Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Δηλώσεις στην τελετή παράδοσης-παραλαβής του Υπουργείου Ανάπτυξης

kx_dendia

Στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας τα τελευταία δύο χρόνια επιχειρήσαμε να κάνουμε συγκεκριμένο και μετρήσιμο έργο. Θεωρώ ότι τα καταφέραμε, στην προσπάθεια να συμβάλλουμε για να περάσει η χώρα στο δρόμο της ανάκαμψης και της ανάπτυξης.

Σε τίτλους μόνο θα πω ότι μέσα σε δύο χρόνια η χώρα από 18η που ήταν στους 27 τότε της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις απορροφήσεις ως προς το ΕΣΠΑ, έφτασε να είναι στην 3η θέση συνολικά και στην 1η θέση σε όλη την Ευρώπη στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης που είναι και το μεγαλύτερο διαρθρωτικό ταμείο.

Οι αυτοκινητόδρομοι που ήταν ένα έργο λιπόθυμο ουσιαστικά προχώρησαν. Τους φτάσαμε στο παρά πέντε και τους ολοκλήρωσε στη συνέχεια ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο που ήταν μπλοκαρισμένο επί καιρό, λόγω και αντιδράσεων της τρόικα, τώρα έχει πάρει σάρκα και οστά. Μέσα στον Ιούνιο θα υπογραφούν οι συμβάσεις ανάμεσα στο ταμείο και στις ελληνικές τράπεζες, προκειμένου να υπάρξουν ενισχύσεις των μικρομεσαίων.

Ο καινούριος επενδυτικός νόμος είναι πραγματικότητα, όπως πραγματικότητα είναι και η ενιαία αρχή σε σχέση με τις αδειοδοτήσεις. Για τους πλειστηριασμούς, ένα θέμα που ταλαιπωρούσε επί αρκετά χρόνια τη Βουλή και την κοινωνία, κατορθώσαμε και βρήκαμε μια μόνιμη λύση. Μια λύση που δούλεψε. Υιοθετήσαμε ένα νόμο που λειτουργεί και θέσαμε και τις βάσεις για το λεγόμενο «ιρλανδικό μοντέλο» το οποίο θα είναι απολύτως λειτουργικό από την 1/1/2015...

kx_dendiaΚ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας τα τελευταία δύο χρόνια επιχειρήσαμε να κάνουμε συγκεκριμένο και μετρήσιμο έργο. Θεωρώ ότι τα καταφέραμε, στην προσπάθεια να συμβάλλουμε για να περάσει η χώρα στο δρόμο της ανάκαμψης και της ανάπτυξης.

Σε τίτλους μόνο θα πω ότι μέσα σε δύο χρόνια η χώρα από 18η που ήταν στους 27 τότε της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις απορροφήσεις ως προς το ΕΣΠΑ, έφτασε να είναι στην 3η θέση συνολικά και στην 1η θέση σε όλη την Ευρώπη στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης που είναι και το μεγαλύτερο διαρθρωτικό ταμείο.

Οι αυτοκινητόδρομοι που ήταν ένα έργο λιπόθυμο ουσιαστικά προχώρησαν. Τους φτάσαμε στο παρά πέντε και τους ολοκλήρωσε στη συνέχεια ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο που ήταν μπλοκαρισμένο επί καιρό, λόγω και αντιδράσεων της τρόικα, τώρα έχει πάρει σάρκα και οστά. Μέσα στον Ιούνιο θα υπογραφούν οι συμβάσεις ανάμεσα στο ταμείο και στις ελληνικές τράπεζες, προκειμένου να υπάρξουν ενισχύσεις των μικρομεσαίων.

Ο καινούριος επενδυτικός νόμος είναι πραγματικότητα, όπως πραγματικότητα είναι και η ενιαία αρχή σε σχέση με τις αδειοδοτήσεις. Για τους πλειστηριασμούς, ένα θέμα που ταλαιπωρούσε επί αρκετά χρόνια τη Βουλή και την κοινωνία, κατορθώσαμε και βρήκαμε μια μόνιμη λύση. Μια λύση που δούλεψε. Υιοθετήσαμε ένα νόμο που λειτουργεί και θέσαμε και τις βάσεις για το λεγόμενο «ιρλανδικό μοντέλο» το οποίο θα είναι απολύτως λειτουργικό από την 1/1/2015.

Θα σταθώ περισσότερο στα θέματα των διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, γιατί θελήσαμε να είμαστε το Υπουργείο των μεταρρυθμίσεων. Και πράγματι προχωρήσαμε με αρκετές από αυτές.

Είναι πράξη πλέον το νέο πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς, το οποίο μεταξύ των άλλων προβλέπει λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές και διπλασιασμό των εκπτωτικών περιόδων.

Είναι πράξη πλέον το καινούριο σύγχρονο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τις επαγγελματικές μισθώσεις.

Προχωρεί σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που έχουμε συμφωνήσει με την Task  Force το σχέδιο για την απλούστευση των εξαγωγών με 25 συγκεκριμένα βήματα τα οποία προχωρούμε μαζί με τους εξαγωγείς.

Εκσυγχρονίστηκε το πλαίσιο 16 τεχνικών επαγγελμάτων, βάσει των ευρωπαϊκών προτύπων. Έγινε πραγματικότητα ο νόμος πλαίσιο για τις αδειοδοτήσεις των επιχειρήσεων, που είναι ένας νόμος-τομή σύμφωνα με τις μαρτυρίες του συνόλου των φορέων της αγοράς.

Και φυσικά προχώρησε η παρέμβαση σε σχέση με την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, προκειμένου στο βαθμό που αυτό ήταν κατορθωτό με βάση τις κοινοβουλευτικές δυνάμεις, τις ισορροπίες στη Βουλή, να αρθούν εμπόδια εισόδου σε τέσσερις βασικούς τομείς της οικονομίας που καλύπτουν το 20% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος. Ρυθμίσεις, που έπρεπε να είχαν γίνει πριν δεκαετίες.

Κυρίες και κύριοι, ξέρω ότι ειδικά ορισμένες από αυτές τις διαρθρωτικές αλλαγές ενόχλησαν ορισμένες επαγγελματικές ομάδες. Αλλά είναι προς όφελος της πατρίδας μας και έπρεπε να κάνουμε αυτό που ωφελεί την πατρίδα μας, όλους μας. Εκεί επιμείναμε, αυτό είχα υποσχεθεί από την πρώτη μέρα που ήρθα στο Υπουργείο, σε αυτή τη γραμμή επιμείναμε μέχρι τέλους.

Το Υπουργείο αλλάζει σελίδα. Χαίρομαι πραγματικά που τη θέση τη δική μου αναλαμβάνει ο Νίκος Δένδιας, με τον οποίον ίσως δεν ξέρετε ότι είμαστε φίλοι και πέραν της πολιτικής. Χαίρομαι πραγματικά και είμαι βέβαιος ότι ο Νίκος θα κάνει πραγματικά το καλύτερο δυνατό, έτσι ώστε να προχωρήσει αλλά και να βελτιωθεί η προσπάθεια στο σύνολό της. Μια προσπάθεια που ξεπερνάει πρόσωπα και κόμματα. Είναι μια εθνική προσπάθεια και την εθνική προσπάθεια αυτή έχουμε υποχρέωση να τη στηρίξουμε, είτε είμαστε στην Κυβέρνηση, είτε δεν είμαστε.

Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους συνεργάτες μου, το Θανάση Σκορδά ο οποίος αποχωρεί μαζί μου, για το κουράγιο του να προχωρήσει μια σειρά διαρθρωτικές αλλαγές. Το Νότη Μηταράκη με τον οποίον συνεργαστήκαμε στενά για τα θέματα των επενδύσεων και της εξωστρέφειας με τις πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν σε αυτόν τον τομέα.

Να ευχαριστήσω τους Γενικούς Γραμματείς με τους οποίους συνεργαστήκαμε όλη αυτή τη διετία και τους συνεργάτες του γραφείου μου. Κυρίως όμως θέλω να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό που μου έδωσε την ευκαιρία σε δυο κρίσιμα χρόνια για την πατρίδα μας να είμαι σε αυτό το κρίσιμο Υπουργείο και να κάνω αυτά που μου επέβαλλε η συνείδησή μου, το πατριωτικό μου καθήκον και αυτά που μου επέτρεπε η ισορροπία των πραγμάτων, να κάνω πράξη.

Θέλω να ξέρετε ότι έχουμε καθαρή τη συνείδησή μας, κάναμε ό,τι μπορούσαμε. Είμαι βέβαιος ότι οι συνάδελφοι που μας διαδέχονται θα κάνουν το καλύτερο. Έχω εμπιστοσύνη στις προθέσεις τους και στις δυνατότητές τους. Και εμείς, με το Θανάση Σκορδά που φεύγουμε, από όποια θέση είμαστε, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για την πατρίδα μας. Γιατί αυτή την ώρα αυτό που μετράει είναι η Ελλάδα.

Ευχαριστώ πολύ.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Κύριε Υπουργέ, κύριοι Υφυπουργοί, κύριοι Γενικοί Γραμματείς, κυρίες και κύριοι θα μου επιτρέψετε κι εμένα να ξεκινήσω με ένα προσωπικό τόνο. Ο Υπουργός ο κ. Χατζηδάκης σας είπε προηγουμένως και είναι απολύτως ακριβές ότι η σχέση μας υπερβαίνει την πολιτική και βρίσκεται και πέρα από αυτή.

Παρά ταύτα είμαι υποχρεωμένος κατ’ αρχήν να τον ευχαριστήσω θερμά πριν αναφερθώ στην προσωπική μας σχέση για τις υπηρεσίες που προσέφερε στην πατρίδα, στην Κυβέρνηση αυτά τα δύο χρόνια από το εξαιρετικά ευαίσθητο αυτό πόστο του Υπουργού Ανάπτυξης.

Αναφερόμενος τώρα στην προσωπική μας σχέση θα ήθελα να τον παρακαλέσω θερμά καίτοι γνωρίζω ότι δεν χρειάζεται, να έχω τη συμβουλή του και τη βοήθειά του. Διότι όπως και ο ίδιος πολύ καλά είπε σε αυτό το Υπουργείο βρίσκεται το μεγάλο στοίχημα που υποδηλώνει ο τίτλος του: η ανάπτυξη της χώρας.

Είμαι βέβαιος ότι οι μεγάλες προσπάθειες που έγιναν αυτά τα εξαιρετικά δύσκολα δυο χρόνια, πρέπει και να συνεχιστούν και να ενισχυθούν. Σε αυτό η συμβολή του, η βοήθειά του, όπως και η συμβολή και η βοήθεια και του Θανάση Σκορδά με τον οποίο επίσης με συνδέει μακρά σχέση, δεν θα είναι απλώς πολύτιμες, θα είναι απολύτως απαραίτητες.

Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό της χώρας τον κ. Αντώνη Σαμαρά για την εμπιστοσύνη που μου δείχνει, να μου αναθέσει αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή το Υπουργείο Ανάπτυξης. Συνιστά πραγματική πρόκληση.

Στην προσπάθεια αυτή ευτυχώς δεν θα είμαι μόνος. Θα είναι μαζί μου ο Υφυπουργός ο κ. Νότης Μηταράκης με την εμπειρία της ήδη παραμονής του στο Υπουργείο , αλλά και δυο άλλοι άξιοι συνεργάτες: ο Υφυπουργός ο κ. Γεράσιμος Γιακουμάτος και ο Υφυπουργός ο κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Βασίζομαι επίσης στη συνεργασία όλων των στελεχών του Υπουργείου. Ξέρετε όλοι καλά, το επαναλαμβάνω συγχωρήστε με γι’ αυτό, ότι εδώ είναι το στοίχημα της πατρίδας μας. Μόνη φιλοδοξία μου είναι να υπηρετήσω μαζί σας αυτή τη μεγάλη προσπάθεια.

Σας ευχαριστώ θερμά.

 


Μετάβαση στο περιεχόμενο