ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πείτε μας τι συμφωνήσατε, τι συζητήσατε, τι ζητήσατε και τι πήρατε;
Α. ΚΟΛΛΙΑΣ: Καταρχήν να ενημερώσω ότι στο διάλογο ήταν και το Σωματείο των Συμβασιούχων Οδηγών της Ολυμπιακής Αεροπορίας με τον Πρόεδρό του και το Δ.Σ. του.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πόσα μέλη είστε, μπορείτε να μας πείτε;
Α. ΚΟΛΛΙΑΣ: Συνολικά είμαστε γύρω στα 900 μέλη, διότι υπάρχουν και συμβασιούχοι σε άλλα σωματεία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι ζητήσατε και τι απαντήσεις πήρατε;
Α. ΚΟΛΛΙΑΣ: Καταρχήν ήρθαμε στο διάλογο, ήρθαμε να κάνουμε αυτή τη συνάντηση μετά από πρόσκληση του Υπουργού, διότι πιστεύουμε σαν συνδικαλιστές ότι η πεμπτουσία της δημοκρατίας είναι ο διάλογος. Πιστεύουμε ότι ο συνδικαλιστής πρέπει να προσέρχεται πρώτος στο διάλογο και να φεύγει τελευταίος.
Μετά από απαίτηση των μελών μας ήρθαμε να κάνουμε αυτή τη συνάντηση. Εκπροσωπούμε την πιο ευπαθή μερίδα εργαζομένων στην Ολυμπιακή. Ανθρώπους οι οποίοι χρόνια και χρόνια δουλεύουν με συμβάσεις αλλεπάλληλες ορισμένου χρόνου.
Θεωρώντας ότι περισσότερο θιγόμενοι απ’ όλη αυτή την ιστορία θα ήταν αυτοί, θεωρήσαμε καλύτερο ότι θα έπρεπε από μια στυγνή αλληλογραφία και από πέντε πράγματα που είδαμε γραμμένα, να ’ρθούμε σε διάλογο και να πούμε ορισμένα ειδικά θέματα, τα οποία θα έπρεπε να ενημερώσουμε τον Υπουργό και τους αρμόδιους παράγοντες και να μπορούν να ανακουφίσουν πιθανόν τους συναδέλφους μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλετε να μας μιλήσετε γι’ αυτά πιο συγκεκριμένα;
Α. ΚΟΛΛΙΑΣ: Βεβαίως. Κάναμε μια σειρά από προτάσεις στον Υπουργό και για το δόκιμο προσωπικό και για το προσωπικό των συμβασιούχων, γιατί μέχρι πρότινος και ο υποφαινόμενος ήταν συμβασιούχος, τώρα είμαι στο δόκιμο προσωπικό.
Θέσαμε μια σειρά από αιτήματα. Πήραμε μια σειρά από απαντήσεις, τις οποίες θεωρούμε ότι τελικά κάναμε καλά που ήρθαμε στο διάλογο, διότι πήραμε κάποια πράγματα τα οποία προφανώς δεν θα τα παίρναμε, ο Υπουργός δε θα νομοθετούσε αν δεν τα ήξερε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα μας πείτε ένα παράδειγμα; Το πιο βασικό σας αίτημα.
Α. ΚΟΛΛΙΑΣ: Να σας πω. Ένα βασικό αίτημα είναι για το τι θα γίνει με τους υπόλοιπους συμβασιούχους, διότι οι δόκιμοι σας το λέω τώρα, οι δόκιμοι οι 609 δηλαδή θα πάνε με την ίδια κατηγορία που είναι το τακτικό προσωπικό. Δέσμευση του Υπουργού νομοθετείται ότι οι 609 θα έχουν την τύχη που θα έχει το τακτικό προσωπικό. Ένα πρώτο παράδειγμα είναι αυτό.
Ένα καλό παράδειγμα είναι ότι και για τους δόκιμους οι οποίοι ήταν σε σύμβαση εργασίας εξαρτημένου χρόνου, ορισμένου χρόνου πριν την 1/1/1993, ισχύει το 1-1,5 και γι’ αυτούς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Για τους δόκιμους μιλάτε.
Α. ΚΟΛΛΙΑΣ: Ναι για τους δόκιμους. Για τους συμβασιούχους πρώτο και κύριο η συνέχεια της εργασίας τους στις νέες εταιρείες. Ξέρουμε όλοι και είναι στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι νομοτελειακά όλοι οι εργαζόμενοι αυτοί και όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι που ήμασταν μέχρι τώρα εκεί έχουμε το no how. Έχουμε την πολυτέλεια να ξέρουμε το αντικείμενο. Είμαστε δηλαδή ένα καλό εργαλείο για το καινούργιο επενδυτή.
Με τη βοήθεια του Υπουργού –θα σας το πει και ο ίδιος- θα μας φέρει σε επαφή με τους νέους ιδιοκτήτες – επενδυτές, ώστε να μπορέσουμε να μιλήσουμε για τη συνέχεια της εργασίας, για τους υπόλοιπους συμβασιούχους οι οποίοι θα παραμείνουν στη νέα εταιρεία.
Πιστεύω ότι ένα μεγάλο βάρος απ’ αυτούς θα έχει τύχη στη νέα εταιρεία. Είμαστε χαμηλό κόστος, ξέρουμε τη δουλειά και ένας ιδιώτης επενδυτής τι θεωρεί καλύτερο απ’ αυτό!
Δεύτερο. Για τους συμβασιούχους οι οποίοι παραμένουν, δεν θα είναι στο νέο σχήμα. Είναι μια σειρά από μέτρα τα οποία δεν μπορώ να τα αναλύσω όλα. Προσπαθήσαμε, μεγαλώσαμε το επίδομα του ΟΑΕΔ, δηλαδή το επίδομα του ΟΑΕΔ ήταν για όσους μπαίνανε στην ανεργία μέχρι 6 μήνες όσοι ήταν από την Ολυμπιακή. Με μια ειδική παροχή έδινε μέχρι 7 μήνες. Το κάναμε για ένα χρόνο. Το επίδομα αυτό που ήταν μέχρι τώρα για έναν άγαμο γύρω στα 400-410 ευρώ και το κάναμε συν 50% για τους πρώτους 6 μήνες και τους υπόλοιπους 6 μήνες θα είναι με τα ίδια χρήματα, αλλά θα πάρουν και bonus ένσημα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Είναι άλλοι συμβασιούχοι που πάνε στη νέα εταιρεία και δεσμεύονται και άλλοι συμβασιούχοι που πάνε στον ΟΑΕΔ;
Α. ΚΟΛΛΙΑΣ: Όχι. Στην περίπτωση που δεν απορροφηθούν στο νέο φορέα. Δεν είπα ότι είναι άλλοι κι άλλοι. Είναι αυτοί οι οποίοι δεν θα απορροφηθούν στο νέο φορέα. Ευχαριστώ πολύ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Ήταν συνάντηση – συμφωνία αυτή έτσι; Με το πρώτο;
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Για την Κυβέρνηση το θέμα των συμβασιούχων της Ολυμπιακής, προφανώς είναι ζήτημα απόλυτης προτεραιότητας, γιατί οι αμοιβές τους είναι χαμηλότερες και γιατί σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να αισθανθούν ότι είναι υπάλληλοι δεύτερης κατηγορίας.
Από τον Δεκέμβρη όταν είχα κάνει τις πρώτες ανακοινώσεις για την Ολυμπιακή, είχα κάνει σαφές ότι θα πάρουμε πολύ συγκεκριμένα μέτρα για τους συμβασιούχους. Ανακοινώσαμε ήδη ένα πρώτο πακέτο μέτρο, όταν παρουσιάσαμε το πρόγραμμα της κυβέρνησης για την κάλυψη των εργαζομένων.
Εκεί είχαμε μιλήσει για πρόσθετη μοριοδότηση 50% στους συμβασιούχους της Ολυμπιακής, που είναι μια καινούργια ρύθμιση, γιατί μέχρι τώρα οι ρυθμίσεις για τη μοριοδότηση των εποχικών δεν κάλυπταν τους συμβασιούχους της Ολυμπιακής.
Δεύτερον, είχαμε μιλήσει για πρόσθετη ενίσχυση στους διαγωνισμούς που θα γίνονται από το Υπουργείο Μεταφορών, από τους εποπτευόμενους οργανισμούς. Σήμερα μπορούμε να το εξειδικεύσουμε και να πούμε ότι 20% των θέσεων που θα προκηρύσσονται από το Υπουργείο Μεταφορών, ή από τους εποπτευόμενους από το Υπουργείο Οργανισμούς, θα διατίθενται στους συμβασιούχους της Ολυμπιακής.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Ανεξαρτήτου ηλικίας;
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Ανεξαρτήτως ηλικίας.
Τρίτον, σε σχέση με τα επιδόματα και την ενίσχυση των συμβασιούχων σε περίπτωση που δεν προσληφθούν από τους επενδυτές. Είχαμε πει ότι θα υπάρχει μια ενίσχυση στους επιχειρηματίες που θα τους προσλάβουν για 3 χρόνια 25 ευρώ την ημέρα, με την υποχρέωση να τους κρατήσουν για ακόμη 1 χρόνο. Αυτό ισχύει.
Σήμερα ανακοινώνουμε ότι θα υπάρξει και μια επιδότηση του ΟΑΕΔ σε όσους απ’ αυτούς τους εργαζομένους, τους συμβασιούχους της Ολυμπιακής αποφασίσουν να ανοίξουν δική τους επιχείρηση της τάξεως των 30.000 ευρώ.
Όποιος συμβασιούχος της Ολυμπιακής θέλει να ανοίξει μια δική του, μικρή, ατομική επιχείρηση, μπορεί να πάρει από τον ΟΑΕΔ 30.000 ευρώ και παράλληλα θα ισχύσουν οι ρυθμίσεις που ανέφερε προηγουμένως ο Πρόεδρος σε σχέση με τα ένσημα. Δηλαδή η προσαύξηση των ενσήμων κατά 50% ισχύει και για τους συμβασιούχους της Ολυμπιακής, τους δοκίμους, στην περίπτωση που έχουν προσληφθεί πριν από την 1/1/1993. Άρα ως προς αυτό εξισώνονται με τους τακτικούς υπαλλήλους της Ολυμπιακής.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορείτε να μας πείτε πόσα άτομα είναι οι συμβασιούχοι της Ολυμπιακής σήμερα; Δηλαδή αυτά τα μέτρα πόσους αφορούν, τους 900 που είπε ο Πρόεδρος;
Σ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Είναι 3.200, 3.500.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πριν το ’93 πόσοι είναι;
Σ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Όλα αυτά θα σας τα παρουσιάσουμε. Τα μέτρα της κυβέρνησης αναλυτικά θα σας τα παρουσιάσουμε περί τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, αφού προηγουμένως προηγηθεί και η συνάντηση που θα κάνουμε τη Δευτέρα με την ΟΣΠΑ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για πείτε μας λίγο γι’ αυτή τη συνάντηση.
Σ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Θα δώσουμε στην ΟΣΠΑ την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είναι το έγγραφο το οποίο έχει κατατεθεί και στη Βουλή, αλλά θεσμικά και εφόσον η ΟΣΠΑ το θέλει, προφανώς έχουμε τη διάθεση αλλά και την υποχρέωση να δώσουμε το έγγραφο αυτό στην ΟΣΠΑ.
Και επίσης συμφωνήσαμε ότι μπορεί να ’ρθουν οι νομικοί τους σύμβουλοι, θα παρίσταται στη συνάντηση και οι δικοί μας νομικοί σύμβουλοι, προκειμένου να διευκρινιστούν και από τη δική μας πλευρά και απ’ τη δική τους θέματα τα οποία θίγονται στο εξώδικο της ΟΣΠΑ.
Η κυβέρνηση θα καταθέσει την πρότασή της στη Βουλή και στο τέλος η Βουλή θα είναι αυτή που θα αποφασίσει για το ποιο θα είναι το οριστικό πακέτο. Είναι κυρίαρχη η Βουλή. Και ο καθένας εν τω μεταξύ μπορεί να καταθέτει τις προτάσεις του και τις απόψεις του, πρώτα απ’ όλα οι βουλευτές, αλλά και οποιοσδήποτε άλλος, συμπεριλαμβανομένης και της ΟΣΠΑ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ είναι αρχή διαλόγου αυτή η συνάντηση;
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Είναι μια αρχή επαφής. Δεν μπορώ εγώ να αποφασίσω για το τι ακριβώς θα κάνει η ΟΣΠΑ. Πάντως όπως είπα και χθες είμαστε όλοι Έλληνες, θεωρώ ότι ανεξάρτητα απ’ τις διαφορές που μπορεί να έχουμε στο α’ ή β’ θέμα, όλοι αγαπάμε την Ολυμπιακή και όλοι νοιαζόμαστε για το μέλλον των εργαζομένων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα τους δώσετε επιπλέον έγγραφα απ’ αυτά που είναι ήδη στη Βουλή, γιατί είπαν ότι δεσμευτήκατε να τους δώσετε και κάποια επιπλέον έγγραφα που δεν τα έχετε καταθέσει. Ισχύει αυτό;
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Δεν ήμουν παρών στη συζήτησή σας για να ξέρω τι σας είπαν. Ξέρω τι λέω εγώ. Είπα το επίσημο έγγραφο το οποίο υπάρχει και το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή, είναι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο τα περιγράφει όλα. Όλα τα περιγράφει. Αν το διαβάσετε θα δείτε τι ζήτησε η ελληνική κυβέρνηση και τι απάντησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δεν είναι κάτι το οποίο δεν έχει μέσα αυτό το έγγραφο.
Από εκεί και πέρα όμως, επειδή το θέμα είναι τεχνικό, έχει τις δυσκολίες του από πολλές απόψεις, είπαμε να είναι οι νομικοί τους σύμβουλοι, να είναι και οι δικοί μας νομικοί σύμβουλοι και να γίνει μια συζήτηση ελεύθερα, χωρίς περιορισμούς, προκειμένου και οι ίδιοι να έχουν πιο σφαιρική εικόνα και να αποφασίσουν και τις περαιτέρω κινήσεις τους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπατε πριν οι νομικοί σύμβουλοι να διευκρινίσουν κάποια θέματα που θίγονται στο εξώδικο. Υπάρχει κάποιο κώλυμα;
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, καλό είναι τη συνέντευξη να μη την κάνουμε σεμινάριο νομικών. Έχουν τους νομικούς τους συμβούλους, έχουμε τους δικούς μας, έχουμε τη διάθεση να συζητήσουμε, έχουν νομίζω – έτσι κατάλαβα – και εκείνοι τη διάθεση να συζητήσουν. Και είμαστε εδώ για να συζητήσουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και κάτι τελευταίο. Σήμερα είχατε πει ότι θα τελειώσει ο διάλογος. Θα τελειώσει τη Δευτέρα; Τι γίνεται; Δίνετε παράταση;
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Σας είπα ισχύουν όλες οι δηλώσεις μου. Τη Δευτέρα θα υπάρξει αυτή η επαφή με την ΟΣΠΑ. Κάποια στιγμή μέσα στην εβδομάδα θα ανακοινωθούν οι προτάσεις μας. Και σας είπα ότι τελικά η Βουλή θα είναι αυτή που θα αποφασίσει. Το πλαίσιο της κυβέρνησης είναι γνωστό. Αλλά πριν από τη συζήτηση στη Βουλή υπάρχει διάλογος, υπάρχει συζήτηση, υπάρχει διάδραση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα συναντήσετε τους πιλότους;
Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Θα γίνει μια συνάντηση με τους πιλότους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστούμε πολύ.
