Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Δηλώσεις μετά την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού υπό τη νέα της σύνθεση

kx_epan_10_12_2013Από την Επιτροπή Ανταγωνισμού ζήτησα ταχύτητα και διαφάνεια. Αλλά, η μάχη εναντίον των καρτέλ, για την προστασία του καταναλωτή, δεν έχει να κάνει μόνο με τις αποφάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Έχει να κάνει και με την άρση των νομοθετημένων καρτέλ.  Και αυτή είναι η προσπάθεια που κάνουμε τώρα εφαρμόζοντας τη συντριπτική πλειονότητα των εισηγήσεων της έκθεσης του ΟΟΣΑ για την άρση εμποδίων εισόδου στην αγορά. Για να μην υπάρχει υπερπροστασία ορισμένων ομάδων και συμφερόντων εις βάρος του καταναλωτή.

Η προσπάθεια μας έχει ως βασικό πυλώνα την προστασία του ανυπεράσπιστου Έλληνα πολίτη.

kx_epan_10_12_2013Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης και ο Υφυπουργός Θανάσης Σκορδάς παρέστησαν σήμερα στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού υπό τη νέα της σύνθεση. 

Ακολουθούν οι δηλώσεις μετά το τέλος της συνεδρίασης:

Κ. Χατζηδάκης: «Από την Επιτροπή Ανταγωνισμού ζήτησα ταχύτητα και διαφάνεια. Αλλά, η μάχη εναντίον των καρτέλ, για την προστασία του καταναλωτή, δεν έχει να κάνει μόνο με τις αποφάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Έχει να κάνει και με την άρση των νομοθετημένων καρτέλ.  Και αυτή είναι η προσπάθεια που κάνουμε τώρα εφαρμόζοντας τη συντριπτική πλειονότητα των εισηγήσεων της έκθεσης του ΟΟΣΑ για την άρση εμποδίων εισόδου στην αγορά. Για να μην υπάρχει υπερπροστασία ορισμένων ομάδων και συμφερόντων εις βάρος του καταναλωτή.

Η προσπάθεια μας έχει ως βασικό πυλώνα την προστασία του ανυπεράσπιστου Έλληνα πολίτη».

Δημήτρης Κυριτσάκης (Πρόεδρος Επιτροπής Ανταγωνισμού): “Είχαμε μία γόνιμη ενημέρωση πριν από λίγο με τον κύριο Υπουργό και τον κύριο Υφυπουργό. Πρέπει να πω ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού στηριζόμενη στο έργο, το οποίο έχει γίνει αυτά τα τελευταία χρόνια, το λέει, το είπε στον Υπουργό, το δηλώνει και δημόσια ότι θα εξακολουθήσει με τον ίδιο ζήλο, την ίδια εργατικότητα, την ίδια αυταπάρνηση για να πετύχουμε τους στόχους αυτούς τους οποίους είπε ο κύριος Υπουργός.

Ήδη, επικαλούμαι την εμπειρία, την οποία αποκτήσαμε τόσο από τις κλαδικές στα οπωροκηπευτικά όσο και από τα καύσιμα και τα τσιμέντα και λοιπά. Θα εντείνουμε τις δραστηριότητες σε νέους τομείς όπως είναι το λιανικό εμπόριο και κυρίως τα σούπερ μάρκετ.

Επίσης, στους άμεσους στόχους είναι ο έλεγχος γενικότερα των πρώτων υλών στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα – είναι ένας ευαίσθητος τομέας για τη χώρα μας- καθώς επίσης και στα καύσιμα. Θα εμμείνουμε στα καύσιμα διότι υπάρχει ένα πρόβλημα στα καύσιμα γενικότερα και στο υγραέριο κίνησης. Αλλά και σε έναν άλλον τομέα, που είναι οι δημόσιοι διαγωνισμοί, η χειραγώγηση και η κατανομή των αγορών στους δημόσιους διαγωνισμούς.  Είναι τομείς, στους οποίους θα εντείνουμε τις δραστηριότητές μας πέραν των όλων υποθέσεων που έχουμε σε έλεγχο και έρευνα, που υπερβαίνουν τις 45 σε τομείς πολύ ευαίσθητους που είναι αυτό που λέμε το “καλάθι της νοικοκυράς”.

Θεωρώ και το δηλώνω παρουσία και δημόσια, ότι η προσπάθεια όλων των μελών της Επιτροπής θα είναι προς αυτή την κατεύθυνση συνεχής, αέναη και επίμονη.”


Μετάβαση στο περιεχόμενο