Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Δηλώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη για θέματα εμπορίας πετρελαιοειδών και τιμών των καυσίμων

Δελτίο Τύπου
Αθήνα, 15 Ιανουαρίου 2009
Δηλώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη για θέματα εμπορίας πετρελαιοειδών και τιμών των καυσίμων
Ο Υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης μετά τη συνάντηση με εκπροσώπους των διυλιστηρίων του ΣΕΕΠΕ, της ΕΝΕΕΠ και της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος δήλωσε τα ακόλουθα:
Είχαμε μια εκτεταμένη συζήτηση ευρύτερα για το θέμα των πετρελαιοειδών. Ξεκινήσαμε από την επάρκεια στο πετρέλαιο και στα συναφή είδη, που υπάρχει διαβεβαίωση δεδομένης και της κρίσεως που υπάρχει στο φυσικό αέριο. Δε θα υπάρχει κανένα ζήτημα, όπως δε θα υπάρχει και στο φυσικό αέριο. Και το λέω διότι χθες ορισμένοι σημείωσαν ότι ενδεχομένως από τις 30 του μηνός και πέρα η Ελλάδα θα έχει ζήτημα με το φυσικό αέριο. Κανένα απολύτως ζήτημα δε θα έχει ούτε από τις 30 του μηνός και μετά, απλώς μέχρι τώρα ξέρουμε ότι έχουμε προμήθειες για μέχρι το τέλος ότι Γενάρη. Από τώρα προχωρούμε και για από εκεί και μετά.
Επίσης κουβεντιάσαμε για το πώς είναι δομημένο το σύστημα των πετρελαιοειδών και την προστασία του καταναλωτή. Εκεί η κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι δεν είναι διατεθειμένη να ανεχθεί φαινόμενα αισχροκέρδειας. Δεν είμαι και εγώ προσωπικά διατεθειμένος να τα ανεχθώ και θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας. Πρώτα από όλα έχουμε στη διάθεση μας το πόρισμα της επιτροπής Ανταγωνισμού. Το λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη. Ήδη είχε γίνει μια προεργασία και μια πρόοδος μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων από μένα. Θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο εξαντλώντας όλα τα περιθώρια για να λειτουργήσει πιο ομαλά η αγορά.
Δεύτερον, τότε ειδικότερα θα δούμε πώς μπορεί να γίνουν πιο συγκεκριμένοι και πιο αυστηροί έλεγχοι στη λιανική , δηλαδή στα πρατήρια, συνδυάζοντας αυτό με το σύστημα εισροών και εκροών. Αυτά είμαστε αποφασισμένοι να τα προχωρήσουμε. Θα τα προχωρήσουμε και τα δυο θέματα μαζί χέρι – χέρι, αλλά πρέπει να συζητήσω πρώτα με τον κ. Παπαθανασίου γιατί το σύστημα των ελέγχων δεν είναι μόνο θέμα δικό μου, είναι θέμα και του Υπουργείου Οικονομίας.
Τρίτον, υπάρχει το ζήτημα της λαθρεμπορίας , του παραεμπορίου και όλων των συναφών προβλημάτων. Είναι δέσμευση δική μας, μαζί πάλι με το Υπουργείο Οικονομίας, να το δούμε, για να δούμε πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα.
Και ένα τελευταίο αλλά επίσης σημαντικό θέμα, αποφασίζει το Υπουργείο να υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη διαφάνεια στο σύστημα της πληροφόρησης του κοινού σε σχέση με τις τιμές, δηλαδή, και αυτό γίνεται ως πρώτο βήμα, στην ιστοσελίδα που υπάρχει, και η οποία αναφέρει τις τιμές της λιανικής στα πρατήρια, θα έχουμε και το πώς εξελίσσονται οι τιμές της χονδρική διεθνώς, γιατί ξέρετε ότι η αγορά είναι πολυσχιδής και σύνθετη όχι μόνο στο Brent αλλά και στο Diesel και στη βενζίνη, έτσι ώστε με μια απλή ματιά από τα διαγράμματα να είναι σαφές και για τον τελευταίο αν υπάρχουν φαινόμενα αισχροκέρδειας ή όχι. Διότι όταν προφανώς, αν τυχόν έχουμε πτωτική πορεία διεθνώς, στην Ελλάδα το διάγραμμα πηγαίνει αντίθετα σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά. Και αυτό θέλουμε να μπορεί να το διαπιστώνει ο οποιοσδήποτε. Όχι μόνο λοιπόν απλά οι τιμές των πρατηρίων, αλλά και η σύγκριση με τις διεθνείς τιμές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι εννοείτε όταν λέτε αισχροκέρδεια. Ποιος είναι ο ορισμός της αισχροκέρδειας στην ελεύθερη αγορά. Και δεύτερο επειδή είπατε για το ζήτημα εισροών – εκροών, θα ανοίξει θέμα για τοποθέτηση ταμειακών μηχανών στα πρατήρια;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Προφανώς υπάρχει ελεύθερη αγορά στην οποία διαμορφώνονται οι τιμές έτσι όπως διαμορφώνονται και στις άλλες χώρες της ΕΕ. Υπάρχουν όμως και θέματα κοστολογικών ελέγχων, υπάρχουν και θέματα κοινής λογικής, όπως είναι αυτά τα οποία σας είπα προηγουμένως. Δηλαδή θα ήταν παράλογο να έχουμε πτωτική πορεία των τιμών διεθνώς και στην Ελλάδα να είναι ανοδική. Αυτό , φαντάζομαι ότι συμφωνείτε μαζί μου, είναι αισχροκέρδεια. Τώρα, για το άλλο θέμα το οποίο θίξατε δε θέλω αυτή την ώρα να πω κάτι πιο συγκεκριμένο, προτού συνεννοηθώ με τον κ. Παπαθανασίου. Θέλω να είμαστε 100% έτοιμοι, αλλά πάντως μην έχετε καμιά αμφιβολία, και σημειώστε το τώρα που σας το λέω, δε μιλάμε για θεωρητικά πράγματα, αλλά μιλάμε για πολύ συγκεκριμένα βήματα. Αλλά θέλουμε να προχωρήσουμε σε συνεννόηση και με τον κ. Παπαθανασίου και με τους ενδιαφερομένους, έτσι ώστε και οι έλεγχοι να είναι ουσιαστικοί στα πρατήρια αλλά ταυτόχρονα να συνδυαστούν με ένα σύστημα , όπως σας είπα, ελέγχου των εισροών και εκροών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: κ. Υπουργέ εδώ υπάρχει ένα θέμα. Την προηγούμενη βδομάδα οι τιμές στο πετρέλαιο θέρμανσης ανέβηκαν ως και 10 λεπτά και στην αμόλυβδη βενζίνη έως 4-5 λεπτά. Αυτό ζητήσατε να μάθετε που οφείλεται και πως το δικαιολόγησε ο κλάδος των πετρελαιοειδών;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μπορείτε να κάνετε εκτενέστερες συζητήσεις και με τους ίδιους. Οι ίδιοι πιστεύουν αυτό που είπαν, ότι το θέμα είναι σύνθετο. Άλλη είναι η τιμή του Brent άλλη είναι η τιμή της βενζίνης, άλλη είναι η τιμή του diesel. Υπήρξε αύξηση διεθνώς, η οποία πέρασε στα διυλιστήρια και στη συνέχεια με κάποια καθυστέρηση περνάει και στη λιανική. Αυτή είναι η άποψη η δική τους. Εγώ τους είπα ότι εμείς από τη δική μας την πλευρά, ανεξάρτητα από τη δική τους θέση, έχουμε τους δικούς μας μηχανισμούς, τους θέτουμε σε συναγερμό και δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανεχθούμε φαινόμενα σαν και αυτά που αναφέρθηκα προηγουμένως.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: K. Υπουργέ στη συνέχεια της ερώτησης του συναδέλφου, θεωρείτε ότι οι μηχανισμοί αυτοί, τα στοιχεία που έχετε στη διάθεση σας δείχνουν ότι την περασμένη εβδομάδα οι τιμές που είχε η αγορά ανταποκρίνονταν στις αυξομειώσεις των διεθνών τιμών; Αυτή είναι η πρώτη ερώτηση. Η δεύτερη ερώτηση σχετίζεται με την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Πέραν των μέτρων των οποίων ήδη εφαρμόστηκαν, διότι αποτελούσαν το πρώτο σκέλος του πορίσματος υπήρχαν και κάποια άλλα μέτρα, προτάσεις και εισηγήσεις του συγκεκριμένου πορίσματος που γνωρίζετε; Μεταξύ αυτών, ενδεχομένως υπάρχουν και κάποια με τα οποία ενδεχομένως να είστε πιο οικείος από τη θητεία σας ως Υπουργός Μεταφορών, για παράδειγμα το άνοιγμα του επαγγέλματος των βυτιοφορέων ή το θέμα του να δίνονται περισσότερες άδειες για Ι.Χ. βυτιοφόρα σε εταιρείες Θα προχωρήσουν αυτά;. Είναι απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία του ανταγωνισμού;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Για το πώς εξελίσσονται οι τιμές θα μπορείτε και εσείς πια να έχετε μια πολύ πιο σαφή εικόνα καθώς θα έχουμε από εδώ και πέρα και τις διεθνείς τιμές. Τώρα εσείς θα μπορείτε να καταλαβαίνετε ακριβώς αυτά τα οποία καταλαβαίνουμε και εμείς. Και αυτός είναι ό στόχος της απόφασης που πήραμε, στην ιστοσελίδα του Υπουργείου θα είναι πια και οι διεθνείς τιμές θα είναι κάτι το οποίο θα μπορεί να προκύπτει με την κοινή λογική,  μαθηματικά. Τώρα σε σχέση με το πόρισμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Ξέρετε ότι έχω μια εβδομάδα σε αυτό το Υπουργείο. Πρέπει να δω το πόρισμα στο σύνολό του. Η πρώτη ματιά που έριξα, μου δίνει την εντύπωση ότι είναι ένα σοβαρό πόρισμα, καλά μελετημένο από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, το οποίο πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη. Ξέρετε ότι στο Υπουργείο Μεταφορών έτσι κι αλλιώς, τότε που ήμουν Υπουργός, είχε εξαγγελθεί ότι ξεκινάει ένας  διάλογος για ένα νέο θεσμικό σύγχρονο, ευρωπαϊκό πλαίσιο στον τομέα των οδικών εμπορευματικών μεταφορών, φορτηγά και βυτιοφόρα. Ο διάλογος αυτός ξεκίνησε, συνεχίζεται. Δεν είναι καλό να προδικάζει κανείς επακριβώς το αποτέλεσμα του διαλόγου, διότι τον αναιρεί το διάλογο. Ο στόχος μας είναι, σας είπα, να έχουμε ένα σύγχρονο , ευρωπαϊκό πλαίσιο με βάση αυτά που γίνονται σε άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κ. Υπουργέ από το χώρο της εμπορίας διέρρεε χθες και προχθές ότι έχει  φτάσει στα χέρια σας κάποιο σχέδιο από ειδικούς συμβούλους , που αφορά τρόπον τινά, το πλαφόν στο χονδρεμπορικό κέρδος, το πρώτο στάδιο της διύλισης και της εμπορίας. Υπάρχει μια τέτοια σκέψη ή κάποιο τέτοιο σχέδιο;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μπορεί να υπάρχει αυτό που λέτε, θα σας είμαι απολύτως ανοιχτός, δεν το έχω δει. Επαναλαμβάνω είμαι μια βδομάδα Υπουργός. Μέσα στην εβδομάδα ήταν το Σαββατοκύριακο. Χρειάστηκε να πάω μια μέρα στις Βρυξέλλες. Νομίζω ότι πρέπει να αφήσω και μερικά πράγματα να λύσω και την επόμενη εβδομάδα και μετά όλοι μαζί να καθόμαστε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια διευκρινιστική ερώτηση για την ενημέρωση του κοινού. Θα ανεβάζετε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου και τις τιμές platt’s;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα ανεβάζουμε όλα τα στοιχεία τα οποία υπάρχουν έτσι ώστε να μπορεί και ο τελευταίος, απλά και μόνο με την πορεία του διαγράμματος να καταλαβαίνει, χωρίς ειδικές γνώσεις, ποια είναι η πορεία των τιμών. Ότι παραπάνω μπορούμε να βάλουμε στην ιστοσελίδα να το βάλουμε, θα το βάλουμε. Δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα, δεν έχουμε να φοβηθούμε κανέναν, δε χρωστάμε σε κανέναν. Να το ξέρετε αυτό. Δεν έχω να κρύψω τίποτα, μας ενδιαφέρει πάνω απ’ όλα ο καταναλωτής, γιατί από αυτόν κρινόμαστε και σε αυτόν απολογούμαστε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Το θέμα του ανοίγματος πρατηρίων από σούπερ μάρκετ εξετάζεται κύριε υπουργέ;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Σήμερα δεν το συζητήσαμε, υπάρχει το πόρισμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Θα τα δούμε όλα , ήταν μια πρώτη συζήτηση οπού θέλησα να περάσω το μήνυμα , χωρίς λαϊκισμούς, γιατί θέλω να μείνω μακριά από αυτό το πεδίο προσωπικά, ότι η κυβέρνηση εννοεί να λειτουργεί πραγματικά η ελεύθερη αγορά στον συγκεκριμένο τομέα κι όχι να συκοφαντείται από ενδεχόμενα μικρό – καρτέλ, ή  μεγαλύτερα καρτέλ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Καταλαβαίνω ότι είναι σχετικά έτοιμη η ενημέρωση με τα πλήρη στοιχεία της αγοράς πετρελαιοειδών ώστε να περάσει σε σύντομο διάστημα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου; Θέλετε χρονικά να μας προσδιορίσετε πότε θα γίνει αυτό;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Ήταν μια απόφαση που ελήφθη πριν από μια ώρα , δεν είμαι ο τεχνικός που θα το κάνει, πρέπει πρώτα να τους βρούμε τους τεχνικούς, αλλά μακάρι να γίνει κι αύριο το πρωί που λέει ο λόγος. Ευχαριστώ πολύ.

Δελτίο Τύπου

 

Αθήνα, 15 Ιανουαρίου 2009 

Δηλώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη για θέματα εμπορίας πετρελαιοειδών και τιμών των καυσίμων

Ο Υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης μετά τη συνάντηση με εκπροσώπους των διυλιστηρίων του ΣΕΕΠΕ, της ΕΝΕΕΠ και της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος δήλωσε τα ακόλουθα: 

Είχαμε μια εκτεταμένη συζήτηση ευρύτερα για το θέμα των πετρελαιοειδών. Ξεκινήσαμε από την επάρκεια στο πετρέλαιο και στα συναφή είδη, που υπάρχει διαβεβαίωση δεδομένης και της κρίσεως που υπάρχει στο φυσικό αέριο. Δε θα υπάρχει κανένα ζήτημα, όπως δε θα υπάρχει και στο φυσικό αέριο. Και το λέω διότι χθες ορισμένοι σημείωσαν ότι ενδεχομένως από τις 30 του μηνός και πέρα η Ελλάδα θα έχει ζήτημα με το φυσικό αέριο. Κανένα απολύτως ζήτημα δε θα έχει ούτε από τις 30 του μηνός και μετά, απλώς μέχρι τώρα ξέρουμε ότι έχουμε προμήθειες για μέχρι το τέλος ότι Γενάρη. Από τώρα προχωρούμε και για από εκεί και μετά. Επίσης κουβεντιάσαμε για το πώς είναι δομημένο το σύστημα των πετρελαιοειδών και την προστασία του καταναλωτή. Εκεί η κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι δεν είναι διατεθειμένη να ανεχθεί φαινόμενα αισχροκέρδειας. Δεν είμαι και εγώ προσωπικά διατεθειμένος να τα ανεχθώ και θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας. Πρώτα από όλα έχουμε στη διάθεση μας το πόρισμα της επιτροπής Ανταγωνισμού. Το λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη. Ήδη είχε γίνει μια προεργασία και μια πρόοδος μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων από μένα. Θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο εξαντλώντας όλα τα περιθώρια για να λειτουργήσει πιο ομαλά η αγορά. Δεύτερον, τότε ειδικότερα θα δούμε πώς μπορεί να γίνουν πιο συγκεκριμένοι και πιο αυστηροί έλεγχοι στη λιανική , δηλαδή στα πρατήρια, συνδυάζοντας αυτό με το σύστημα εισροών και εκροών. Αυτά είμαστε αποφασισμένοι να τα προχωρήσουμε. Θα τα προχωρήσουμε και τα δυο θέματα μαζί χέρι – χέρι, αλλά πρέπει να συζητήσω πρώτα με τον κ. Παπαθανασίου γιατί το σύστημα των ελέγχων δεν είναι μόνο θέμα δικό μου, είναι θέμα και του Υπουργείου Οικονομίας. Τρίτον, υπάρχει το ζήτημα της λαθρεμπορίας , του παραεμπορίου και όλων των συναφών προβλημάτων. Είναι δέσμευση δική μας, μαζί πάλι με το Υπουργείο Οικονομίας, να το δούμε, για να δούμε πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα. Και ένα τελευταίο αλλά επίσης σημαντικό θέμα, αποφασίζει το Υπουργείο να υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη διαφάνεια στο σύστημα της πληροφόρησης του κοινού σε σχέση με τις τιμές, δηλαδή, και αυτό γίνεται ως πρώτο βήμα, στην ιστοσελίδα που υπάρχει, και η οποία αναφέρει τις τιμές της λιανικής στα πρατήρια, θα έχουμε και το πώς εξελίσσονται οι τιμές της χονδρική διεθνώς, γιατί ξέρετε ότι η αγορά είναι πολυσχιδής και σύνθετη όχι μόνο στο Brent αλλά και στο Diesel και στη βενζίνη, έτσι ώστε με μια απλή ματιά από τα διαγράμματα να είναι σαφές και για τον τελευταίο αν υπάρχουν φαινόμενα αισχροκέρδειας ή όχι. Διότι όταν προφανώς, αν τυχόν έχουμε πτωτική πορεία διεθνώς, στην Ελλάδα το διάγραμμα πηγαίνει αντίθετα σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά. Και αυτό θέλουμε να μπορεί να το διαπιστώνει ο οποιοσδήποτε. Όχι μόνο λοιπόν απλά οι τιμές των πρατηρίων, αλλά και η σύγκριση με τις διεθνείς τιμές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι εννοείτε όταν λέτε αισχροκέρδεια. Ποιος είναι ο ορισμός της αισχροκέρδειας στην ελεύθερη αγορά. Και δεύτερο επειδή είπατε για το ζήτημα εισροών – εκροών, θα ανοίξει θέμα για τοποθέτηση ταμειακών μηχανών στα πρατήρια;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Προφανώς υπάρχει ελεύθερη αγορά στην οποία διαμορφώνονται οι τιμές έτσι όπως διαμορφώνονται και στις άλλες χώρες της ΕΕ. Υπάρχουν όμως και θέματα κοστολογικών ελέγχων, υπάρχουν και θέματα κοινής λογικής, όπως είναι αυτά τα οποία σας είπα προηγουμένως. Δηλαδή θα ήταν παράλογο να έχουμε πτωτική πορεία των τιμών διεθνώς και στην Ελλάδα να είναι ανοδική. Αυτό , φαντάζομαι ότι συμφωνείτε μαζί μου, είναι αισχροκέρδεια. Τώρα, για το άλλο θέμα το οποίο θίξατε δε θέλω αυτή την ώρα να πω κάτι πιο συγκεκριμένο, προτού συνεννοηθώ με τον κ. Παπαθανασίου. Θέλω να είμαστε 100% έτοιμοι, αλλά πάντως μην έχετε καμιά αμφιβολία, και σημειώστε το τώρα που σας το λέω, δε μιλάμε για θεωρητικά πράγματα, αλλά μιλάμε για πολύ συγκεκριμένα βήματα. Αλλά θέλουμε να προχωρήσουμε σε συνεννόηση και με τον κ. Παπαθανασίου και με τους ενδιαφερομένους, έτσι ώστε και οι έλεγχοι να είναι ουσιαστικοί στα πρατήρια αλλά ταυτόχρονα να συνδυαστούν με ένα σύστημα , όπως σας είπα, ελέγχου των εισροών και εκροών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: κ. Υπουργέ εδώ υπάρχει ένα θέμα. Την προηγούμενη βδομάδα οι τιμές στο πετρέλαιο θέρμανσης ανέβηκαν ως και 10 λεπτά και στην αμόλυβδη βενζίνη έως 4-5 λεπτά. Αυτό ζητήσατε να μάθετε που οφείλεται και πως το δικαιολόγησε ο κλάδος των πετρελαιοειδών;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μπορείτε να κάνετε εκτενέστερες συζητήσεις και με τους ίδιους. Οι ίδιοι πιστεύουν αυτό που είπαν, ότι το θέμα είναι σύνθετο. Άλλη είναι η τιμή του Brent άλλη είναι η τιμή της βενζίνης, άλλη είναι η τιμή του diesel. Υπήρξε αύξηση διεθνώς, η οποία πέρασε στα διυλιστήρια και στη συνέχεια με κάποια καθυστέρηση περνάει και στη λιανική. Αυτή είναι η άποψη η δική τους. Εγώ τους είπα ότι εμείς από τη δική μας την πλευρά, ανεξάρτητα από τη δική τους θέση, έχουμε τους δικούς μας μηχανισμούς, τους θέτουμε σε συναγερμό και δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανεχθούμε φαινόμενα σαν και αυτά που αναφέρθηκα προηγουμένως. 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: K. Υπουργέ στη συνέχεια της ερώτησης του συναδέλφου, θεωρείτε ότι οι μηχανισμοί αυτοί, τα στοιχεία που έχετε στη διάθεση σας δείχνουν ότι την περασμένη εβδομάδα οι τιμές που είχε η αγορά ανταποκρίνονταν στις αυξομειώσεις των διεθνών τιμών; Αυτή είναι η πρώτη ερώτηση. Η δεύτερη ερώτηση σχετίζεται με την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Πέραν των μέτρων των οποίων ήδη εφαρμόστηκαν, διότι αποτελούσαν το πρώτο σκέλος του πορίσματος υπήρχαν και κάποια άλλα μέτρα, προτάσεις και εισηγήσεις του συγκεκριμένου πορίσματος που γνωρίζετε; Μεταξύ αυτών, ενδεχομένως υπάρχουν και κάποια με τα οποία ενδεχομένως να είστε πιο οικείος από τη θητεία σας ως Υπουργός Μεταφορών, για παράδειγμα το άνοιγμα του επαγγέλματος των βυτιοφορέων ή το θέμα του να δίνονται περισσότερες άδειες για Ι.Χ. βυτιοφόρα σε εταιρείες Θα προχωρήσουν αυτά;. Είναι απαραίτητα για την ομαλή λειτουργία του ανταγωνισμού; 
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Για το πώς εξελίσσονται οι τιμές θα μπορείτε και εσείς πια να έχετε μια πολύ πιο σαφή εικόνα καθώς θα έχουμε από εδώ και πέρα και τις διεθνείς τιμές. Τώρα εσείς θα μπορείτε να καταλαβαίνετε ακριβώς αυτά τα οποία καταλαβαίνουμε και εμείς. Και αυτός είναι ό στόχος της απόφασης που πήραμε, στην ιστοσελίδα του Υπουργείου θα είναι πια και οι διεθνείς τιμές θα είναι κάτι το οποίο θα μπορεί να προκύπτει με την κοινή λογική,  μαθηματικά. Τώρα σε σχέση με το πόρισμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Ξέρετε ότι έχω μια εβδομάδα σε αυτό το Υπουργείο. Πρέπει να δω το πόρισμα στο σύνολό του. Η πρώτη ματιά που έριξα, μου δίνει την εντύπωση ότι είναι ένα σοβαρό πόρισμα, καλά μελετημένο από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, το οποίο πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη. Ξέρετε ότι στο Υπουργείο Μεταφορών έτσι κι αλλιώς, τότε που ήμουν Υπουργός, είχε εξαγγελθεί ότι ξεκινάει ένας  διάλογος για ένα νέο θεσμικό σύγχρονο, ευρωπαϊκό πλαίσιο στον τομέα των οδικών εμπορευματικών μεταφορών, φορτηγά και βυτιοφόρα. Ο διάλογος αυτός ξεκίνησε, συνεχίζεται. Δεν είναι καλό να προδικάζει κανείς επακριβώς το αποτέλεσμα του διαλόγου, διότι τον αναιρεί το διάλογο. Ο στόχος μας είναι, σας είπα, να έχουμε ένα σύγχρονο , ευρωπαϊκό πλαίσιο με βάση αυτά που γίνονται σε άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ. 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κ. Υπουργέ από το χώρο της εμπορίας διέρρεε χθες και προχθές ότι έχει  φτάσει στα χέρια σας κάποιο σχέδιο από ειδικούς συμβούλους , που αφορά τρόπον τινά, το πλαφόν στο χονδρεμπορικό κέρδος, το πρώτο στάδιο της διύλισης και της εμπορίας. Υπάρχει μια τέτοια σκέψη ή κάποιο τέτοιο σχέδιο; 
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μπορεί να υπάρχει αυτό που λέτε, θα σας είμαι απολύτως ανοιχτός, δεν το έχω δει. Επαναλαμβάνω είμαι μια βδομάδα Υπουργός. Μέσα στην εβδομάδα ήταν το Σαββατοκύριακο. Χρειάστηκε να πάω μια μέρα στις Βρυξέλλες. Νομίζω ότι πρέπει να αφήσω και μερικά πράγματα να λύσω και την επόμενη εβδομάδα και μετά όλοι μαζί να καθόμαστε. 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια διευκρινιστική ερώτηση για την ενημέρωση του κοινού. Θα ανεβάζετε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου και τις τιμές platt’s;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα ανεβάζουμε όλα τα στοιχεία τα οποία υπάρχουν έτσι ώστε να μπορεί και ο τελευταίος, απλά και μόνο με την πορεία του διαγράμματος να καταλαβαίνει, χωρίς ειδικές γνώσεις, ποια είναι η πορεία των τιμών. Ότι παραπάνω μπορούμε να βάλουμε στην ιστοσελίδα να το βάλουμε, θα το βάλουμε. Δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα, δεν έχουμε να φοβηθούμε κανέναν, δε χρωστάμε σε κανέναν. Να το ξέρετε αυτό. Δεν έχω να κρύψω τίποτα, μας ενδιαφέρει πάνω απ’ όλα ο καταναλωτής, γιατί από αυτόν κρινόμαστε και σε αυτόν απολογούμαστε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Το θέμα του ανοίγματος πρατηρίων από σούπερ μάρκετ εξετάζεται κύριε υπουργέ;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Σήμερα δεν το συζητήσαμε, υπάρχει το πόρισμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Θα τα δούμε όλα , ήταν μια πρώτη συζήτηση οπού θέλησα να περάσω το μήνυμα , χωρίς λαϊκισμούς, γιατί θέλω να μείνω μακριά από αυτό το πεδίο προσωπικά, ότι η κυβέρνηση εννοεί να λειτουργεί πραγματικά η ελεύθερη αγορά στον συγκεκριμένο τομέα κι όχι να συκοφαντείται από ενδεχόμενα μικρό – καρτέλ, ή  μεγαλύτερα καρτέλ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Καταλαβαίνω ότι είναι σχετικά έτοιμη η ενημέρωση με τα πλήρη στοιχεία της αγοράς πετρελαιοειδών ώστε να περάσει σε σύντομο διάστημα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου; Θέλετε χρονικά να μας προσδιορίσετε πότε θα γίνει αυτό;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Ήταν μια απόφαση που ελήφθη πριν από μια ώρα , δεν είμαι ο τεχνικός που θα το κάνει, πρέπει πρώτα να τους βρούμε τους τεχνικούς, αλλά μακάρι να γίνει κι αύριο το πρωί που λέει ο λόγος. Ευχαριστώ πολύ.

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο