Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΩΣΤΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΚΩΣΤΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ

ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΠΕΜΠΤΗ 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2008

 

Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Γίνεται, πιστεύω, πια ξεκάθαρο από την πλευρά της Κυβέρνησης, ότι για την Ολυμπιακή υπάρχει μια σαφής ευρωπαϊκή λύση, που επιτρέπει στην εταιρεία να συνεχίσει να πετάει με το ίδιο όνομα, το ίδιο σήμα και αναπτυξιακές προοπτικές.

Αντίθετα, από την πλευρά της αντιπολίτευσης υπάρχει αμηχανία και μια δογματική εμμονή στη διατήρηση της σημερινής άρρωστης κατάστασης. Μιας κατάστασης που επιβαρύνει τους φορολογούμενους εδώ και πολλά χρόνια με εκατοντάδες  εκατομμύρια ευρώ. Η συνέχιση αυτής της πολιτικής δεν είναι παρά μια ανάλγητη κοινωνικά επιλογή. Η Κυβέρνηση λοιπόν θα προχωρήσει μπροστά με λογική και με ευαισθησία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε καλέσει τους εργαζόμενους σε διάλογο;

Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Στέλνω ήδη σήμερα στα Συνδικάτα της Ολυμπιακής επιστολή, με την οποία τους καλώ σε συζήτηση με την Κυβέρνηση και παράλληλα θα σταλεί προσωπική επιστολή προς όλους τους εργαζομένους της Ολυμπιακής, με την οποία τους ενημερώνω για το πακέτο των εργασιακών μέτρων, ανάλογα με τις κατηγορίες των επιμέρους εργαζομένων.

Το πακέτο των μέτρων της Κυβέρνησης είναι ανθρώπινο και δίνει απόλυτη κάλυψη σ’ όλες τις κατηγορίες εργαζομένων. Πιστεύουμε λοιπόν ότι όποιοι και να θέλουν να δημιουργήσουν παρεξηγήσεις, δεν θα το μπορέσουν, διότι οι εργαζόμενοι θα λειτουργήσουν με βάση το συμφέρον τους, με βάση την κοινή λογική και όχι τις κομματικές κραυγές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι εργαζόμενοι εμφανίζονται δύσπιστοι και διατηρούν αμφιβολίες σχετικά με το αν θα τηρηθούν αυτά που υπόσχεστε. Δεσμεύεστε ότι θα γίνουν νόμος του κράτους;

Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Τα μέτρα ούτως η άλλως θα θεσπιστούν σύντομα. Θα είναι επίσημα μέτρα του κράτους. Αν είναι μόνιμοι υπάλληλοι και έχουν προσληφθεί πριν  την 1/1/93 έχουν την επιλογή ν’ ακολουθήσουν το πρόγραμμα της συνταξιοδότησης. Είναι δικαίωμά τους. Εάν δεν το θέλουν, μπορεί μαζί με όλους τους άλλους συναδέλφους τους, που έχουν προσληφθεί μετά την 1/1/93, ν’ ακολουθήσουν το πρόγραμμα μεταφοράς σε άλλες Υπηρεσίες του Δημοσίου ή σε ΔΕΚΟ, με τις ίδιες ακριβώς απολαβές, που έχουν σήμερα.

Αν είναι εποχικοί, υπάρχει ένα τριπλό πρόγραμμα. Πρώτον μοριοδότηση 50% για διαγωνισμούς, δεύτερον ειδική ενισχυμένη μοριοδότηση για τους διαγωνισμούς του Υπουργείου Μεταφορών και τρίτον ένα πρόγραμμα επιδότησης επιχειρηματιών, που θα τους προσλάβουν, το οποίο διαρκεί για 4 χρόνια, και προβλέπει επιδότηση 25 ευρώ την ημέρα για τα 3 πρώτα χρόνια. Κι αυτό γιατί δε θέλουμε να λειτουργήσουμε απλά και μόνο με το θετικό και ρεαλιστικό κατά την άποψή μας σενάριο, ότι δηλαδή οι εποχικοί θα βρουν δουλειά σε καινούργιες επιχειρήσεις, αλλά θέλουμε ν’ απαντήσουμε και στη τελευταία ανησυχία τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι επιβάτες; Μπορούν να αγοράζουν εισιτήρια κανονικά;

Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Οι επιβάτες θα αγοράζουν κανονικά εισιτήρια, η Κυβέρνηση θα στηρίξει την Ολυμπιακή με τη σημερινή της μορφή μέχρι τη τελευταία μέρα και παράλληλα θα προετοιμάζει το έδαφος για τη νέα Ολυμπιακή με συγκεκριμένο σχέδιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι θα γίνει με τα χρήματα που χρωστάνε τα κόμματα στην Ολυμπιακή;

Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Ανέφερα συγκεκριμένα στοιχεία χθες στα οποία μπορείτε ν’ ανατρέξετε και αν θυμάμαι καλά οι οφειλές των Ολυμπιακών Αερογραμμών προς το Δημόσιο, είναι 38 φορές περισσότερες απ’ όσες είναι οι οφειλές του Δημοσίου προς τις Ολυμπιακές Αερογραμμές. Τριάντα οκτώ φορές περισσότερες. Επιτέλους, δεν πρέπει να συνεχίσουμε να ζούμε μ’ αυτούς τους μύθους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εάν οι επιβάτες αγοράσουν σήμερα ένα εισιτήριο για προορισμό που καταργηθεί μετά από τέσσερις μήνες τι θα συμβεί;

Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Θα υπάρξει απόλυτη κάλυψη των επιβατών. Κανένας επιβάτης δεν θα μείνει ακάλυπτος..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Απαντήσατε για το δημόσιο αλλά με τα κόμματα;

Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Επαναλαμβάνω, είναι συγκεκριμένοι οι αριθμοί και είναι καταλυτικοί, δυστυχώς, για το οικονομικό πρόβλημα της Ολυμπιακής. Η Ολυμπιακή έχει ζημιώσει με τον τρόπο, που λειτούργησε διαχρονικά, πάρα πολύ τους Έλληνες φορολογουμένους και δεν υπάρχει τρόπος ν’ αποδειχθεί το αντίθετο. Είναι σαν να θέλουμε ν’ αποδείξουμε ότι ο ήλιος βγαίνει από τη Δύση και ότι η γη είναι επίπεδη.

Σας ευχαριστώ πολύ.

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο