Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Δηλώσεις μετά τη συνάντηση με εκπροσώπους νεοφυών επιχειρήσεων με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά

Samaras_kx_neofyeis_epixeiriseis_8_3_2013…Η συζήτηση με τις νεοφυείς επιχειρήσεις και τους εκπροσώπους τους, ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Είναι η Ελλάδα που ελπίζει, που καινοτομεί, που παλεύει, που νικάει και η συνάντηση του Πρωθυπουργού μαζί τους είχε και αυτό το συμβολισμό. Κυρίως όμως ήθελε ο Πρωθυπουργός να αντλήσει συμπεράσματα, να δει ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να ακούσει ιδέες για το πώς μπορεί να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα, ιδίως η νεανική επιχειρηματικότητα. Συμφωνήθηκαν τρία πράγματα. Πρώτον, ότι θα σχηματιστεί μια ολιγομελής επιτροπή εκ μέρους των νεοφυών επιχειρήσεων που θα είναι σε συνεχή επαφή με το υπουργείο Ανάπτυξης. Δεύτερον, ότι οι νεοφυείς επιχειρήσεις αναλαμβάνουν την υποχρέωση να δίνουν ιδέες στην κυβέρνηση σε σχέση με τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας. Τρίτον, ότι οι νεοφυείς επιχειρήσεις θα συμμετάσχουν στο σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ. Πολύ περισσότερο που το νέο ΕΣΠΑ είναι στραμμένο στην καινοτομία και στις νέες τεχνολογίες. Από την πλευρά της κυβέρνησης διατυπώθηκε ακόμη μια φορά η πεποίθηση ότι μόνο μέσω της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας μπορεί να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και η Ελλάδα να περάσει σε μια νέα εποχή. Και γι’ αυτό το λόγο το κράτος εκείνο το οποίο οφείλει να κάνει, είναι πραγματικά να αφήσει ήσυχους τους νέους επιχειρηματίες και τον κάθε Έλληνα που έχει μια καινούργια ιδέα, να πάει μπροστά. Το κράτος πρέπει να περιοριστεί σε ένα ρυθμιστικό ρόλο και να εγκαταλείψει κάθε αρνητική πρακτική του παρελθόντος, σε σχέση, ιδίως με την γραφειοκρατία…

Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Η συζήτηση με τις νεοφυείς επιχειρήσεις και τους εκπροσώπους τους, ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Είναι η Ελλάδα που ελπίζει, που καινοτομεί, που παλεύει, που νικάει και η συνάντηση του Πρωθυπουργού μαζί τους είχε και αυτό το συμβολισμό.

Κυρίως όμως ήθελε ο Πρωθυπουργός να αντλήσει συμπεράσματα, να δει ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να ακούσει ιδέες για το πώς μπορεί να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα, ιδίως η νεανική επιχειρηματικότητα.

Συμφωνήθηκαν τρία πράγματα. Πρώτον, ότι θα σχηματιστεί μια ολιγομελής επιτροπή εκ μέρους των νεοφυών επιχειρήσεων που θα είναι σε συνεχή επαφή με το υπουργείο Ανάπτυξης.

Δεύτερον, ότι οι νεοφυείς επιχειρήσεις αναλαμβάνουν την υποχρέωση να δίνουν ιδέες στην κυβέρνηση σε σχέση με τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας.

Τρίτον, ότι οι νεοφυείς επιχειρήσεις θα συμμετάσχουν στο σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ. Πολύ περισσότερο που το νέο ΕΣΠΑ είναι στραμμένο στην καινοτομία και στις νέες τεχνολογίες. Από την πλευρά της κυβέρνησης διατυπώθηκε ακόμη μια φορά η πεποίθηση ότι μόνο μέσω της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας μπορεί να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και η Ελλάδα να περάσει σε μια νέα εποχή.

Και γι’ αυτό το λόγο το κράτος εκείνο το οποίο οφείλει να κάνει, είναι πραγματικά να αφήσει ήσυχους τους νέους επιχειρηματίες και τον κάθε Έλληνα που έχει μια καινούργια ιδέα, να πάει μπροστά. Το κράτος πρέπει να περιοριστεί σε ένα ρυθμιστικό ρόλο και να εγκαταλείψει κάθε αρνητική πρακτική του παρελθόντος, σε σχέση, ιδίως με την γραφειοκρατία.

Π. ΖΑΜΑΝΗΣ: Συμπληρώνοντας αυτά που είπε ο Υπουργός θα ήθελα κατ’ αρχήν να ευχαριστήσω εκ μέρους όλων των συναδέλφων και των ανθρώπων που συμμετείχαν στη συγκεκριμένη συνάντηση. Να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό κατ’ αρχήν και φυσικά τον κ. Υπουργό και όσους ήταν  ως εκπρόσωποι της κυβέρνησης.

Η συνάντηση, κατά τη δική μου γνώμη, και κατά κοινή παραδοχή κύλησε εξαιρετικά. Ο Πρωθυπουργός άκουσε τα προβλήματα και τα θέματα που θέσαμε. Στόχος μας δεν ήταν να παραπονεθούμε. Δεν ήταν μόνο να θίξουμε τα πιθανώς κακώς κείμενα, αλλά να προτείνουμε λύσεις και να δείξουμε στην κυβέρνηση ότι οι επιχειρηματίες είναι στη διάθεσή της και να βοηθήσουμε να διορθωθούν κάποια πράγματα.

Ομολογουμένως το κλίμα ήταν, όπως είπα και πριν, εξαιρετικό. Ακούστηκαν οι θέσεις μας. Θεωρώ ότι στα περισσότερα πράγματα που είπαμε βρήκαμε και θα βρούμε θετική ανταπόκριση και όπως είπε και ο κ. Υπουργός, αυτό είναι το πρώτο βήμα συνεργασίας. Θα δημιουργηθεί μια επιτροπή, θα δημιουργηθούν κάποιοι υποδοχείς στα υπουργεία που θα δέχονται τις προτάσεις μας και πιστεύω ότι θα έχουμε θετικές εξελίξεις όσον αφορά την διευκόλυνση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας στη χώρα μας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο