…σήμερα γίνεται ένα ακόμη βήμα. Το δεύτερο βήμα ώστε να ξεκινήσει άμεσα τη λειτουργία του το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, που θα ενισχύσει από την πλευρά του τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και έργων υποδομής στη χώρα μας. Το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο θα δώσει σίγουρα μια ανάσα ρευστότητας στην αγορά.
Υπογράφουμε μια συμφωνία ώστε και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, που είναι θυγατρική της Τράπεζας, να συμμετάσχουν με 50 εκατομμύρια ευρώ για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Αυτά τα 50 εκατομμύρια ευρώ έρχονται να προστεθούν στα άλλα 200 εκατομμύρια ευρώ που ήδη εισφέρουν το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά και η Γερμανική Επενδυτική Τράπεζα KfW, με την οποία υπογράψαμε τη σχετική συμφωνία την προηγούμενη εβδομάδα. Υπενθυμίζω, επίσης, ότι και με το Ίδρυμα Ωνάση έχουμε προκαταρκτική συμφωνία για επενδύσεις ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ το Ελληνικό Δημόσιο έχει δεσμευτεί για περαιτέρω συμμετοχή με ακόμη 250 εκατομμύρια ευρώ.
Οι συζητήσεις φυσικά με τους υπόλοιπους υποψήφιους επενδυτές συνεχίζονται…
Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (EIB) Werner Hoyer υπέγραψαν σήμερα σε ειδική εκδήλωση τη συμφωνία για τη συμμετοχή της ΕΤΕπ στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, παρουσία του Υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και του Αντιπροέδρου της ΕΤΕπ Mihai Tanasescu.
Ακολουθούν οι δηλώσεις των κ.κ. Χατζηδάκη, Στουρνάρα και Hoyer κατά την υπογραφή της συμφωνίας:
Κ. Χατζηδάκης: «Κυρίες και κύριοι, σήμερα γίνεται ένα ακόμη βήμα. Το δεύτερο βήμα ώστε να ξεκινήσει άμεσα τη λειτουργία του το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, που θα ενισχύσει από την πλευρά του τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και έργων υποδομής στη χώρα μας. Το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο θα δώσει σίγουρα μια ανάσα ρευστότητας στην αγορά.
Υπογράφουμε μια συμφωνία ώστε και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, που είναι θυγατρική της Τράπεζας, να συμμετάσχουν με 50 εκατομμύρια ευρώ για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Αυτά τα 50 εκατομμύρια ευρώ έρχονται να προστεθούν στα άλλα 200 εκατομμύρια ευρώ που ήδη εισφέρουν το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά και η Γερμανική Επενδυτική Τράπεζα KfW, με την οποία υπογράψαμε τη σχετική συμφωνία την προηγούμενη εβδομάδα. Υπενθυμίζω, επίσης, ότι και με το Ίδρυμα Ωνάση έχουμε προκαταρκτική συμφωνία για επενδύσεις ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ το Ελληνικό Δημόσιο έχει δεσμευτεί για περαιτέρω συμμετοχή με ακόμη 250 εκατομμύρια ευρώ.
Οι συζητήσεις φυσικά με τους υπόλοιπους υποψήφιους επενδυτές συνεχίζονται. Όπως σημειώσαμε την προηγούμενη εβδομάδα, μπαίνει αμέσως σε λειτουργία το πρώτο από τα τρία επιμέρους υποταμεία του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου που αφορά στην αδειοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Μιλήσαμε αναλυτικά γι’ αυτό και ακολουθεί η ενεργοποίηση του δεύτερου υποταμείου. Το δεύτερο υποταμείο θα έχει ως στόχο την κεφαλαιουχική συμμετοχή σε βιώσιμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που διαθέτουν προοπτικές ανάπτυξης. Η ενίσχυση των κεφαλαίων εταιρειών θα γίνει είτε με τη μέθοδο της συμμετοχής, μέσω άλλων ταμείων “fund of funds”, είτε με τη συνεπένδυση είτε με άμεση επένδυση σε μεταγενέστερο στάδιο.
Ένας από τους στόχους του νέου υποταμείου θα είναι η ενίσχυση της επενδυτικής ετοιμότητας νέων και νεοφυών επιχειρήσεων, των “start ups”, στο πλαίσιο τεχνικής βοήθειας. Σύμφωνα με ένα ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα οι πρώτες επενδύσεις αυτού του δεύτερου υποταμείου θα μπορούσαν να φτάσουν σε ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέχρι το τέλος του 2014. Μια βασική πρόκληση ασφαλώς σε αυτό το χρονοδιάγραμμα είναι η προσέλκυση αμιγώς ιδιωτικών κεφαλαίων.
Από την πλευρά μας συνεχίζουμε εντατικά τις επαφές με επενδυτικές τράπεζες και funds, ώστε να συμμετάσχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι επενδυτές στο ελληνικό ταμείο, επικεντρώνοντας τις προσπάθειές μας τώρα στο Γαλλικό Ταμείο Παρακαταθηκών και τη Γαλλική Τράπεζα Δημοσίων Επενδύσεων.
Κυρίες και κύριοι, με αφορμή τη σημερινή συμφωνία, θέλω να ευχαριστήσω θερμά την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία αποτελεί για μας ένα πολύ σημαντικό εταίρο. Ιδιαίτερα όμως, θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρό της ΕΤΕπ τον κ. W. Hoyer, ο οποίος έχει αποδειχθεί ένας σταθερός φίλος της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια, αλλά και τον αντιπρόεδρο, που είναι αρμόδιος για την Ελλάδα, τον γείτονά μας από τη Ρουμανία κ. M. Tanasescu.
Χάρη στις συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, μεταξύ άλλων, 1,5 δισ. ευρώ δίνεται για δανειοδοτήσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και εκεί έχουμε μια ενδιαφέρουσα κινητικότητα το τελευταίο διάστημα. 500 εκατομμύρια ευρώ χρησιμοποιούνται για την κάλυψη εγγυητικών επιταγών των εισαγωγικών και εξαγωγικών μας επιχειρήσεων. Και φυσικά, μην το ξεχνάμε, 650 εκατομμύρια ευρώ αφορούν στην επανέναρξη των έργων στους 4 μεγάλους αυτοκινητοδρόμους. Χωρίς τη συμβολή της τράπεζας με τα 650 εκατομμύρια, θα ήταν αδύνατον να έχουμε την επανεκκίνηση των έργων αυτών.
Η συνεισφορά λοιπόν της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων αποτελεί μια πολύτιμη βοήθεια προς τη χώρα μας. Άλλωστε η αποκατάσταση της ρευστότητας, συνολικά είναι κομβικής σημασίας για να επιστρέψει η Ελλάδα στην ανάκαμψη. Και η λειτουργία του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου με συμφωνίες όπως τη σημερινή, αποτελεί ένα ακόμη εργαλείο στη μεγάλη εθνική προσπάθεια που κάνουμε για τη δημιουργία ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου. Μιας νέας παραγωγικής βάσης που θα δίνει ευκαιρίες στις επιχειρήσεις. Ιδιαίτερα όμως θα δίνει ευκαιρίες στους νέους ανθρώπους που δικαιούνται ένα καλύτερο μέλλον σε αυτό τον τόπο.
W. Hoyer: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα όλους όσοι συμμετείχαν στην προπαρασκευαστική εργασία και ήταν πίσω από αυτή την ιδέα εδώ και πάρα πολύ χρόνο. Αλλά δεν ήταν δυνατόν να υλοποιηθεί χωρίς αυτή τη μελέτη και την ανάλυση εδώ σε αυτό το υπουργείο και στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και με τον Αντιπρόεδρο ο οποίος εργάστηκε σκληρά και ο οποίος έχει ένα μόνιμο εισιτήριο για την Ελλάδα και έρχεται συχνά. Θα ήθελα πρώτα απ’ όλα να υπογραμμίσω τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, που είναι Ευρωπαϊκή Τράπεζα και συμμετέχει σε όλες τις δεσμεύσεις απέναντι στην Ελλάδα.
Η Ελλάδα επανήλθε στις αγορές και αυτό επιβεβαιώθηκε επίσης από το δημοσιονομικό πλεόνασμα. Κα θα υπογράψουμε σήμερα για το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο και ελπίζουμε ότι και οι επενδυτές θα επιστρέψουν γρήγορα στην Ελλάδα για να υποστηρίξουν επενδύσεις σε καίριους τομείς. Ξέρουμε ότι η Ελλάδα έχει πολλά να κάνει στο μέλλον. Δεν έχουν επιλυθεί τα πάντα και εμείς περιμένουμε να εξακολουθήσει προοδευτικά να βελτιώνεται η κατάσταση για να συνεχίσουμε και τη βοήθεια για την ανάκαμψη της οικονομίας.
Το μνημόνιο συνεργασίας, που θα υπογράψουμε σε λίγα λεπτά, είναι πάρα πολύ σημαντικό για την ΕΤΕπ, καθώς θα συνεργαστούμε με την Ελληνική Δημοκρατία και με άλλα αναπτυξιακά και επενδυτικά ιδρύματα για να βοηθήσουμε την προσπάθεια για την ανάκαμψη της χώρας.
Η συνεργασία βασίζεται σε συγκριτικά πλεονεκτήματα για να μην υπάρχει επικάλυψη των πόρων και να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη για τους Έλληνες πολίτες. Είμαστε έτοιμοι να προσθέσουμε πρόσθετη στήριξη 50 εκατομμυρίων ευρώ μέσω του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου και θα έχουμε και εμείς βοήθεια από την Ελληνική επιχειρηματική κοινότητα και το επιχειρηματικό πρόγραμμα.
Επίσης, θα δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας και θα υποστηρίξουμε έτσι την απασχόληση. Ενισχύοντας τη ρευστότητα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι κάτι το αναγκαστικό, το υποχρεωτικό για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλες προόδους αλλά και η Ισπανία, η Ιταλία και οι μεγάλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκεί κάναμε τη διαφορά. Αλλά κυρίως στις χώρες υπό μνημόνια. Επίσης και στην Κύπρο έχουμε υποστηρίξει στοχευμένες επενδύσεις και ανταποκριθεί σε προκλήσεις.
Η ΕΤΕπ εξακολούθησε να απαπτύσσει έντονη δραστηριότητα στην Ελλάδα με χορηγήσεις που ανέρχονται συνολικά σε 9 δισεκατομμύρια ευρώ από το 2008. Με χρημσατοδοτικό άνοιγμα ύψους 17 δισεκατομμυρίων ευρώ, που αντιστοιχούν σε περίπου 9% του ελληνικού ΑΕΠ, η συνολική στήριξη της ΕΤΕπ παραμένει σημαντική. Στον τομέα των υποδομών οι επενδύσεις έχουν αυξηθεί σε 14 δισεκατομμύρια ευρώ, ο Υπουργός ανέφερε τα έργα αυτά των αυτοκινητοδρόμων. Είναι ένα θέμα που μας απασχολεί εδώ και χρόνια και χαίρομαι γιατί μετά από μια πολύ δύσκολη περίοδο αναδιάρθρωσης, τώρα τελικά αρχίζει η επανεκκίνηση αυτών των έργων που είναι ένα πολύ καλό σημάδι. Αρχίζουν να δουλεύουν τα μηχανήματα και οι τεχνικοί.
Επιπλέον έχουμε υποστηρίξει μεγαλύτερο ποσοστό επενδύσεων προσπαθώντας να επιτύχουμε σε καίριους τομείς πραγματική προστιθέμενη αξία. Έχουμε διοχετεύσει 700 εκατομμύρια ευρώ κατά την διάρκεια της κρίσης και έχουμε υποστηρίξει περίπου 5.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε διάφορους κλάδους. Έχουμε και άλλες υπογραφές τις επόμενες ημέρες. Απ’ αυτά τα 600 εκατομμύρια έχουν ήδη εκταμιευθεί ή θα εκταμιευθούν τις επόμενες μέρες. Η ΕΤΕΠ εκδηλώνει σταθερή υποστήριξη προς την Ελλάδα όχι μόνο με το σημαντικό όγκο χρηματοδοτήσεων. Το 2013 είχαμε χρηματοδότηση 1,47 δισεκατομμύρια ευρώ έναντι 550 εκατομμυρίων ευρώ το 2012.
Επίσης, έχουμε προγράμματα ιδιωτικά τα οποία στηρίζουμε, όπως επίσης το νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης εξωτερικού εμπορίου, το Ταμείο Εγγυοδοσίας, τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω του προγράμματος δεξιότητας και θέσεις απασχόλησης και επενδύσεις για τους νέους όπου και θα υπογράψουμε τη συμφωνία σήμερα. Νομίζω ότι το κεφάλαιο είναι σημαντικό για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας στην Ευρώπη. Το είδαμε αυτό για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που είχαν να αντιμετωπίσουν μεγάλες οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις. Είμαστε το μεγάλο Χρηματοπιστωτικό ίδρυμα με περισσότερα από 67 δισεκατομμύρια χορηγήσεις πέρσι και είμαστε οι φυσικοί εταίροι στις χώρες που ανακάμπτουν και θα παραμείνουμε αξιόπιστοι εταίροι.
Γ. Στουρνάρας: «Η σημασία της σημερινής υπογραφής είναι αυτονόητη. Η ΕΤΕπ, πράγματι, κατά τη διάρκεια της κρίσης απέδειξε ότι είναι ένας σταθερός υποστηρικτής της Ελλάδας σε πολύ δύσκολες στιγμές. Η συμμετοχή της στην έξοδο από την κρίση είναι σημαντική, διότι όσο μεγάλη προσπάθεια και αν καταβάλουμε ο πιο πολύτιμος πόρος σήμερα είναι η ρευστότητα.
Η ρευστότητα έχει αρχίσει και παρέχεται σε σημαντικά μεγαλύτερες ποσότητες από την ΕΤΕπ και προσβλέπουμε σε περισσότερες ακόμη, δεδομένου ότι ο δρόμος για περισσότερες επενδύσεις είναι ακόμη ανοιχτός μπροστά μας.
Ο δικός μας ρόλος, του Υπουργείου Οικονομικών, σε αυτή τη συμφωνία ήταν υποστηρικτικός. Το ΣΟΕ και ο κ. Τσακλόγλου συμμετείχαν στη δημιουργία του Οργανισμού για την Ανάπτυξη (IfG)) και στη συμμετοχή της ΕΤΕπ. Ναι μεν, όπως είπα και την προηγούμενη φορά, τα κονδύλια δεν είναι πολύ σημαντικά, είναι όμως καταλυτικά για να προσελκυστούν και άλλα κεφάλαια και από τον ιδιωτικό τομέα. Και αυτό έχει τη σημασία του.
Ο δρόμος πια είναι μπροστά μας, μπορούμε και ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία μετά από τέσσερα χρόνια εργώδους προσπάθειας και μεγάλων θυσιών. Πρέπει πραγματικά να ευχαριστήσουμε τον κ. Χόγιερ, διότι απεδείχθη – όχι τώρα που οι συνθήκες είναι πολύ καλύτερες, αλλά και στην αρχή ακόμη, από τότε που ανέλαβε- σταθερός φίλος και υποστηρικτής και πίστευε ότι, με τη μεγαλύτερη συμμετοχή της ΕΤΕπ, η Ελλάδα θα μπορέσει να αποκτήσει την πολυπόθητη ρευστότητα, που τόσο πολύ χρειάζεται.
Δημοσιογράφος: Δύο ερωτήσεις για τον κ. Hoyer. Πρώτα μια διευκρίνιση. Σε ποιο από τα τρία υποταμεία θα συμμετέχει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με αυτό το κεφάλαιο των 50 εκατομμυρίων ευρώ; Και το δεύτερο, τι έκανε τελικά την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να συμμετέχει στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, κάτι στο οποίο διαφωνούσε αρχικά και μάλιστα θεωρείτο ότι καθυστέρησε να έρθει αυτή η συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση; Ευχαριστώ.
W. Hoyer: Πρώτον, πάντοτε θεωρήσαμε ότι ήταν μια σημαντική ιδέα, αλλά έπρεπε να αντιμετωπίσουμε τα business plan των τραπεζών, τη βασική δομή των διαφόρων ιδρυμάτων. Τώρα έχουμε τους τρεις πυλώνες για το Ταμείο και αν δείτε τις δραστηριότητές μας στην Ελλάδα, θα δείτε ότι ενεργοποιούμαστε στον πρώτο και τον τρίτο πυλώνα. Όσον αφορά τις χορηγήσεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουμε αρκετά κονδύλια. Κανείς δεν έχει περισσότερα από εμάς. Και στον τρίτο πυλώνα για τα μεγάλα προγράμματα υποδομών, κινηθήκαμε δραστικά. δράσαμε, γιατί αλλιώς θα αντιμετωπίζατε πρόβλημα.
Και ως προς τον δεύτερο πυλώνα σχετικά με το Ταμείο Εγγυοδοσίας, τις εγγυήσεις, που είναι κάτι για τα ίδια κεφάλαια τα οποία χρειάζονται κυρίως. Η θυγατρική μας, το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο, ήταν εδώ την προηγούμενη εβδομάδα και ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία. Δεν έχουμε αποκλείσει τίποτε, αλλά είπαμε ότι αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι να εξετάσουμε πρώτα τον πυλώνα 2, δηλαδή τα ίδια κεφάλαια.
Δεν είχαμε προβλήματα με το θέμα αυτό, είχαμε πάντοτε συνεργασία με τη γερμανική αναπτυξιακή Τράπεζα KfW και με άλλα Ιδρύματα του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα. Ήρθε η ώρα να δώσουμε το πράσινο φως εάν η Ελληνική Δημοκρατία θέλει να δημιουργήσει το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο. Εμείς θέλουμε να είμαστε μέλος αυτού του Ταμείου.
Δημοσιογράφος: Επειδή αναφερθήκατε σε κάποιες συμφωνίες –τον κ. Hoyer ρωτάω- που θα έρθουν τις επόμενες ημέρες. Θέλετε να μας πείτε περί τίνος πρόκειται;
W. Hoyer: Δεν μπορώ να μπω σε λεπτομέρειες χωρίς να ζητήσω από τους συνεργάτες μου να μου δώσουν τις συγκεκριμένες λεπτομέρειες των συμφωνιών που θα υπογράψουμε. Διότι τώρα έχουμε την υλοποίηση των συμφωνιών μας και το επόμενο βήμα είναι να μπορέσουμε να εκταμιεύσουμε τα χρήματα για τους τελικούς δικαιούχους και τις Τράπεζες που είναι εταίροι μας.
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις με έχουν προσεγγίσει και μου έχουν πει «ακούσαμε για τα προγράμματα, για τα σχέδια, έρχεται με σημαντικά κονδύλια πολύ περισσότερα από οποιοδήποτε άλλο, αλλά για τη μικρή μου επιχείρηση που χρειάζομαι χρήματα δεν έχω πρόσβαση σε αυτά τα Ταμεία». Πρέπει να μιλήσουμε για το θέμα αυτό και να δούμε με πιο καλό τρόπο μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το θέμα αυτό. Το τελευταίο κρίκο που λείπει, τον τελευταίο σύνδεσμο που λείπει μετά τις Τράπεζες για τους τελικούς δικαιούχους.
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων είναι μια συμπληρωματική εγγύηση ότι τα χρήματα θα φτάσουν σε αυτούς που τα έχουν ανάγκη. Διότι αλλιώς θα μπορούσαν να περάσουν από το Ταμείο Εγγυοδοσίας και ίσως δεν ξέρω πως θα έφταναν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Γι’ αυτό προσπαθούμε από μεγαλύτερα προγράμματα να ασχοληθούμε με μερικά πιο σημειακά θέματα και σημειακούς δικαιούχους και να έχουμε με αυτούς συμφωνίες. Δεν έχουμε δει όμως τους συγκεκριμένους αριθμούς και τους τελικούς δικαιούχους.
Κ. Χατζηδάκης: Ξέρετε, ότι βαδίζουμε έναν πολύ ανηφορικό δρόμο σε σχέση με τη ρευστότητα. Επειδή από τη μια πλευρά το τραπεζικό σύστημα δεν λειτουργούσε για πολύ καιρό ομαλά και από την άλλη οι επιχειρήσεις είχαν πληγεί από την κρίση. Τα προβλήματα ακόμη παραμένουν και δεν έχουν λυθεί, αλλά προσπαθούμε να επιστρέψουμε σε ένα κανονικό δρόμο το ταχύτερο δυνατό, χρησιμοποιώντας όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας.
Στο ΕΣΠΑ φτάσαμε από 18οι να είμαστε 3οι στην Ευρώπη. Με απορροφήσεις, με δαπάνες μέσω του ΕΣΠΑ 5 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2013. Το κενό χρηματοδότησης όμως της αγοράς είναι πολύ μεγαλύτερο. Είναι 15 με 18 δισεκατομμύρια ευρώ και γι’ αυτό τον λόγο κάνουμε και το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο για να έχουμε μια απάντηση και με αυτό τον τρόπο. Γι’ αυτό τον λόγο συνεργαζόμαστε και με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Σας μίλησα προηγουμένως για κινητικότητα σε σχέση με τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Σε ένα από τα προγράμματα, στο “State Guarantee”, όπου είχε προγραμματιστεί να δοθούν 440 εκατομμύρια ευρώ, έχουν δοθεί τώρα πια όλα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όλα. Και εδώ έχουμε επιτυχία στο συγκεκριμένο πρόγραμμα διότι δεν υπήρχαν πολλοί γραφειοκρατικοί περιορισμοί. Δεν υπήρχαν γραφειοκρατικοί περιορισμοί. Με αποτέλεσμα τα χρήματα να φτάσουν στους τελικούς δικαιούχους.
Στο άλλο πρόγραμμα, στο οποίο χρησιμοποιούνται κονδύλια του ΕΣΠΑ, ως εγγύηση, υπάρχουν γραφειοκρατικοί περιορισμοί που τίθενται από τους κοινοτικούς κανονισμούς, παρά τις απλουστεύσεις που έχουν υπάρξει εν τω μεταξύ και παρά τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Και εκεί τα πράγματα προχωρούν πιο αργά. Όμως κι εκεί έχουμε πια πρόοδο και γι’ αυτό η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στη συνάντηση που κάναμε, φάνηκε αισιόδοξη ότι πέρα της προόδου που έχει γίνει μέχρι τώρα, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξει μεγαλύτερη κινητικότητα από την πλευρά των Τραπεζών.
Ίσως να βοηθάει και το γεγονός ότι το ψυχολογικό κλίμα στην αγορά πια είναι καλύτερο. Η ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών έχει ολοκληρωθεί. Προχωρεί η αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου, τα πράγματα στις Τράπεζες λειτουργούν περισσότερο κανονικά και στην αγορά το κλίμα είναι σχετικά καλύτερο, σε σχέση με πέρσι. Δεν ισχυρίζομαι ότι είμαστε σε ένα «κήπο με τριαντάφυλλα».
Εν πάση περιπτώσει παραμένουμε επιφυλακή ξέροντας ότι υπάρχουν μια σειρά από προβλήματα, αλλά πιστεύουμε ότι καθώς οι μήνες περνούν, τα πράγματα γίνονται λιγότερο δύσκολα. Και αυτή η χρονιά, το 2014, θα είναι πράγματι μια κομβικής σημασίας χρονιά για να στρίψει το καράβι και να πάμε σε ένα πολύ καλύτερο πλαίσιο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».