Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Δηλώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη μετά τη συνάντηση με εκπροσώπους αλυσίδων Σούπερ Μάρκετ

Υπουργός: Όπως είχα προαναγγείλει, επρόκειτο να έχω συζήτηση με τους εκπροσώπους των βασικών αλυσίδων των Σούπερ Μάρκετ με θέμα τις τιμές των προϊόντων, κυρίως των τροφίμων. Πράγματι λοιπόν, πραγματοποιήθηκε σήμερα αυτή η συνάντηση με τους εκπροσώπους των βασικών αλυσίδων και έχουμε καλές ειδήσεις. Δηλαδή, αφού από τη δική μας πλευρά καλέσαμε τις βασικές αλυσίδες των Σούπερ Μάρκετ να προβούν σε μειώσεις τιμών στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα σε μία σειρά από βασικά για τον καταναλωτή προϊόντα, μεταξύ των οποίων και τα τρόφιμα, διαπιστώσαμε μία αποδοχή της πρότασης αυτής. Με την εξής έννοια: κάθε εταιρεία με βάση τις τιμές που έχει σήμερα και με βάση προφανώς τη δική της διακριτή από τις άλλες εταιρείες εμπορική πολιτική, θα προβεί σε τέτοιες μειώσεις τιμών σε μία σειρά από βασικά καταναλωτικά προϊόντα, στα οποία επαναλαμβάνω εντάσσονται και τα τρόφιμα.

Την επόμενη εβδομάδα θα γίνει συνάντηση του Υφυπουργού, κ. Βλάχου, και των Γενικών Γραμματέων κ. Σκιαδά και κ. Οικονόμου με εκπροσώπους επιμέρους αλυσίδων, προκειμένου να γίνει επεξεργασία περισσότερο των όρων αυτής της συζήτησης. Είναι προφανές επαναλαμβάνω ότι κάθε Σούπερ Μάρκετ θα έχει τη δική του εμπορική πολιτική, η οποία θα διαφοροποιείται από τα άλλα Σούπερ Μάρκετ και επίσης θέλω να είναι προφανές ότι αυτή η δέσμευση από την πλευρά των αλυσίδων, που συμμετείχαν στη συζήτηση θα ελεγχθεί από τη δική μας πλευρά, αλλά είναι βέβαιο άλλωστε ότι θα ελεγχθεί και από την πλευρά των καταναλωτών και των μέσων ενημέρωσης. Και θα πιστοποιηθεί στους δείκτες τιμών, που θα βγάζει κατά διαστήματα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Προσωπικά είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος για αυτή την εξέλιξη.

Είναι κάτι χειροπιαστό για τους καταναλωτές και πιστεύω ότι θα αποτυπωθεί στο «καλάθι της νοικοκυράς» στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Η συζήτηση έγινε προφανώς, λαμβανομένων υπόψη, ότι είμαστε σε μία χρονιά εξαιρετικά δύσκολη. Επανέλαβα ότι είναι μία χρονιά εθνικής και κοινωνικής ευθύνης το 2009 και μέσα σε αυτό το πλαίσιο καλέσαμε τους εκπροσώπους των Σούπερ Μάρκετ να προβούν σε μειώσεις τιμών. Είναι σημαντικό όλοι οι Έλληνες να είμαστε αλληλέγγυοι αυτή τη χρονιά.


Δημοσιογράφος: Για τι ποσοστά μειώσεων μιλάμε κ. Υπουργέ; Σας έχουν δώσει κάποια εικόνα και κυρίως σε ποια προϊόντα;


Υπουργός: Προφανώς δεν μιλάμε για απειροελάχιστες μειώσεις. Μιλάμε για μειώσεις που θα γίνουν αντιληπτές από τον Έλληνα καταναλωτή. Δεν μιλάμε επίσης για τις ίδιες μειώσεις ανά κατηγορία ή πολύ περισσότερο ανά προϊόν. Όλα αυτά θα εξαρτηθούν από την εμπορική πολιτική της κάθε επιχείρησης. Θα υπάρχει διαφοροποίηση από επιχείρηση σε επιχείρηση. Το σημαντικό όμως είναι να υπάρχει όφελος για τον καταναλωτή, το οποίο, όπως σας είπα, θέλω να πιστεύω, ότι θα καταγραφεί από τους δείκτες της Στατιστικής Υπηρεσίας.


Δημοσιογράφος:
Χρονοδιάγραμμα τέθηκε μέχρι πότε;


Υπουργός: Σας είπα ότι την επόμενη εβδομάδα θα γίνει μία εξειδίκευση αυτής της συμφωνίας μας. Από εκεί και πέρα κάθε εταιρεία θα ξεκινήσει στο χρόνο, που επιθυμεί, πιστεύω ότι το Μάιο θα υπάρχει στο δείκτη τιμών καταναλωτή μία πρώτη αποτύπωση.


Δημοσιογράφος: Τα Σούπερ Μάρκετ δεχτήκανε όπως είπατε να προχωρήσουν σε αυτές τις κινήσεις. Τα Σούπερ Μάρκετ όμως λένε μονίμως ότι για να κάνουν μειώσεις θα πρέπει να έχουν αντίστοιχες μειώσεις και από την βιομηχανία τροφίμων. Είναι αλυσίδα αυτό. Και με δεδομένο ότι οι βιομηχανίες όπως φάνηκε και στη γενική συνέλευση δεν δείχνουν πρόθυμες να κάνουν μία τέτοια κίνηση, πως θα γίνουν οι μειώσεις;


Υπουργός: Η συζήτηση περιορίστηκε σε αυτά τα οποία σας είπα. Είναι θέμα δέσμευσης των Σούπερ Μάρκετ, των αλυσίδων αυτών, δεδομένης και της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας και θέλω να πω ότι αυτό ζητάμε απ’ όλους τους φορείς να υπάρχει μία αυτοσυγκράτηση και μία κατανόηση αυτής της δύσκολης συγκυρίας. Και αν πράγματι, όπως πιστεύω, τηρηθεί η δέσμευση που σήμερα δόθηκε θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι είναι κάτι θετικό από την πλευρά αυτών των επιχειρήσεων. Επίσης θέλω να υπενθυμίσω και πάλι ότι η σημερινή εξέλιξη είναι κάτι που μπορεί να ελεγχθεί. Είτε κάποιος είναι υπέρμαχος της κυβέρνησης, είτε είναι εναντίον της κυβέρνησης πρέπει να περιμένει για να διαπιστώσει αν όντως τηρείται η δέσμευση ή όχι. Εγώ πιστεύω ότι θα τηρηθεί.


Δημοσιογράφος: Για τη στάση της βιομηχανίας τροφίμων έχετε κάποιο σχόλιο;


Υπουργός: Δεν έχω να κάνω κάποιο σχόλιο. Δεν υποχρεούται κάποιος να κινηθεί με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο.


Δημοσιογράφος: Συζητήθηκε σήμερα το νομοσχέδιο, που ετοιμάζεται για τα Σούπερ Μάρκετ;


Υπουργός: Όχι δεν έγινε συζήτηση. Η μόνη συζήτηση που έγινε ήταν για το θέμα των τιμών.


Δημοσιογράφος: Διαμορφώθηκε κάποιο «καλάθι» προϊόντων για τα οποία θα υπάρξει μείωση των τιμών;


Υπουργός: Μιλάμε σήμερα για κάποια βασικά καταναλωτικά προϊόντα, τα οποία σίγουρα μέσα είναι τα τρόφιμα. Στα οποία και εσείς επικεντρώνετε την κριτική σας.


Δημοσιογράφος: Επειδή όμως εκτός από τα τρόφιμα υπάρχουν και τα καύσιμα και έχουμε πρόβλημα στην Κρήτη. Καταγγέλλει ο κόσμος ότι οι τιμές όχι μόνο δεν έχουν πέσει καθόλου αλλά είναι απαράδεκτα υψηλά οι τιμές.


Υπουργός: Τα καύσιμα είναι ένα άλλο ζήτημα. Όπως καταλαβαίνετε δεν το συζητήσαμε με τα Σούπερ Μάρκετ. Είδατε ότι και με την κίνηση προς την κατεύθυνση της Επιτροπής Ανταγωνισμού είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε συγκεκριμένα βήματα. Δεν έχω να πω τίποτα συγκεκριμένο σήμερα, αλλά θα πούμε συγκεκριμένα πράγματα για τα καύσιμα μόλις είμαστε έτοιμοι. Πιστεύω ότι δεν θα καθυστερήσουμε πολύ.Μετάβαση στο περιεχόμενο