Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Δηλώσεις του ΥΜΕ μετά την συνάντηση με τον Υπουργό Μακεδονίας – Θράκης κ. Μαργαρ’ιτη Τζήμα.

«Ο κ. Τζήμας, πέρα από μια επιτυχημένη θητεία ως Δήμαρχος Δράμας, σε αυτό το Υπουργείο προσπαθεί να φέρει ένα καινούριο πνεύμα, ένα πρακτικό πνεύμα. Με βάση αυτές τις αντιλήψεις, συζητήσαμε για το συγκοινωνιακό πρόβλημα της Θεσσαλονίκης. Παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει και γίνονται, το πρόβλημα αυτό είναι μεγάλο και δεν αντιμετωπίζεται με καταγγελίες. Δεν αντιμετωπίζεται με διακηρύξεις, δεν αντιμετωπίζεται με «κλάψα». Αντιμετωπίζεται μόνο με σχέδιο, βασισμένο σε συνταγές που έχουν πετύχει σε άλλες χώρες της Ευρώπης, αντίστοιχου μεγέθους.
Συζητήσαμε ακριβώς για το πώς μπορεί να δομηθεί αυτό το σχέδιο. Και αύριο, αφού συζητήσω προηγουμένως και με το Νομάρχη και με το Δήμαρχο, θα κάνω πιο συγκεκριμένες ανακοινώσεις πάνω σ’ αυτό το θέμα».


ΕΡΩΤΗΣΗ: Έχετε πάρει κάποια γεύση από το κυκλοφοριακό της Θεσσαλονίκης;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν είμαι Θεσσαλονικιός και δεν είμαι συγκοινωνιολόγος. Γι’ αυτό συνεργάζομαι και με τους αρμόδιους στα συγκεκριμένα θέματα και με τους πολίτες της Θεσσαλονίκης. Δεν έχουμε έτοιμες λύσεις. Έχουμε απλά γνώση πρακτικών που δοκιμάστηκαν και πέτυχαν αλλού. Θα προσπαθήσουμε να προχωρήσουμε με διάλογο, με συναίνεση και με χρονοδιαγράμματα, για να δεσμεύσουμε τους εαυτούς μας πρώτα απ’ όλα και για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα.

ΕΡ: Κε Υπουργέ, το πρωί μας είπατε η Θεσσαλονίκη έχει πρωτοπορήσει στην τηλεματική. Στα κυκλοφοριακά προβλήματα πρωτοπορεί της Αθήνας;

ΥΠ: Νομίζω ότι έχει αντίστοιχα προβλήματα, τα οποία πηγάζουν από την πολύ μεγάλη αύξηση του αριθμού των αυτοκινήτων. Τα ΙΧ την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα έχουν υπερδιπλασιαστεί. Καταλαβαίνεται ότι δεν μπορεί αυτή η κατάσταση να αντιμετωπιστεί με «μαγικές συνταγές». Χρειάζονται μέτρα πρακτικά, τα οποία σεν μπορούν να επιβληθούν αυθαίρετα, δεν μπορούν να επιβληθούν από τη μία μέρα στην άλλη αλλά δεν μπορούν και να μετατίθενται στο μέλλον. Είμαι βέβαιος ότι τόσο ο συνάδελφός μου κ.Τζήμας όσο και εγώ, δεν ανήκουμε στη σχολή του «μακριά από εμένα το πρόβλημα».
Θέλουμε να το αντιμετωπίσουμε. Ο κόσμος ιδιαίτερα σήμερα, περιμένει από
τους πολιτικούς αυτό που λέμε ότι «αγνοούν το πολιτικό κόστος», να το κάνουμε πράξη.

Μετάβαση στο περιεχόμενο