Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΩΣΤΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΟ κα VIVIANE REDING ΑΡΜΟΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΜΕ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Παρασκευή 2η Νοεμβρίου, 2007
κκ Συντάκτες ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ  / Eπικοινωνιών
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΩΣΤΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ
ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΟ κα VIVIANE REDING
ΑΡΜΟΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΜΕ
ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με την απόφαση που είχε ληφθεί στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2003, ο Οργανισμός για την ασφάλεια των δικτύων που εδρεύει στο Ηράκλειο, γνωστός ως ENISA, να σταματήσει να λειτουργεί το 2009, συμφωνήσαμε με την Επίτροπο, και η Επίτροπος θα προτείνει:
-Ο Οργανισμός αυτός να συνεχίσει να λειτουργεί διότι  είναι πού σημαντικός για τις τηλεπικοινωνίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
VIVIANE REDING: Γνωριζόμαστε  πολλά χρόνια με τον κ Χατζηδάκη, καθώς συνεργαζόμαστε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Έχουμε ταυτόσημες απόψεις για το ποια θα πρέπει να είναι η πορεία των χωρών μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εδώ, έχουμε ένα ουσιαστικό πρόβλημα, το οποίο εντάθηκε τα τελευταία χρόνια: Έχουμε «επιθέσεις» στο διαδίκτυο οι οποίες ολοένα και θα εντείνονται στο μέλλον. Επομένως για να είναι η Ευρώπη ικανή να αμυνθεί και να προστατεύσει  τις υποδομές της,  χρειάζεται ισχυρά εφόδια. Αν επιτρέψουμε να σταματήσει η λειτουργία του ENISA, όπως προβλεπόταν από το Νόμο, το 2009,  θα έχουμε κενό, καθώς δεν θα υπάρχει οργανισμός ελέγχου.
Γι’ αυτό το λόγο, μετά από εκτενή συζήτηση με το φίλο μου Υπουργό, αποφασίσαμε ότι:
-Θα κάνω πρόταση  να παρατείνουμε τις εργασίες του ΕΝΙSA για αρκετά χρόνια. Εν τω μεταξύ θα δουλέψουμε με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο των Υπουργών για ένα πραγματικά ισχυρό όργανο, που θα αποτελεί την Ευρωπαϊκή απάντηση στους κινδύνους που προκύπτουν από τις επιθέσεις στο διαδίκτυο στο μέλλον. Στόχος μου είναι η αναβάθμιση του ENISA ώστε να αποτελέσει τον πυρήνα μιας νέας αρχής ασφάλειας των Τηλεπικοινωνιών . Το πρώτο βήμα είναι να παρατείνουμε τη λειτουργία του ENISA, να μην τον αφήσουμε να κλείσει, αλλά να τον ενισχύσουμε ώστε να αποτελέσει τη βάση αυτής της νέας αρχής ασφάλειας. Πιστεύω ότι η ελληνική Κυβέρνηση, έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να διαπραγματευθεί από ισχυρή βάση.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιά είναι η θέσης σας για το λειτουργικό διαχωρισμό των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών που συναντά αντιδράσεις;
V REDING: Θέλω να ενισχύσω τη δράση των εθνικών ρυθμιστικών αρχών. Γιατί χρειαζόμαστε ουσιαστική απελευθέρωση των αγορών που θα λειτουργούν κάτω από συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού, γεγονός που  θα ευνοήσει τους καταναλωτές και θα μειώσει παράλληλα τις τιμές. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Χρειάζεται επίσης οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές να λειτουργούν μέσα σε μια ευρωπαϊκή λογική . Έτσι ώστε ο ένας ρυθμιστής να μην παίρνει απόφαση αντίθετη με την απόφαση του ρυθμιστή άλλης γειτονικής χώρας. Να δημιουργήσουμε μια ενιαία εσωτερική αγορά  500 εκατομμυρίων καταναλωτών.
Συνεπώς ο λειτουργικός διαχωρισμός θα είναι ένα από τα εργαλεία των εθνικών ρυθμιστικών αρχών, αν αυτές κρίνουν ότι τα άλλα μέτρα δεν λειτουργούν. Αλλά δεν θα είναι απόφαση της Επιτροπής ο λειτουργικός διαχωρισμός. Για να μπορέσει μια ρυθμιστική αρχή να προτείνει στο μέλλον το λειτουργικό διαχωρισμό, θα πρέπει να έχει προηγηθεί ανάλυση της αγοράς και να έχουν εξεταστεί όλα τα επιχειρήματα. Τώρα τι έχει συμβεί με το θέμα του λειτουργικού διαχωρισμού αν κρίνουμε από την παράδειγμα της ΒΤ όπου αυτός έχει εφαρμοστεί και έχει επιφέρει αποτελέσματα, βλέπουμε ότι η μετοχή της έχει ενισχυθεί σημαντικά, ενώ η αγορά έχει γίνει περισσότερο ανταγωνιστική προς όφελός των καταναλωτών, που έχουν καλύτερες υπηρεσίες σε χαμηλότερες τιμές.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποια είναι η άποψη σας για την μεταβατική περίοδος στην ψηφιακή τηλεόραση που θα επεκταθεί μέχρι το 2015;
Κ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους. Ήδη την περασμένη εβδομάδα είχαμε συζήτηση με τους τηλεοπτικούς σταθμούς προκειμένου να προχωρήσουμε στα πάρκα κεραιών για να υλοποιήσουμε αυτούς τους στόχους. Είναι πολύ σημαντικό και για μένα και για το Γενικό Γραμματέα Επικοινωνιών. Ξεκινάμε τώρα αυτή την προσπάθεια. Είναι σημαντικό να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε καλοί μόνο στη θεωρία, αλλά και στην πράξη. Επομένως θα είναι η πρώτη μας προτεραιότητα να πετύχουμε αυτό το στόχο με ένα καθεστώς νομιμότητας και σε συνθήκες αποτελεσματικότητας όσον αφορά τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού.
V.REDING: Ο Υπουργός έχει απόλυτα δίκιο, διότι όσο πιο γρήγορα προχωρήσει, τόσο καλύτερα θα εξυπηρετήσει τους πολίτες. Όπως γνωρίζετε, όταν υπάρχει μετάβαση από την αναλογική στην ψηφιακή τεχνολογία, απελευθερώνονται πολλές συχνότητες. Ιδιαίτερα σε μια χώρα όπως η Ελλάδα που έχει πολλά βουνά και πολλά νησιά, οι απελευθερωμένες αυτές συχνότητες θα συμβάλουν στην ευρυζωνικότητα, η οποία θα «ενώσει» τους ανθρώπους. Οι κάτοικοι των απομακρυσμένων περιοχών να μπορούν να έχουν την ιατρική παρακολούθηση που χρειάζονται από το σπίτι τους, αλλά και πολλές άλλες εφαρμογές για τις οποίες είναι απαραίτητες οι συχνότητες. Όσο πιο γρήγορα η Ελλάδα καταφέρει αυτή τη μετάβαση, τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσει να αξιοποιήσει τις δυνατότητες  για το κοινωνικό σύνολο. Αυτό ακριβώς προσπαθεί να κάνει ο Υπουργός, και σε  αυτό θα ‘έχει την αμέριστη συμπαράστασή μας, διότι θα έχει πολύ θετικά αποτελέσματα για τον ελληνικό λαό.
Από το Γραφείο Τύπου

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ    

 

Παρασκευή 2η Νοεμβρίου, 2007

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΩΣΤΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΟ κα VIVIANE REDING ΑΡΜΟΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΜΕ

 

ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με την απόφαση που είχε ληφθεί στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2003, ο Οργανισμός για την ασφάλεια των δικτύων που εδρεύει στο Ηράκλειο, γνωστός ως ENISA, να σταματήσει να λειτουργεί το 2009, συμφωνήσαμε με την Επίτροπο, και η Επίτροπος θα προτείνει:-Ο Οργανισμός αυτός να συνεχίσει να λειτουργεί διότι  είναι πού σημαντικός για τις τηλεπικοινωνίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
VIVIANE REDING: Γνωριζόμαστε  πολλά χρόνια με τον κ Χατζηδάκη, καθώς συνεργαζόμαστε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Έχουμε ταυτόσημες απόψεις για το ποια θα πρέπει να είναι η πορεία των χωρών μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εδώ, έχουμε ένα ουσιαστικό πρόβλημα, το οποίο εντάθηκε τα τελευταία χρόνια: Έχουμε «επιθέσεις» στο διαδίκτυο οι οποίες ολοένα και θα εντείνονται στο μέλλον. Επομένως για να είναι η Ευρώπη ικανή να αμυνθεί και να προστατεύσει  τις υποδομές της,  χρειάζεται ισχυρά εφόδια. Αν επιτρέψουμε να σταματήσει η λειτουργία του ENISA, όπως προβλεπόταν από το Νόμο, το 2009,  θα έχουμε κενό, καθώς δεν θα υπάρχει οργανισμός ελέγχου. Γι’ αυτό το λόγο, μετά από εκτενή συζήτηση με το φίλο μου Υπουργό, αποφασίσαμε ότι: -Θα κάνω πρόταση  να παρατείνουμε τις εργασίες του ΕΝΙSA για αρκετά χρόνια. Εν τω μεταξύ θα δουλέψουμε με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο των Υπουργών για ένα πραγματικά ισχυρό όργανο, που θα αποτελεί την Ευρωπαϊκή απάντηση στους κινδύνους που προκύπτουν από τις επιθέσεις στο διαδίκτυο στο μέλλον. Στόχος μου είναι η αναβάθμιση του ENISA ώστε να αποτελέσει τον πυρήνα μιας νέας αρχής ασφάλειας των Τηλεπικοινωνιών . Το πρώτο βήμα είναι να παρατείνουμε τη λειτουργία του ENISA, να μην τον αφήσουμε να κλείσει, αλλά να τον ενισχύσουμε ώστε να αποτελέσει τη βάση αυτής της νέας αρχής ασφάλειας. Πιστεύω ότι η ελληνική Κυβέρνηση, έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να διαπραγματευθεί από ισχυρή βάση.
ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιά είναι η θέσης σας για το λειτουργικό διαχωρισμό των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών που συναντά αντιδράσεις;
V REDING: Θέλω να ενισχύσω τη δράση των εθνικών ρυθμιστικών αρχών. Γιατί χρειαζόμαστε ουσιαστική απελευθέρωση των αγορών που θα λειτουργούν κάτω από συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού, γεγονός που  θα ευνοήσει τους καταναλωτές και θα μειώσει παράλληλα τις τιμές. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Χρειάζεται επίσης οι εθνικές ρυθμιστικές αρχές να λειτουργούν μέσα σε μια ευρωπαϊκή λογική . Έτσι ώστε ο ένας ρυθμιστής να μην παίρνει απόφαση αντίθετη με την απόφαση του ρυθμιστή άλλης γειτονικής χώρας. Να δημιουργήσουμε μια ενιαία εσωτερική αγορά  500 εκατομμυρίων καταναλωτών.Συνεπώς ο λειτουργικός διαχωρισμός θα είναι ένα από τα εργαλεία των εθνικών ρυθμιστικών αρχών, αν αυτές κρίνουν ότι τα άλλα μέτρα δεν λειτουργούν. Αλλά δεν θα είναι απόφαση της Επιτροπής ο λειτουργικός διαχωρισμός. Για να μπορέσει μια ρυθμιστική αρχή να προτείνει στο μέλλον το λειτουργικό διαχωρισμό, θα πρέπει να έχει προηγηθεί ανάλυση της αγοράς και να έχουν εξεταστεί όλα τα επιχειρήματα. Τώρα τι έχει συμβεί με το θέμα του λειτουργικού διαχωρισμού αν κρίνουμε από την παράδειγμα της ΒΤ όπου αυτός έχει εφαρμοστεί και έχει επιφέρει αποτελέσματα, βλέπουμε ότι η μετοχή της έχει ενισχυθεί σημαντικά, ενώ η αγορά έχει γίνει περισσότερο ανταγωνιστική προς όφελός των καταναλωτών, που έχουν καλύτερες υπηρεσίες σε χαμηλότερες τιμές. ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποια είναι η άποψη σας για την μεταβατική περίοδος στην ψηφιακή τηλεόραση που θα επεκταθεί μέχρι το 2015; 
Κ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους. Ήδη την περασμένη εβδομάδα είχαμε συζήτηση με τους τηλεοπτικούς σταθμούς προκειμένου να προχωρήσουμε στα πάρκα κεραιών για να υλοποιήσουμε αυτούς τους στόχους. Είναι πολύ σημαντικό και για μένα και για το Γενικό Γραμματέα Επικοινωνιών. Ξεκινάμε τώρα αυτή την προσπάθεια. Είναι σημαντικό να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε καλοί μόνο στη θεωρία, αλλά και στην πράξη. Επομένως θα είναι η πρώτη μας προτεραιότητα να πετύχουμε αυτό το στόχο με ένα καθεστώς νομιμότητας και σε συνθήκες αποτελεσματικότητας όσον αφορά τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού.
V.REDING: Ο Υπουργός έχει απόλυτα δίκιο, διότι όσο πιο γρήγορα προχωρήσει, τόσο καλύτερα θα εξυπηρετήσει τους πολίτες. Όπως γνωρίζετε, όταν υπάρχει μετάβαση από την αναλογική στην ψηφιακή τεχνολογία, απελευθερώνονται πολλές συχνότητες. Ιδιαίτερα σε μια χώρα όπως η Ελλάδα που έχει πολλά βουνά και πολλά νησιά, οι απελευθερωμένες αυτές συχνότητες θα συμβάλουν στην ευρυζωνικότητα, η οποία θα «ενώσει» τους ανθρώπους. Οι κάτοικοι των απομακρυσμένων περιοχών να μπορούν να έχουν την ιατρική παρακολούθηση που χρειάζονται από το σπίτι τους, αλλά και πολλές άλλες εφαρμογές για τις οποίες είναι απαραίτητες οι συχνότητες. Όσο πιο γρήγορα η Ελλάδα καταφέρει αυτή τη μετάβαση, τόσο πιο γρήγορα θα μπορέσει να αξιοποιήσει τις δυνατότητες  για το κοινωνικό σύνολο. Αυτό ακριβώς προσπαθεί να κάνει ο Υπουργός, και σε  αυτό θα ‘έχει την αμέριστη συμπαράστασή μας, διότι θα έχει πολύ θετικά αποτελέσματα για τον ελληνικό λαό. Από το Γραφείο Τύπου

Μετάβαση στο περιεχόμενο