Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Δηλώσεις του τέως Υπουργού Οικονομικών κ. Θεόδωρου Πελαγίδη, του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη, του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκου Παπαθανάση και των Υφυπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χάρη Θεοχάρη και κ. Θάνου Πετραλιά κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής του Υπουργείου

Θ. ΠΕΛΑΓΙΔΗΣ:

Αγαπητέ Κωστή,

Αγαπητέ Νίκο,

Αγαπητέ Χάρη,

Αγαπητέ Θάνο,

Με μεγάλη χαρά παραδίδω σήμερα στα χέρια σας το Υπουργείο Οικονομικών.

Πριν από ένα μήνα είχα πει στην αντίστοιχη τελετή παραλαβής του Υπουργείου ότι θα προσπαθήσω να παραδώσω άθικτη ή/και λίγο ακόμη καλύτερη την ελληνική οικονομία ―και νομίζω ότι αυτό έχει επιτευχθεί.

 • Έχει επιτευχθεί γιατί βρήκα μια πολύ συγκροτημένη δομή.
 • Έχει επιτευχθεί γιατί βρήκα μια πολύ συγκροτημένη ομάδα.
 • Έχει επιτευχθεί γιατί βρήκα ικανούς ανθρώπους που τυχαίνει να αγωνίζονται για το δημόσιο συμφέρον σε αντίξοες συνθήκες.
 • Ο Θάνος Πετραλιάς, τον οποίο χαίρομαι πολύ που τον βλέπω σήμερα υφυπουργό, ο Νίκος Κουλοχέρης, ο Μανώλης Μαστρομανώλης, ο Παναγιώτης Αλεξόπουλος κα η Θεώνη Αλαμπάση συστήνουν τους βασικούς κόμπους ενός νήματος που δεν πρέπει να χαθεί.

Μαζί, φυσικά, με τον συνάδελφο και φίλο Μιχάλη Αργυρού, πρόεδρο του ΣΟΕ και πολύτιμο συνεργάτη, αλλά και την ηγεσία του ΟΔΔΗΧ και της ΑΑΔΕ.

Μαζί κάναμε πάρα πολλά πράγματα, πολύ γρήγορα, πολύ καλά.

Και οπωσδήποτε δεν λειτουργήσαμε μόνο διεκπεραιωτικά.

Σε συνθήκες αυστηρής πολιτικής ουδετερότητας η δομή του Υπουργείου δούλεψε κανονικά.

Και γι’ αυτό αξίζουν συγχαρητήρια σε όλα τα στελέχη του Υπουργείου, αλλά και του γραφείου μου.

 • Εντάξαμε έργα στο Ταμείο Ανάκαμψης.
 • Χρηματοδοτήσαμε ανάγκες από τον προϋπολογισμό υπουργείων και φορέων.
 • Δεν προσφύγαμε, κατά το δυνατόν, στο αποθεματικό, παρά τις πιέσεις ιδίως στις εκλογικές δαπάνες (τις οποίες μειώσαμε).
 • Προωθήσαμε και συνυπογράψαμε πλήθος υπουργικών αποφάσεων και διεκπεραιώσαμε ταχύτατα όλες τις υποθέσεις που προωθήθηκαν στο υπουργείο μας.

Όλα αυτά δεν είναι λόγια, μπορείτε να τα δείτε στον φάκελο που σας ετοίμασα.

Μπορείτε να δείτε κι αυτούς τους φακέλους, που θα έπρεπε όμως να είναι ηλεκτρονικοί!

Νομίζω έτσι ότι το σημαντικό είναι ότι συμβάλαμε κι εμείς σ’ αυτό που πρέπει να είναι αυτονόητο:

Το κράτος, το υπουργείο, λειτουργεί σε κάθε περίπτωση και για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, ακόμη κι αν η κεφαλή του δεν έχει τη λαϊκή νομιμοποίηση.

Αυτή την παρακαταθήκη πρέπει επίσης να τη φυλάξουμε με κάθε τρόπο, γιατί η αξιοπιστία του κράτους και των θεσμών στα μάτια των Ελλήνων πολιτών είναι βασικό – βασικότατο – στοιχείο επιτυχίας οποιασδήποτε επιχειρούμενης αλλαγής και μεταρρύθμισης.

Κατά τη διάρκεια της θητείας μου υπήρξαν σημαντικές διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας: ESM, EIB, EUROGROUP, ECOFIN, GLOBAL FORUM FOR FINANCING PACT.

Δύο κουβέντες πρέπει να πω στο σημείο αυτό:

Η Ελλάδα πλέον έχει μια κανονική, σοβαρή, παρουσία στην Ευρώπη.

Η δεύτερη Έκθεση Μεταπρογραμματικής Εποπτείας σφραγίζει την οικονομική κανονικότητα για τη χώρα μας. Επισημαίνει τα επιτεύγματα και με δίκαιο τρόπο ξεχωρίζει και τα ζητήματα στα οποία πρέπει να κάνουμε σοβαρές προσπάθειες και αλλαγές για να καλύψουμε τον χαμένο χρόνο της προηγούμενης δεκαετίας. Και είναι χαρακτηριστικό ότι δεν δεχθήκαμε παρατηρήσεις στη σχετική προφορική μου εισήγηση.

Όσον αφορά το ECOFIN, η κατάσταση εκεί είναι περισσότερο περίπλοκη, καθώς το θέμα της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρώπη είναι ακόμα ανοιχτό, ενώ συγκεκριμένες χώρες πιέζουν για την επιβολή οριζόντιων κανόνων που αφορούν την αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους.

Η δική μας θέση και η δική μου εισήγηση, υιοθετώντας σε μεγάλο βαθμό την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι ότι εκφράζουμε σοβαρές επιφυλάξεις για την εισαγωγή πρόσθετων οριζόντων αριθμητικών ασφαλιστικών δικλείδων, οι οποίες μάλιστα μπορούν να λειτουργήσουν προκυκλικά επιδεινώνοντας το δημόσιο χρέος. Σε προφορική παρέμβαση ανέφερα επιπροσθέτως ότι η ελληνική οικονομία αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα για το πώς μπορεί να μειωθεί γρήγορα το δημόσιο χρέος μέσω ενός υψηλού ρυθμού οικονομικής μεγέθυνσης.

Επισημαίνω ότι το ζήτημα είναι κρίσιμο γιατί πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει συμφωνία μέχρι τα τέλη του έτους για να αποφευχθεί, πολύ περισσότερο, η προσφυγή στους παλιούς κανόνες του status quo. Άρα, θα χρειαστεί εδώ προφανώς πολλή δουλειά και από την πλευρά μας.

Θέλω να κλείσω με μια γενική διαπίστωση:

Έχουν έρθει τα πράγματα ως εδώ, σε μια καλή, πολύ καλή στιγμή για την ελληνική οικονομία με τις θυσίες του ελληνικού λαού.

Σε ένα διεθνές περιβάλλον αβέβαιο και ασταθές είναι κρίσιμο να συνεχίσουμε με πειθαρχία και σκληρή δουλειά την προσπάθεια αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας, κυρίως στα σημεία που υπάρχουν αδυναμίες. Οι προϋπολογισμοί κάποιων Υπουργείων πρέπει οπωσδήποτε να είναι πιο συστηματικοί ώστε να σταματήσει η μεγάλη προσφυγή στο αποθεματικό.

Υπάρχει δρόμος για την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα των δαπανών, ενώ, όπως ήδη έχω αναφέρει σε πρόσφατη παρέμβασή μου, υπάρχει επίσης δρόμος για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να κάνουμε σοβαρά βήματα και στην αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας – βλέπετε και τους φακέλους – με όπλο τα εργαλεία της ψηφιακής εποχής.

Όλα αυτά, επίσης, θα βοηθήσουν να λειτουργήσουν καλύτερα οι αγορές και να παράξουν περισσότερο πλούτο και απασχόληση. Όλα αυτά θα συμβάλουν, επίσης, να βελτιωθεί αποφασιστικά η παροχή των αγαθών δημόσιας αξίας στην ελληνική οικονομία.

Με το επιτελείο αυτό που βλέπω δίπλα μου δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι μετά από τέσσερα χρόνια τα πράγματα θα είναι πολύ πολύ πολύ καλύτερα!

Σας ευχαριστώ!

 

Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ:

Κυρίες και κύριοι,

Είναι μεγάλη τιμή για μένα η απόφαση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, να μου αναθέσει το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών – όπως θα λέγεται πλέον. Και μεγάλη χαρά που θα συνεργάζομαι με τον Αναπληρωτή Υπουργό, Νίκο Παπαθανάση και τους Υφυπουργούς, Χάρη Θεοχάρη και Θάνο Πετραλιά.

Το Υπουργείο αυτό έχει άμεση σχέση και συνάφεια με Υπουργεία που έχω αναλάβει στο παρελθόν: το Υπουργείο Ανάπτυξης, το Υπουργείο Μεταφορών, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Μου είναι, λοιπόν, αρκετά οικείο.

Μετά τη μετονομασία του και με βάση το Προεδρικό Διάταγμα που θα καθορίζει τις αρμοδιότητές του, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα έχει, πλέον, και όλες τις αρμοδιότητες οι οποίες σχετίζονται με τις δημόσιες επενδύσεις, καθώς και τα σχετικά αναπτυξιακά εργαλεία. Σε ένα ρόλο περισσότερο στρατηγικό, που θα συμβάλλει στην καλύτερη εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού και σε μία πιο σφαιρική διαχείριση των δημοσίων επενδύσεων.

 Θέλω να ευχαριστήσω τον υπηρεσιακό Υπουργό Οικονομικών, τον κ. Θεόδωρο Πελαγίδη – ο οποίος θα επιστρέψει στα καθήκοντα του Υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος – για τις υπηρεσίες του. Κράτησε, για όλο το διάστημα που άσκησε τις αρμοδιότητες του Υπουργού Οικονομικών, το καράβι της οικονομίας μας σε σταθερή ρότα.

Μιλώντας, βέβαια, για την Τράπεζα της Ελλάδας, χαίρομαι που – από τον θεσμικό του ρόλο ο καθένας – θα μας δοθεί η ευκαιρία να συνεργαστούμε εκ νέου με τον Γιάννη Στουρνάρα. Με τον οποίο, όπως γνωρίζετε, είχαμε μία εξαιρετική συνεργασία, στην περίοδο που ο ίδιος ήταν Υπουργός Οικονομικών και εγώ Υπουργός Ανάπτυξης, σε αυτό εδώ το κτίριο.

Θα ήταν, φυσικά, μεγάλη παράλειψη, αν δεν σημείωνα την πολύ σπουδαία δουλειά, που έχει κάνει το προηγούμενο οικονομικό επιτελείο του Υπουργείου Οικονομικών: Ο Χρήστος Σταϊκούρας, ο Θόδωρος Σκυλακάκης, ο Απόστολος Βεσυρόπουλος. Δουλειά που αποτιμήθηκε θετικά από τους ίδιους τους Έλληνες πολίτες στις τελευταίες εκλογές:

 • Η μείωση των φορολογικών συντελεστών.
 • Η άσκηση μίας υπεύθυνης δημοσιονομικής πολιτικής.
 • Ο χειρισμός επάλληλων κρίσεων με ιδιαίτερη αποτελεσματικότητα.
 • Η διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης.
 • Και, τελικά, μία σοβαρή οικονομική πολιτική.

Όλα αυτά συνετέλεσαν ώστε ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδας να είναι τα τελευταία χρόνια πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αλλά και ώστε να έχουμε 12 συνεχείς αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Ήταν μια πολιτική που είχε μία σφραγίδα αξιοπιστίας!

 Κυρίες και κύριοι,

Η Ελλάδα κάνει μετά τις εκλογές ένα καινούργιο ξεκίνημα. Ωστόσο, οι εκλογές, δεν αποτελούν απλώς μία εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας. Διαμορφώνουν πολιτικές ισορροπίες τέτοιες, που ανοίγουν ένα νέο κεφάλαιο συνολικά για τον τόπο. Χωρίς τις πολιτικές αμφιβολίες και αβεβαιότητες του παρελθόντος, που μπορεί να προξενούσαν ερωτηματικά για την πορεία της οικονομίας. Είναι ένα μεγάλο παράθυρο ευκαιρίας και αισιοδοξίας το οποίο πρέπει να εκμεταλλευτούμε!

Η χώρα μας αφήνει οριστικά πίσω της την πολιτική αβεβαιότητα και επιλέγει ξεκάθαρη κατεύθυνση. Την κατεύθυνση των σύγχρονων λύσεων, των ευρωπαϊκών μεταρρυθμίσεων, της κοινής λογικής. Η συνέχεια και η σταθερότητα που επέλεξαν οι πολίτες, δημιουργούν ένα κλίμα εμπιστοσύνης στο εσωτερικό, αλλά και το εξωτερικό. Το οποίο σε συνδυασμό με το «συμπιεσμένο ελατήριο» που υπάρχει στην πατρίδα μας λόγω της δεκαετούς κρίσης, δημιουργεί νέες προοπτικές για την οικονομία, τις επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά και τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας.

Το νέο οικονομικό επιτελείο θα χτίσει πάνω στις επιτυχίες της περασμένης τετραετίας. Με επιδίωξη, η πρόοδος η οποία έχει σημειωθεί ως σήμερα, να συνεχιστεί. Να προχωρήσει η Ελλάδα μπροστά και να γίνει μία προηγμένη ευρωπαϊκή χώρα!

Οι θέσεις της κυβέρνησης για την οικονομία θα παρουσιαστούν, φυσικά, αναλυτικά στις προγραμματικές δηλώσεις σε λίγες μέρες. Σήμερα θέλω να μοιραστώ μαζί σας μερικούς βασικούς στόχους:

Πρώτος στόχος

Κρατάμε τις μηχανές της οικονομίας αναμμένες, ώστε να συνεχίσουμε να κλείνουμε το χάσμα που μας χωρίζει από τις πιο προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες. Έχουμε μιλήσει για μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας ύψους 3% στην τετραετία, ο οποίος θα μας βοηθήσει να πετύχουμε και το στόχο για 25% αύξηση στον μέσο μισθό στο ίδιο διάστημα.

Για να τα καταφέρουμε, πρέπει να εφαρμόσουμε τις κατάλληλες αναπτυξιακές πολιτικές. Για παράδειγμα, τις φορολογικές ελαφρύνσεις για τις οποίες δεσμευτήκαμε προεκλογικά. Ενώ, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα, η οποία θεωρούμε ότι είναι βασικός μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας.

Σημαντικός σύμμαχός μας στην προσπάθεια για ισχυρή ανάπτυξη, θα είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας στους αμέσως επόμενους μήνες. Η επενδυτική βαθμίδα θα μειώσει το κόστος δανεισμού της οικονομίας και θα «ξεκλειδώσει» επενδύσεις και ρευστότητα για την οικονομία, κάτι που δημιουργεί οφέλη τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα νοικοκυριά.

Δεύτερος στόχος

Έχοντας πια βάλει τα θεμέλια την προηγούμενη τετραετία, οφείλουμε να δούμε, πώς -με τα κατάλληλα κίνητρα- θα κάνουμε τις αναγκαίες προσαρμογές στο παραγωγικό μας μοντέλο. Η ελληνική οικονομία έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα, που μπορούν να την καταστήσουν ανταγωνιστική σε διεθνές επίπεδο. Για να το πετύχουμε, όμως, αυτό, πρέπει να αντιμετωπίσουμε κάποιες δομικές αδυναμίες και στρεβλώσεις δεκαετιών, που αποτυπώνονται, μεταξύ άλλων, στην ανισορροπία μεταξύ εισαγωγών και εξαγωγών.

Στόχος μας οφείλει να είναι η μετάβαση σε ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης. Βιώσιμο, όχι μόνο με την έννοια του σεβασμού στο περιβάλλον, αλλά με την έννοια της ανάπτυξης που θα βασίζεται σε γερά θεμέλια. Με ανάπτυξη των καινοτόμων κλάδων της οικονομίας, ενίσχυση των εξαγωγών -έχουμε δεσμευθεί για σημαντική αύξησή τους μέχρι το τέλος της τετραετίας με έμφαση στις εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής τεχνολογίας- και συνέχιση της μείωσης του Δημόσιου Χρέους. Έτσι θα γίνουμε μία πραγματικά δυναμική ευρωπαϊκή οικονομία που θα δημιουργεί ευκαιρίες για όλους, και ειδικά για τους νέους!

 Τρίτος στόχος

Όπως ανέφερα, σε σχέση με τη φορολογία, πιστεύουμε σε χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές. Είδαμε, άλλωστε, ότι η λελογισμένη μείωση φόρων την προηγούμενη τετραετία στήριξε τους ρυθμούς ισχυρής ανάπτυξης χωρίς απώλεια εσόδων. Και έτσι θα συνεχίσουμε.

Μιλώντας, ωστόσο, για απώλεια εσόδων πρέπει να σταθώ στην ανάγκη αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής. Είναι μία μορφή κοινωνικής αδικίας, στην αντιμετώπιση της οποίας σίγουρα θα μας βοηθήσουν τα σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία. Σχετικές μεταρρυθμίσεις προβλέπονται να υλοποιηθούν, άλλωστε, και με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σε αυτό πλαίσιο πρέπει, όμως, να σημειώσω και κάτι ακόμα. Πέρα από την κοινωνική δικαιοσύνη η οποία προωθείται με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, περαιτέρω πρόοδος σε αυτό τον τομέα, θα μας βοηθήσει, επίσης, να μειώσουμε παραπάνω τη φορολογία. Η αντιμετώπιση της μαύρης οικονομίας είναι προς όφελος όλων των πολιτών και των επιχειρήσεων που σέβονται τους νομοθετημένους κανόνες!

 Τέταρτος στόχος

Είναι η υγεία του τραπεζικού συστήματος και η ενίσχυση των σχέσεων εμπιστοσύνης ανάμεσα, στις τράπεζες αφενός, και τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά αφετέρου.

Το πρόγραμμα «Ηρακλής» συνέβαλε ουσιαστικά στην εξυγίανση του τραπεζικού μας συστήματος – κάτι που αναγνωρίζεται από τον ΟΟΣΑ αλλά και τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Δεν επαναπαυόμαστε, όμως. Η πολιτική που έχει χαραχθεί σε σχέση με τα κόκκινα δάνεια πρέπει να συνεχιστεί και να εκσυγχρονιστεί, ανάλογα και με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές.

Παράλληλα, το τραπεζικό μας σύστημα έχει μπροστά του μία σειρά από προκλήσεις που θα το καταστήσουν πιο δυναμικό. Και όλα αυτά σε ένα πλαίσιο που, μέσω και του ανταγωνισμού, θα λειτουργεί προς όφελος των επιχειρήσεων και των πολιτών.

 Πέμπτος στόχος

Όπως εξήγησα προηγουμένως, θα γίνει μία προσπάθεια για μία συντονισμένη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων και των δημοσίων επενδύσεων. Γι’αυτό το λόγο και αυτά τα ζητήματα υπάγονται σε έναν Αναπληρωτή Υπουργό. Ιδιαίτερα για το Ταμείο Ανάκαμψης, δεν έχουμε ούτε λεπτό να χάσουμε. Διότι, όπως γνωρίζετε, οι προθεσμίες είναι σφιχτές. Αλλά και τα έργα τα οποία εκτελούνται είναι πολύ σημαντικά για την ελληνική οικονομία. Και επομένως θα προχωρήσουμε χωρίς καθυστέρηση και με αποφασιστικότητα για να αξιοποιήσουμε αυτό το πολύτιμο εργαλείο ανάπτυξης!

 Έκτος στόχος

Δεν ξεχνώ, βεβαίως, το θέμα της αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας, όπου μπορούν να γίνουν πολλά περισσότερα. Και με διπλό όφελος: Από τη μια πλευρά, περισσότερα έσοδα για το κράτος. Και από την άλλη πλευρά μία θετική συμβολή στην προσπάθεια να έχουμε περισσότερες επενδύσεις στη χώρα και, τελικά, μία ταχύτερη ανάπτυξη. Εδώ, δέσμευσή μας είναι ότι θα γίνει μία συστηματική προσπάθεια.

Κυρίες και κύριοι,

Προφανώς, η Ελλάδα ως κράτος-μέλος τη Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ζώνης του ευρώ θα κινηθεί συντονισμένα με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες για μία σειρά από επιλογές. Για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών φαινομένων. Για τη δημοσιονομική σταθερότητα. Ταυτόχρονα, όμως, υπάρχει ένα σοβαρό περιθώριο ευελιξίας σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα να αναδείξει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Και αυτό θα επιδιώξουμε να κάνουμε από τη δική μας πλευρά.

 Ο Νίκος Παπαθανάσης, ως Αναπληρωτής Υπουργός για τις δημόσιες επενδύσεις και τα αναπτυξιακά εργαλεία. Ο Χάρης Θεοχάρης, ως Υφυπουργός για τη φορολογική πολιτική. Ο Θάνος Πετραλιάς, ως Υφυπουργός αρμόδιος για τα δημοσιονομικά και την εκτέλεση του προϋπολογισμού, είμαι βέβαιος ότι με τις γνώσεις τους και τις διοικητικές τους ικανότητες, θα συμβάλλουν αποφασιστικά στην κοινή μας προσπάθεια. Το ίδιο και τα στελέχη του Υπουργείου, ορισμένα από τα οποία ήδη γνωρίζω και στη συνεργασία των οποίων επενδύω προσωπικά.

Από τη δική μας πλευρά, υποχρέωση μας είναι να τιμήσουμε όχι στα λόγια, αλλά στην πράξη, την εντολή των πολιτών, με ένα σύγχρονο μείγμα οικονομικής πολιτικής. Το οποίο θα σέβεται την οικονομική ελευθερία, θα επιταχύνει την ανάπτυξη, αλλά την ίδια στιγμή θα εκπέμπει και ένα μήνυμα κοινωνικής δικαιοσύνης. Το οποίο θα δημιουργεί ευκαιρίες για όλους. Και θα οδηγήσει σε ένα υψηλότερο βιοτικό επίπεδο για όλους! Αυτό είναι η προτεραιότητα μας, Να χτίσουμε την ελληνική οικονομία του αύριο, ώστε να προχωρήσουμε όλοι μαζί μπροστά σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό δρόμο!

Σας ευχαριστώ!

 

Ν. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣ:

Κυρίες και κύριοι,

 Είναι ιδιαίτερη τιμή η ανάθεση της αρμοδιότητας της διαχείρισης των ευρωπαϊκών πόρων από τον Πρωθυπουργό και ιδιαίτερη τιμή η συνεργασία μου με τον Υπουργό, τον Κωστή Χατζηδάκη, που είχαμε την ευκαιρία να ξανασυνεργαστούμε, και ταυτόχρονα η συνεργασία με τον Θάνο Πετραλιά και τον Χάρη Θεοχάρη, σημαντικά πρόσωπα και γνώστες του οικονομικού γίγνεσθαι.

Η Ελλάδα πέρασε την τετραετία που περάσαμε πολλές κρίσεις, πολλές προκλήσεις και ο μόνος τρόπος που αντιμετωπίστηκαν αυτές οι κρίσεις και προκλήσεις ήταν ότι μείναμε σταθερά προσηλωμένοι στην ανάπτυξη, στη δημιουργία δηλαδή πλούτου, που κατ’ ουσίαν στήριξε δημοσιονομικά τη χώρα μας.

Σήμερα με αυτή τη δομική αλλαγή, δηλαδή την επιτελική διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων, προσπαθούμε να πετύχουμε μία σωστή αντιμετώπιση των προβλημάτων και ταυτόχρονα να διαχειριστούμε τους ευρωπαϊκούς πόρους με τον καλύτερο τρόπο, έτσι ώστε η απορρόφησή τους να προσθέσει στην οικονομία και να δημιουργήσουν αυτό το οποίο θέλουμε: νέες θέσεις εργασίας, δηλαδή δουλειά για όλες τις Ελληνίδες, για όλους τους Έλληνες.

Το ΕΣΠΑ, ένα από τα σημαντικά εργαλεία, παρά τις δυσκολίες και τις αλλεπάλληλες κρίσεις, αύξησε σημαντικά τον μέσο όρο απορρόφησης και εκτινάχθηκε μέσα σε τέσσερα χρόνια από το 27% στο 86%.

Ήδη, για το ΕΣΠΑ 2021-2027 με την εξειδίκευση, καθότι ήμασταν από τις πρώτες χώρες που μετείχαν για την έγκριση του προγράμματος αυτού και την εξειδίκευση, καταφέραμε να έχουν υποβληθεί πάνω από 8.300 αιτήσεις από μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ύψους 780 εκατ. ευρώ.

Στόχος μας είναι να επιταχύνουμε τον βηματισμό μας, έτσι ώστε να πετύχουμε την καλύτερη δυνατή απορρόφηση.

Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι σταθερά ευθυγραμμισμένο με τις προτεραιότητες της Επιτροπής για τη διασφάλιση μιας βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάκαμψης που προωθεί την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.

Να θυμίσω τους βασικούς στόχους του Ταμείου Ανάκαμψης, που είναι η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, η επιχειρηματικότητα και, βεβαίως, η κατάρτιση.

Το συνολικό ποσό που έχει εκταμιευθεί από την Επιτροπή προς την Ελλάδα ανέρχεται στα 11 δισ. ευρώ και αναμένουμε εντός του έτους μία νέα εκταμίευση, ενώ αναμένουμε επίσης να ολοκληρωθεί και η αξιολόγηση του 3ου αιτήματός μας.

Υπάρχουν, όμως, σημαντικά αναπτυξιακά εργαλεία, όπως η Αναπτυξιακή Τράπεζα. Σε μια προσπάθεια σε συνεργασία με τη διοίκηση της Αναπτυξιακής Τράπεζας, που πλέον έρχεται στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, προσπαθούμε να διευρύνουμε την περίμετρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό.

Στόχος μας, με εργαλεία όπως το Know Your Customer, να διευρύνουμε τη βάση κατά 60.000 επιχειρήσεις, κάτι το οποίο με επιτυχία έχει ξεκινήσει εδώ και 1,5 μήνα και η πρόθεσή μας είναι να διευρύνουμε και να ενισχύσουμε τη χρήση αυτού του εργαλείου.

Ταυτόχρονα, με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων, που σήμερα συμμετέχει σε πάνω από 16 νέα επενδυτικά σχήματα με 393 εκατ. ευρώ και μοχλεύει συνολικά 1 δισ. ευρώ από ιδιώτες επενδυτές, επιχειρούμε να ενισχύσουμε την εξωστρέφειά μας. Όραμά μας να αποτελέσει τον διαχρονικά αξιόπιστο συνεπενδυτή για κάθε επενδυτική δραστηριότητα στη χώρα.

Συνεχίζουμε με ένα ισχυρό εργαλείο, που είναι οι Συμπράξεις Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα. Μέσα στην τετραετία βιώσαμε μία έκρηξη στις Συμπράξεις Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα και αυτό έρχεται από το Υπουργείο Ανάπτυξης και, πλέον, αποτελεί ένα από τα εργαλεία τα οποία θα βρίσκονται, μαζί με τους ευρωπαϊκούς πόρους, στη διαχείριση του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Έχουμε, πλέον, 18 συμβασιοποιημένα έργα, ύψους 2 δισ. ευρώ, αλλά την τελευταία τετραετία είχαμε ρεκόρ εγκρίσεων, με πάνω από 37 έργα ΣΔΙΤ, συνολικού κόστους επένδυσης 6 δισ. ευρώ, τα οποία βρίσκονται ήδη σε φάση διαγωνιστικής διαδικασίας.

Κλείνω με ένα σημαντικό εργαλείο: ο Πρωθυπουργός όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας το 2019 έστρεψε την προσοχή του σε κάτι που είχε ξεχαστεί και αυτό ήταν η δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση, δηλαδή η απολιγνιτοποίηση, που είχε ξεκινήσει ήδη από το 2009, και καταφέραμε και πήραμε το πρώτο ευρωπαϊκό πρόγραμμα της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης – πάνω από 1,6 δισ. ευρώ –, που στοχεύει στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου στη Δυτική Μακεδονία, στη Μεγαλόπολη, Τρίπολη, Οιχαλία και Γορτυνία, αλλάζοντας και δημιουργώντας νέες συνθήκες και νέες δουλειές για νέους και νέες της περιοχής.

Κυρίες και Κύριοι,

Ο στόχος μας είναι η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας, θα δουλέψουμε συνεκτικά, θα δουλέψουμε όσο πιο ομαδικά μπορούμε και θεωρώ ότι πολύ σύντομα θα πετύχουμε τον στόχο αυτό.

Ευχαριστώ πολύ και να ευχαριστήσω, επίσης, τον Υπουργό, τον κ. Πελαγίδη, για την εξαιρετική ενημέρωση και την παρουσία του το διάστημα αυτό στην Υπηρεσιακή Κυβέρνηση.

 

Χ. ΘΕΟΧΑΡΗΣ:

Κυρίες και κύριοι,

Επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη του να μου αναθέσει το χαρτοφυλάκιο του Υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τα θέματα της φορολογίας και φυσικά και τον Υπουργό, τον Κωστή Χατζηδάκη, για την εμπιστοσύνη του να συνεργαστούμε και να μπορέσουμε να φέρουμε σε πέρας αυτό το μεγάλο έργο.

Το έργο που είναι μπροστά μας, πράγματι, είναι πάρα πολύ μεγάλο. Όχι όμως μεγαλύτερο από την όρεξή μας να το φέρουμε σε πέρας: αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής με πολλαπλά εργαλεία στα χέρια μας, σταθερότητα εσόδων και μέσα στο έτος κι από έτος σε έτος, φορολογική μεταρρύθμιση με μείωση συντελεστών όπου αυτό είναι εφικτό και πάντοτε κρατώντας τη δημοσιονομική ισορροπία, αλλά και βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών με την αντιμετώπιση των ιστοριών καθημερινής τρέλας που καμιά φορά συναντάμε. Είναι τέσσερις άξονες δράσης οι οποίοι είναι μπροστά μας και θα οδηγήσουν τον δρόμο μας.

Χαίρομαι γιατί έρχομαι ξανά σε γνώριμο περιβάλλον. Χαίρομαι γιατί είμαστε μία πάρα πολύ καλή – και είμαι σίγουρος αποτελεσματική – ομάδα με γνώσεις.

Ο Υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Νίκος Παπαθανάσης, ο Υφυπουργός Θάνος Πετραλιάς, ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, αλλά κι όλοι οι άλλοι Γραμματείς θα κάνουμε μια πολύ δεμένη ομάδα.

Χαίρομαι γιατί όσα θέλουμε να πετύχουμε τα χρειάζεται η χώρα, αλλά και τα θέλει ο ελληνικός λαός. Αυτός είναι ένας σπάνιος συνδυασμός. Ξέρω λοιπόν πως δεν έχουμε ούτε μέρα για χάσιμο, συνεπώς δίνω τρείς υποσχέσεις στον Υπουργό μου και φυσικά σε σας: δουλειά, δουλειά και δουλειά.

Σας ευχαριστώ!

 

Θ. ΠΕΤΡΑΛΙΑΣ:

Κυρίες και κύριοι,

Καταρχάς, θέλω να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό για την ύψιστη τιμή που μου κάνει να υπηρετώ και να δημιουργώ για τη χώρα μου.

Θέλω να ευχαριστήσω για την εμπιστοσύνη του τον νέο Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, με τον οποίο μας συνδέει στενή συνεργασία και ένας κοινός αγώνας πολλών ετών από το 2012, τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκο Παπαθανάση και τον Υφυπουργό, Χάρη Θεοχάρη, με τους οποίους έχουμε επίσης συνεργαστεί στενά τα προηγούμενα τέσσερα έτη. Θέλω να δεσμευτώ ότι έχουν την αμέριστη συμπαράστασή μου, ως παλαιότερου, ως Γενικού Γραμματέα, στο Υπουργείο Οικονομικών. Θα έχουν την πλήρη ενημέρωση για όλα τα θέματα του Υπουργείου από την πλευρά μου.

Θέλω να ευχαριστήσω και να εξάρω το έργο της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών – ιδιαίτερα του Χρήστου Σταϊκούρα, του Θοδωρή Σκυλακάκη και του Απόστολου Βεσυρόπουλου, αλλά και των συναδέλφων μου Γενικών Γραμματέων, του Προέδρου του ΣΟΕ και του Γενικού Διευθυντή του ΟΔΔΗΧ, που μαζί καταφέραμε να επιτύχουμε άλματα προόδου για την ελληνική οικονομία, να αντιμετωπίσουμε όλες τις εξωγενείς κρίσεις και σήμερα να βρισκόμαστε μισό σκαλοπάτι πριν από την επενδυτική βαθμίδα.

Επιπλέον, θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό κ. Πελαγίδη για την άριστη συνεργασία κατά τη διάρκεια της θητείας της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης, η οποία, αν και σύντομη χρονικά, είχε αρκετά ζητήματα προς αντιμετώπιση, αποδεικνύοντας ότι η δουλειά στο Υπουργείο Οικονομικών δεν σταματάει ποτέ.

Θέλω, επίσης, να ευχαριστήσω τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, τα οποία τιμώ και χαίρομαι που θα συνεχίσω τη συνεργασία μαζί τους, από τη θέση, πλέον, του Υφυπουργού.

Κλείνοντας, θέλω να πω πως κεντρικός και απαρέγκλιτος στόχος για τη δημοσιονομική πολιτική είναι η πλήρης υλοποίηση του προεκλογικού προγράμματος της Κυβέρνησης και, παράλληλα, η διαφύλαξη της απαραίτητης δημοσιονομικής ισορροπίας.

Η δουλειά είναι πολλή και οι απαιτήσεις υψηλές. Θα δώσουμε όλες τις δυνάμεις, για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των πολιτών.

Σας ευχαριστώ!

Μετάβαση στο περιεχόμενο