Είχαμε μια συζήτηση με τον κ. Ράιχενμπαχ για δυο διαφορετικά θέματα. Πρώτα για τους αυτοκινητόδρομους. Τους τέσσερις μεγάλους αυτοκινητόδρομους που έχουμε τη φιλοδοξία να ξεκινήσουν και πάλι. Αφού συμφωνήσαμε με τους παραχωρησιούχους κατ΄ αρχήν, τώρα συζητάμε με τις τράπεζες. Αλλά πρέπει να συζητήσουμε και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή…
Από την άλλη πλευρά συζητήσαμε για κάτι διαφορετικό, την κοινή μας ιδέα για την προώθηση ενός σχεδίου ανάπτυξης για την Ελλάδα, για τη μεταμνημονιακή εποχή. Είναι μία ιδέα του Υπουργείου Οικονομικών, του Υπουργείου Ανάπτυξης και της Task Force.
Ανταλλάξαμε κάποιες ιδέες και θα επανέλθουμε στο θέμα αυτό, γιατί δε μας ενδιαφέρει μόνο η δημοσιονομική προσαρμογή. Μας ενδιαφέρει η ανάπτυξη, η πορεία του τόπου. Η Ελλάδα όχι μόνον να σταθεί στα πόδια της αλλά να βρεθεί ξανά στην καρδιά της Ευρώπης…
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Είχαμε μια συζήτηση με τον κ. Ράιχενμπαχ για δυο διαφορετικά θέματα.
Πρώτα για τους αυτοκινητόδρομους. Τους τέσσερις μεγάλους αυτοκινητόδρομους που έχουμε τη φιλοδοξία να ξεκινήσουν και πάλι. Αφού συμφωνήσαμε με τους παραχωρησιούχους κατ΄ αρχήν, τώρα συζητάμε με τις τράπεζες. Αλλά πρέπει να συζητήσουμε και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η Task Force για την Ελλάδα είναι ένας διαμεσολαβητής ανάμεσα στην Ελληνική Κυβέρνηση και τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Και τις αμέσως επόμενες ημέρες πρόκειται να επισκεφθώ τις Βρυξέλες μαζί με τον Διαπραγματευτή μας τον κ. Βιδάλη και να συζητήσουμε με τέσσερις-πέντε διαφορετικούς Επιτρόπους για το συγκεκριμένο θέμα, διότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να εγκρίνει την όλη συμφωνία.
Από την άλλη πλευρά συζητήσαμε για κάτι διαφορετικό, συζητήσαμε την κοινή μας ιδέα για την προώθηση ενός σχεδίου ανάπτυξης για την Ελλάδα, για τη μεταμνημονιακή εποχή. Είναι μία ιδέα του Υπουργείου Οικονομικών, του Υπουργείου Ανάπτυξης και της Task Force.
Ανταλλάξαμε κάποιες ιδέες και θα επανέλθουμε στο θέμα αυτό, γιατί δε μας ενδιαφέρει μόνο η δημοσιονομική προσαρμογή. Μας ενδιαφέρει η ανάπτυξη, η πορεία του τόπου. Η Ελλάδα όχι μόνον να σταθεί στα πόδια της αλλά να βρεθεί ξανά στην καρδιά της Ευρώπης.
Χ. ΡΑΪΧΕΝΜΠΑΧ: Ευχαριστώ πάρα πολύ Υπουργέ γι΄ αυτή την ανταλλαγή ιδεών που είχαμε σήμερα. Η Task Force πραγματικά ενδιαφέρεται πάρα πολύ για το μέλλον αυτών των πάρα πολύ σημαντικών έργων των αυτοκινητοδρόμων και την εκχώρηση αυτών εξ αρχής.
Προσωπικά είμαι ιδιαίτερα ευτυχής για την πρόοδο που σημειώθηκε και για το προσχέδιο συμφωνίας το οποίο επιτεύχθηκε με τους παραχωρησιούχους. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν το ότι υπάρχει προοπτική για την ολοκλήρωση των έργων αυτών, καθότι θα είναι πάρα πολύ σημαντικά για την οικονομία αυτής της χώρας, εφόσον θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, αλλά και θα παίξουν καθοριστικό ρόλο για το ΑΕΠ της χώρας.
Για το δεύτερο θέμα το οποίο συζητήσαμε, συγκεκριμένα το μέλλον της Ελλάδας, τη μελλοντική πορεία της Ελλάδας, ο Υπουργός ήδη περιέγραψε επιγραμματικά τη γενικότερη ιδέα για τη δημιουργία μιας προοπτικής για τη χώρα στο μέλλον, κάτι που είναι πάρα πολύ σημαντικό να συμβεί δεδομένης της έναρξης της επόμενης προγραμματικής περιόδου των διαρθρωτικών ταμείων συντόμως.
Να μην ξεχνάμε ότι στη βάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρέθηκε η Λευκή Βίβλος, δημιουργός της οποίας ήταν ο κ. Ντελόρ, ο οποίος προέβλεψε στα πλαίσια αυτά και για τη δημιουργία της εσωτερικής αγοράς. Κάτι παρόμοιο θα θέλαμε να δημιουργηθεί και για την Ελλάδα, ένα πρόγραμμα τέτοιο το οποίο θα βοηθήσει τη χώρα στο μέλλον και θα δημιουργήσει τόσο θέσεις εργασίας όσο και αύξηση του ΑΕΠ.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Υπάρχουν ερωτήσεις;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ θέλω να ρωτήσω το εξής τον κ. Ράιχενμπαχ. Πόσο αισιόδοξος είστε ότι το σχέδιο που έχει συμφωνηθεί σε αυτή τη συμφωνία με τους παραχωρησιούχους, πρόκειται να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή;
Και θα ήθελα να μας διευκρινίσετε, αν δεν μπορείτε εσείς ίσως εσείς κ. Χατζηδάκη, αν θα πρέπει να εγκριθεί το σχέδιο και μετά τη συμφωνία που αναμένεται να επιτευχθεί, που ευελπιστεί το Υπουργείο να επιτευχθεί με τις τράπεζες.
Κι επίσης κάτι άλλο, σε ότι αφορά το πρόγραμμα το μελλοντικό το οποίο συζητάτε, μιλάμε για κάτι ξεχωριστό από την επόμενη προγραμματική περίοδο, κάτι επιπλέον ή στο πλαίσιο της επόμενης προγραμματικής περιόδου τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε;
Ευχαριστώ.
Χ. ΡΑΪΧΕΝΜΠΑΧ: Ως προς το δεύτερο ερώτημά σας, είναι πολύ σαφές ότι μιλάμε για ένα πρόγραμμα στο πλαίσιο της επόμενης προγραμματικής περιόδου, άλλωστε θα ήταν πάρα πολύ δύσκολο να διαβλέψει κανείς εξελίξεις πέραν της επταετίας.
Η αναφορά που έκανα στη Λευκή Βίβλο αυτή είχε συνταχθεί το 1985 και πραγματικά προέβλεπε τη σύσταση της εσωτερικής αγοράς μέχρι το 1992, άρα ο ορίζοντας ήταν επταετής.
Ως προς το πρώτο σας ερώτημα, σαφώς είναι πάρα πολύ νωρίς για να είμαστε απολύτως βέβαιοι για οτιδήποτε, διότι ακόμη δεν υπάρχει οριστική συμφωνία. Ωστόσο, είναι πάρα πολύ σημαντικό να πούμε ότι διαδικαστικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν πρόκειται να σταθεί εμπόδιο σε αυτό το στάδιο.
Είναι πάρα πολύ συνετό από πλευράς του Υπουργού το ότι πρόκειται να επισκεφτεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε αυτό το στάδιο, προκειμένου να υπάρξει μία πρώιμη πολιτική απόφαση και πολιτική συμφωνία, ώστε όταν θα υπάρχουν οριστικές αποφάσεις, όταν θα είναι οριστική η συμφωνία να είναι πιο γρήγορες πλέον οι αποφάσεις από πλευράς της Επιτροπής.
Θα πρέπει κατά δεύτερον, βεβαίως, να υπάρξει μία σαφής και ξεκάθαρη άποψη για το που βρισκόμαστε, κάτι το οποίο δε συμβαίνει αυτή τη στιγμή.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Να κάνω μια διευκρίνιση σε σχέση με τον προγραμματισμό. Ο προγραμματισμός για το ΕΣΠΑ δεν θα είναι ένας προγραμματισμός αυτόνομος που δε θα εντάσσεται σε ένα συνολικό σχέδιο για τη χώρα. Επομένως θέλουμε, στο πλαίσιο του ευρύτερου προγραμματισμού για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα, να εντάξουμε και τον προγραμματισμό μας για το ΕΣΠΑ που είναι πολύ σημαντικό στοιχείο της επόμενης περιόδου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εν όψει της σύνταξης της νέας έκθεσης διαπιστώνετε πρόοδο, σας ακούνε οι Υπουργοί, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι συντελείται πρόοδος ή κάπου υστερεί η προσπάθεια από πλευράς Κυβέρνησης;
Χ. ΡΑΪΧΕΝΜΠΑΧ: Πρόσφατα έκανα μία παρουσίαση των περιεχομένων της έκθεσης, όπου πραγματικά καταδείκνυε πάρα πολύ σαφώς όλες τις περιοχές προόδου όσον αφορά το πρόγραμμα.
Αν όμως βγούμε έξω από τα στενά πλαίσια των δικών μας αρμοδιοτήτων και υποχρεώσεων εδώ, που αφορούν την τεχνική υποστήριξη που έχουμε να προσφέρουμε στην Κυβέρνηση, τότε θα πρέπει να παρατηρήσω ότι τους τελευταίους επτά μήνες η Κυβέρνηση αυτή έχει συντελέσει ένα εντυπωσιακό έργο. Έχει επιτύχει εντυπωσιακά πολλά πράγματα, καταφανώς έχει αυξήσει την αξιοπιστία της χώρας, αφετέρου οι κίνδυνοι οι οποίοι επικρατούσαν στα μέσα του προηγούμενου έτους για τη χώρα, έχουν μειωθεί σημαντικά.
Οι τομείς όπου υπάρχει πρόοδος τώρα. Σαφώς πρόοδος έχει σημειωθεί όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις της Δημόσιας Διοίκησης και βεβαίως και στο Υπουργείο αυτό έχουν σημειωθεί σημαντικότατες προσπάθειες. Ο Υπουργός άλλωστε έκανε μία παρουσίαση για το θέμα αυτό στις αρχές του έτους, προκειμένου να παρουσιάσει πως έχουν τα πράγματα και να τονώσει το επιχειρηματικό περιβάλλον.
Άλλοι τομείς περιλαμβάνουν επίσης τον τομέα υγείας και λοιπούς. Ένας τομέας όπου υπάρχει ενδεχομένως κάποια υστέρηση είναι αυτός της φορολογικής διοίκησης και ευελπιστούμε ότι ο νέος Γενικός Γραμματέας Φορολογίας ο οποίος διορίστηκε, θα αναλάβει δράση ώστε τους επόμενους μήνες και εβδομάδες να δούμε μία σημαντική πρόοδο, γιατί έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις από πλευράς τεχνικής υποστήριξης και στον τομέα αυτό και τα αποτελέσματα είναι πενιχρά σε σχέση με αυτές.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Ευχαριστούμε πολύ.
Χ. ΡΑΪΧΕΝΜΠΑΧ: Ευχαριστώ.