην το παραδεχτώ, αλλά επιτέλους τα εμπόδια ξεπεράστηκαν. Και είναι ένα από τα έργα τα οποία θα συμβολίσουν, από την πλευρά τους, την επανεκκίνηση της μηχανής τουλάχιστον όσον αφορά τον κατασκευαστικό κόσμο της χώρας.
Σήμερα υπογράφεται η σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία. Πρόκειται για ένα έργο το οποίο θα ενώσει το λιμάνι του Πειραιά με το σταθμό του Νέου Φαλήρου τον ΗΣΑΠ, της ΣΤΑΣΥ, μέσα σε 8 λεπτά. Είναι ένα έργο που περιλαμβάνει 12 νέες στάσεις και υπολογίζεται ότι θα εξυπηρετεί κάθε μέρα 35.000 επιβάτες και χωρίς καμία αμφιβολία θα αλλάξει τη ζωή του Πειραιά.
Δεν υπάρχει καμία αντίρρηση ότι στο παρελθόν υπήρχαν διιστάμενες απόψεις και στην πειραϊκή κοινωνία ως προς τη χρησιμότητα του έργου. Το Τραμ είναι ένα καινούργιο συγκοινωνιακό μέσο αρκετά διαδεδομένο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όχι στην Ελλάδα και γι’ αυτό τον λόγο πολλές φορές διχάζει.
Αλλά είναι ένα μέσο μεταφοράς το οποίο σίγουρα μπορεί να εξυπηρετήσει την τοπική συγκοινωνία και επίσης χωρίς αμφιβολία είναι για να το πω ευθέως: η καλύτερα φυλασσόμενη λεωφορειολωρίδα.
Ασφαλώς σε μια πόλη καλά οργανωμένη και σε μια πόλη που έχει τα συγκοινωνιακά προβλήματα της Αθήνας, είναι αδύνατο σαν από θαύμα να χωρέσουν χωρίς κανένα πρόβλημα και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τα Ι.Χ. Αλλά παντού στην Ευρώπη δίνεται μια προτεραιότητα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Θεωρούμε ότι θα δημιουργήσει ένα νέο συγκοινωνιακό περιβάλλον στον Πειραιά με λιγότερες μετακινήσεις αυτοκινήτων. Υπολογίζεται ότι θα έχουμε 15.000 λιγότερα αυτοκίνητα κάθε μέρα στον Πειραιά, με λιγότερο θόρυβο και με μικρότερη περιβαλλοντική επιβάρυνση.
Όλα αυτά είναι σημαντικά, όπως επίσης σημαντικό είναι ότι από τη μια με το Τραμ και από την άλλη με το Μετρό, το οποίο ξεκινώντας από το Χαϊδάρι θα φτάσει στο λιμάνι του Πειραιά, ο Πειραιάς το βασικό λιμάνι της χώρας, θα συνδέεται απρόσκοπτα και με πολλά και διαφορετικά μέσα με το κέντρο της Αθήνας. Πράγμα, που θα δώσει νέες δυνατότητες στην πόλη, αλλά και θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων.
Παράλληλα θέλω να πω ότι, μετά και από αιτήματα επίμονα πρέπει να πω του Δημάρχου της πόλης Βασίλη Μιχαλολιάκου, υπήρξε συνεννόηση με το υπουργείο και με την Αττικό Μετρό, έτσι ώστε να υπάρξουν ευρύτερες συγκοινωνιακές παρεμβάσεις στον Πειραιά που θα γίνουν από την Αττικό Μετρό και θα είναι προς όφελος των κατοίκων του Πειραιά, της πόλης συνολικότερα.
Άρα το υπουργείο δεν περιορίζεται απλά και μόνο στο να κατασκευάσει το έργο αυτό, την επέκταση δηλαδή του Τραμ από το Φάληρο στον Πειραιά. Κάνει και μια σειρά από ευρύτερες παρεμβάσεις στην πόλη του Πειραιά, που δεν θα περιοριστούν μόνο στο Τραμ. Θα επεκταθούν στο σύνολο της πόλης, άλλωστε την Πέμπτη έχει προσδιοριστεί από τώρα σύσκεψη με το Δήμαρχο για να συζητήσουμε οριζόντια στο επίπεδο του υπουργείου ποιες άλλες παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν, για την αναβάθμιση του Πειραιά.
Το οφείλουμε στον Πειραιά, γιατί τα τελευταία χρόνια δεν έχει γίνει κανένα σημαντικό έργο στην πόλη. Ο Δήμαρχος το θέτει, έχει δίκιο και από την πλευρά του υπουργείου, είμαστε αποφασισμένοι να το αντιμετωπίσουμε.
Ο χρόνος αυτός, το 2013, θα είναι ένας κρίσιμος χρόνος συνολικά για την ελληνική οικονομία. Θεωρούμε ότι η επανεκκίνηση των δημοσίων έργων είναι ένας βασικός πυλώνας στον οποίο μπορούμε να στηριχθούμε για να περάσουμε σταδιακά από την ύφεση, πρώτα στην ανάκαμψη και μετά στην ανάπτυξη. Προτιθέμεθα λοιπόν, να δουλέψουμε με τον πιο συστηματικό τρόπο, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα έτσι ώστε και από την πλευρά των δημοσίων έργων να υπάρξει η αναγκαία συνεισφορά στη συνολικότερη προσπάθεια για ανάταξη της ελληνικής οικονομίας.
Αυτή είναι η κατεύθυνση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, αυτή είναι η προσπάθεια συνολικά της Κυβέρνησης και έτσι θα προχωρήσουμε από την πλευρά του Υπουργείου Ανάπτυξης και Υποδομών.
Να δώσω τον λόγο στον κ. Καλογιάννη και στη συνέχεια θα προχωρήσουμε με το Δήμαρχο και την Αττικό Μετρό.
ΣΤ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Ευχαριστώ πολύ. Θέλω να δώσω ορισμένα τεχνικά στοιχεία για το έργο σε συνέχεια των όσων προανέφερε ο κ. Υπουργός.
Υπογράφουμε σήμερα τη σύμβαση η οποία αφορά μια διαδρομή της τάξεως των
Το έργο αναμένεται να εξυπηρετεί καθημερινά 35.000 επιβάτες. Σε ετήσια βάση μπορούμε να μιλάμε για 10-12 εκατομμύρια επιβάτες, σε συνδυασμό δε με το υφιστάμενο δίκτυο Τραμ, ο αριθμός των εξυπηρετούμενων επιβατών ανέρχεται στους 100.000 ημερησίως με πολύ θετικές, πέραν όλων των άλλων βεβαίως, περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Το έργο προβλέπεται να υλοποιηθεί με 4 υποέργα. Το πρώτο είναι αυτό καθαυτό το έργο, η κατασκευή του τραμ με τις συνοδευτικές εγκαταστάσεις, τα
Δεύτερο υποέργο αφορά την προμήθεια των οχημάτων και θα γίνει το επόμενο διάστημα. Τρίτο έργο αφορά τις διευθετήσεις των δικτύων Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας. Αυτό περιλαμβάνεται στη σύμβαση που υπογράφεται σήμερα. Το τέταρτο υποέργο είναι προμήθεια βοηθητικών οχημάτων. Αυτό έχει να κάνει με το δεύτερο υποέργο που προανέφερα.
Η χρηματοδότηση βεβαίως του έργου είναι εξασφαλισμένη. Χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ Αττικής. Πολύ συνοπτικά στο αντικείμενο της σύμβασης να πω ότι περιλαμβάνεται η επέκταση του υφισταμένου δικτύου του Τραμ από τη σημερινή στάση Νέο Φάληρο, με κατάληξη στον τερματικό σταθμό του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, μέσω των οδών Μικράς Ασίας, Λαμπράκη, Βασιλέως Γεωργίου, Εθνικής Αντιστάσεως και Σκυλίτση.
Υπάρχει πρόβλεψη τερματικού σταθμού επί της Ακτής Ποσειδώνος. Ανακατασκευάζεται παράλληλα η υφιστάμενη στάση στο σταθμό Ειρήνης και Φιλίας. Κατασκευάζονται 11 καινούργιες στάσεις. Κατασκευάζεται νέος σταθμός υποσταθμού έλξης. Είναι πολύ βασικό αυτό που ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης και βεβαίως συνεργαζόμαστε γι’ αυτό με τον κ. Δήμαρχο πολύ στενά, αναφέρομαι στην αναδιαμόρφωση του αστικού τοπίου καθ’ όλο το μήκος της διαδρομής του τραμ.
Υπάρχουν εργασίες ανάπλασης ελεύθερων χώρων, εργασίες φύτευσης και ούτω καθ’ εξής. Υπάρχουν υπόγειοι σταθμοί συγκέντρωσης απορριμμάτων και αυτό είναι πολύ σημαντικό να το αναφέρουμε. Γίνονται κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, ένα σημείο που επίσης συνεργαζόμαστε στενά με τη Δημοτική Αρχή. Υπάρχουν βεβαίως συστήματα ηλεκτροδότησης, σηματοδότησης και τα κτιριακά έργα που αφορούν τις εγκαταστάσεις του αμαξοστασίου.
Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου ανέρχεται σε 750 ημέρες από την υπογραφή της σύμβασης. Από σήμερα δηλαδή, Και αυτό το οποίο πρέπει να επισημανθεί είναι ότι η μέθοδος η οποία έχει επιλεγεί από την Αττικό Μετρό για την κατασκευή του έργου είναι η μέθοδος της πλήρους και ταχείας προκατασκευής. Είναι μια μέθοδος που εγγυάται ταχύτητα υλοποίησης του έργου, σύντομη απόδοση του οδοστρώματος στην κυκλοφορία, άμεση παράδοση των διασταυρώσεων και βεβαίως μείωση των κραδασμών αλλά και του θορύβου κατά τη λειτουργία του Τραμ.
Με την υλοποίηση του έργου ανοίγει βεβαίως, για την αμέσως επόμενη περίοδο, ο δρόμος για την επέκταση του Τραμ στο ύψος του Ελληνικού. Αναφέρομαι στο σταθμό Αργυρούπολη του Μετρό, σε ένα μήκος περίπου
Ο προϋπολογισμός του έργου ανερχόταν σε 91 εκατομμύρια ευρώ και βάσει της οικονομικής προσφοράς της εταιρείας «ΘΕΜΕΛΗ» το συμβατικό ποσό ανέρχεται σε 61.279.000 ευρώ.
Σας ευχαριστώ πολύ, καλή δουλειά στους αναδόχους και καλά αποτελέσματα στο Δήμο Πειραιά.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Θα δώσουμε τώρα το λόγο στο Δήμαρχο Πειραιά, τον κ. Βασίλη Μιχαλολιάκο και στη συνέχεια θα περάσουμε στην τεχνική παρουσίαση από την Αττικό Μετρό.
Β. ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ: Καλή σας μέρα και από μένα. Θέλω να ευχηθώ κι εγώ υγεία και αισιοδοξία και να τονίσω ότι εγώ είμαι από τη φύση μου αισιόδοξος και πιστεύω ότι είναι ρεαλιστική η προσέγγιση ότι το 2013 θα σηματοδοτήσει την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και ότι θα βγούμε από την ύφεση και θα πάμε προς την ανάπτυξη. Χρειάζεται να το πιστέψουμε όλοι περισσότερο και να σφυρηλατήσουμε την ενότητά μας, φορείς, θεσμοί και λαός.
Θέλω να σας πω ότι χαίρομαι γιατί η παρούσα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και η κυβέρνηση συνολικά, αξιολόγησε ότι ο Πειραιάς έχει μείνει πίσω από άποψη έργων υποδομών. Αλλά στο χωριό μου λένε, και υποθέτω και στο δικό σας, «κάλλιο αργά παρά ποτέ». Δηλαδή και το μετρό έπρεπε να υπάρχει στον Πειραιά και το τραμ έπρεπε να υπάρχει στον Πειραιά κι όχι μόνο αυτά. Είναι το εθνικό μας λιμάνι.
Δεν έπρεπε να έχουμε φυλάξει το τέλος για τον Πειραιά. Αλλά κάλλιο αργά παρά ποτέ. Τονίζω ότι η παρούσα πολιτική ηγεσία κατενόησε αμέσως ποια έργα ανάπτυξης πρέπει να δρομολογηθούν στον Πειραιά, μαζί με το μετρό και το τραμ είναι τα συνοδά έργα τα οποία έχουν πολύ μεγάλη σημασία για τη λειτουργία της πόλης, όπως οι μονοδρομήσεις οι οποίες θα λυτρώσουν τον Πειραιά από ένα πολύ μεγάλο βάρος της κυκλοφοριακής ασφυξίας, ο εθισμός του πολίτη να χρησιμοποιεί τα Μέσα σταθερής τροχιάς, τα Μέσα συγκοινωνίας όπως το μετρό ή το τραμ ή και τα λεωφορεία ή και τους ποδηλατοδρόμους που αργότερα επιδιώκουμε να κατασκευάσουμε.
Είναι λοιπόν μια καλή μέρα σήμερα που σηματοδοτεί τι απλά: Ότι ο Πειραιάς ξαναμπαίνει στο χάρτη της Ελλάδος. Γιατί πρέπει να σας πω ότι ο Πειραιάς για τις προηγούμενες δεκαετίες σταματούσε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, όπου έγιναν οι μεγάλες ανισόπεδες γέφυρες που φέρνουν πολλαπλασίως περισσότερα αυτοκίνητα σε πολύ λιγότερο χρόνο και μετά κυκλοφοριακή ασφυξία.
Ελπίζουμε ότι η Πέμπτη θα δρομολογηθούν επιτέλους και τα μεγάλα έργα που αφορούν την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, υπογειοποίηση του ηλεκτρικού που για μας είναι υψίστης προτεραιότητας, όπως και ο υπόγειος παρακαμπτήριος δρόμος που θα συνδέει το ΣΕΦ με το λιμάνι του Πειραιά.
Ο Πειραιάς μπορεί ν’ αποτελέσει εκ νέου μια πόλη η οποία θα πρωταγωνιστήσει στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας όπως το έκανε και στο παρελθόν. Και βεβαίως δράττομαι και της ευκαιρίας να σας προσκαλέσω όλους στην επαναλειτουργία του Δημοτικού Θεάτρου. Γιατί η Ελλάδα είναι μεν έργα, είναι υποδομές, αλλά είναι και πολιτισμός. Και στον Πειραιά έχουμε την τύχη και την τιμή να έχουμε το καλύτερο θέατρο της Ευρώπης.
Σας ευχαριστώ.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Κι εγώ ευχαριστώ το Δήμαρχο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πότε ανοίγει το θέατρο Δήμαρχε;
Β. ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ: Στις προσεχείς εβδομάδες. Δε θα συμπληρωθεί μήνας.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Ο κ. Τσίτουρας, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Αττικό Μετρό έχει το λόγο.
Χ. ΤΣΙΤΟΥΡΑΣ: Κατ’ αρχάς, αφού ευχαριστήσω κι εγώ όλους σας για την παρουσία σας σήμερα εδώ και ιδιαίτερα για τη φιλοξενία που σήμερα ένα έργο όπως είναι αυτό του τραμ παρουσιάζεται και υπογράφεται στο εποπτεύον υπουργείο, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας και του δημάρχου και έχει αυτό τη σημειολογία του, θέλω να σας πω ότι η Αττικό Μετρό πιστεύει ακράδαντα πως μπορεί να είναι η ατμομηχανή της πολυπόθητης ανάπτυξης στον τομέα που την αφορά, δηλαδή στα έργα υποδομών στο κατασκευαστικό πεδίο.
Και πιστεύουμε ότι η εταιρεία αυτή, πάντα ήταν αλλά και στο πρόσφατο παρελθόν, είναι η εταιρεία που απαντά με αποτελέσματα. Και μάλιστα είμαστε σε μια περίοδο που όλα πρέπει να κρίνονται και να δρομολογούνται μέσα από τ’ αποτελέσματα.
Η εταιρεία παρ’ όλες τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες μπόρεσε να σταθεί σε ένα ύψος ικανοποιητικό, να παραδώσει σταθμούς τρεις στο πρόσφατο παρελθόν (Νομισματοκοπείο, Αγία Παρασκευή, Χολαργός), να υπογράψει τη σύμβαση για το Μετρό του Πειραιά, να υπογράφει σήμερα τη σύμβαση για το Τραμ του Πειραιά, καθώς επίσης να δρομολογήσει και όλες τις δύσκολες διαδικασίες που προϋπήρξαν με το θέμα σηματοδότησης για την παράδοση επτά σταθμών επιπλέον στο Μετρό της Αθήνας, το οποίο όπως ανέφερε ο κ. Υπουργός τους αμέσως επόμενους μήνες θα είμαστε στην θέση να έχουμε τα εγκαίνια.
Επίσης έχει δρομολογήσει όλα τα έργα για την επόμενη μέρα, τα οποία είναι οι επεκτάσεις του Τραμ όπως προανεφέρθη, η δεύτερη φάση του Πειραιά, η επέκταση προς Πέραμα – Κερατσίνι προς δυτικές συνοικίες που το έχουν τόσο πολύ ανάγκη. Είναι η σύνδεση του Μετρό με το Τραμ στο παραλιακό μέτωπο δηλαδή Ελληνικό από την πλευρά του Τραμ, σταθμού Αργυρούπολης από την πλευρά του Μετρό, καθώς επίσης σε συνεργασία με τον Ωνάσειο Ίδρυμα προχωράμε και την ανάπλαση του κέντρου της Αθήνας με ταυτόχρονη κατασκευή Τραμ κατά μήκος της Πανεπιστημίου μέχρι το Πεδίο του Άρεως.
Κάτι αντίστοιχο γίνεται και για τα έργα Μετρό, είναι τα επόμενα έργα που έρχονται και ένα αντίστοιχο πρόγραμμα εξίσου μεγάλο υπάρχει για τη Θεσσαλονίκη. Δρομολογείται η επέκταση Καλαμαριάς και αμέσως μετά έχουμε τις επόμενες επεκτάσεις που ωριμάζουν αυτή τη στιγμή όλα αυτά τα έργα εντός της εταιρείας.
Εδώ θέλω να πω ότι η Αττικό Μετρό είναι μια εταιρεία η οποία δεν φοβάται τον ανταγωνισμό, είναι εξωστρεφής προγραμματίζει το επόμενο διάστημα να έχει έργα όχι μόνο εντός αλλά και εκτός Ελλάδας, διότι είναι περίοδος που πρέπει οι ελληνικές εταιρείες οι καταξιωμένες να βγουν και στον ευρύτερο διεθνή χώρο.
Ταυτόχρονα πιστεύω ότι το προσωπικό που έχει αυτά τα αποτελέσματα φέρει εις πέρας, έχει παραδώσει έργα, είναι υψηλοτάτου διεθνούς επιπέδου και νομίζω ότι τα αποτελέσματα τα οποία βλέπουμε συνεχώς, αποδεικνύουν αυτό.
Τόσο τα έργα Τραμ αλλά κυρίως τα έργα Μετρό, είναι έργα τα οποία ποιοτικά αισθητικά και κατασκευαστικά στέκονται διεθνώς σε υψηλότατο επίπεδο.
Όσον αφορά για το συγκεκριμένο έργο. Πριν λίγους μήνες ξεκινήσαμε μια συνεργασία με τον αγαπητό Δήμαρχο Πειραιά, τον κ. Μιχαλολιάκο, και υπογράψαμε κι ένα Σύμφωνο συνεργασίας. Εδώ θέλω να το τονίσω, διότι η εταιρεία αυτή –και νομίζω έτσι πρέπει να είναι από εδώ και πέρα παντού- πρέπει να έχει συνέπεια, συνέχεια και αποδοτικότητα.
Αυτό το αναφέρω διότι το Πρωτόκολλο συνεργασίας που υπογράψαμε σε συνεργασία και με το Γενικό Γραμματέα του Δήμου και τις Υπηρεσίες μας, είχε τρεις κυρίως άξονες:
Ο πρώτος άξονας ήταν το Μετρό της πόλης. Πραγματοποιήθηκε. Ο δεύτερος άξονας ήταν το Τραμ της πόλης. Βέβαια με πρωτοβουλία του Δημάρχου είναι να προηγηθούν οι μονοδρομήσεις και διάφορα κυκλοφοριακά θέματα για να αναπνεύσει η πόλη πριν ξεκινήσουν οι κατασκευές. Το υιοθετήσαμε πλήρως, έτσι θα προχωρήσουμε, άρα τις επόμενες μέρες υλοποιείται και ο δεύτερος στόχος που υπογράψαμε πριν λίγους μήνες.
Ο τρίτος στόχος, για τον οποίο η Αττικό Μετρό είναι πανέτοιμη από άποψη ωρίμανσης, απλώς λείπει η χρηματοδότηση και ευελπιστούμε σε επόμενο χρηματοδοτικό Πρωτόκολλο να είμαστε σε θέση να το πραγματοποιήσουμε, είναι η υπογειοποίηση του ΗΣΑΠ από το Φάληρο μέχρι τον Πειραιά,
Άρα υποσχεθήκαμε και υπογράψαμε τρία πράγματα. Τα δυο έχουν ήδη δρομολογηθεί και το τρίτο είναι πλήρως ώριμο προς υλοποίηση με την προϋπόθεση ότι θα εξευρεθούν οι κατάλληλοι πόροι μάλλον από τη νέα προγραμματική περίοδο.
Αναφορικά με το συγκεκριμένο έργο να πούμε δυο λόγια με λίγες διαφάνειες για να καταλάβουμε περί τίνος πρόκειται. Είναι η επέκταση από το Νέο Φάληρο έως την Ακτή Ποσειδώνος, έχουμε ένα μήκος
Η υπογραφή της σύμβασης γίνεται σήμερα, Ιανουάριο του 2013. Η έγκριση των αρχικών μελετών θα είναι σε δυο μήνες περίπου. Η έναρξη των εργασιών αμέσως τον επόμενο μήνα, δηλαδή τον Απρίλιο και το πέρας των εργασιών είναι τον Φεβρουάριο του 2015.
Όπως βλέπετε είναι μια διάρκεια κατασκευής 25 μήνες και πιστεύουμε τόσο εμείς όσο και η ανάδοχος εταιρεία που έχει μελετήσει πάρα πολύ καλά το έργο, ότι θα το τηρήσουμε. Το κόστος κατασκευής συνολικά ανέρχεται στα
Στην επόμενη διαφάνεια βλέπετε πως έχει η χάραξη μέσα από τους δρόμους του Πειραιά, άρα μπορείτε να έχετε μια εικόνα. Το δελτίο Τύπου που θα σας διανεμηθεί θα έχει ακριβώς αυτή τη χάραξη για να ξέρετε τη διαδρομή του Τραμ σε αυτό το έργο πως έχει.
Ας πούμε και λίγα λόγια για τα οφέλη που είναι αυτά που έχει άμεσα ο πολίτης της περιοχής και ευρύτερα της Αθήνας της μητροπολιτικής περιοχής.
Το πρώτο είναι ότι θα έχουμε νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, μείωση κυκλοφορίας οχημάτων κατά 15.000 περίπου που είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα για το κέντρο του Πειραιά.
Το δεύτερο σημείο είναι η αναβάθμιση του κέντρου και της ευρύτερης περιοχής μέσω των έργων ανάπλασης που συνοδεύουν αυτή την εργολαβία.
Το τρίτο όφελος είναι η ανάπλαση ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων, καθώς και ανάπλαση πλατειών όπως είναι η Κοραή, η Αλικάκου, η Δεληγιάννη και η περιοχή της Ευαγγελίστριας.
Τέταρτον, η ανακατασκευή και βελτίωση των πεζοδρομίων.
Πέμπτον, η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και ηχορύπανσης που συνεπάγεται φυσικά βελτίωση του αστικού μικροκλίματος.
Έκτον, είναι η ενίσχυση των εμπορικών χρήσεων τοπικής και υπερτοπικής σημασίας.
Έβδομον, η καλύτερη εξυπηρέτηση όσων ταξιδεύουν με πλοία και κρουαζιερόπλοια.
Όγδοον, ο εμπλουτισμός του πρασίνου και αύξηση της βλάστησης στην περιοχή διέλευσης του Τραμ κατά περίπου 20%.
Ένατον, διαχείριση αποκομιδής απορριμμάτων με υπόγειους κάδους συλλογής.
Δέκατον, οι ανάλογες μετατοπίσεις δικτύων όγκου που θα συνοδεύσουν αυτό το έργο.
Επίσης η επόμενη διαφάνεια σας δείχνει σε πραγματική εικόνα πως θα είναι ένας τυπικός βαθμός, βλέπετε είναι αναβαθμισμένη πολύ πιο όμορφη, της επέκτασης αυτής. Άρα εδώ έχουμε μια τυπική διαμόρφωση στάσης που θα έχουμε με αυτή την εργολαβία. Ευχαριστώ όλους σας, είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς να έχουμε ανακοινώσεις και υπογραφές έργων, πολύ δε περισσότερο όταν έχουμε εγκαίνια παράδοσης έργων. Ευχαριστώ.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Και εγώ ευχαριστώ. Πριν περάσουμε στην υπογραφή της σύμβασης ανάμεσα στην Αττικό Μετρό και στην ανάδοχο εταιρεία, παρακαλώ οι ερωτήσεις σας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια παρατήρηση θα ήθελα. Θα ήθελα κ. Δήμαρχε να συνεργαστούν καλύτερα οι Υπηρεσίες σας και εννοώ τη Δημοτική Αστυνομία με την Τροχαία του Πειραιά, για να σταματήσει αυτό το πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στους δρόμους του Πειραιά και να σταματήσουν κυρίως να κανιβαλίζονται οι λεωφορειολωρίδες εκεί που υπάρχουν και κυρίως πέριξ του λιμανιού, αλλά και στην Ηρώων Πολυτεχνείου.
Β. ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ: Θα σπεύσω να συμφωνήσω ότι το θέμα της παράνομης στάθμευσης να το πω έτσι, ακόμη εξακολουθεί να υπάρχει ως πρόβλημα. Πρέπει όμως να συμφωνήσετε ότι και αυτό το πρόβλημα είναι σε μικρότερη έκταση από ότι ήταν παλαιότερα. Αυτό για την αλήθεια.
Οσονούπω πάμε σε ελεγχόμενη στάθμευση και ευελπιστούμε ότι η γενικότερη παρέμβαση Δήμου και πολιτείας για την κυκλοφοριακή ρύθμιση, θα οδηγήσει σε όλο και μικρότερη χρήση του αυτοκινήτου, άρα όλο και σε μικρότερη παράνομη, στάθμευση ώστε η αστυνομική παρέμβαση να είναι πια μικρότερης σημασίας. Πάντοτε όμως σημαντικής.
Παραδείγματος χάριν απαντώ στον Πειραιώτη δημοσιογράφο κ. Υπουργέ, δεν υπάρχει ούτε ένας τώρα που να τολμάει να παρκάρει σε ράμπα αναπήρου. Ούτε ένας. Και όσοι αποπειράθηκαν που το είχαν κάνει στο παρελθόν να σβήσει η κλήση, από όποιο επίπεδο εξουσίας και να είσαι, έφαγαν τα μούτρα τους.
Πρέπει όλοι να βοηθήσουμε. Κοιτάξτε, καταχρώμαι του χρόνου, ο Πειραιάς είναι μια πολύ όμορφη πόλη για να μην την περπατάμε. Και είναι και μικρή πόλη ώστε να μπορούμε να την περπατάμε. Είναι τόσο μικρή! Δηλαδή να πας από τον Άγιο Βασίλη στον Πειραιά θέλεις 20 λεπτά, μπορείς και με τα πόδια. Πως την κάνουν οι πολιτευτές στην προεκλογική περίοδο και περπατάνε;
Είναι πολύ όμορφη πόλη και κάνει και καλό στην υγεία και κοστίζει μηδέν! Να έρθει το Μετρό το ’17 έρχεται το Μετρό στις αρχές του ’17 λένε, θα προσπαθήσουμε να πάει και στην Καλλίπολη. Θα μας το πει η Μετρό Α.Ε., εμείς θα πιέζουμε. Ξέρετε, ασκούμε αφόρητη πίεση. Μην κοιτάζετε τώρα που είμαστε πολύ ευγενείς! Αφόρητη πίεση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
Β. ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ: Μέχρι τον Αύγουστο θα έχει εγκατασταθεί. Τις διαδικασίες ψήφισης από το Δημοτικό Συμβούλιο τις μελέτες και τα λοιπά τις έχουμε τελειώσει όλες. Ο ανάδοχος θα επιλεγεί μέσα από διαφανή διαδικασία και θα είμαστε και αμείλικτοι. Όπως νικήσαμε το παραεμπόριο, χωρίς να χρειαστούν πολλοί μήνες ούτε η βοήθεια της Ελληνικής Αστυνομίας ούτε της κεντρικής πολιτείας. Κόψαμε τον ομφάλιο λώρο με τη διαφθορά και με τους νονούς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
Β. ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ: Από παράνομη στάθμευση; Αφού τους πήραμε την πλατεία που στάθμευαν παράνομα και την κάναμε πλατεία. Δεν πρόκειται να υποκαταστήσω και το ρόλο της Αστυνομίας, αλλά στο ρόλο του Δημάρχου θα είμαι απόλυτα αυστηρός. Να μας βοηθήσετε και οι δημοσιογράφοι, καλώς ήρθατε ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στις επόμενες δημοτικές εκλογές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δυο ερωτήσεις όχι προς το Δήμο Πειραιά. Υπήρχαν παλαιότερα κάποια προβλήματα, τυπικά προβλήματα και γι’ αυτό καθυστέρησε η υπογραφή της σύμβασης νομίζω ήταν για τέλη Νοεμβρίου πήγε τέλη Δεκεμβρίου και τώρα εντάξει, αν ξεπεράστηκαν. Και το δεύτερο μιλήσατε και το βάλατε έτσι τουλάχιστον το εξέλαβα εγώ ως προτεραιότητα την επέκταση του Τραμ στον Πειραιά, πολύ ωραία και μακάρι να πάει, όμως υπάρχει το θέμα της επέκτασης προς Πατήσια, όπου εκτός από μια μικρή αναφορά και αόριστη από τον κ. Τσίτουρα, δεν ακούσαμε κάτι συγκεκριμένο. Δεν είναι στις προτεραιότητες να φύγει από το Σύνταγμα το Μετρό και να πάει σε περιοχές που θα του φέρουν επιβατικό κοινό; Ευχαριστώ.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Ο κ. Τσίτουρας ανήκει σε εποπτευόμενο, αν δεν κάνω λάθος, φορέα από το υπουργείο. Επομένως εκφράζουν αυτά που είπε και το υπουργείο, αλλά θα σας πει ο κ. Καλογιάννης πιο συγκεκριμένα.
ΣΤ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Να σας πω δυο πράγματα σε ό,τι αφορά την σύμβαση. Δεν υπήρξε καθυστέρηση. Περίπου πριν από ένα μήνα περάσαμε τη σύμβαση από τη Βουλή, όπως ενδεχομένως γνωρίζετε. Είναι υποχρεωτικό λόγω του γεγονότος ότι ο προϋπολογισμός είναι μεγάλος, από εκεί και πέρα καλείται ο ανάδοχος. Πρέπει να φέρει τις εγγυητικές, γίνεται ο έλεγχος των εγγυητικών και υπογράφεται η σύμβαση. Σε αυτό δεν υπήρξε καθυστέρηση.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Σε σχέση με την επέκταση του Τραμ προς την πλατεία Αιγύπτου μίλησε ο κ. Τσίτουρας και ήταν σαφής. Εμείς σας παρουσιάζουμε κάτι, το οποίο είναι έτοιμο για το οποίο υπάρχει προϋπολογισμός σήμερα, για το οποίο υπογράφεται τώρα σε λίγη ώρα η σύμβαση και προχωρούμε.
Το άλλο ανήκει φυσικά στους σχεδιασμούς της πολιτείας. Υπάρχει η προσπάθεια και από το Ίδρυμα Ωνάση, το λεγόμενο «Rethink Athens/ Ξανασκέψου την Αθήνα», το Ίδρυμα Ωνάση δηλαδή θα χρηματοδοτήσει και τη μελέτη όλης αυτής της επέκτασης. Είμαστε σε στενή επαφή με το Ίδρυμα Ωνάση για όλα αυτά, αλλά δεν είμαστε έτοιμοι να μπούμε σήμερα στις λεπτομέρειες που θέλετε.
Όταν είμαστε με συγκεκριμένα στοιχεία, θα μιλήσουμε γιατί αν αρχίσουμε να λέμε πράγματα προτού έχουμε όλες τις λεπτομέρειες, κινδυνεύουμε να βρεθούμε απέναντι σε ένα δικαιολογημένο έλεγχο από τη δική σας πλευρά και αυτό θέλουμε να το αποφύγουμε.
ΣΤ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ: Να πω κάτι επ’ αυτού που είπε ο κ. Χατζηδάκης. Την προηγούμενη εβδομάδα κάναμε μια συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ωνασείου Ιδρύματος και τους συνεργάτες του. Έχουμε ήδη συνεννοηθεί με την Αττικό Μετρό, βεβαίως με τους Γενικούς Γραμματείς και τον κ. Σιμόπουλο ο οποίος μετέχει λόγω της ΚΥΑ σε αυτή την ομάδα η οποία παρακολουθεί το έργο και τον κ. Σταθόπουλο, ο οποίος εμπλέκεται ευθέως. Και τις αμέσως επόμενες ημέρες έχουμε νέα συνάντηση ακριβώς για να προχωρήσουν τα θέματα τα οποία κινούνται μέσω του Ωνασείου. Ευχαριστώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: το Τραμ έχει χαρακτηριστεί από την πλειοψηφία των κατοίκων του λεκανοπεδίου ως ένα Μέσο για τους αργόσχολους καθώς είναι πάρα πολύ αργές ακόμη οι ταχύτητές του και θυμάμαι ότι από την πρώτη μέρα που κατασκευάστηκε και λειτούργησε, κάναμε πάντα για το θέμα με το κύμα των πράσινων φαναριών πότε θα ανοίξει. Και ακόμη δεν έχει γίνει αυτό, με αποτέλεσμα όντως να είναι ένα Μέσο πολύ αργό, βέβαια οικολογικό όπως είπατε, αλλά πότε θα λειτουργήσει το κύμα των πράσινων φαναριών έτσι ώστε πραγματικά οι ταχύτητές του να είναι και λίγο εξυπηρετικές για κάποιον που θέλει να το χρησιμοποιήσει και για τη δουλειά του και όχι μόνο για την αναψυχή του. Ευχαριστώ.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Ο κ. Σταθόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών.
Ν. ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ: Να πούμε λίγο γι’ αυτό. Η αλήθεια είναι, γιατί αυτό είναι λίγο μύθευμα δεν ξέρω τώρα ποιοι είναι οι κάτοικοι της Αττικής που στο σύνολό τους χαρακτηρίζουν το Τραμ έτσι. Να πούμε όμως λίγο την πραγματικότητα.
Η μέση εμπορική ταχύτητα του Τραμ στην Αθήνα έχει μια διακύμανση της τάξης του 5% από τις ταχύτητες που μπορούμε να διαπιστώσουμε για το Τραμ στις περισσότερες πρωτεύουσες της Ευρώπης. Η διακύμανση αυτή μπορεί να εξαρτάται από παράγοντες γεωμορφολογικούς και τα λοιπά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
Ν.ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν σημαίνει κάτι. Δηλαδή στην γκάμα των διακυμάνσεων είναι απόλυτα λογικό, αυτό είναι το ένα.
Το δεύτερο, επειδή στο παρελθόν έχω προεδρεύσει και στο Τραμ, υπήρξε μια γενική αμφισβήτηση σε κάποια εποχή της χρησιμότητας του Τραμ, που πιστεύω ότι σήμερα έχει λήξει και έχει λήξει τόσο από την άποψη της χρησιμότητάς του, όσο και από την άποψη ότι οι περισσότεροι φορείς είτε είναι αυτοδιοικητικοί είτε είναι πολιτειακοί, σήμερα συνηγορούν στο γεγονός ότι αυτό το Δίκτυο είναι χρήσιμο και πρέπει να επεκταθεί.
Υπάρχει το θέμα που αναφέρατε. Το θέμα που αναφέρατε θα μπορούσε με την ολοκλήρωση του πράσινου κύματος και της απόλυτης ρύθμισης των διασταυρώσεων, θα μπορούσε κάλλιστα η ταχύτητα του Τραμ να αυξηθεί και να ξεπεράσει σε ορισμένες περιπτώσεις το μέσο όρο. Γιατί για παράδειγμα έχουμε λιγότερα γεωμορφολογικά εμπόδια από ό,τι στη Λισσαβόνα ας πούμε.
Αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να κοιταχθεί στο πλαίσιο της συνολικής ρύθμισης των φαναριών στην Αθήνα. Είναι κάτι που όπως ξέρετε υπήρξαν κάποιες καθυστερήσεις στο θέμα αυτό λόγω και της εμπλοκής με την ιστορία της SIEMENS στα θέματα των φαναριών και τα λοιπά.
Έχει ξεπεραστεί, θα γίνει μια σχετική ρύθμιση η οποία θα προσδώσει ίσως το 5% αλλά τότε θα είμαστε μάλλον στο πάνω μέσο όρο σε σχέση με τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πότε θα γίνει αυτό;
Ν. ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό θα πάρει έξι μήνες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορείτε να μας εξηγήσετε για ποιο λόγο είναι σημαντικό να υπογειοποιηθεί η Γραμμή του Ηλεκτρικού από το Φάληρο μέχρι τον Πειραιά; Και το ρωτάω αυτό γιατί τα έργα στον Ηλεκτρικό δεν ολοκληρώνονται ποτέ στην ώρα τους, δημιουργώντας πολύ μεγάλες καθυστερήσεις και ταλαιπωρία για το κοινό. Θυμάστε την αντ