Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΜΕ ΚΩΣΤΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΚΑΙ ΤΟΥ Γ.Γ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ (ITU) Δρα Η. TOURE ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΤΟΝ ΟΤΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
5 Μαίου, 2008
κκ Συντάκτες ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ  – ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΜΕ ΚΩΣΤΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ
ΚΑΙ  ΤΟΥ Γ.Γ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ (ITU) Δρα Η. TOURE
ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΤΟΝ ΟΤΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Κωστής Χατζηδάκης είχε σήμερα συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU) Δρα Hamadoun Toure, ενόψει της συμμετοχής του κ Toure στην Ημερίδα με θέμα  «Ο ρόλος των Διεθνών Οργανισμών Τηλεπικοινωνιών στην ανάπτυξη και κοινωνική πρόοδο» που διοργανώνει  το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών και Κοινωνίας της Πληροφορίας.
Μετά τη συνάντηση ο κ Χατζηδάκης δήλωσε τα εξής:
«Συζητήσαμε με τον κ. Toure, τον Γ.Γ. της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών  για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Συζητήσαμε καταρχήν για τις προτεραιότητες του Διεθνούς Οργανισμού, που  είναι η αντιμετώπιση του ψηφιακού «χάσματος», η αντιμετώπιση του εγκλήματος στο χώρο του internet και η παρέμβαση του Οργανισμού σε περιπτώσεις διεθνών κρίσεων.
Προφανώς, από την πλευρά μας στηρίζουμε τέτοιες πρωτοβουλίες και θέλουμε να κάνουμε την παρουσία της Ελλάδας στην ITU πιο έντονη. Κουβεντιάσαμε επίσης, για τις προτεραιότητες της Ελλάδας και της ελληνικής κυβέρνησης στον τομέα των τηλεπικοινωνιών. Του παρουσιάσαμε σε γενικές γραμμές, το πρόγραμμά μας, τα δίκτυα  νέας γενιάς οπτικών ινών και γενικότερα το πρόγραμμά μας για τις νέες τεχνολογίες και τις ηλεκτρονικές τηλεπικοινωνίες 2008-2013. Συζητήσαμε και για  τη συμφωνία μετόχων, που είναι σε εξέλιξη, στον ΟΤΕ».
Δρ Η. Toure: «Χαίρομαι πολύ που βρίσκομαι στην Ελλάδα. Είναι η πρώτη φορά που έρχομαι στην Ελλάδα από τότε, που ανέλαβα τα καθήκοντά μου ως Γενικός Γραμματέας της ITU. Η Ελλάδα είναι ένα ενεργό μέλος της ITU και ήθελα να επισκεφτώ τη χώρα, προκειμένου να δω αυτές τις θετικές εξελίξεις. Η Ελλάδα υπήρξε πολύ ενεργός στον τομέα των ραδιοσυχνοτήτων, όπως θα γνωρίζετε, η ITU είναι ο πιο παλαιός φορέας του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών. Φέτος γιορτάζει τα 53 της χρόνια και εμπλέκεται και στις επικοινωνίες αιχμής. Το σύστημά της είναι αρκετά σύνθετο, δεδομένου, ότι συμμετέχουν πάνω από 100 κράτη –  μέλη, αλλά 700 συνολικά μέλη ανήκουν στην ITU.
Όπως προηγουμένως σας είπε ο κ. Υπουργός, η πολιτική μας βασίζεται σε τρεις πυλώνες. Καταρχήν, ο πρώτος είναι   να ελαχιστοποιήσουμε το ψηφιακό χάσμα. Και όταν μιλάμε ψηφιακό χάσμα δεν εννοούμε μόνο τη διαφορά ανάμεσα στα ανεπτυγμένα κράτη και στα υπό ανάπτυξη κράτη, αλλά και στο ψηφιακό χάσμα, που υπάρχει μέσα στο ίδιο το κράτος. Συγκεκριμένα, και χαίρομαι πολύ, που και η Ελλάδα έχει προχωρήσει στον συγκεκριμένο τομέα, με τη χάραξη στρατηγικής για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες με έμφαση στην ανάπτυξη υποδομών  οπτικών ινών. Είναι σημαντικές πρωτοβουλίες, που πρέπει να τις στηρίζουμε και να τις προσέχουμε.
Ο δεύτερος στόχος μας, είναι η ασφάλεια στο διαδίκτυο και όπως θα ξέρετε, σήμερα παρέχουμε Ιnternet στα παιδιά, ακόμα και  από το νηπιαγωγείο, αλλά πρέπει να τα προστατεύουμε.  Όπως επίσης και τα προσωπικά δεδομένα των ασθενών στα νοσοκομεία, τα συστήματα ασφαλείας στις τράπεζες, τις επιχειρήσεις, τις κυβερνήσεις, τα σχολεία και επομένως η ασφάλεια στο Διαδίκτυο είναι πάρα πολύ σημαντική. Θα πρέπει να τονίσουμε, ότι θα πρέπει να αποφευχθούν οι πόλεμοι στο Διαδίκτυο. Και για αυτό το λόγο διαμορφώνουμε μια  ατζέντα της προστασίας στο Διαδίκτυο, που θα στηρίζεται σε μια διεθνή συμμαχία. Δυστυχώς, από τότε που έχω βάλλει αυτό στην ατζέντα μια χώρα, η Εσθονία, δέχθηκε επίθεση. Γι’ αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό να καταλήξουμε σε μια διεθνή συμφωνία για τη ασφάλεια στο Διαδίκτυο. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να αναπτύξουμε την «ειρήνη» στον Διαδίκτυο εναντίον της έλλειψης ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. Με τον κ. Υπουργό συζητήσαμε πώς μπορούμε να συνεργαστούμε στον τομέα αυτό, γιατί έχουμε εξειδικευμένους ανθρώπους στην Ελλάδα στον τομέα αυτό.
Το τρίτο σημείο, που είναι πολύ σημαντικό είναι η επικοινωνίες σε περίπτωση φυσικών καταστροφών, το τσουνάμι, οι σεισμοί, η «Κατρίνα» στην Αμερική μας έδειξαν, πόσο ευαίσθητος είναι αυτός ο τομέας. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να υπάρχει μια διεθνής συμμαχία σε αυτόν τον τομέα. Έχουμε επίσης, σημαντικά θέματα, όπως είναι οι κλιματικές εναλλαγές και π.χ. ο τομέας των τηλεπικοινωνιών δεν επιβαρύνει με διοξείδιο του άνθρακα  την ατμόσφαιρα, παρά σε ποσοστό περίπου 2-3%.   Τα μέσα των τηλεπικοινωνιών μπορούν να προσφέρουν στη μείωση των εκπομπών αυτών. Βεβαίως συζητήσαμε για το πώς μπορούμε να συνεργαστούμε ανάμεσα στα κράτη-μέλη σε ορισμένους στόχους που θέσαμε, κατ’ αρχήν στην πληροφόρηση και δεύτερον στην ανταλλαγή γνώσεων στο θέμα αυτό.
Επίσης θα μπορούσαμε στην Ελλάδα να διοργανώσουμε μεγάλες εκδηλώσεις στο πλαίσιο της ITU. Xαίρομαι που βλέπω την ανάπτυξη του κανονιστικού πλαισίου των τηλεπικοινωνιών και  βλέπω επίσης ότι ο ΟΤΕ περνά σε μια σημαντική φάση  μεταρρύθμισης. Πιστεύω σε αυτό τον τομέα έχουν ληφθεί σημαντικές αποφάσεις που θα επιτρέψουν να δοθεί μία σημαντική ώθηση στον τομέα τηλεπικοινωνιών της χώρας.
-ΕΡΩΤΗΣΗ: Σημαίνει αυτό κάτι για τον ΟΤΕ στις συνομιλίες, σε τεχνικό επίπεδο;
-ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έτσι και αλλιώς είμαι σε επαφή με τον Υπουργό Οικονομίας τον κ Αλογοσκούφη και είμαστε προφανώς στην ίδια γραμμή.
-ΕΡ: Πόσο άμεσα θα υπάρξει ανακοίνωση για οριστική συμφωνία;
-ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Δεν το ξέρω. Γίνονται συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο, έχει διευκρινιστεί ότι η εβδομάδα αυτή θα είναι κρίσιμη. Η προσπάθειά μας είναι να υπογραφεί μια συμφωνία μετόχων, που θα θωρακίζει τον ΟΤΕ, θα τον κάνει πιο δυνατό και πιο φιλικό στους καταναλωτές. Θέλουμε ένα σύγχρονο ΟΤΕ ο οποίος θα παρέχει καλύτερες υπηρεσίες στους Έλληνες πολίτες και  σε όλους τους άλλους που βρίσκονται στην Ελλάδα.
-ΕΡ: Αυτά μπορεί να επιτευχθούν όταν το Δημόσιο έχει 5% σε μακροπρόθεσμη βάση;
-ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εκείνο που πρέπει να ξέρετε, είναι ότι υπάρχει μια συμφωνία, μια ισορροπημένη συμφωνία, όπου το Δημόσιο έχει σημαντικά δικαιώματα, δικαιώματα βέτο για όλα τα σημαντικά θέματα εθνικής σημασίας. Η παρουσία όμως του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού τηλεπικοινωνιακού οργανισμού εκσυγχρονίζει τον  οργανισμό, τον κάνει πιο δυνατό και θα τον κάνει, -είμαι σίγουρος-, καλύτερο στις υπηρεσίες που προσφέρει στους πολίτες.
Από κάθε πλευρά, η όποια συμφωνία υπογραφεί, θα υπηρετεί το εθνικό συμφέρον, θα υπηρετεί το συμφέρον του ΟΤΕ, το συμφέρον των εργαζομένων στον ΟΤΕ, θα υπηρετεί  το συμφέρον των Ελλήνων καταναλωτών που δικαιούνται να έχουν  ακόμη καλύτερες υπηρεσίες στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.
-ΕΡ: Τα κεκτημένα των εργαζομένων του ΟΤΕ διασφαλίζονται από τη συμφωνία;
-ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ισχύουν οι ελληνικοί νόμοι. Και για τους εργαζόμενους θα υπάρχει πάντα στενή διαβούλευση ανάμεσα στην Κυβέρνηση και στο μάνατζμεντ του ΟΤΕ, το οποίο όπως ξέρετε άλλωστε  θα είναι και της δικής μας αποδοχής.
-ΕΡ: Οι μεταφορείς που ξεκίνησαν απεργία ζητώντας αυξήσεις…
-ΥΠΟΥΡΓΟΣ:  Για τα φορτηγά και την απεργία τους θέλω να πω ότι δώσαμε αυξήσεις της τάξεως του 5%, όπως και στα ταξί και στα ΚΤΕΛ. Ιδιαίτερα για τα φορτηγά, λόγω της αύξησης των διοδίων, κάναμε ειδική ρύθμιση  όταν θα περνάνε από διόδια, αυτά να πληρώνονται ξεχωριστά.  Πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας και τους καταναλωτές. Δώσαμε αυξήσεις της τάξεως του 5% για όλους, δεν μπορούμε  να πάμε παραπάνω για μια ειδική κατηγορία. Ξεκαθαρίσαμε όμως, μετά από  συνεννόηση με τον κ Προκόπη Παυλόπουλο, ότι στα πλαίσια της Επιτροπής για την Οδική ασφάλεια που θα γίνει, μπορούμε να συζητήσουμε το θέμα των περιορισμών την Παρασκευή σε  κάποιο βαθμό. Γιατί θα πρέπει  να λαμβάνουμε υπόψη και την κίνηση στις εθνικές οδούς και την ασφάλεια των οδηγών που ταξιδεύουν το Σαββατοκύριακο.
-ΕΡ: Για τις κινητοποιήσεις των κυβερνητών ελικοφόρων της Αεροπλοίας που έχουν κινητοποιήσεις;
-ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Συζητάμε με τους εργαζόμενους. Προφανώς έτσι πρέπει να κάνουμε.  Ωστόσο δεν είμαστε διατεθειμένοι, δεν είναι διατεθειμένη η Κυβέρνηση να ενδώσει σε εκβιασμούς. Λευκές απεργίες, δεν μπορεί να γίνονται αποδεκτές. Και δεν θα γίνουν.
Από το Γραφείο Τύπου

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
5 Μαίου, 2008

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΜΕ ΚΩΣΤΗ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΚΑΙ  ΤΟΥ Γ.Γ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΝΩΣΗΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ (ITU) Δρα Η. TOURE ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΤΟΝ ΟΤΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΛΛΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ

 

Ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Κωστής Χατζηδάκης είχε σήμερα συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU) Δρα Hamadoun Toure, ενόψει της συμμετοχής του κ Toure στην Ημερίδα με θέμα  «Ο ρόλος των Διεθνών Οργανισμών Τηλεπικοινωνιών στην ανάπτυξη και κοινωνική πρόοδο» που διοργανώνει  το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών και Κοινωνίας της Πληροφορίας. Μετά τη συνάντηση ο κ Χατζηδάκης δήλωσε τα εξής:
«Συζητήσαμε με τον κ. Toure, τον Γ.Γ. της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών  για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Συζητήσαμε καταρχήν για τις προτεραιότητες του Διεθνούς Οργανισμού, που  είναι η αντιμετώπιση του ψηφιακού «χάσματος», η αντιμετώπιση του εγκλήματος στο χώρο του internet και η παρέμβαση του Οργανισμού σε περιπτώσεις διεθνών κρίσεων. Προφανώς, από την πλευρά μας στηρίζουμε τέτοιες πρωτοβουλίες και θέλουμε να κάνουμε την παρουσία της Ελλάδας στην ITU πιο έντονη. Κουβεντιάσαμε επίσης, για τις προτεραιότητες της Ελλάδας και της ελληνικής κυβέρνησης στον τομέα των τηλεπικοινωνιών. Του παρουσιάσαμε σε γενικές γραμμές, το πρόγραμμά μας, τα δίκτυα  νέας γενιάς οπτικών ινών και γενικότερα το πρόγραμμά μας για τις νέες τεχνολογίες και τις ηλεκτρονικές τηλεπικοινωνίες 2008-2013. Συζητήσαμε και για  τη συμφωνία μετόχων, που είναι σε εξέλιξη, στον ΟΤΕ». 
Δρ Η. Toure: «Χαίρομαι πολύ που βρίσκομαι στην Ελλάδα. Είναι η πρώτη φορά που έρχομαι στην Ελλάδα από τότε, που ανέλαβα τα καθήκοντά μου ως Γενικός Γραμματέας της ITU. Η Ελλάδα είναι ένα ενεργό μέλος της ITU και ήθελα να επισκεφτώ τη χώρα, προκειμένου να δω αυτές τις θετικές εξελίξεις. Η Ελλάδα υπήρξε πολύ ενεργός στον τομέα των ραδιοσυχνοτήτων, όπως θα γνωρίζετε, η ITU είναι ο πιο παλαιός φορέας του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών. Φέτος γιορτάζει τα 53 της χρόνια και εμπλέκεται και στις επικοινωνίες αιχμής. Το σύστημά της είναι αρκετά σύνθετο, δεδομένου, ότι συμμετέχουν πάνω από 100 κράτη –  μέλη, αλλά 700 συνολικά μέλη ανήκουν στην ITU. Όπως προηγουμένως σας είπε ο κ. Υπουργός, η πολιτική μας βασίζεται σε τρεις πυλώνες. Καταρχήν, ο πρώτος είναι   να ελαχιστοποιήσουμε το ψηφιακό χάσμα. Και όταν μιλάμε ψηφιακό χάσμα δεν εννοούμε μόνο τη διαφορά ανάμεσα στα ανεπτυγμένα κράτη και στα υπό ανάπτυξη κράτη, αλλά και στο ψηφιακό χάσμα, που υπάρχει μέσα στο ίδιο το κράτος. Συγκεκριμένα, και χαίρομαι πολύ, που και η Ελλάδα έχει προχωρήσει στον συγκεκριμένο τομέα, με τη χάραξη στρατηγικής για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες με έμφαση στην ανάπτυξη υποδομών  οπτικών ινών. Είναι σημαντικές πρωτοβουλίες, που πρέπει να τις στηρίζουμε και να τις προσέχουμε. Ο δεύτερος στόχος μας, είναι η ασφάλεια στο διαδίκτυο και όπως θα ξέρετε, σήμερα παρέχουμε Ιnternet στα παιδιά, ακόμα και  από το νηπιαγωγείο, αλλά πρέπει να τα προστατεύουμε.  Όπως επίσης και τα προσωπικά δεδομένα των ασθενών στα νοσοκομεία, τα συστήματα ασφαλείας στις τράπεζες, τις επιχειρήσεις, τις κυβερνήσεις, τα σχολεία και επομένως η ασφάλεια στο Διαδίκτυο είναι πάρα πολύ σημαντική. Θα πρέπει να τονίσουμε, ότι θα πρέπει να αποφευχθούν οι πόλεμοι στο Διαδίκτυο. Και για αυτό το λόγο διαμορφώνουμε μια  ατζέντα της προστασίας στο Διαδίκτυο, που θα στηρίζεται σε μια διεθνή συμμαχία. Δυστυχώς, από τότε που έχω βάλλει αυτό στην ατζέντα μια χώρα, η Εσθονία, δέχθηκε επίθεση. Γι’ αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό να καταλήξουμε σε μια διεθνή συμφωνία για τη ασφάλεια στο Διαδίκτυο. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να αναπτύξουμε την «ειρήνη» στον Διαδίκτυο εναντίον της έλλειψης ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. Με τον κ. Υπουργό συζητήσαμε πώς μπορούμε να συνεργαστούμε στον τομέα αυτό, γιατί έχουμε εξειδικευμένους ανθρώπους στην Ελλάδα στον τομέα αυτό. Το τρίτο σημείο, που είναι πολύ σημαντικό είναι η επικοινωνίες σε περίπτωση φυσικών καταστροφών, το τσουνάμι, οι σεισμοί, η «Κατρίνα» στην Αμερική μας έδειξαν, πόσο ευαίσθητος είναι αυτός ο τομέας. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να υπάρχει μια διεθνής συμμαχία σε αυτόν τον τομέα. Έχουμε επίσης, σημαντικά θέματα, όπως είναι οι κλιματικές εναλλαγές και π.χ. ο τομέας των τηλεπικοινωνιών δεν επιβαρύνει με διοξείδιο του άνθρακα  την ατμόσφαιρα, παρά σε ποσοστό περίπου 2-3%.   Τα μέσα των τηλεπικοινωνιών μπορούν να προσφέρουν στη μείωση των εκπομπών αυτών. Βεβαίως συζητήσαμε για το πώς μπορούμε να συνεργαστούμε ανάμεσα στα κράτη-μέλη σε ορισμένους στόχους που θέσαμε, κατ’ αρχήν στην πληροφόρηση και δεύτερον στην ανταλλαγή γνώσεων στο θέμα αυτό.Επίσης θα μπορούσαμε στην Ελλάδα να διοργανώσουμε μεγάλες εκδηλώσεις στο πλαίσιο της ITU. Xαίρομαι που βλέπω την ανάπτυξη του κανονιστικού πλαισίου των τηλεπικοινωνιών και  βλέπω επίσης ότι ο ΟΤΕ περνά σε μια σημαντική φάση  μεταρρύθμισης. Πιστεύω σε αυτό τον τομέα έχουν ληφθεί σημαντικές αποφάσεις που θα επιτρέψουν να δοθεί μία σημαντική ώθηση στον τομέα τηλεπικοινωνιών της χώρας.-ΕΡΩΤΗΣΗ: Σημαίνει αυτό κάτι για τον ΟΤΕ στις συνομιλίες, σε τεχνικό επίπεδο;-ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έτσι και αλλιώς είμαι σε επαφή με τον Υπουργό Οικονομίας τον κ Αλογοσκούφη και είμαστε προφανώς στην ίδια γραμμή.-ΕΡ: Πόσο άμεσα θα υπάρξει ανακοίνωση για οριστική συμφωνία;-ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Δεν το ξέρω. Γίνονται συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο, έχει διευκρινιστεί ότι η εβδομάδα αυτή θα είναι κρίσιμη. Η προσπάθειά μας είναι να υπογραφεί μια συμφωνία μετόχων, που θα θωρακίζει τον ΟΤΕ, θα τον κάνει πιο δυνατό και πιο φιλικό στους καταναλωτές. Θέλουμε ένα σύγχρονο ΟΤΕ ο οποίος θα παρέχει καλύτερες υπηρεσίες στους Έλληνες πολίτες και  σε όλους τους άλλους που βρίσκονται στην Ελλάδα. -ΕΡ: Αυτά μπορεί να επιτευχθούν όταν το Δημόσιο έχει 5% σε μακροπρόθεσμη βάση; -ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εκείνο που πρέπει να ξέρετε, είναι ότι υπάρχει μια συμφωνία, μια ισορροπημένη συμφωνία, όπου το Δημόσιο έχει σημαντικά δικαιώματα, δικαιώματα βέτο για όλα τα σημαντικά θέματα εθνικής σημασίας. Η παρουσία όμως του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού τηλεπικοινωνιακού οργανισμού εκσυγχρονίζει τον  οργανισμό, τον κάνει πιο δυνατό και θα τον κάνει, -είμαι σίγουρος-, καλύτερο στις υπηρεσίες που προσφέρει στους πολίτες.Από κάθε πλευρά, η όποια συμφωνία υπογραφεί, θα υπηρετεί το εθνικό συμφέρον, θα υπηρετεί το συμφέρον του ΟΤΕ, το συμφέρον των εργαζομένων στον ΟΤΕ, θα υπηρετεί  το συμφέρον των Ελλήνων καταναλωτών που δικαιούνται να έχουν  ακόμη καλύτερες υπηρεσίες στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.-ΕΡ: Τα κεκτημένα των εργαζομένων του ΟΤΕ διασφαλίζονται από τη συμφωνία;-ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ισχύουν οι ελληνικοί νόμοι. Και για τους εργαζόμενους θα υπάρχει πάντα στενή διαβούλευση ανάμεσα στην Κυβέρνηση και στο μάνατζμεντ του ΟΤΕ, το οποίο όπως ξέρετε άλλωστε  θα είναι και της δικής μας αποδοχής.-ΕΡ: Οι μεταφορείς που ξεκίνησαν απεργία ζητώντας αυξήσεις…-ΥΠΟΥΡΓΟΣ:  Για τα φορτηγά και την απεργία τους θέλω να πω ότι δώσαμε αυξήσεις της τάξεως του 5%, όπως και στα ταξί και στα ΚΤΕΛ. Ιδιαίτερα για τα φορτηγά, λόγω της αύξησης των διοδίων, κάναμε ειδική ρύθμιση  όταν θα περνάνε από διόδια, αυτά να πληρώνονται ξεχωριστά.  Πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας και τους καταναλωτές. Δώσαμε αυξήσεις της τάξεως του 5% για όλους, δεν μπορούμε  να πάμε παραπάνω για μια ειδική κατηγορία. Ξεκαθαρίσαμε όμως, μετά από  συνεννόηση με τον κ Προκόπη Παυλόπουλο, ότι στα πλαίσια της Επιτροπής για την Οδική ασφάλεια που θα γίνει, μπορούμε να συζητήσουμε το θέμα των περιορισμών την Παρασκευή σε  κάποιο βαθμό. Γιατί θα πρέπει  να λαμβάνουμε υπόψη και την κίνηση στις εθνικές οδούς και την ασφάλεια των οδηγών που ταξιδεύουν το Σαββατοκύριακο.-ΕΡ: Για τις κινητοποιήσεις των κυβερνητών ελικοφόρων της Αεροπλοίας που έχουν κινητοποιήσεις;-ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Συζητάμε με τους εργαζόμενους. Προφανώς έτσι πρέπει να κάνουμε.  Ωστόσο δεν είμαστε διατεθειμένοι, δεν είναι διατεθειμένη η Κυβέρνηση να ενδώσει σε εκβιασμούς. Λευκές απεργίες, δεν μπορεί να γίνονται αποδεκτές. Και δεν θα γίνουν.
Από το Γραφείο Τύπου

Μετάβαση στο περιεχόμενο