Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Δηλώσεις μετά τη συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κ. Dario Scannapieco

kx_skanapieco_f…Σήμερα ξεπεράστηκαν και τα τελευταία εμπόδια που υπήρχαν σε σχέση με τη συνεργασία μας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και μπορούμε να πούμε πως μέχρι το τέλος της χρονιάς μπορεί να έρθουν στην Ελλάδα 850 εκ. ευρώ, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα επενδύσεων… Kαταλήξαμε σε μια συμφωνία ιδιαίτερα θετική και για τη χώρα, αλλά και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις…

 

Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Σήμερα ξεπεράστηκαν και τα τελευταία εμπόδια που υπήρχαν σε σχέση με τη συνεργασία μας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και μπορούμε να πούμε πως μέχρι το τέλος της χρονιάς μπορεί να έρθουν στην Ελλάδα 850 εκ. ευρώ, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα επενδύσεων.

Ο κ. Στουρνάρας έχει μιλήσει ήδη για τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομικών και αφορούν δάνεια προς Τράπεζες, προς τη ΔΕΗ, προς την Αττικό Μετρό, τον ΔΕΣΦΑ.  Σε αυτά τα κονδύλια πρέπει να προστεθούν και τα κονδύλια που θα δοθούν μέχρι το τέλος της χρονιάς πάλι σε Τράπεζες μέσω του εγγυοδοτικού Ταμείου που στηρίζεται από το ΕΣΠΑ.

Είναι εξελίξεις θετικές για τη χώρα. Είναι πολύ σημαντικές οι εξελίξεις αυτές διότι ενισχύουν την ρευστότητα της οικονομίας και θέλω να ευχαριστήσω την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων τον Πρόεδρό της τον κ. Χόιερ, αλλά και τον Αντιπρόεδρο τον κ. Σκαναπιέκο που είναι σήμερα εδώ για το πνεύμα συνεργασίας, καθώς τελικά καταλήξαμε σε μια συμφωνία ιδιαίτερα θετική και για τη χώρα, αλλά και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ν. ΣΚΑΝΑΠΙΕΚΟ: Καλησπέρα σας, κύριε Υπουργέ ευχαριστώ πάρα πολύ. Πριν από δυο μήνες ήμασταν εδώ και είχαμε υπογράψει αυτό που αποτέλεσε  ουσιαστικά τη βάση της συμφωνίας στην οποία καταλήξαμε σήμερα και δίνει τη δυνατότητα στην Τράπεζα να προβεί σε εκταμίευση προς την ελληνική οικονομία.

Έχει πλέον τεθεί το πλαίσιο και μπορεί να ξεκινήσει τώρα μια αλυσιδωτή διαδικασία όπου θα εξετάζεται το κάθε ένα project ξεχωριστά, θα δεχόμαστε τα αιτήματά σας και θα προχωράμε στην εκταμίευση. Οι κλάδοι που θα ωφεληθούν από αυτή τη διαδικασία είναι προφανώς οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο κλάδος της ενέργειας και ο κλάδος των υποδομών.

Και κύριε Υπουργέ συμφωνώ απολύτως μαζί σας, είναι απολύτως σημαντικό αυτή τη στιγμή να υποστηρίξουμε την ανάπτυξη της χώρας μετά από τις μεταρρυθμίσεις που έχουν λάβει χώρα. Είναι πολύ σημαντικό να επέλθει οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα και αυτός είναι ουσιαστικά ο λόγος της ύπαρξής μας, ο λόγος της ύπαρξης της ΕΤΕΠ και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχουμε δουλέψει πάρα πολύ σκληρά και το προσωπικό από την ελληνική πλευρά αλλά και το προσωπικό της ΕΤΕΠ. Τώρα ήρθε η ώρα να δρέψουμε τους καρπούς των προσπαθειών μας και είναι  πολύ σημαντικό όπως είπα, να στηρίξουμε την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουμε δυο προγράμματα τα οποία στηρίζονται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Το ένα πρόγραμμα με την εγγύηση του Υπουργείου Οικονομικών ύψους 440 εκ. ευρώ κι ένα πρόγραμμα πάλι για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το Υπουργείο Ανάπτυξης με εγγύηση του ΕΣΠΑ ύψους 1 δις ευρώ. Αυτά τα δάνεια θα εκταμιευτούν σταδιακά μέχρι και το 2015.

Από το δικό μας πρόγραμμα, το πρόγραμμα του Υπουργείου Ανάπτυξης ο στόχος που έχει τεθεί είναι μέχρι το τέλος της χρονιάς να γίνει κατορθωτό να εκταμιευθούν 150 εκ. ευρώ. Αυτό βεβαίως θα εξαρτηθεί από τις συμφωνίες που θα υπάρξουν εν τω μεταξύ, μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και των ελληνικών εμπορικών Τραπεζών.

Από την πληροφόρηση που έχουμε, αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει ζωηρό ενδιαφέρον από την πλευρά των ελληνικών Τραπεζών να προχωρήσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Να σας πω επίσης ότι θα σας μοιραστεί ένα ενημερωτικό σημείωμα για τις λεπτομέρειες αυτής της συμφωνίας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Δηλαδή ποια είναι ακριβώς η φιλοσοφία των προγραμμάτων, η δομή τους, ο τρόπος που θα λειτουργήσουν με τις Τράπεζες και τα λοιπά. Ευχαριστούμε πολύ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου) Επειδή αναφερθήκατε σε κάποια εμπόδια και επειδή οι συζητήσεις … είχαμε και προ εβδομάδων την αντίδραση του Επιτρόπου κ. Χάν ο οποίος εμφανίστηκε ενοχλημένος για τη στάση που έχει κρατήσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων,  θα ήθελα να μας πείτε και εσείς και ο Αντιπρόεδρος ποια είναι αυτά τα εμπόδια που ξεπεράστηκαν;

Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Ήταν μια σειρά από τεχνικές δυσκολίες, που είχαν να κάνουν με τους όρους των δανείων. Ξέρετε ότι την ώρα που συζητούσαμε ήταν ανοιχτό το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και τα λοιπά.

Αυτό που είναι σημαντικό αυτή την ώρα είναι πως όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν και σήμερα έχουμε να ανακοινώσουμε μια θετική είδηση: υπάρχει μια συμφωνία, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έπαιξε εποικοδομητικό ρόλο, μπορούν να διοχετευθούν μέχρι το τέλος της χρονιάς στην ελληνική οικονομία 850 εκ. ευρώ. Δεν πρέπει καθόλου να υποτιμούμε αυτή την εξέλιξη, είναι ιδιαίτερα σημαντική ακόμη περισσότερο αν λάβει κανείς υπόψη του τη συγκεκριμένη συγκυρία.

Ν. ΣΚΑΝΑΠΙΕΚΟ: Θα ήθελα να πω ότι ουσιαστικά δεν ήταν στην πραγματικότητα εμπόδια αυτά καθαυτά, το προσωπικό της Τράπεζας δούλευε με ένα πολύ εποικοδομητικό τρόπο, έπρεπε να αναπτυχθούν πολύ πολύπλοκα έγγραφα γι’ αυτή τη διαδικασία.

Θα ήθελα ωστόσο να περάσω ένα μήνυμα. Θέλω να περάσω ένα μήνυμα, για τη δέσμευση της Τράπεζας απέναντι στην Ελλάδα και να συμφωνήσω με τον κ. Υπουργό ότι πρόκειται για κάποια συμβατικά στοιχεία στην όλη διαδικασία, τώρα βρισκόμαστε στην αρχή, είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε με την εκταμίευση των πόρων.

Οι ενέργειες τις οποίες θα πρέπει να λάβουμε από εδώ και μπρος θα πρέπει να γίνουν με ένα τρόπο συντονισμένο, ώστε τα χρήματα να εκταμιευθούν και να πάνε στους παραλήπτες τους.

Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Ευχαριστούμε.

Μετάβαση στο περιεχόμενο