Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Δηλώσεις μετά τη συνάντηση στη Θεσσαλονίκη με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολο Τζιτζικώστα

kx_tzitziΜε τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστα, φίλο από τα παλιά, συζητήσαμε μια σειρά από θέματα που αφορούν την Κεντρική Μακεδονία και το υπουργείο Ανάπτυξης.

Πρώτα απ’ όλα θέματα που σχετίζονται με το ΕΣΠΑ. Πρέπει να πω ότι η ΠΚΜ και η ΕΔΑ της, όχι απλώς έφτασαν αλλά ξεπέρασαν το στόχο που είχε τεθεί για τις απορροφήσεις του 2012 και είμαι βέβαιος ότι θα δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό για να πετύχουν αντίστοιχα αποτελέσματα και το 2013…

Από κει και πέρα, συζητήσαμε για τα έργα που εξελίσσονται στη Θεσσαλονίκη και την περιοχή. Ξέρω ότι η έγνοια σας είναι το Μετρό. Από την πρώτη εβδομάδα που πήγα σ’ αυτό το υπουργείο, ασχολούμαστε με το ζήτημα του Μετρό Θεσσαλονίκης, που το βασικό του πρόβλημα είναι το πρόβλημα ρευστότητας του αναδόχου. Κάνουμε ό,τι μπορούμε και ο αναπληρωτής υπουργός Στ. Καλογιάννης και ο ο γεν. γραμματέας Δημ. Έργων Στ. Σιμόπουλος, για να μείνει το έργο ζωντανό και να ξεπεράσει τα προβλήματά του. Και πιστέψτε μας, το παρακολουθούμε κάθε μέρα, γιατί είναι κομβικής σημασίας. Την ίδια στιγμή, θα προχωρήσει, όπως ξέρετε, το Μετρό στην Καλαμαριά. Γίνεται επανεκκίνηση των έργων στο Αεροδρόμιο Μακεδονία και προχωρούν τα έργα στη Δυτική Περιφερειακή. Δεν χρειάζεται να τα αναλύσω, γιατί τα βιώνετε καθημερινά…

kx_tzitziΔηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστή Χατζηδάκη και του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα μετά τη συνάντησή τους στη Θεσσαλονίκη: 

Απ. Τζιτζικώστας: “Υποδέχθηκα σήμερα με μεγάλη χαρά τον υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και τον ενημέρωσα για το νέο ξεκίνημα που κάνουμε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εδώ και μερικούς μήνες. Για το βάρος που δίνουμε στο παρόν ΕΣΠΑ, στην αύξηση των ρυθμών απορρόφησης για την ΠΚΜ, που βρίσκεται σήμερα στο 52%. Συγκεκριμένα, έχουμε ως ΠΚΜ έργα ύψους 900 εκ. ευρώ και περίπου 500 έργα ενταγμένα στο ΕΣΠΑ.

Ταυτόχρονα, τον ενημέρωσα για το διάλογο και τη διαβούλευση που έχουμε ξεκινήσει για να προετοιμαστούμε για το νέο ΕΣΠΑ, τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020. Επίσης, του έθεσα θέματα της αρμοδιότητας του υπουργείου του, προβλήματα που έχουμε στην ΠΚΜ, όπως είναι φυσικά το θέμα του Μετρό, ζητήματα υποδομών, αλλά και άλλα πολλά που άπτονται σ’ αυτό το τεράστιο υπουργείο που έχει αναλάβει ο Κωστής Χατζηδάκης.

Με τον Κ. Χατζηδάκη έχουμε μια πολύ καλή και διαχρονική συνεργασία και είμαι βέβαιος ότι και στο μέλλον θα οικοδομήσουμε μια ακόμη στενότερη συνεργασία για να λύσουμε προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της ΠΚΜ. Αυτό που συγκεκριμένα του ζήτησα είναι να μας βοηθήσει –και δεσμεύτηκε ότι θα το δει- στο κομμάτι της βελτίωσης των υποδομών στην ΠΚΜ, δηλαδή των δρόμων, καθώς λόγω της μείωσης των προϋπολογισμών μας δεν έχουμε πλέον τη δυνατότητα να κάνουμε τις απαραίτητες συντηρήσεις του οδοστρώματος. Νομίζω ότι θα έχουμε θετικά νέα να σας πούμε σε λίγο καιρό.

Θα ήθελα, κ. Υπουργέ, να σας δώσω μια ενημέρωση της προόδου υλοποίησης του προγράμματος του ΕΣΠΑ ΚΜ με σημερινή ημερομηνία, που περιέχει όλα τα έργα και τη φάση στην οποία βρίσκονται, την τεράστια προσπάθεια που κάνουμε για την ταχύτερη υλοποίηση του προγράμματος αυτού και να προχωρήσουν τα έργα. Γιατί ξέρουμε καλά ότι μόνο μέσα από την ανάπτυξη μπορούμε να φύγουμε από την κρίση και να πετύχουμε τους στόχους που χρειαζόμαστε ως χώρα για να μειώσουμε και την ανεργία, που στην ΚΜ είναι πάρα πολύ υψηλή.

 

Κ. Χατζηδάκης: “Η δουλειά των Περιφερειαρχών, των τοπικών παραγόντων αλλά και της κυβέρνησης είναι χωρίς αμφιβολία πολύ δύσκολη. Και είναι πολύ δύσκολη η δουλειά μας διότι η ζωή των Ελλήνων είναι πολύ δύσκολη. Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, χωρίς να λογαριάζουμε το πολιτικό κόστος, γιατί αυτή είναι η κατεύθυνση που μας έχει δώσει και ο Πρωθυπουργός μας, ο Αντώνης Σαμαράς.

Σ’ αυτή τη μάχη, που είναι η μάχη της γενιάς μας, το κόμμα μας είναι ένα. Και είναι η Ελλάδα. Έτσι πρέπει να το δούμε. Έχουμε κάνει μια προσπάθεια μέχρι τώρα σημαντική. Η Ελλάδα αποκαθιστά την αξιοπιστία της σταδιακά, αλλά πρέπει να ανέβουμε μέχρι την κορυφή του βουνού, να κάνουμε και το τελευταίο βήμα και είμαι βέβαιος ότι με εθνική ενότητα, σοβαρότητα, υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα θα κάνουμε αυτό που απαιτείται.

Οι Ιρλανδοί, αφού μπήκαν για κάποια χρόνια στο μνημόνιο, σε λίγα χρόνια βγαίνουν. Αφού τα κατάφεραν αυτοί, μπορούμε να τα καταφέρουμε κι εμείς. Αρκεί να το βάλουμε εθνικό πείσμα.

Με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστα, φίλο από τα παλιά, συζητήσαμε μια σειρά από θέματα που αφορούν την Κεντρική Μακεδονία και το υπουργείο Ανάπτυξης.

Πρώτα απ’ όλα θέματα που σχετίζονται με το ΕΣΠΑ. Πρέπει να πω ότι η ΠΚΜ και η ΕΔΑ της, όχι απλώς έφτασαν αλλά ξεπέρασαν το στόχο που είχε τεθεί για τις απορροφήσεις του 2012 και είμαι βέβαιος ότι θα δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό για να πετύχουν αντίστοιχα αποτελέσματα και το 2013. Εμείς μεθαύριο έχουμε στην Αθήνα το πρώτο Αναπτυξιακό Συνέδριο στο πλαίσιο της επόμενης προγραμματικής περιόδου. Θα μιλήσει ο Πρωθυπουργός θα είναι και ο Αρμόδιος Επίτροπος για την Περιφερειακή Πολιτική ο κ. Χαν, για να ξεκινήσουμε τη συζήτηση για την περίοδο 2014-2020. Αμέσως μετά θα διοργανώσουμε μέσα στο μήνα δεκατρείς περιφερειακές Αναπτυξιακές Συσκέψεις. Στη Θεσσαλονίκη η συνδιάσκεψη αυτή θα γίνει στις 19 Απριλίου και είναι σημαντικό να γίνει. Δεν γίνονται για λόγους δημοσίων σχέσεων, αλλά γίνονται για να συλλέξουμε ιδέες. Θέλουμε να κάνουμε το καινούριο ΕΣΠΑ πιο απλό, πιο γρήγορο και πιο φιλικό τελικά στις επιχειρήσεις, στην κοινωνία, στους ανέργους, στους Έλληνες πολίτες.

Από κει και πέρα, συζητήσαμε για τα έργα που εξελίσσονται στη Θεσσαλονίκη και την περιοχή. Ξέρω ότι η έγνοια σας είναι το Μετρό. Από την πρώτη εβδομάδα που πήγα σ’ αυτό το υπουργείο, ασχολούμαστε με το ζήτημα του Μετρό Θεσσαλονίκης, που το βασικό του πρόβλημα είναι το πρόβλημα ρευστότητας του αναδόχου. Κάνουμε ό,τι μπορούμε και ο αναπληρωτής υπουργός Στ. Καλογιάννης και ο ο γεν. γραμματέας Δημ. Έργων Στ. Σιμόπουλος, για να μείνει το έργο ζωντανό και να ξεπεράσει τα προβλήματά του. Και πιστέψτε μας, το παρακολουθούμε κάθε μέρα, γιατί είναι κομβικής σημασίας. Την ίδια στιγμή, θα προχωρήσει, όπως ξέρετε, το Μετρό στην Καλαμαριά. Γίνεται επανεκκίνηση των έργων στο Αεροδρόμιο Μακεδονία και προχωρούν τα έργα στη Δυτική Περιφερειακή. Δεν χρειάζεται να τα αναλύσω, γιατί τα βιώνετε καθημερινά.

Κάνουμε μια προσπάθεια κόντρα στον άνεμο, να προχωρήσουμε τα έργα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και θα το δούμε και στο πλαίσιο της παρούσας αλλά και της επόμενης προγραμματικής περιόδου, ποια τεχνικά έργα μπορούν να ενταχθούν.

Το απόγευμα θα έχω τη δυνατότητα να συναντηθώ με επαγγελματίες, εμπόρους, εξαγωγείς και το Σύνδεσμο Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος, όπου θα μιλήσουμε για τα δικά τους ζητήματα.

Κάνουμε μια προσπάθεια δίνοντας τον καλύτερό μας εαυτό. Δεν το λέμε για να καυχηθούμε, είναι υποχρέωση απέναντι στην πατρίδα μας. Με στοχοδιαγράμματα και χρονοδιαγράμματα προσπαθούμε να εκπληρώσουμε τις διεθνείς δεσμεύσεις μας, αλλά κυρίως τις δεσμεύσεις μας απέναντι στους Έλληνες πολίτες.

 

Δημοσιογράφος: Εκτός από τα κοινοτικά κονδύλια μέσα από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, υπάρχει περίπτωση να έρθουν άλλα χρήματα στην Θεσσαλονίκη και στην Κεντρική Μακεδονία;

 

Κ. Χατζηδάκης: Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Η ΠΚΜ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη Περιφέρεια της Ελλάδας. Φυσικά θα πάρει το μερίδιο που της αναλογεί. Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ξέρετε ότι εδώ και χρόνια έχει περιοριστεί. Γι’ αυτό προσπαθούμε να κάνουμε έναν ορθολογικό προγραμματισμό, όχι με μια λογική πελατειακή, αλλά με μια λογική αποτελεσματικότητας, για να έχουμε και να πιάσουν τόπο οι πόροι. Στο πλαίσιο αυτής της λογικής, θα εξετάσουμε το αίτημα του Απόστολου Τζιτζικώστα σχετικά με τις ανάγκες στο δίκτυο της οδοποιΐας.

 

Δημοσιογράφος: Τι θα γίνει με τις αρχαιότητες στο Μετρό στη Βενιζέλου;

 

Κ. Χατζηδάκης: Για όλα αυτά θα σας ενημερώσει ο κ. Σιμόπουλος. Πιστεύω ότι με καλή θέληση και κοινή λογική για όλα αυτά τα ζητήματα μπορεί να βρεθεί λύση. Το βασικό αυτή την ώρα –εκεί που εγώ έχω το μυαλό μου πρώτα απ’ όλα- είναι να μείνει ζωντανό το έργο του Μετρό.

 

Απ. Τζιτζικώστας: Θα ήθελα κ. Υπουργέ να σας παραδώσω το έμβλημα της πρωτεύουσας της Κεντρικής Μακεδονίας, το Λευκό Πύργο, με μία ευχή. Την ευχή στην επόμενη επίσκεψή σας – ή σε μια από τις επόμενες επισκέψεις σας- να υπάρχει και ένα τρενάκι εδώ, που να συμβολίζει το Μετρό. Κύριε Υπουργέ, η Θεσσαλονίκη, οι επαγγελματίες και οι πολίτες, δεν αντέχουν πια χωρίς μετρό. Έχει ταλαιπωρηθεί πολύ η πόλη κι έχουμε εναποθέσει τις ελπίδες μας προσωπικά επάνω σας. Θέλουμε να το ξέρετε, γιατί είναι πολύ σημαντικό για μας.

Εμείς δεσμευόμαστε από την πλευρά μας, όταν σκέφτεστε ΕΣΠΑ Κεντρικής Μακεδονίας, να ξέρετε ότι είναι σε καλά χέρια. Είναι προσωπική μου δέσμευση ότι θα πετυχαίνουμε τους στόχους μας και ότι θα πάει καλά το κομμάτι της απορρόφησης του ΕΣΠΑ και του σχεδιασμού της επόμενης προγραμματικής περιόδου. Ευχαριστώ πολύ.

 

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο