Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Δηλώσεις μετά τη συνάντηση με το Δήμαρχο Αθηναίων κ. Γιώργο Καμίνη

kx_kaminis_19_4_2013Είναι αυτονόητη η υποχρέωση της Πολιτείας να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στα ζητήματα της Αθήνας, της πρωτεύουσας της χώρας, της οποίας το ιστορικό κέντρο τα τελευταία χρόνια έχει πληγεί, τουλάχιστον ως προς την εικόνα του. Επομένως, συζητήσαμε με τον Δήμαρχο Αθηναίων μια σειρά από ζητήματα και παρεμβάσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν από την Πολιτεία και από το Δήμο, προκειμένου αυτή η εικόνα να αλλάξει. Μιλήσαμε για επιμέρους δημόσια έργα, για την ανάγκη επίσπευσης έργων που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ. Δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στο πρόγραμμα ανάπλασης του κέντρου της Αθήνας, το Rethink Athens, όπου ο στόχος μας είναι να προχωρήσουμε το ταχύτερο δυνατό, με βάση τα χρονοδιαγράμματα που είχαμε ανακοινώσει πριν από μερικές μέρες

kx_kaminis_19_4_2013Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστής Χατζηδάκης συναντήθηκε σήμερα με τον Δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη. 

Αμέσως μετά τη συνάντηση οι κ.κ. Χατζηδάκης και Καμίνης δήλωσαν τα εξής: 

Κ. Χατζηδάκης: «Είναι αυτονόητη η υποχρέωση της Πολιτείας να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στα ζητήματα της Αθήνας, της πρωτεύουσας της χώρας, της οποίας το ιστορικό κέντρο τα τελευταία χρόνια έχει πληγεί, τουλάχιστον ως προς την εικόνα του. Επομένως, συζητήσαμε με τον Δήμαρχο Αθηναίων μια σειρά από ζητήματα και παρεμβάσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν από την Πολιτεία και από το Δήμο, προκειμένου αυτή η εικόνα να αλλάξει. Μιλήσαμε για επιμέρους δημόσια έργα, για την ανάγκη επίσπευσης έργων που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ. Δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στο πρόγραμμα ανάπλασης του κέντρου της Αθήνας, το Rethink Athens, όπου ο στόχος μας είναι να προχωρήσουμε το ταχύτερο δυνατό, με βάση τα χρονοδιαγράμματα που είχαμε ανακοινώσει πριν από μερικές μέρες.

 

Γ. Καμίνης: Είχαμε μια πολύ γόνιμη, μια πολύ καρποφόρα συνάντηση. Με κεντρικό θέμα την Αθήνα που ξέρουμε πόσο δοκιμάζεται. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή συγκεκριμένα προγράμματα, που έχουν ξεκινήσει από τον δήμο Αθηναίων και την ιδιωτική πρωτοβουλία και εκτυλίσσονται στην πόλη. Ο δήμος όλες αυτές τις πρωτοβουλίες στο βαθμό που βοηθούν στη γενικότερη ανάταξη της πόλης, τα υποστηρίζει. Φυσικά υπάρχουν και οι αντίστοιχες αρμοδιότητες του κ. Χατζηδάκη, ως υπουργού Υποδομών, οπότε μιλήσαμε για κάποια έργα σε υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας, με έμφαση πάντοτε βέβαια στην καλύτερη δυνατή απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων. Συζητήσαμε και για τη νέα προγραμματική περίοδο των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών προγραμμάτων και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και πώς θα επιταχύνουμε επίσης τις διαδικασίες απορρόφησης αυτών των πόρων, εκείνων που γίνονται τώρα αλλά και αυτών που θα γίνουν στο μέλλον.

 

Δημοσιογράφος: Όλες οι έρευνες των εμπόρων, των βιοτεχνών, των επαγγελματιών, δείχνουν ότι δυστυχώς το κέντρο της Αθήνας, η πρωτεύουσα, πλήττεται. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, στην οδό Σταδίου, σύμφωνα με έρευνες τα λουκέτα έχουν αυξηθεί κατά 33,3% σε ένα χρόνο. Το Υπουργείο έχει αναλάβει μια σειρά πρωτοβουλιών προκειμένου να ενισχύσει τη ρευστότητα στην αγορά. Θα ήθελα να μου πείτε, οι πρωτοβουλίες αυτές, όπως η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, σε ποιο στάδιο βρίσκονται, εάν προχωράει η διαδικασία γρήγορα και τι να περιμένουμε; Η τρόικα προχθές ήταν εδώ, τι γίνεται, πώς πάμε;

 

Κ. Χατζηδάκης: Η πρόταση της κυβέρνησης, όπως είχε παρουσιαστεί, μιλούσε για επτά Κυριακές να παραμένουν  ανοιχτά όλα τα καταστήματα και τις υπόλοιπες Κυριακές, ανοιχτά τα μικρά καταστήματα μόνο και εάν το θέλουν φυσικά, σε εθελοντική βάση. Ο λόγος, μεταξύ των άλλων, είναι και η αλλαγή της εικόνας στο κέντρο των πόλεων. Να κάνουμε κάτι ουσιαστικό γι΄αυτό και όχι απλά και μόνο να διαπιστώνουμε το πρόβλημα.

Τα πράγματα είναι πάρα πολύ σαφή. Υπάρχει με βάση την πρόταση αυτή, διακριτική ευχέρεια των εμπόρων, αν θέλουν να ανοίγουν, αν θέλουν να μην ανοίγουν. Επομένως, δεν καταλαβαίνω γιατί γίνεται τόσο πολύ μεγάλη συζήτηση. Και επίσης είναι προφανές, υπάρχει διακριτική ευχέρεια της Βουλής, αν θέλει να δεχτεί κάτι το οποίο ισχύει σε άλλες χώρες που είναι επίσης τουριστικές και ανταγωνίζονται την Ελλάδα ή να το απορρίψει και να παραμείνουμε σε αυτό που έχουμε σήμερα.

Η Βουλή είναι κυρίαρχη και στο τέλος θα αποφασίσει. Και ο καθένας φυσικά αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Αυτοί είναι οι κανόνες της δημοκρατίας.

 

Γ. Καμίνης: Η εμπειρία των μεγάλων πόλεων σε όλο τον κόσμο παραπέμπει σε μια ωραία εικόνα, όταν παραμένουν ανοιχτά τα καταστήματα τις Κυριακές. Φέρνει μια ζωντάνια στο κέντρο της πόλης. Και αν είναι κάτι το οποίο έχει ανάγκη η Αθήνα αυτή την εποχή είναι να κρατάμε όσο το δυνατόν πιο ζωντανό το κέντρο, οπότε, σε συνεννόηση με τον εμπορικό κόσμο, βρίσκω και θεωρώ ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση η ιδέα να αυξηθεί σταδιακά η δυνατότητα να παραμένουν τα καταστήματα στο κέντρο ανοιχτά τις Κυριακές.

Και να μην ξεχνάμε ότι είμαστε και μια πόλη ικανή να προσελκύσει πολύ περισσότερους τουρίστες απ’ όσους δέχεται τώρα. Και για τον τουρίστα είναι πάρα πολύ σημαντικό να μπορεί να βρίσκει τα καταστήματα ανοιχτά και να ψωνίζει όλες τις μέρες της παραμονής του εδώ. Κι αυτές στην Αθήνα, προς το παρόν, δυστυχώς δεν είναι πάρα πολλές. Γιατί; Γιατί την Αθήνα δεν έχουμε καταφέρει ακόμη να την κάνουμε αυτόνομο τουριστικό προορισμό, όπως άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Πασχίζουμε πάρα πολύ προς αυτή την κατεύθυνση. Μέσα στο Σαββατοκύριακο έρχονται στην Αθήνα 80 tour operators προσκεκλημένοι του δήμου Αθηναίων, αλλά είναι σημαντικό τις λίγες μέρες που μένει ο τουρίστας στην Αθήνα, να μπορεί να βρίσκει τα καταστήματα ανοιχτά και να ψωνίζει».

 

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο