Δηλώσεις του ΥΜΕ κ.Κωστή Χατζηδάκη μετά την συνάντηση με τη ΕΙΣΦ
Τ. ΧΡΗΣΤΟΥ: Έχουμε εντολή από τη Γενική μας Συνέλευση να θέσουμε ερωτήματα όσον αφορά το σχέδιο που εξήγγειλε ο Υπουργός και παρά τη διαφωνία μας την κάθετη με αυτό, ήμασταν υποχρεωμένοι να έρθουμε και να τα θέσουμε. Ο Υπουργός μας άκουσε με προσοχή, σημείωσε τις ερωτήσεις μας και σε εύλογο χρονικό διάστημα θα μας απαντήσει σε καθένα από αυτά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είσαστε αισιόδοξος ότι μπορεί να υπάρχει κάποια βελτίωση, περιθώρια βελτιώσεων; Υπάρχει μια τέτοια αισιοδοξία ότι μπορεί κάτι να βελτιωθεί;
Τ. ΧΡΗΣΤΟΥ: Στο μυαλό των εργαζομένων υπάρχει πάντοτε η τελική φράση του σχεδίου που λέμε λογική και ευαισθησία, βρισκόμαστε σε αυτή την αναζήτηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δύο τρία στοιχεία των ερωτήσεων, δηλαδή που εστιάζεται ως κεντρικός άξονας; Τ. ΧΡΗΣΤΟΥ: Υπάρχουν άνθρωποι που σύμφωνα με το σχέδιο έχουν την επιλογή του να πάνε στον ευρύτερο δημόσιο τομέα ή στο στενό, να κάνουν μετάταξη δηλαδή. Σας λέω ένα παράδειγμα, που έχουν πληρώσει την προσαύξηση που δίνεται στους υπόλοιπους κλάδους. Ένα ερώτημα είναι όταν μεταταγούν, αυτή την προσαύξηση των ενσήμων τους θα την πάρουν μαζί σαν συντάξιμο χρόνο. Υπάρχουν πολλά ερωτήματα, πάρα πολλά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς ήταν το κλίμα;
Τ. ΧΡΗΣΤΟΥ: Το κλίμα ήταν εύκρατο, σημασία έχουν οι απαντήσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είστε ικανοποιημένοι εσείς από αυτή τη συνάντηση;
Τ. ΧΡΗΣΤΟΥ: Δεν ήταν αντικείμενο διαπραγμάτευσης, περιμένουμε απαντήσεις για να ξέρουμε αν είμαστε ικανοποιημένοι ή όχι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η επόμενη συνάντηση πότε θα γίνει δηλαδή;
Τ. ΧΡΗΣΤΟΥ: Περιμένουμε να μας ειδοποιήσουν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστούμε.
—— Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Η συνάντηση με τους εκπροσώπους των συνοδών και φροντιστών πήγε νομίζω καλά. Δεσμευτήκαμε μέχρι αύριο, το πολύ μεθαύριο να δώσουμε συγκεκριμένες απαντήσεις εκ μέρους της κυβέρνησης για τα ζητήματα που μας έθεσαν. Δεν νομίζω ότι τα αιτήματα του κλάδου ήταν αβάσιμα και νομίζω ότι το γεγονός ότι μετά από την απόφαση της Συνέλευσής τους αποφάσισαν και ήρθαν στο διάλογο είναι θετικό, γιατί δείχνει ότι μέσα από το διάλογο το πακέτο των μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση μπορεί να γίνει ακόμη καλύτερο. Και να αντιμετωπίσουμε μέσα από τον διάλογο ενδεχομένως και κάποιες τεχνικές ατέλειες που μπορεί να υπήρχαν στο αρχικό σχέδιο. Από εκεί και μετά μέσα στην εβδομάδα συνεχίζονται οι επαφές με τους πιλότους. Θα γίνουν με μια ομάδα εργασίας που θα συστήσουν οι πιλότοι και θα έχουμε και εμείς από τη δική μας την πλευρά αντίστοιχη εκπροσώπηση. Πήρε επίσης απόφαση και το σωματείο των διοικητικών υπαλλήλων ουσιαστικά της αεροπλοϊας να κάνει και αυτό αντίστοιχες επαφές με την κυβέρνηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο αίτημα που το θεωρείτε λογικό;
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Τα θέσανε οι εκπρόσωποι των συνοδών και φροντιστών, θα τους απαντήσουμε σας είπα. Θα δείτε τις απαντήσεις μας. Επαναλαμβάνω ότι δεν μας φάνηκαν αβάσιμα τα αιτήματά τους, θα προσπαθήσουμε να τα αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Και νομίζω, γενικότερα με αφορμή και τη Συνέλευση των συνοδών και φροντιστών ότι η βάση των υπαλλήλων της Ολυμπιακής έχει ξεπεράσει κάποιες κομματικές συνδικαλιστικές ηγεσίες. Είναι ξεκάθαρο. Δηλαδή οι άνθρωποι, να ξέρετε, που δουλεύουν στην Ολυμπιακή μετρούν τα λεφτά που παίρνουν με βάση το σχέδιο της κυβέρνησης και από την άλλη υπάρχουν κάποια κομματικά συνθήματα. Η στήριξη που δίνουμε στους υπαλλήλους αναπόφευκτα είναι πολύ πιο ισχυρό μήνυμα γι΄ αυτούς από τις όποιες κομματικές φωνές, ανεξάρτητα από την κομματική ένταξη του κάθε υπαλλήλου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γι΄ αυτούς που θέλουν να συνεχίσουν Υπουργέ όμως υπάρχει διασφάλιση; Γιατί κάποιοι θέλουν να συνεχίσουν. Υπάρχει διασφάλιση στη νέα εταιρεία; Σας ζήτησαν κάτι τέτοιο;
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Στη νέα εταιρεία θα προσληφθούν με καινούριες συμβάσεις. Η κυβέρνηση δεν μπορεί νομικά να ρυθμίσει το θέμα, γιατί θα υπάρχει και ζήτημα διαδοχής. Από εκεί και μετά ο επενδυτής είναι ελεύθερος να διαλέξει. Το γεγονός ότι έχουν προϋπηρεσία σε μια αεροπορική εταιρεία, είμαι βέβαιος ότι θα μετρήσει θετικά για τον επενδυτή, με την έννοια του ότι θα προτιμήσει να πάρει ανθρώπους, οι οποίοι έχουν μια εργασιακή εμπειρία παρά ανθρώπους, οι οποίοι δεν έχουν αντίστοιχη εμπειρία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή στο μισθό τους θα υπολογίζεται η προϋπηρεσία τους;
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Επαναλαμβάνω, στον ιδιωτικό τομέα, στη νέα εταιρεία θα κάνουν καινούριες συμβάσεις. Ωστόσο η κυβέρνηση εγγυάται απολύτως το εισόδημά τους ούτως ή άλλως. Η κυβέρνηση εγγυάται το εισόδημά τους επαναλαμβάνω με δύο τρόπους, τα έχουμε εξηγήσει, επαναλαμβάνω τα ίδια αλλά. Ο ένας τρόπος είναι οι συντάξεις ο άλλος τρόπος η μεταφορά στο δημόσιο με τις ίδιες απολαβές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στη νέα Ολυμπιακή η κυβέρνηση…
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Επίσης σας έχω ξαναπεί ότι εκεί θα υπογραφούν καινούριες συμβάσεις. Δεν είναι κάτι καινούριο, το ξέρουν και οι ίδιοι αλλά είναι δικαίωμά τους να πάνε. Δεν τους υποχρεώνει κανένας να πάνε εκεί. Οι πιλότοι ας πούμε στη μεγάλη τους πλειοψηφία θέλουν να δουλέψουν στον ιδιωτικό τομέα και οι διαπραγματεύσεις που κάνουν με τους πιλότους ξεκινάνε με αυτή την παραδοχή. Άλλες ομάδες εργαζομένων στην Ολυμπιακή δεν φαίνεται από τις συζητήσεις που έχουμε κάνει να έχουν τις ίδιες προτεραιότητες. Θα επιλέξουν είτε τη συνταξιοδότηση είτε τη μεταφορά σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστούμε πολύ.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Εννοείται ότι η προσαύξηση των ενσήμων για τους υπαλλήλους της Ολυμπιακής μετράει είτε για τη μεταφορά τους στο δημόσιο τομέα είτε για τη συνέχιση της απασχόλησής τους στον ιδιωτικό τομέα στη νέα εταιρεία για παράδειγμα. Θα πάνε θα ξεκινήσουν τη δουλειά τους με προσαυξημένα τα ένσημά τους κατά 50%. Γι’ αυτό δεν πρέπει να υπάρχει καμία απολύτως παρεξήγηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τα ένσημα όχι για τις αποδοχές όμως.
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Οι αποδοχές είναι αντικείμενο νέας συμβάσεως, αλλά επαναλαμβάνω δεν πρέπει να δημιουργούνται παρεξηγήσεις. Όσοι δε θέλουν να δουλέψουν, για τον άλφα ή βήτα λόγο στον ιδιωτικό τομέα στη συγκεκριμένη, στην καινούρια Ολυμπιακή ή σε άλλη αεροπορική εταιρεία έχουν εγγυημένο το εισόδημά τους, εγγυημένο το εισόδημά τους, δε βλέπω μείωση ούτε 1 ευρώ. Διότι μπορούν να μεταφερθούν σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου με τους σημερινούς μισθούς και τα σημερινά επιδόματά τους.
Από το Γραφείο Τύπου