Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Δηλώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη μετά τη συνάντηση του με το Προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ

Δελτίο Τύπου
Αθήνα, 20 Ιανουαρίου 2009
Δηλώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη μετά τη συνάντηση του με το Προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ
Ο Υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης ξεκινώντας κύκλο επαφών με φορείς της αγοράς συναντήθηκε σήμερα με το Προεδρείο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας. Μετά τη συνάντηση ο Υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε τα ακόλουθα:
«Σήμερα ξεκίνησα έναν κύκλο επαφών με τους φορείς που έχουν άμεση σχέση με το Υπουργείο Ανάπτυξης, και ξεκίνησα τον κύκλο αυτό με τη ΓΣΕΒΕΕ. Ξεκίνησα από τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις γιατί θέλω να δείξω και με αυτή την κίνηση τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση σε αυτές τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα σε αυτή τη κρίσιμη οικονομική συγκυρία. Η συνάντηση που είχαμε ήταν για μένα και χρήσιμη κι ενδιαφέρουσα. Και υπήρξε εποικοδομητικό κλίμα, η δε ΓΣΕΒΕΕ κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις από τη δική της πλευρά. Θα μελετήσουμε στο σύνολο τους τις προτάσεις που αφορούν στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στη δανειοδότηση των επιχειρήσεων αυτών, στη λειτουργία διαφόρων θεσμικών οργάνων, στην ισορροπία συνολικότερα μέσα στην αγορά. Θέλω να αναφερθώ όμως ειδικότερα σε δύο ζητήματα.
Το πρώτο ζήτημα αφορά στο Ταμείο Εγγυοδοσίας, το ΤΕΜΠΜΕ. Επειδή εθίγη από τη ΓΣΕΒΕΕ τους απάντησα με συγκεκριμένα στοιχεία που έχουμε σήμερα πια, από την πλευρά του ΤΕΜΠΜΕ. Πρώτο στοιχείο είναι ότι με βάση τις διαδόσεις του ΤΕΜΠΜΕ τα αιτήματα δεν είναι, όπως έχει αναφερθεί για δανειοδότηση μέχρι στιγμής πενήντα χιλιάδες (50.000), αλλά είναι οχτώ με δέκα χιλιάδες (8-10.000). Το διευκρινίζω αυτό για να ξέρουμε τι ακριβώς είναι πραγματικό.
Δεύτερον υπάρχει μια ταχεία, θα έλεγα, πρόοδος σε σχέση με την έγκριση των δανείων. Δηλαδή, ενώ μέχρι την προηγούμενη Τετάρτη είχαμε τριακόσιες ενενήντα έξι εγκρίσεις (396), σήμερα πια μέχρι το απόγευμα υπολογίζει το ΤΕΜΠΜΕ ότι θα έχουμε φθάσει στις χίλιες διακόσιες εγκρίσεις (1.200). Άρα τα πράγματα αρκετά καλύτερα απ’ όσο περιγραφόταν πριν από μερικές μέρες. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα αδιαφορήσουμε. Το μήνυμα, το οποίο απηύθυνα χθες στις τράπεζες ισχύει και σήμερα και θα ισχύει κάθε μέρα. Εμείς τιμούμε την υπογραφή μας, θέλουμε και οι τράπεζες να τιμήσουν τη δική τους. Από την άλλη πλευρά πρέπει να λέμε όλη την αλήθεια για την ενημέρωση των ενδιαφερομένων. Αυτά ως προς το ΤΕΜΠΜΕ.
Υπάρχει όμως και μια άλλη εξέλιξη. Η Ειδική Γραμματεία Ανταγωνιστικότητας του Υπουργείου προχωρεί με γρήγορους ρυθμούς το ΕΣΠΑ, το τέταρτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης σε απλά ελληνικά. Και την επόμενη βδομάδα θα ξεκινήσει τη διαβούλευση με τους φορείς για δυο μεγάλα προγράμματα: Το πρόγραμμα της γυναικείας επιχειρηματικότητας και το πρόγραμμα της νεανικής επιχειρηματικότητας. Πιστεύουμε ότι μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου τα προγράμματα αυτά θα μπορούν να ξεκινήσουν. Και για τα προγράμματα αυτά έχουν εγγραφεί πιστώσεις, από τη δική μας πλευρά, δημόσια δαπάνη της τάξεως των εκατό εκατ. Ευρώ (100), που θα στηρίξουν κι αυτά από την πλευρά τους την ανάγκη για ρευστότητα στην αγορά. Την ανάγκη να προχωρήσουν όλοι οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες με τα σχέδια τους. Ιδιαίτερα αυτά τα δύο προφανώς αφορούν στους νέους και στις γυναίκες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Κύριε Υπουργέ, χθες το βράδυ το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο, που ανήκει στη ΓΣΕΒΕΕ, με ανακοίνωση του γνωστοποίησε ότι οι τράπεζες ζητούν από τους μικρομεσαίους φόρους οι οποίοι δεν προβλέπονται από τη συμφωνία με το ΤΕΜΠΜΕ.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Το ΤΕΜΠΜΕ είναι ο φορέας που εγκρίνει τελικά τα δάνεια των τραπεζών που παρέχονται στους μικρομεσαίους. Κι επομένως γίνεται έλεγχος από την πλευρά του ΤΕΜΠΜΕ. Εννοείται δε ότι οτιδήποτε συμβαίνει πρέπει να γίνεται μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας. Θέλω να πιστεύω ότι αυτό ακριβώς συμβαίνει. Επαναλαμβάνω και πάλι. Εμείς τιμούμε την υπογραφή μας, θέλω να πιστεύω ότι κι οι τράπεζες την τιμούν, και η πρόοδος μέρα με τη μέρα δείχνει ότι καταρχήν τα πράγματα εξελίσσονται θετικά. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν παρακολουθούμε το θέμα. Κάθε μέρα το παρακολουθώ διότι μας ενδιαφέρει να πάει καλά. Θέλω να προσθέσω και κάτι άλλο. Ίσως δεν είναι γνωστό, αλλά είμαστε η πρώτη χώρα στην ΕΕ που προχώρησε μια τέτοια ιδέα, για την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Και χαίρομαι που η Βρετανία ακολουθεί και είναι η δεύτερη χώρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο που υιοθετεί μια τέτοια ιδέα. Σημαίνει αυτό ότι σε αυτό τον τόπο, που γκρινιάζουμε συνέχεια και καμιά φορά δικαίως, πρέπει να αναγνωρίζουμε ότι κάποιες φορές πρωτοπορούμε κιόλας και πρέπει να το πούμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Κύριε υπουργέ, άρα αυτό σημαίνει ότι δεν θα αλλάξει κάποιος από τους όρους των συμβάσεων ανάμεσα σε τράπεζες και του ΤΕΜΠΜΕ αφενός κι αφετέρου κάποιους όρους που ζητάνε οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες όπως η κερδοφορία να είναι τα δύο χρόνια από τα τρία ;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Εμείς δεν είμαστε δογματικοί, σας το είπα και τις προηγούμενες μέρες ότι δεν θεωρούμε ότι αυτό που εγκρίθηκε δεν μπορεί να αλλάξει σε καμία περίπτωση. Μελετούμε τα πάντα, αλλά τα στοιχεία είναι αυτά τα οποία σας παρουσίασα, τα στοιχεία δείχνουν μια πρόοδο, και στην πραγματικότητα δεν έχω να προσθέσω κάτι καινούριο σε σχέση με αυτά τα οποία σας είπα τις προηγούμενες ημέρες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συζητήσατε το θέμα ενδεχόμενης λειτουργίας των καταστημάτων και κάποιες επιπλέον Κυριακές τον χρόνο;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Η ΓΣΕΒΕΕ παρουσίασε τις προτάσεις της, εμείς θα δούμε όλους τους φορείς.  Προτού συναντήσω όλους τους φορείς δεν θέλω να τοποθετηθώ πάνω σε αυτό, για την κυβέρνηση δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΣΕΒΕΕ – Δημήτρης Ασημακόπουλος: Μετά από αρκετό καιρό είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση  με τον Υπουργό Ανάπτυξης σε θέματα που αφορούν όλο το πλαίσιο με βάση το οποίο κινούνται οι μικρές κι οι πολύ μικρές επιχειρήσεις. Από χρηματοδοτικό, αδειοδοσία, εμπορική χωροταξία, τεράστιο και σημαντικό πράγμα μέχρι και το ασφαλιστικό. Ο περισσότερος χρόνος καταναλώθηκε όπως είναι φυσικό στο θέμα της χρηματοδότησης, ιδιαίτερα κάτω από τις σημερινές οικονομικές συνθήκες. Δηλώσαμε ότι το ΤΕΜΠΜΕ, το οποίο στήριξε στην ίδρυση του η ΓΣΕΒΕΕ, αλλά κι η επιδότηση επιτοκίων δανεισμού, ήταν κάτι το οποίο ζητούσε εδώ και δυο χρόνια η ΓΣΕΒΕΕ, και επιτέλους γίνεται πραγματικότητα. Το ΤΕΜΠΜΕ δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να κριθεί σε θέμα αξιοπιστίας. Τα προγράμματα του κι η λειτουργία του δεν πρέπει να αποτελούν αερόστατα ελπίδων που κάποια στιγμή θα προσγειωθούν με πολύ μεγάλο πάταγο. Γι’ αυτό η συμφωνία με τις τράπεζες θα πρέπει να ιδωθεί και με ένα άλλο μάτι, κάτω από τον ρεαλισμό της πραγματικότητας, και πιθανά να χρειαστούν κάποιες διορθωτικές κινήσεις. Τις έθεσα στον κύριο Υπουργό, ο οποίος όπως σας είπε, θα τις μελετήσει προσεχτικά. Πάντως πρέπει κι οι τράπεζες να αντιληφθούν, ότι κάτω από τις σημερινές συνθήκες, πρέπει και κάποια πράγματα που τους δυσκολεύουν, και το αναγνωρίζουμε, να τα παραβλέψουν. Γιατί η πραγματική οικονομία είναι αυτή η οποία παράγει πλούτο και θέσεις εργασίας και διαχρονικά στηρίζει το τραπεζικό σύστημα. Χωρίς την πραγματική οικονομία το πρώτο πράγμα που θα καταρρεύσει και με πολύ μεγάλο πάταγο μάλιστα θα είναι οι μικρές κι οι μεγάλες τράπεζες.
ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΓΣΕΒΕΕ – Νίκος Σκορίνης : Στα πολλά θέματα που θέσαμε στον κύριο Υπουργό, σε ότι αφορά τα προβλήματα που αποτελούν τον ιστό της επιχειρηματικότητας των πολύ μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, κορυφαίο ζήτημα είναι αυτή τη στιγμή το πρόβλημα της εξάπλωσης, της ίδρυσης και λειτουργίας των πολυκαταστημάτων και ζητήσαμε από τον κύριο Υπουργό άμεσα την αναθεώρηση του νόμου του τελευταίου που έγινε πριν από δύο τρία χρόνια , από τον οποίο εξαιρέθηκε η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη κι ο Πειραιάς, κι όπου ξέρετε πολύ καλά τι γίνεται αυτή τη στιγμή με τα πολυκέντρα, τον Βοτανικό, κι όχι μόνο. Θεωρούμε ότι αν δεν αναθεωρηθεί αυτός ο νόμος και δεν περιοριστεί η εξάπλωση τους, δεν υπάρχει οξυγόνο για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Συζητήσατε και για τον χρόνο λειτουργίας των καταστημάτων;
ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΓΣΕΒΕΕ – Νίκος Σκορίνης: Έχουμε την πάγια θέση της ΓΣΕΒΕΕ η οποία λέει ουσιαστικά ότι ποτέ την Κυριακή. Ξέρετε τα αποτελέσματα που είχαν αυτόν τον καιρό και η μία Κυριακή και η άλλη για το τι έγινε στα πολυκαταστήματα κι αυτός ο τζίρος δραπέτευσε από τις πολύ μικρές επιχειρήσεις προς τις μεγάλες. Είναι εις βάρος και της απασχόλησης και των μικρών επιχειρήσεων.

 

Δελτίο Τύπου

 

Αθήνα, 20 Ιανουαρίου 2009 

Δηλώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη μετά τη συνάντηση του με το Προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ

Ο Υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης ξεκινώντας κύκλο επαφών με φορείς της αγοράς συναντήθηκε σήμερα με το Προεδρείο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας. Μετά τη συνάντηση ο Υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε τα ακόλουθα:    
«Σήμερα ξεκίνησα έναν κύκλο επαφών με τους φορείς που έχουν άμεση σχέση με το Υπουργείο Ανάπτυξης, και ξεκίνησα τον κύκλο αυτό με τη ΓΣΕΒΕΕ. Ξεκίνησα από τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις γιατί θέλω να δείξω και με αυτή την κίνηση τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση σε αυτές τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα σε αυτή τη κρίσιμη οικονομική συγκυρία. Η συνάντηση που είχαμε ήταν για μένα και χρήσιμη κι ενδιαφέρουσα. Και υπήρξε εποικοδομητικό κλίμα, η δε ΓΣΕΒΕΕ κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις από τη δική της πλευρά. Θα μελετήσουμε στο σύνολο τους τις προτάσεις που αφορούν στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στη δανειοδότηση των επιχειρήσεων αυτών, στη λειτουργία διαφόρων θεσμικών οργάνων, στην ισορροπία συνολικότερα μέσα στην αγορά. Θέλω να αναφερθώ όμως ειδικότερα σε δύο ζητήματα. Το πρώτο ζήτημα αφορά στο Ταμείο Εγγυοδοσίας, το ΤΕΜΠΜΕ. Επειδή εθίγη από τη ΓΣΕΒΕΕ τους απάντησα με συγκεκριμένα στοιχεία που έχουμε σήμερα πια, από την πλευρά του ΤΕΜΠΜΕ. Πρώτο στοιχείο είναι ότι με βάση τις διαδόσεις του ΤΕΜΠΜΕ τα αιτήματα δεν είναι, όπως έχει αναφερθεί για δανειοδότηση μέχρι στιγμής πενήντα χιλιάδες (50.000), αλλά είναι οχτώ με δέκα χιλιάδες (8-10.000). Το διευκρινίζω αυτό για να ξέρουμε τι ακριβώς είναι πραγματικό. Δεύτερον υπάρχει μια ταχεία, θα έλεγα, πρόοδος σε σχέση με την έγκριση των δανείων. Δηλαδή, ενώ μέχρι την προηγούμενη Τετάρτη είχαμε τριακόσιες ενενήντα έξι εγκρίσεις (396), σήμερα πια μέχρι το απόγευμα υπολογίζει το ΤΕΜΠΜΕ ότι θα έχουμε φθάσει στις χίλιες διακόσιες εγκρίσεις (1.200). Άρα τα πράγματα αρκετά καλύτερα απ’ όσο περιγραφόταν πριν από μερικές μέρες. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα αδιαφορήσουμε. Το μήνυμα, το οποίο απηύθυνα χθες στις τράπεζες ισχύει και σήμερα και θα ισχύει κάθε μέρα. Εμείς τιμούμε την υπογραφή μας, θέλουμε και οι τράπεζες να τιμήσουν τη δική τους. Από την άλλη πλευρά πρέπει να λέμε όλη την αλήθεια για την ενημέρωση των ενδιαφερομένων. Αυτά ως προς το ΤΕΜΠΜΕ. Υπάρχει όμως και μια άλλη εξέλιξη. Η Ειδική Γραμματεία Ανταγωνιστικότητας του Υπουργείου προχωρεί με γρήγορους ρυθμούς το ΕΣΠΑ, το τέταρτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης σε απλά ελληνικά. Και την επόμενη βδομάδα θα ξεκινήσει τη διαβούλευση με τους φορείς για δυο μεγάλα προγράμματα: Το πρόγραμμα της γυναικείας επιχειρηματικότητας και το πρόγραμμα της νεανικής επιχειρηματικότητας. Πιστεύουμε ότι μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου τα προγράμματα αυτά θα μπορούν να ξεκινήσουν. Και για τα προγράμματα αυτά έχουν εγγραφεί πιστώσεις, από τη δική μας πλευρά, δημόσια δαπάνη της τάξεως των εκατό εκατ. Ευρώ (100), που θα στηρίξουν κι αυτά από την πλευρά τους την ανάγκη για ρευστότητα στην αγορά. Την ανάγκη να προχωρήσουν όλοι οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες με τα σχέδια τους. Ιδιαίτερα αυτά τα δύο προφανώς αφορούν στους νέους και στις γυναίκες. 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Κύριε Υπουργέ, χθες το βράδυ το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο, που ανήκει στη ΓΣΕΒΕΕ, με ανακοίνωση του γνωστοποίησε ότι οι τράπεζες ζητούν από τους μικρομεσαίους φόρους οι οποίοι δεν προβλέπονται από τη συμφωνία με το ΤΕΜΠΜΕ. 
ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Το ΤΕΜΠΜΕ είναι ο φορέας που εγκρίνει τελικά τα δάνεια των τραπεζών που παρέχονται στους μικρομεσαίους. Κι επομένως γίνεται έλεγχος από την πλευρά του ΤΕΜΠΜΕ. Εννοείται δε ότι οτιδήποτε συμβαίνει πρέπει να γίνεται μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας. Θέλω να πιστεύω ότι αυτό ακριβώς συμβαίνει. Επαναλαμβάνω και πάλι. Εμείς τιμούμε την υπογραφή μας, θέλω να πιστεύω ότι κι οι τράπεζες την τιμούν, και η πρόοδος μέρα με τη μέρα δείχνει ότι καταρχήν τα πράγματα εξελίσσονται θετικά. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν παρακολουθούμε το θέμα. Κάθε μέρα το παρακολουθώ διότι μας ενδιαφέρει να πάει καλά. Θέλω να προσθέσω και κάτι άλλο. Ίσως δεν είναι γνωστό, αλλά είμαστε η πρώτη χώρα στην ΕΕ που προχώρησε μια τέτοια ιδέα, για την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Και χαίρομαι που η Βρετανία ακολουθεί και είναι η δεύτερη χώρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο που υιοθετεί μια τέτοια ιδέα. Σημαίνει αυτό ότι σε αυτό τον τόπο, που γκρινιάζουμε συνέχεια και καμιά φορά δικαίως, πρέπει να αναγνωρίζουμε ότι κάποιες φορές πρωτοπορούμε κιόλας και πρέπει να το πούμε. 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Κύριε υπουργέ, άρα αυτό σημαίνει ότι δεν θα αλλάξει κάποιος από τους όρους των συμβάσεων ανάμεσα σε τράπεζες και του ΤΕΜΠΜΕ αφενός κι αφετέρου κάποιους όρους που ζητάνε οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες όπως η κερδοφορία να είναι τα δύο χρόνια από τα τρία ;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Εμείς δεν είμαστε δογματικοί, σας το είπα και τις προηγούμενες μέρες ότι δεν θεωρούμε ότι αυτό που εγκρίθηκε δεν μπορεί να αλλάξει σε καμία περίπτωση. Μελετούμε τα πάντα, αλλά τα στοιχεία είναι αυτά τα οποία σας παρουσίασα, τα στοιχεία δείχνουν μια πρόοδο, και στην πραγματικότητα δεν έχω να προσθέσω κάτι καινούριο σε σχέση με αυτά τα οποία σας είπα τις προηγούμενες ημέρες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συζητήσατε το θέμα ενδεχόμενης λειτουργίας των καταστημάτων και κάποιες επιπλέον Κυριακές τον χρόνο; 
ΥΠΟΥΡΓΟΣ : Η ΓΣΕΒΕΕ παρουσίασε τις προτάσεις της, εμείς θα δούμε όλους τους φορείς.  Προτού συναντήσω όλους τους φορείς δεν θέλω να τοποθετηθώ πάνω σε αυτό, για την κυβέρνηση δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. 
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΣΕΒΕΕ – Δημήτρης Ασημακόπουλος: Μετά από αρκετό καιρό είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση  με τον Υπουργό Ανάπτυξης σε θέματα που αφορούν όλο το πλαίσιο με βάση το οποίο κινούνται οι μικρές κι οι πολύ μικρές επιχειρήσεις. Από χρηματοδοτικό, αδειοδοσία, εμπορική χωροταξία, τεράστιο και σημαντικό πράγμα μέχρι και το ασφαλιστικό. Ο περισσότερος χρόνος καταναλώθηκε όπως είναι φυσικό στο θέμα της χρηματοδότησης, ιδιαίτερα κάτω από τις σημερινές οικονομικές συνθήκες. Δηλώσαμε ότι το ΤΕΜΠΜΕ, το οποίο στήριξε στην ίδρυση του η ΓΣΕΒΕΕ, αλλά κι η επιδότηση επιτοκίων δανεισμού, ήταν κάτι το οποίο ζητούσε εδώ και δυο χρόνια η ΓΣΕΒΕΕ, και επιτέλους γίνεται πραγματικότητα. Το ΤΕΜΠΜΕ δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να κριθεί σε θέμα αξιοπιστίας. Τα προγράμματα του κι η λειτουργία του δεν πρέπει να αποτελούν αερόστατα ελπίδων που κάποια στιγμή θα προσγειωθούν με πολύ μεγάλο πάταγο. Γι’ αυτό η συμφωνία με τις τράπεζες θα πρέπει να ιδωθεί και με ένα άλλο μάτι, κάτω από τον ρεαλισμό της πραγματικότητας, και πιθανά να χρειαστούν κάποιες διορθωτικές κινήσεις. Τις έθεσα στον κύριο Υπουργό, ο οποίος όπως σας είπε, θα τις μελετήσει προσεχτικά. Πάντως πρέπει κι οι τράπεζες να αντιληφθούν, ότι κάτω από τις σημερινές συνθήκες, πρέπει και κάποια πράγματα που τους δυσκολεύουν, και το αναγνωρίζουμε, να τα παραβλέψουν. Γιατί η πραγματική οικονομία είναι αυτή η οποία παράγει πλούτο και θέσεις εργασίας και διαχρονικά στηρίζει το τραπεζικό σύστημα. Χωρίς την πραγματική οικονομία το πρώτο πράγμα που θα καταρρεύσει και με πολύ μεγάλο πάταγο μάλιστα θα είναι οι μικρές κι οι μεγάλες τράπεζες.
ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΓΣΕΒΕΕ – Νίκος Σκορίνης : Στα πολλά θέματα που θέσαμε στον κύριο Υπουργό, σε ότι αφορά τα προβλήματα που αποτελούν τον ιστό της επιχειρηματικότητας των πολύ μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, κορυφαίο ζήτημα είναι αυτή τη στιγμή το πρόβλημα της εξάπλωσης, της ίδρυσης και λειτουργίας των πολυκαταστημάτων και ζητήσαμε από τον κύριο Υπουργό άμεσα την αναθεώρηση του νόμου του τελευταίου που έγινε πριν από δύο τρία χρόνια , από τον οποίο εξαιρέθηκε η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη κι ο Πειραιάς, κι όπου ξέρετε πολύ καλά τι γίνεται αυτή τη στιγμή με τα πολυκέντρα, τον Βοτανικό, κι όχι μόνο. Θεωρούμε ότι αν δεν αναθεωρηθεί αυτός ο νόμος και δεν περιοριστεί η εξάπλωση τους, δεν υπάρχει οξυγόνο για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Συζητήσατε και για τον χρόνο λειτουργίας των καταστημάτων;
ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΓΣΕΒΕΕ – Νίκος Σκορίνης: Έχουμε την πάγια θέση της ΓΣΕΒΕΕ η οποία λέει ουσιαστικά ότι ποτέ την Κυριακή. Ξέρετε τα αποτελέσματα που είχαν αυτόν τον καιρό και η μία Κυριακή και η άλλη για το τι έγινε στα πολυκαταστήματα κι αυτός ο τζίρος δραπέτευσε από τις πολύ μικρές επιχειρήσεις προς τις μεγάλες. Είναι εις βάρος και της απασχόλησης και των μικρών επιχειρήσεων.

Μετάβαση στο περιεχόμενο