Δελτίο Τύπου
Αθήνα, 23 Φεβρουαρίου 2009
Δηλώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη μετά τη συνάντησή με το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΛΠΕ
Ο Υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης είχε σήμερα συνάντηση στο γραφείο του, με το Προεδρείο του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ). Στη συνάντηση παραβρέθηκαν οι κύριοι: Γεώργιος Βλάχος, Υφυπουργός Ανάπτυξης, Ιωάννης Οικονόμου, Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή και Εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Ανάπτυξης, Δημήτριος Σκιαδάς, Γενικός Γραμματέας Εμπορίου, Θεόδωρος Βάρδας, Πρόεδρος ΣΕΛΠΕ, Γεώργιος Γεράρδος, Αντιπρόεδρος ΣΕΛΠΕ, Νικόλαος Χόντος, Μέλος Δ.Σ. του ΣΕΛΠΕ και Αντώνης Μακρής, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του ΣΕΛΠΕ.
Μετά τη συνάντηση ο Υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε: «Στο πλαίσιο των συναντήσεων που έχω με φορείς που σχετίζονται με το Υπουργείο, σήμερα συναντηθήκαμε με τον ΣΕΛΠΕ. Με τον ΣΕΛΠΕ συζητήσαμε δύο κυρίως ζητήματα.
Το πρώτο είναι το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και η ενίσχυση της ρευστότητας της αγοράς. Υπογράμμισα τη βούληση του Υπουργείου να επισπεύσει τις διαδικασίες που σχετίζονται με το ΕΣΠΑ, έτσι ώστε, πέραν του ΤΕΜΠΜΕ, το οποίο είναι αυτήν την ώρα σε εξέλιξη να ενεργοποιηθούν και τα υπόλοιπα προγράμματα γρήγορα. Πιστεύω ότι την επόμενη βδομάδα θα ξεκινήσουμε με το πρόγραμμα της Νεανικής και της Γυναικείας Επιχειρηματικότητας και θα ακολουθήσουν στη συνέχεια κι άλλα προγράμματα, όπως ένα πρόγραμμα που, ιδιαίτερα, ενδιαφέρει τον ΣΕΛΠΕ, για την απόσυρση των παλαιών ενεργοβόρων συσκευών. Θα κάνουμε περαιτέρω διαβούλευση, για να προχωρήσει το πρόγραμμα με βάση και τις πραγματικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες της αγοράς.
Το δεύτερο θέμα που συζητήσαμε είναι η ομαλή λειτουργία της αγοράς. Το 2009 είναι μια χρονιά που και στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη υπάρχει μια έντονη κρίση. Γι’ αυτό το λόγο πιστεύουμε ότι η χρονιά αυτή θα πρέπει να είναι μια χρονιά κοινωνικής και εθνικής ευθύνης και αλληλεγγύης. Γι’ αυτό το λόγο ζήτησα από τον ΣΕΛΠΕ, από την πλευρά τους, καθώς σχετίζονται με εκατομμύρια καταναλωτές, να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή αυτοσυγκράτηση.
Όλοι μας, πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να ξεπεράσουμε την κρίση χωρίς μεγάλα προβλήματα και σε αυτήν την περίπτωση, χωρίς να ζημιωθούν οι καταναλωτές.
Από την πλευρά του ΣΕΠΛΕ είχα τη διαβεβαίωση – και είναι σημαντική αυτή η διαβεβαίωση – ότι με δεδομένες τις συνθήκες, μέσα στο 2009 δε θα προβούν σε αυξήσεις τιμών. Είναι συγκεκριμένη δέσμευση και νομίζω ότι είναι σημαντική. Όπως, χαρακτηριστικά, μου είπαν, τελευταίο πράγμα που έχουν στο μυαλό τους με δεδομένη τη συγκυρία αυτή, είναι οι αυξήσεις τιμών».
Ακολούθως, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΛΠΕ, δήλωσε:
Θεόδωρος Βάρδας: Θέσαμε τα θέματα εμπορίου στον κύριο Υπουργό και θέματα αγοραστικής δύναμης που είναι και το κύριο τμήμα του εμπορίου. Μείναμε ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης δραστηριοποιείται και μέσω ΕΣΠΑ, αλλά και με το πρόγραμμα των ηλεκτροβόρων ηλεκτρικών συσκευών να ενισχύσει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Εμείς θέσαμε και το πρόβλημα της ανεργίας που ενδεχομένως θα δημιουργηθεί.Είναι γνωστές οι πέντε μας προτάσεις στις οποίες, σαν επιχειρήσεις βάλαμε -ας το πούμε και έτσι- και το χέρι στην τσέπη για να δώσουμε λεφτά σε ένα ταμείο που θα ενισχύσει την ανεργία.
Πιστεύουμε ότι είναι μια δύσκολη χρονιά όπως λέει και ο κ. Υπουργός. Χρειάζεται η συνεργασία όλων, ούτως ώστε, να μπορέσει να ξεπεραστεί. Στόχος δικός μας είναι να διατηρήσουμε τα επίπεδα τζίρου και κύκλου εργασιών, τα οποία έχουμε. Το τελευταίο πράγμα που μας απασχολεί αυτή τη στιγμή είναι η αύξηση των τιμών και οι καταναλωτές γνωρίζουν ότι οι τιμές στα είδη που πωλούν τα μέλη του ΣΕΛΠΕ πλην τροφίμων είναι τιμές οι οποίες είναι πολύ ανταγωνιστικές και πέφτουνε. Κατά συνέπεια είμαστε αρωγοί στην προσπάθεια του Υπουργείου Ανάπτυξης και πάνω στην κοινή γραμμή ότι θα πρέπει αυτή η χρονιά να ξεπεραστεί με τις λιγότερες δυνατές απώλειες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε για το πρόγραμμα απόσυρσης των οικιακών συσκευών τι συζητήσατε ;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΕΛΠΕ: Συζητήσαμε ότι το Υπουργείο από κοινοτικά χρήματα θα επιδοτήσει τις ηλεκτροβόρες οικιακές συσκευές μέχρι ενός ορισμένου ποσού 200- 250 ευρώ και σε κάθε περίπτωση όχι πάνω από το 25% του κόστους ούτως ώστε οι καταναλωτές να μπορέσουν να ανανεώσουνε τις ηλεκτρικές αυτές συσκευές και να υπάρξει και βελτίωση για το περιβάλλον στο πλαίσιο μιας πράσινης ανάπτυξης, για την οποία το Υπουργείο Ανάπτυξης είναι βέβαιο ότι θέλει να προχωρήσει.
ΥΠΟΥΡΓΌΣ: Τα στοιχεία αυτά μην τα πάρετε ως δεδομένα και οριστικά διότι θα υπάρξει περαιτέρω διαβούλευση. Και φαντάζομαι σε σύντομο χρονικό διάστημα όταν είμαστε έτοιμοι θα κάνουμε συγκεκριμένες ανακοινώσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή μπορεί να είναι και μεγαλύτερο το ποσό;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι. Επαναλαμβάνω τα στοιχεία αυτά, επειδή θα πρέπει να τα συζητήσουμε και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με το Υπουργείο Οικονομίας και με την αγορά προφανώς να μην τα πάρετε ως οριστικά. Διότι, στη συνέχεια μπορείτε να πείτε και θα έχετε και δίκιο εάν δεν κάνω εγώ την διευκρίνιση αυτή ότι το Υπουργείο άλλαξε την άποψή του και δεν είναι τελικώς αυτά. Είμαστε στη φάση της προετοιμασίας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, τις θέσεις του κ. Μίχαλου, τις βρίσκετε θετικές σχετικά με το ωράριο και τ’ άλλα θέματα;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΕΛΠΕ: Κοιτάξτε, εμείς είπαμε ότι είναι μια δύσκολη χρονιά. Πρέπει να υπάρξει εργασιακή ειρήνη. Εργοδότες και εργαζόμενοι βρίσκονται πάνω στο ίδιο καράβι σε μια εποχή που υπάρχει μεγάλη τρικυμία στις διεθνείς αγορές. Κατά συνέπεια, στις προτάσεις οι οποίες αλλάζουν τις εργασιακές σχέσεις, εμείς δε συμφωνούμε. Οποιαδήποτε πρόταση αλλαγής εργασιακών σχέσεων εις βάρος των εργαζομένων μπορεί να προέλθει μόνο από τις συνδικαλιστικές εργατικές οργανώσεις και εμείς θα τη δούμε και θα τη συζητήσουμε. Θεωρούμε ότι είναι άκαιρο να προτείνουμε οι εργοδότες προτάσεις, οι οποίες μειώνουν τη θέση του εργαζόμενου σε αυτήν τη δύσκολη οικονομική συγκυρία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Βάρδα, υπάρχει ένα πάγιο αίτημα σας για λειτουργία των καταστημάτων κάποιες Κυριακές το χρόνο και ενδεχομένως για απελευθέρωση του θεσμού των εκπτώσεων. Στην παρούσα φάση, με την οικονομική κρίση που υπάρχει θεωρείτε ότι δύο τέτοιες ρυθμίσεις θα βοηθούσαν στην τόνωση της απασχόλησης και στην αύξηση του κύκλου εργασιών ή αυτό πάει πίσω γιατί τελικά οι συνθήκες αυτές δε βοηθούν;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΕΛΠΕ: Δεν ετέθη καν θέμα συζήτησης με τον κύριο Υπουργό. Εμείς το έχουμε ανακοινώσει ότι τουλάχιστον για το 2009 και για το 2010 δεν τίθεται καθόλου θέμα επέκτασης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων και τις Κυριακές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε περιορίσει το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων σε μέλη σας;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΕΛΠΕ: Κοιτάξτε, μιλάτε σε ανθρώπους, οι οποίοι δεν είναι της λογικής να περιορίζουν. Οι επιχειρήσεις έχουν ιδιαίτερη αγορά, ισχύει το πλαίσιο το νομοθετημένο και οι επιχειρήσεις θα κανονίσουν εάν πρέπει να μειώσουν. Ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας, φερ’ ειπείν προχώρησε σε σύσταση μείωσης. Εμείς δε συστήνουμε στα μέλη μας, τα μέλη μας αποφασίζουν μόνα τους τα ωράρια, τα οποία θεωρούν ότι πρέπει να λειτουργούν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάποιες επιχειρήσεις έχουν περιορίσει τα ωράρια για να μειώσουν τα λειτουργικά τους έξοδα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΕΛΠΕ: Σας είπα, ήδη, ότι ο Εμπορικός Σύλλογος, έχει συστήσει τα μέλη του μειώσει τα ωράρια. Εμείς όχι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ανεργία γιατί σας ανησυχεί; Έχετε δει κάποια σημάδια;Έχετε να μας δώσετε κάποια στοιχεία;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΕΠΛΕ: Εσείς δεν έχετε σημάδια; Κάθε μέρα ακούμε στην τηλεόραση για απολύσεις στην Αμερική, στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Ιταλία και αναμένονται και στην Ελλάδα. Υπάρχει μείωση κατανάλωσης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οπότε, προβλέπετε απώλεια θέσεων εργασίας;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΕΠΛΕ: Να πούμε την πραγματικότητα. Είναι κάτι το οποίο πρέπει να το αντιμετωπίσουμε, ότι θα γίνει. Η έκτασή του είναι αυτή που έχει σημασία γι’ αυτό και εμείς αναγγείλαμε μέτρα, σε περίπτωση κατά την οποία, πραγματοποιηθούν σε μεγάλη έκταση, να υπάρξει μία αύξηση των μέτρων κοινωνικής συνοχής.