Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Δηλώσεις του ΥΜΕ μετά την συνάντησή του με την ΟΣΠΑ.

ΑΡΗΣ ΚΑΖΑΚΟΣ (Νομικός Σύμβουλος της ΟΣΠΑ) : Αρχίσαμε σήμερα έναν διάλογο ο οποίος ήταν εδώ και πολύ καιρό υπονομευμένος από το απλό γεγονός ότι η πλευρά των εργαζομένων δεν είχε την πληροφόρηση την πλήρη, ακριβή και έγγραφη που ορίζουν οι νόμοι, και οι ελληνικοί και οι κοινοτικοί.
Ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα μας δώσει ένα πακέτο εγγράφων, έχουμε ζητήσει συγκεκριμένα έγγραφα, μετά την μελέτη των οποίων βεβαίως υπάρχει περιθώριο διαλόγου εκτός εάν ο Υπουργός του αρνηθεί, εκτός αν μας προλάβουν οι αρμοδιότητες της Βουλής γιατί σε σχέση με το πακέτο μέτρων που έχει ετοιμάσει ο Υπουργός όπως είπε ο ίδιος θ’ ακολουθήσει η κοινοβουλευτική διαδικασία, τα περιθώρια όπως καταλαβαίνετε είναι ασφυκτικά, συμπιεζόμαστε μεταξύ
μιας πληροφόρησης. Να μπορέσουν και οι εταιρείες να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις που έχουν απ’ το νόμο για πληροφόρηση και διαβούλευση μαζί μας.


Αυτό που αν θέλετε κρατώ εγώ απ’ αυτή τη συνάντηση, αν θέλετε ίσως και με μια μικρή πικρία, είναι το γεγονός ότι σε κάποιες περιπτώσεις που επιχειρήθηκε από εμάς να γίνει ένας ουσιαστικός διάλογος για το μέλλον των εργαζομένων σε όποιο θέμα προκύψει στο μέλλον, εκεί συναντήσαμε την κατηγορηματική άρνηση του Υπουργού, ακόμη και στην περίπτωση εκείνη που είπαμε ότι είμαστε έτοιμοι, ή θα είμαστε έτοιμοι για την ακρίβεια σε δυο τρεις μέρες να συζητήσουμε κάποιες προτάσεις που θα φέρουμε εμείς και σύμφωνα με την πολιτική απόφαση αλλά και την εγκριτική απόφαση της Commission, δεν θα διαρρηγνύουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο λέει ότι πρέπει να κινηθεί ο Υπουργός.


Αυτό το κομμάτι αρνήθηκε κατηγορηματικά ο Υπουργός να το συζητήσει μαζί μας κι έτσι ένα σημαντικό μέρος αυτού του διαλόγου δεν θα γίνει με ευθύνη του Υπουργείου.
υπάρχουν κι άλλα θέματα, επιφυλασσόμαστε να μελετήσουμε το σύνολο των εγγράφων που θα πάρουμε αύριο προκειμένου η Ομοσπονδία με τα αρμόδια όργανά της ν’ αποφασίσει και να δούμε τη συνέχιση αυτής της διαδικασίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σήμερα δεν πήρατε κάποια έγγραφα απ’ αυτά που περιμένατε;

Α. ΚΑΖΑΚΟΣ: Σήμερα ενώ περιμέναμε, μας είπε ο Υπουργός στην αρχή ότι είχε έτοιμο ένα πακέτο εγγράφων να μας δώσει, εμείς ζητήσαμε, σας επαναλαμβάνω, ένα σύνολο εγγράφων, έναν κατάλογο εγγράφων, στο τέλος επικράτησε η αντίληψη στην άλλη πλευρά του τραπεζιού ότι πρέπει να υπάρχει κι ένα επίσημο διαβιβαστικό έγγραφο και είπαν ότι θα μας δώσουν αύριο το πακέτο των εγγράφων που έχουμε ζητήσει.
Μένει να δούμε βεβαίως εάν θα
μας δώσουν το σύνολο των εγγράφων που ζητήσαμε ή μόνο ένα μέρος. Δεν θέλω να προτρέξω, περιμένουμε να δούμε για να πούμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα λοιπόν σήμερα δεν έχει κάτι το ουσιαστικό, περιμένατε ένα πακέτο εγγράφων, δεν το πήρατε και περιμένετε αν το πάρετε αύριο ν’ αποφασίσετε αν θα κάνετε διάλογο.

Α. ΚΑΖΑΚΟΣ: Προαπαιτούμενο για όποιον διάλογο είναι η προεκπλήρωση της υποχρέωσης για πληροφόρηση. Αυτή την πληροφόρηση αγωνιζόμαστε να πάρουμε. Και το κάνουμε μ’ έναν συγκεκριμένο τρόπο. όποια πληροφόρηση έχουμε από τον Υπουργό και τους επιτελείς του, είναι μια πληροφόρηση στο πλαίσιο μιας συζήτησης. Αλλά τα έγγραφα που χρειαζόμαστε δεν τα έχουμε στα χέρια μας.

Με αυτή την συνθήκη προχωρήσαμε σ’ έναν διάλογο ο οποίος όπως καταλαβαίνετε δεν μπορεί να είναι σοβαρός κι εποικοδομητικός, γιατί ο σοβαρός κι εποικοδομητικός διάλογος προϋποθέτει ότι έχουμε στην κατοχή μας όλα τ’ αναγκαία έγγραφα. Ελπίζω αυτά να γίνουν σε δεύτερη φάση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είχε δοθεί μια διορία 20 ημερών και βλέπουμε ότι όλα έγιναν την τελευταία στιγμή. Αυτό δεν μπορούσαν να σας το δώσουν νωρίτερα;

Α. ΚΑΖΑΚΟΣ: Να σας πω το εξής: Η ΟΣΠΑ έχει ζητήσει εδώ και καιρό πληροφόρηση. Επειδή αυτή η πληροφόρηση δεν ήρθε, αναγκαστήκαμε να στείλουμε την γνωστή εξώδικη πριν από λίγες μέρες, όπου είχαμε έναν συγκεκριμένο κατάλογο εγγράφων. Μια εξώδικη τόσο σαφή, ώστε δεν θα μπορούσε κανείς με οποιαδήποτε παρερμηνεία να ξεφύγει από την υποχρέωσή του.Αναγκαστήκαμε λοιπόν να το κάνουμε συγκεκριμένο για να έχουμε αύριο, βλέποντας τα έγγραφα που θα μας παραδώσει ο Υπουργός, ποια απ’ αυτά που ζητάμε μας δίνει και
ποια δεν μας δίνει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς μέσα στον Υπουργό ζητήσατε διορία να πάρετε τα έγγραφα και μετά ν’ αποφασίσετε για τον διάλογο και ο Υπουργός σας είπε ότι ο διάλογος τελείωσε;

Α. ΚΑΖΑΚΟΣ: Όχι, ο Υπουργός δεν είπε ότι ο διάλογος τελείωσε. Ο Υπουργός μας βάζει σε κάποια ασφυκτικά πλαίσια λέγοντας ότι περιμένει η Βουλή ν’ ασκήσει τις αρμοδιότητές της τις οποίες εμείς δεν αμφισβητούμε, αλλά εμείς επίσης θέλουμε ν’ ασκήσουμε τα δικαιώματά μας. Μπορούν να γίνουν και τα δυο, και ν’ ασκήσουμε τα δικαιώματά μας για πληροφόρησης διαβούλευσης και η Βουλή να κάνει την δουλειά της.

Δεν καταλαβαίνω, εμείς δεν έχουμε ζητήσει προθεσμίες ούτε Επιτροπές ούτε παρατάξεις. Έναν εύλογο χρόνο μελέτης των εγγράφων που θα μας δώσουν, τα οποία χρειαζόμαστε για να κάνουμε την δουλειά μας.
Τα έγγραφα που θα μας δώσουν απ’ ό,τι προλάβαμε να δούμε είναι ένα πακέτο εγγράφων, το ταχύτερο δυνατόν θα τα μελετήσουμε για να μπούμε σ’ έναν ουσιαστικό διάλογο τον οποίο πάντως ο Υπουργός αποκλείοντας ένα
ολόκληρο κεφάλαιο σχέσεων, νομίζω ότι τον υπονομεύει καίρια γιατί θελήσαμε ακριβώς να συζητήσουμε κάποιες προτάσεις τις οποίες δεσμευτήκαμε να υποβάλλουμε έως την Πέμπτη ή Παρασκευή, που σχετίζονται με τη συνέχιση των εργασιακών σχέσεων, επαναλαμβάνω χωρίς ν’ αμφισβητούμε για λόγους ευκολίας και του διαλόγου, και τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει.

Οι θέσεις της Ομοσπονδίας είναι διαφορετικές, αλλά για να διευκολύνουμε τον διάλογο προσχωρήσαμε κάνοντας μια υπόθεση εργασίας και του είπαμε «ακόμη κα στο δικό σου πολιτικό σχέδιο, ακόμη και στην δική σου πολιτική δέσμευση υπάρχουν περιθώρια διαλόγου για να βρεθούν λύσεις προστασίας των δικαιωμάτων εργασίας».

Αυτό το τελευταίο κεφάλαιο το αρνήθηκε. Είναι έτοιμος να συζητήσει το πακέτο των μέτρων για τα οποία έχει μιλήσει σε συνέντευξη Τύπου και τα οποία έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του Υπουργείου, είναι ένας διάλογος δύσκολος ο οποίος αρχίζει ουσιαστικά από την επόμενη συνάντηση γιατί ως τώρα βεβαίως χωρίς να έχουμε στην κατοχή μας τ’ αναγκαία έγγραφα ήμασταν αναγκασμένοι να στηριχθούμε σε φήμες και πληροφορίες που μαζεύαμε από δω κι από εκεί.

Επομένως περιμένουμε να πάρουμε αύριο το πακέτο των εγγράφων, για να γίνει το πραγματικά ουσιαστικό βήμα του διαλόγου που πρέπει να γίνει κατά το νόμο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πέμπτη – Παρασκευή θα υποβάλλετε προτάσεις;

Α. ΚΑΖΑΚΟΣ: Πέμπτη – Παρασκευή ελπίζω να είμαστε έτοιμοι, αυτό εξαρτάται κι απ’ τον όγκο των εγγράφων που θα πάρουμε, για να δούμε την έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου, επαναλαμβάνω ότι
κάθε διάλογος έχει προαπαιτούμενο την παροχή της αναγκαίας κατά το νόμο πληροφόρησης. Αυτήν ως σήμερα δεν την είχαμε και δεν την έχουμε ακόμη στα χέρια μας.

Ενώ ο Υπουργός δήλωσε έτοιμος να μας τα δώσει αμέσως μετά το πέρας της διαβούλευσης, τελικά επιφυλάσσεται να μας τα δώσει αύριο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο Υπουργός σας είπε ότι προλαβαίνετε
την διαδικασία…

Α. ΚΑΖΑΚΟΣ: Ο Υπουργός μας έβαλε στα δυο στενά αλλά, προσέξτε: Ο Υπουργός μας είπε ότι περιμένει και η Βουλή να κάνει την δουλειά της. Εκτός από την Βουλή όμως, πρέπει να κάνουν την δουλειά τους και οι εργαζόμενοι. Και την δουλειά τους οι εργαζόμενοι δεν την έχουν κάνει όχι με δική τους ευθύνη, αλλά με ευθύνη του υπουργείου που δεν έχει δώσει την αναγκαία πληροφόρηση ως τώρα.
Μας είπαν λοιπόν ότι θα μας δώσουν τα έγγραφα και περιμένει το μήνυμά μας.
Ελπίζω αυτό να σημαίνει ότι μπορούμε να έρθουμε σ’ έναν πραγματικά ουσιαστικό διάλογο έχοντας την αναγκαία πληροφόρηση. Όπως ελπίζω επίσης ότι θα έχουμε την αναγκαία πληροφόρηση, ότι θα μας δώσει τα έγγραφα
που έχουμε ζητήσει. Αυτό όμως θα φανεί αύριο. Για
το θέμα αυτό δεν μπορώ να σας πω τίποτε άλλο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστούμε πολύ.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ήταν μια τρίωρη περίπου συζήτηση με την ΟΣΠΑ. Χρήσιμη, θέλω να πιστεύω, συζήτηση και για τις δυο πλευρές.
Πρώτα απ’ όλα τους ενημερώσαμε, παρουσιάσαμε το έγγραφο το οποίο είχα καταθέσει στην Βουλή και είναι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το έγγραφο αυτό, μαζί με οικονομικά στοιχεία της εταιρείας, θα σταλεί αύριο στην ΟΣΠΑ προκειμένου και επισήμως να έχουν όλη την πληροφόρηση την οποία έχουν ζητήσει με το εξώδικό τους.

Παρουσίασα όμως μεταξύ των άλλων κι αυτό εδώ το έγγραφο, το οποίο το παρουσιάζω για πρώτη φορά δημόσια, είναι ένα έγγραφο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθηνών – Πειραιώς, «Νομαρχία Αθήνας, 25/6/2008 – Υπογραφή: Ο αρμόδιος Διευθυντής».

Είναι έγγραφο προς την Ολυμπιακή Αεροπλοΐα, που λέει: «Με το ανωτέρω σχετικό σας ζητήσαμε να μας στείλετε τα δικαιολογητικά που δεν υποβάλλατε σχετικά για τις χρήσεις 31/12/04-05-06 και ‘07 για την αποφυγή των συνεπειών του Ν. 2190/20.


Δεύτερον, επειδή μέχρι σήμερα δεν λάβαμε απάντησή σας, πρόκειται
να κινήσουμε τις διαδικασίες λύσεως της εταιρείας
και γι’ αυτό σας καλούμε να έρθετε στα γραφεία μας το αργότερο μέχρι τις 10/7/08 ώστε να μπορέσετε έτσι να είναι εκθέσετε τις απόψεις σας σύμφωνα με το άρθρο του ισχύοντος Συντάγματος.Τρίτον, αν η ανωτέρω προθεσμία περάσει άπρακτη, σας πληροφορούμε ότι θα κινήσουμε τις διαδικασίες λύσεως της εταιρείας σας χωρίς άλλη προειδοποίηση».
Η λύση της εταιρείας βεβαίως δεν έγινε, διότι συνεννοηθήκαμε με τον Νομάρχη, οι Υπηρεσίες του Υπουργείου, από τότε. Το έγγραφο όμως αυτό απεικονίζει με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο το δραματικό πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει αυτή η εταιρεία. Και όσο και αν κάποιοι επιμένουν ότι η εταιρεία δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα, αυτό δεν μπορούμε να το δεχθούμε με κανένα τρόπο. Είναι σαν να θέλουμε να πούμε
-το έχω πει κι άλλη φορά, ότι η γη είναι επίπεδη ή ότι ο ήλιος βγαίνει από τη δύση.


Στη συνέχεια είχαμε συζήτηση επ’ αυτού του πλαισίου. Η πλευρά της ΟΣΠΑ ισχυρίζεται ότι υπάρχει με το πλαίσιο της Κυβέρνησης διαδοχή και ως εκ τούτου θα μπορούσε να στραφεί νομικά εναντίον του σχήματος, παρότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δέχεται, για πρώτη φορά άλλωστε, ότι η προσπάθεια αυτή αποκρατικοποίησης δεν έχει τα χαρακτηριστικά της διαδοχής.

Στη συνέχεια, οι νομικοί σύμβουλοι της πλευράς της ΟΣΠΑ, αφού ισχυρίστηκαν αυτό, είπαν ότι εάν μεταφερθούν και οι εργαζόμενοι, δηλαδή αν μεταφερθούν παραπάνω στοιχεία ουσιαστικά σε σχέση με αυτά που μεταβιβάζονται, τότε δεν θα υπάρχει διαδοχή. Και απαντήσαμε ότι
αυτή είναι μια πρωτότυπη άποψη. Προφανώς δε επ’ αυτής της απόψεως δεν θα μπορούσε να γίνει πάρα πολλή συζήτηση.


Επίσης, μετά την παρουσίαση των ελλειμμάτων η τοποθέτηση της άλλης πλευράς ήταν ότι υπάρχουν ευθύνες διοικήσεων για τα ελλείμματα. Η απάντηση η δική μας ήταν ότι πρέπει να διαλέξουν: Ή υπάρχουν ευθύνες διοικήσεων, ή δεν υπάρχουν ελλείμματα. Δεν μπορεί να υπάρχουν και τα δύο. Διότι μέχρι στιγμής η επίσημη θέση της ΟΣΠΑ είναι ότι το κράτος χρωστάει στην Ολυμπιακή και όχι η Ολυμπιακή στο κράτος. Επομένως με αυτή τη λογική το management της εταιρείας, διαχρονικά ήταν το τέλειο management.


Και το τρίτο, θέμα το οποίο συζητήθηκε ήταν σε σχέση με την ενημέρωση και τη διαβούλευση. Η πλευρά της ΟΣΠΑ ισχυρίστηκε ότι η Κυβέρνηση δεν παρέσχε
εκείνα τα οποία θα έπρεπε να παράσχει. Η δική μας πλευρά πιστεύει ότι η ΟΣΠΑ ήταν αυτή η οποία διέκοψε διάλογο και η
ΟΣΠΑ ήταν αυτή που δεν ανταποκρίθηκε στην πρόταση της Κυβέρνησης για διάλογο.Εν πάση περιπτώσει, κάθε πλευρά έχει τις απόψεις της και είναι σεβαστές. Απλώς επειδή η ΟΣΠΑ παρουσίασε τις δικές της και εμείς πρέπει να παρουσιάσουμε τις δικές μας δεν αισθανόμαστε ότι αντιδικούμε με κανέναν. Αισθανόμαστε ότι ο καθένας από τη δική του την πλευρά και από τη δική του οπτική ενδιαφέρεται γι΄ αυτή την εταιρεία και προσβλέπουμε πάντοτε στη συνεργασία της ΟΣΠΑ
χωρίς καμιά δέσμευση.


Θέλω να προσθέσω και το εξής: Εμείς θεωρούμε ότι η Κυβέρνηση παρουσίασε ουσιαστικά μέτρα για τους εργαζομένους
και μάλιστα τόσο ουσιαστικά ώστε σήμερα σε μερίδα του Τύπου να θεωρείται ότι η Κυβέρνηση δίνει υπερβολικά πολλά
στους εργαζομένους. Εμείς από την αρχή είχαμε δεσμευτεί ότι θα συμπεριφερθούμε ανθρώπινα στους εργαζομένους της Ολυμπιακής και αυτό κάνουμε. Και επαναλαμβάνουμε τις θέσεις μας ότι το πρόγραμμα για τους εργαζομένους κοστίζει στο κράτος όσο τρία χρόνια ελλειμμάτων για την Ολυμπιακή.


Το άλλο σημείο, το οποίο θέλω να προσθέσω σχετίζεται με τα πρόσθετα μέτρα και στους εργαζομένους, όπου σήμερα πάλι σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης έχει αναφερθεί ότι θα κοστίσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Είναι ανακριβές. Το συνολικό πακέτο, θα παρουσιαστεί εντός της εβδομάδας. Το αρχικό πλαίσιο της Κυβέρνησης είχε μια κοστολόγηση της τάξεως του 1. 166.000.000 ευρώ. Σε αυτό θα προστεθούν μερικές δεκάδες εκατομμύρια. Το σημειώνω σήμερα, θα παρουσιάσουμε όμως το πλαίσιό μας με όλες τις λεπτομέρειες. Και θα μείνουμε στην αρχική μας δέσμευση για την
ύπαρξη οριακών βελτιώσεων στους εργαζομένους οι οποίες έχουν ήδη ανακοινωθεί.


Επίσης θέλω να σταθώ σε κάτι άλλο: Υπάρχει μια κριτική που καμιά φορά γίνεται ταυτόχρονα. Δηλαδή κάποιοι λένε «δίνετε πολλά στους εργαζομένους» και την ίδια στιγμή οι ίδιοι λένε ότι «πρέπει να συνεχίσετε για την Ολυμπιακή έτσι όπως υπάρχει μέχρι σήμερα». Δηλαδή μας λένε «δίνετε
κακώς πολλά στους εργαζομένους, αλλά συνεχίστε να δίνετε περισσότερα σπαταλώντας τα λεφτά των φορολογουμένων». Δεν μπορεί και τα δύο να ισχύουν.


Εμείς δίνουμε πράγματι αρκετά στους εργαζομένους έχοντας ένα ανθρώπινο πακέτο μέτρων γι΄ αυτούς. Αλλά από την άλλη πλευρά αντιμετωπίζουμε το χρόνιο πρόβλημα της εταιρείας σε σχέση με τα ελλείμματα.


Επίσης ένα τελευταίο σχόλιο και μετά στη διάθεσή σας για ερωτήσεις: Υπάρχουν αρκετοί που με αφορμή τη κρίση του τραπεζικού συστήματος επιμένουν να συγχέουν άσχετα μεταξύ τους πράγματα. Δηλαδή λένε, ότι αφού κάποιες Τράπεζες κατά κάποιο τρόπο αρχίζουν να έχουν μια συμμετοχή του κράτους στο κεφάλαιό τους, για ποιο λόγο δεν μπορείτε να κάνετε το ίδιο πράγμα και στην Ολυμπιακή; Και επίσης «υπάρχει άλλη ευρωπαϊκή εταιρεία που να ιδιωτικοποιείται αυτή την ώρα»;


Απαντούμε: Πρώτον. Σε σχέση με τις αεροπορικές εταιρείες στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπήρχε το πακέτο ενίσχυσης των παλιών κρατικών αερομεταφορέων το 1994, το λεγόμενο «one time-last time». Από αυτό το πακέτο όλες οι εταιρείες επωφελήθηκαν και με εξαίρεση την Ολυμπιακή πλήρως και την Alitalia εν μέρει, όλες οι άλλες παλιές κρατικές αεροπορικές εταιρείες κατόρθωσαν στην πορεία να γίνουν κερδοφόρες.

Δεύτερον, η αποδοχή του ελληνικού σχεδίου από την Ευρωπαϊκή
Επιτροπή αποτελεί ουσιαστική μετατόπιση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε σχέση με αυτά που έλεγε για τις κρατικές ενισχύσεις και αυτά που έλεγε για την Ολυμπιακή. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μας έλεγε ότι η Ολυμπιακή πρέπει να επιστρέψει 2 δις ευρώ που είχε το κράτος, τα οποία δεν τα είχε. Και επομένως κατά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έπρεπε να κλείσει χωρίς μέριμνα για τους εργαζομένους.
Αυτή ήταν σε απλά ελληνικά η αρχική πρόταση της Επιτροπής. Εδώ έχουμε μια θέση, η οποία επιτρέπει να συνεχίσει η εταιρεία να πετάει με στήριξη ουσιώδη για τους εργαζομένους. Θέση που απαιτούσε τροποποίηση της αρχικής στάσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως υπάρχει αυτή την ώρα και για τις Τράπεζες.

Τρίτο και τελευταίο γι΄ αυτούς που διερωτώνται αν αυτή την ώρα υπάρχουν αποκρατικοποιήσεις αεροπορικών εταιρειών σε εξέλιξη. Να τους υπενθυμίσουμε ότι συνεχίζεται η προσπάθεια αποκρατικοποίησης στην Alitalia, συνεχίζεται η προσπάθεια των αυστριακών αερογραμμών της Austrian Airlines, της SAS της σκανδιναβικής εταιρείας και της εταιρείας της Σερβικής.
Στη διάθεσή σας για τις ερωτήσεις σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ σήμερα καθίσατε στο ίδιο τραπέζι. Υπάρχει πρόβλημα να ξανακαθίσετε πριν κατατεθεί στην Βουλή η
νομοθετική ρύθμιση που αφορά το Ασφαλιστικό των εργαζομένων;

Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Η ΟΣΠΑ θα μελετήσει τις προτάσεις και από εκεί και πέρα η ίδια θα τοποθετηθεί. Δεν μπορώ να μιλάω εγώ για λογαριασμό της ΟΣΠΑ.
Για μας ισχύει το χρονοδιάγραμμα που παρουσιάσαμε, δηλαδή ότι Τετάρτη-Πέμπτη θα παρουσιάσουμε τις θέσεις της Κυβέρνησης. Πρέπει να συνεννοηθώ και με τους συναρμόδιους Υπουργούς. Γι΄ αυτό με
βλέπετε να έχω ταλάντευση μιας ημέρας. Από εκεί και μετά το νομοσχέδιο θα πάει στη Βουλή. Η Βουλή είναι η κυρίαρχη και
έχουμε όλο το χρόνο να συζητήσουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλάει χωρίς μικρόφωνο).

Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Καλό είναι να μη μπλέξουμε σε αυτές τις διαδικαστικές λεπτομέρειες. Το ουσιώδες είναι, επαναλαμβάνω αυτό που σημείωσα: Η Βουλή
είναι κυρίαρχη. Είμαστε όλοι Έλληνες και μπορούμε να συζητήσουμε. Πώς να σας το πω; Δεν έχουμε

να χωρίσουμε κάτι μεταξύ μας. Ούτε εκείνοι έχουν με εμάς΄, ούτε εμείς μαζί τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Διαδικαστικά το ρωτάμε, Τετάρτη-Πέμπτη θα παρουσιάσετε τα μέτρα της Κυβέρνησης;

Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Για μας επειδή είχαμε βάλει ένα 20ήμερο και μάλιστα δώσαμε παράταση, ο διάλογος θεωρούμε ότι έχει τελειώσει. Ο διάλογος με τα σωματεία μέχρι την Παρασκευή. Από εκεί και μετά ισχύουν όλα που σας είπα προηγουμένως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλάει χωρίς μικρόφωνο).

Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Κοιτάξτε αυτά είναι θέματα ορισμού. Έτσι και αλλιώς, ότι και να πω εγώ, και ό,τι και να πει η ΟΣΠΑ, εσείς προφανέστατα ο καθένας θα καταθέσει τη δική του ερμηνεία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλάει χωρίς μικρόφωνο).

Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Μα εκ των πραγμάτων. Κάθε δημοκρατική κυβέρνηση δεν μπορεί να κλείνει τα αυτιά της και να λέει ότι δεν συζητάω με κανέναν.

Αλλά από εκεί και μετά επαναλαμβάνω, όπως καταλαβαίνετε δεν υπάρχουν περιθώρια για την Κυβέρνηση. Ήδη η Κυβέρνηση, κατηγορείται από πολλούς συναδέλφους σας, ο καθένας έχει την άποψή του, ότι είναι υπερβολικά γενναιόδωρη απέναντι στους εργαζομένους της Ολυμπιακής. Το ξέρουμε, μην νομίζετε ότι το διαβάζω μόνο εγώ ή το ακούω μόνο εγώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν μπορεί δηλαδή η Βουλή να επεκτείνει αυτό το χρόνο μέχρι να ….

Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Νομίζω ότι
έχω απαντήσει ήδη. Μην με κάνετε να αισθάνομαι σαν τους εκάστοτε
κυβερνητικούς εκπροσώπους, που…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ξέφυγε αυτό.


Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Όχι, δεν μου ξέφυγε. Επίτηδες το είπα. Δεν το λέω υποτιμητικά. Το λέω υπό την έννοια ότι σας τα έχω πει όλα. Είπα ότι παρουσιάζουμε τα μέτρα Τετάρτη ή Πέμπτη. Από εκεί και μετά προχωρούμε παραπέρα στην κατάθεση νομοσχεδίου. Η
Βουλή θα είναι κυρίαρχη. Είμαστε στη διάθεση οποιουδήποτε, αν θέλει κάποια πράγματα να διευθετήσει .Τι άλλο; Πόσο πιο ξεκάθαρο;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, κάποιο βασικό αίτημα της ΟΣΠΑ αυτή τη στιγμή συζητήθηκε;

Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει αίτημα της ΟΣΠΑ. Διότι η ΟΣΠΑ έκανε μια διερευνητική επαφή κατά κάποιο τρόπο, μην το ονοματίσω εγώ. Εν πάση περιπτώσει, ήρθε να πάρει κάποια στοιχεία από τη δική μας την πλευρά. Εμείς είπαμε ότι θα τα δώσουμε και επισήμως αύριο αυτά τα στοιχεία. Από εκεί και μετά, τώρα σύμφωνα και με τον ορισμό της ίδιας της ΟΣΠΑ «δεν υπάρχει διάλογος».ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτά τα στοιχεία δεν θα έπρεπε να δοθούν σήμερα; Δεν ήρθαν οι δυο πλευρές…

Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Μπορούμε να τα δώσουμε, απλώς είπαμε επισήμως να υπογράψουμε αύριο το ένα συνοδευτικό έγγραφο, το οποίο θα απαντάει
κλπ.
Σας ευχαριστώ.


Μετάβαση στο περιεχόμενο