Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Δηλώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη μετά τη συνάντησή του με το Ρώσο Πρέσβη κ. Vladimir Chkhikvishvili.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, μετά το πέρας της συνάντησής του με το Ρώσο Πρέσβη κ. Vladimir Chkhikvishvili, δήλωσε τα εξής:


«Είχαμε μία συνάντηση με το Ρώσο Πρέσβη στην Αθήνα και τα θέματα της συνάντησής μας αφορούσαν στο τομέα της ενέργειας και τη συνεργασία των δύο χωρών. Διαπιστώσαμε ότι τα θέματα σε σχέση με τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη εξελίσσονται ομαλά. Παράλληλα, έχουμε πρόοδο σε σχέση και με τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream. Την Παρασκευή στο Sochi της Ρωσίας θα υπογραφεί συμφωνία ανάμεσα στην Ρωσική πλευρά και σε όλους τους άλλους συμμετέχοντες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας σε σχέση με τις εταιρείες που αφορούν στην κατασκευή του αγωγού South Stream. Από την πλευρά μας θα υπογράψει ο ΔΕΣΦΑ, ο οποίος σήμερα θα εκδώσει και Δελτίο τύπου που θα αναφέρεται στις λεπτομέρειες της συμφωνίας. Η Ρωσική πλευρά απηύθυνε σε μένα μία πρόσκληση να είμαι εκεί, να είμαι παρών και αποδέχθηκα με ευχαρίστηση αυτήν την πρόσκληση, διότι αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στη συνεργασία με τη Ρωσία σε αυτήν ειδικότερα τη συμφωνία. Έτσι και με τη δική μου παρουσία θέλουμε να υπογραμμίσουμε το ενδιαφέρον της Ελλάδας για αυτήν την πολιτική, τη πολιτική των αγωγών και ιδιαίτερα βεβαίως τη συνεργασία μας με τη Ρωσική πλευρά».


Vladimir Chkhikvishvili: «Συμφωνώ πλήρως με αυτά που είπε ο Υπουργός. Είχαμε μία καλή συνάντηση, συζητήσαμε θέματα της παρούσας κατάστασης και δήλωσα ότι είμαστε παραμονές πολύ σημαντικών γεγονότων, που είναι η υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό South Stream στο Sochi της Ρωσίας. Εκ μέρους της Gazprom απηύθυνα πρόσκληση στον Υπουργό να επισκεφτεί το Sochi της Ρωσίας και να συμμετάσχει στην τελετή υπογραφής της συμφωνίας. Αυτό είναι απόδειξη της πολύ καλής μας συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας και όχι μόνο αλλά και γενικότερα στο ευρύτερο πλαίσιο των ελληνορωσικών σχέσεων. Σκοπός μας είναι να ενθαρρύνουμε και να αναπτύξουμε περαιτέρω αυτές τις σχέσεις».


Δημοσιογράφος: Υπάρχει κάτι σχετικά με το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του αγωγού;


Υπουργός: Μένουμε στα χρονοδιαγράμματα, τα οποία υπήρχαν.
Το καταληκτικό χρονοδιάγραμμα ορίζει ως ημερομηνία ολοκλήρωσης του αγωγού το 2015. Αλλά το γεγονός ότι προχωρούμε στη σύσταση της εταιρείας δείχνει ότι όλες οι πλευρές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι αποφασισμένες να κάνουν τα βήματα που απαιτούνται. Πέρυσι, ξεκινήσαμε με την υπογραφή από τον κ. Φώλια της συμφωνίας πλαίσιο, τώρα προχωράμε στο επόμενο βήμα που είναι η σύσταση της εταιρείας που θα αναλάβει την κατασκευή του αγωγού.


Vladimir Chkhikvishvili: Μπορώ μόνο να προσθέσω όσον αφορά το αρχικό χρονοδιάγραμμα ο αγωγός θα πρέπει να λειτουργήσει μέχρι το 2015.
Μετάβαση στο περιεχόμενο