Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Δηλώσεις του ΥΜΕ μετά την συνάντησή του με το Προεδρείο της ΕΧΠΑ.

Λευτέρης Βαμβακούλας Πρόεδρος της ΕΧΠΑ : Με την ανακοίνωση του σχεδίου προέκυψαν πολλά προβλήματα για τον κλάδο μας. Δόθηκαν απαντήσεις και προγραμματίστηκαν ρυθμίσεις που κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση. Περιμένουμε την νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να δούμε την υλοποίησή τους και αυτή την φορά πιστεύουμε ότι θα πραγματοποιηθεί.


Δημοσιογράφος: Θέλετε να μας πείτε με λίγες λεπτομέρειες ποια ήταν τα βασικά σας αιτήματα και τι απαντήσεις πήρατε;


Πρόεδρος ΕΧΠΑ: Όπως γνωρίζετε ο κλάδος των χειριστών έχει κάποιες ιδιαιτερότητες. Αφενός δεν είναι εύκολο κάποιος να βρει δουλειά, γιατί δεν υπάρχουν πάρα πολλές στην Ελλάδα. Αφετέρου, η διαφορά του μισθού με την σύνταξη είναι πολύ μεγάλη. Οι ανησυχίες που υπήρχαν στον κλάδο μας αφορούσαν τους ανθρώπους που φτάνουν να συνταξιοδοτηθούν και για τους ανθρώπους που δεν θα βρουν δουλειά. Αυτά ήταν τα προβλήματα που είχαμε και γι’ αυτά κουβεντιάσαμε με τον Υπουργό.


Δημοσιογράφος: Οι απαντήσεις που πήρατε;


Πρόεδρος ΕΧΠΑ: Κρίνονται προς την σωστή κατεύθυνση. Περιμένουμε αυτή την στιγμή την υλοποίησή τους μέσα από την νομοθετική ρύθμιση και την πραγματοποίησή τους.


Δημοσιογράφος: Άρα κρίνετε ότι καλώς ήρθατε σε διάλογο με το Υπουργείο;


Πρόεδρος ΕΧΠΑ: Ο διάλογος πάντα πρέπει να γίνεται για να εξαντλεί όλα τα περιθώρια. Και κάτι να πάρεις από τον διάλογο είναι κέρδος προς τους εργαζόμενους. Εμείς εκπροσωπούμε εργαζόμενους και οφείλουμε, μέσα από τέτοιες διαδικασίες, να βελτιώνουμε την κατάσταση των εργαζομένων.


Υπουργός: Οι πιλότοι είναι ένας κλάδος με ιδιαιτερότητες, ειδικές γνώσεις και δεξιότητες. Γι’ αυτό από την πρώτη στιγμή που παρουσιάσαμε το σχέδιο, είπαμε πως θα λάβουμε υπόψη μας όλα αυτά τα στοιχεία. Σήμερα καταλήξαμε στο συμπέρασμα της συζήτησης και η κυβέρνηση θα αποτυπώσει τα συμπεράσματα αυτά με τον πιο επίσημο τρόπο μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Στην συνέχεια θα υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση στην Βουλή που δεν θα αφήνει κανένα ερωτηματικό. Δύο είναι οι βασικές ρυθμίσεις. Η πρώτη αφορά τους πιλότους οι οποίοι θα συνταξιοδοτηθούν. Στον κλάδο των πιλότων υπάρχει ένα ειδικό χαρακτηριστικό. Οι συντάξεις οι οποίες δικαιούνται να πάρουν είναι πολύ χαμηλότερες από τους μισθούς τους. Η σχέση αυτή φτάνει σε κάποιες περιπτώσεις το ένα προς τρία. Επομένως είπαμε, ότι για ένα διάστημα, το οποίο μπορεί να φτάνει μέχρι και τα έξι χρόνια, θα υπάρξει μία αναπλήρωση που συνολικά θα φτάνει
στο 75% του μισθού. Η δεύτερη ρύθμιση αφορά στο επίδομα μετάβασης. Γνωρίζετε ότι έχουμε θεσπίσει ένα επίδομα μετάβασης για όλες τις κατηγορίες του προσωπικού στην περίπτωση που αναζητούν δουλειά στον ιδιωτικό τομέα και δεν βρουν, ή για κάποιο λόγο καθυστερήσει η μετάταξή τους – πράγμα το οποίο δεν το πιστεύουμε – στον δημόσιο τομέα. Για τους πιλότους οι οποίοι στη μεγάλη τους πλειοψηφία θα θελήσουν να συνεχίσουν στον ιδιωτικό τομέα και για κάποιους λόγους υπάρξει πρόβλημα, αποφασίσαμε το επίδομα μετάβασης να είναι μέχρι τέσσερα χρόνια με κάποιες τεχνικές ρυθμίσεις έτσι ώστε να ικανοποιούνται, αλλά και να μην δημιουργείται στρέβλωση της αγοράς. Δηλαδή να μην έχει κίνητρο κάποιος πιλότος να μην δουλεύει, γιατί αυτό θα υπονόμευε το εγχείρημα της δημιουργία της νέας Ολυμπιακής.Μετάβαση στο περιεχόμενο