Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Δηλώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη σχετικά με τα Λατομεία Μαρκόπουλου

Ο Υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης έκανε σήμερα δηλώσεις με θέμα τα Λατομεία Μαρκοπούλου. Δηλώσεις επίσης έκαναν ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Ιωάννης Μπούγας και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ανάπτυξης κ. Κωστής Μουσουρούλης.


Ακολουθεί η πλήρης απομαγνητοφώνηση των δηλώσεων.


ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Στέλνουμε σήμερα στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στοιχεία με βάση τα οποία αποδεικνύεται ότι στα λατομεία Μαρκοπούλου γίνεται εδώ και καιρό παράνομη εξόρυξη πέρα από κάθε αδειοδότηση.


Γνωρίζετε ότι υπήρχαν καταγγελίες για το συγκεκριμένο θέμα. Παρ’ ότι η αδειοδότηση των λατομείων αυτών δεν είναι της αρμοδιότητας του δικού μας Υπουργείου, λόγω της μεγάλης σημασίας του θέματος και λόγω και της περιβαλλοντικής ευαισθησίας που πρέπει να δείχνουμε για τέτοιου είδους περιπτώσεις, το Υπουργείο από πέρσι το Σεπτέμβριο είχε κινηθεί προς την κατεύθυνση της αποκάλυψης του τι πραγματικά συμβαίνει.


Συγκεκριμένα ο Γενικός Γραμματέας αρμόδιος γι’ αυτό το θέμα ο κ. Μουσουρούλης είχε συνεννοηθεί με το ΙΓΜΕ, το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, και σε συνεργασία με το Ινστιτούτο αυτό, είχε σταλεί ένα ειδικά εξοπλισμένο αεροπλάνο το οποίο έκανε ειδική γι’ αυτό το θέμα φωτογράφηση στο χώρο.


Αργότερα, τον Ιούνιο και αφού πέρασαν κάποιοι μήνες, έγινε δεύτερη φωτογράφηση από ελικόπτερο, πάλι ειδικώς εξοπλισμένο για το χώρο, από τη δε σύγκριση των στοιχείων μεταξύ της πρώτης έρευνας και της δεύτερης έρευνας προέκυψε ότι πράγματι γίνεται παράνομη εξόρυξη, επιβεβαιώνοντας τελικά τις σχετικές καταγγελίες.


Σήμερα έχουμε στα χέρια μας τη σχετική μελέτη τα σχετικά στοιχεία του ΙΓΜΕ, τα οποία φυσικά διαβιβάζουμε στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Το Υπουργείο στη συγκεκριμένη περίπτωση λειτούργησε επικουρικά σε σχέση με την Περιφέρεια και τη Νομαρχία, καθώς παρ’ ότι δεν είναι στην αρμοδιότητά μας το θέμα της αδειοδότησης, με δεδομένο ότι το ΙΓΜΕ είναι στην εποπτεία του Υπουργείου και επίσης έχουμε και πολύ μεγαλύτερα τεχνικά μέσα, προχωρήσαμε προς αυτή την κατεύθυνση θέλοντας να αποκαλυφθεί η αλήθεια.


Η αλήθεια προφανώς είναι δυσάρεστη. Αποκαλύφθηκε με βάση τα στοιχεία, ότι εκεί συντελούνται παράνομες δραστηριότητες. Δεν έχουμε κανένα λόγο να συμβιβαστούμε με αυτές τις παράνομες δραστηριότητες. Δεν έχουμε κανένα λόγο να κρύψουμε την αλήθεια. Δεν χρωστάμε σε κανέναν, όσοι παρανομούν θα πρέπει γι’ αυτό το θέμα να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη.


Η προτεραιότητά μας είναι η προστασία του περιβάλλοντος. Ασφαλώς μας ενδιαφέρει η ανάπτυξη του τόπου, αλλά θέλουμε μια βιώσιμη ανάπτυξη όπου το περιβάλλον να προχωρεί χέρι – χέρι με την προκοπή της πατρίδας μας.


Αυτά θέλω να πω εισαγωγικά, ο αρμόδιος Υφυπουργός ο Γιάννης Μπούγας θα σας μιλήσει αναλυτικότερα για το θέμα και στη συνέχεια είμαστε στη διάθεσή σας και ο κ. Μπούγας και ο κ. Μουσουρούλης και εγώ, να απαντήσουμε στις ερωτήσεις σας.


ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Καλό μεσημέρι και από εμένα. Θα ήθελα να πω ότι η κυβέρνηση διαθέτει και τη βούληση αλλά και τα μέσα, να οδηγήσει στη Δικαιοσύνη και να επιβάλλει τις νόμιμες διοικητικές κυρώσεις, εναντίον όσων εγκληματούν κατά του περιβάλλοντος και εν τέλει υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των πολιτών.


Από το 1996 έως πρόσφατα μια σειρά αμφιλεγόμενης θα έλεγα νομιμότητας διοικητικών πράξεων, η αλληλοεπικάλυψη των αρμοδιοτήτων μεταξύ των εμπλεκόμενων Αρχών, αλλά και η αδυναμία να διαπιστωθεί το είδος κυρίως όμως η έκταση των παραβάσεων, είχαν ως αποτέλεσμα να υπάρχει παράνομη δραστηριότητα στα λατομεία Μαρκόπουλου.


Αυτό το καθεστώς λαμβάνει τέλος σήμερα διότι έχουμε στα χέρια μας το αποδεικτικό υλικό από το οποίο προκύπτουν αυτές οι παράνομες δραστηριότητες σε μια περιοχή η οποία πρέπει να σας πω πως από το 1989 έχει κηρυχθεί ως αρχαιολογικός χώρος και με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Αττικής, έχει κηρυχθεί αναδασωτέα. Πρόκειται για μια σωρεία αδικημάτων, γι’ αυτό άλλωστε το λόγο στέλνουμε και το φάκελο στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, έτσι ώστε να διαπιστωθούν οι παραβάσεις αυτές.


Μέχρι σήμερα το Υπουργείο, μέσω της αρμόδιας Επιθεώρησης Μεταλλείων, έχει επιβάλλει όπως είπε και ο Υπουργός, πρόστιμα περίπου 4 εκ. ευρώ. Σήμερα με τη διαβίβαση των στοιχείων στον Εισαγγελέα ελπίζουμε ότι με ταχύτητα αλλά και αποτελεσματικότητα, θα κινηθεί και η ποινική Δικαιοσύνη, έτσι ώστε να καταλογιστούν οι νόμιμες κυρώσεις εναντίον όσων ενδεχομένως έχουν παρανομήσει.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι τα λατομεία που η δική σας Διεύθυνση πριν από περίπου 1,5 χρόνο είχε σφραγίσει τον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό. Είναι αυτά, τα λατομεία Μαλέα έτσι;


ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι αυτά τα οποία είχαν σφραγιστεί, βέβαια με απόφαση όχι της Διεύθυνσης. Είχαν σφραγιστεί με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Αττικής.


ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Οι αδειοδοτήσεις – να το ξεκαθαρίσουμε αυτό, να είναι σαφές – οι αδειοδοτήσεις και οι ανακλήσεις αδειών στα λατομεία, στα λατομεία ξαναλέω, δεν είναι της αρμοδιότητας εδώ και αρκετά χρόνια του Υπουργείου μας. Είναι αρμοδιότητα των περιφερειακών αρχών. Σε εμάς ανήκει μόνο η αδειοδότηση των μεταλλείων που είναι κάτι άλλο. Εδώ μιλάμε για λατομεία.


Ήρθαμε, ξαναλέω και πάλι, επικουρικά, επειδή το θέμα συζητείτο επί καιρό και υπήρχαν διιστάμενες απόψεις. Οι καταγγελίες από τη μια πλευρά, οι ισχυρισμοί από την άλλη ότι όλα πάνε καλά. Με συγκεκριμένα στοιχεία ήρθαμε να παρέμβουμε στο θέμα για να λήξει μια και καλή. Και θεωρήσαμε ότι αντί να πάμε με μάρτυρες, να πάμε με μια σύγχρονη επιστημονική και αδιαμφισβήτητη μέθοδο, με τη σφραγίδα του ΙΓΜΕ και τελικά αποδείχτηκε ότι πράγματι γίνεται παράνομη εξόρυξη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποια λατομεία είναι αυτά που εντοπίστηκαν να κάνουν παράνομη εξόρυξη, μπορείτε να μας το πείτε; Και τη μετοχική τους σύνθεση.


ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τα λατομεία που λειτουργούν στο όρος Μερέντα και αν θέλετε να σας πω και την ακριβή θέση, στη θέση Χωνί Ντάγλα του Δήμου Μαρκόπουλου Μεσογαίας Αττικής.


ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ:
Πρόκειται για δυο επιχειρήσεις, θα δώσουμε την επωνυμία. Αν μου επιτρέπετε να πω απλώς ότι στις 22 Ιανουαρίου του 2007 η αρμόδια Διεύθυνση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ανατολικής Αττικής πήρε την απόφαση διακοπής λειτουργίας και σφραγίσματος των εγκαταστάσεων και αργότερα στις 31 Ιουλίου του 2008 έγινε αυτοψία από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης όπου εκεί διαπιστώθηκε η ύπαρξη ενός κινητού σπαστηροτριβείου. Έκτοτε, όπως είπε και ο Υπουργός προχωρήσαμε σ’ αυτή τη διαδικασία.


ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μου επιτρέπετε μια συμπλήρωση; Ανεξάρτητα από το τι ανέφεραν οι διοικητικές πράξεις, τις οποίες χαρακτήρισα ως αμφιβόλου νομιμότητος, πρέπει να σας πω ότι λόγω της κηρύξεως της περιοχής ως αρχαιολογικού χώρου, αλλά και της απόφασης του Περιφερειάρχη με την οποία την κηρύσσει αναδασωτέα, απαγορεύεται οποιαδήποτε δραστηριότητα. Δηλαδή είτε εξορυκτική δραστηριότητα ή οποιαδήποτε άλλη, είναι απαγορευμένη εξαιτίας των περιορισμών που επιβάλλονται με αυτές τις δυο αποφάσεις που προανέφερα.


Και βεβαίως τα ειδικότερα στοιχεία των αποφάσεων αυτών και του Περιφερειάρχη, αλλά και της απόφασης του Υπουργού Πολιτισμού που κηρύσσει την έκταση αυτή ως αρχαιολογικό χώρο, υπάρχουν στο διαβιβαστικό έγγραφο προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Μουσουρούλη, πείτε μας πάλι τα ονόματα αν είναι εύκολο.


ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Είναι η επιχείρηση «Λατομεία Μαρκοπούλου ΑΒΕΕ και η επιχείρηση «Αφοι Σταύρου Λατομεία – Έτοιμο Μπετόν Α.Ε.». Αυτές οι δυο επιχειρήσεις λειτουργούν στη συγκεκριμένη περιοχή.


Πρόκειται για άδειες που δόθηκαν για εντελώς διαφορετικό λόγο, για τον οποίον από ότι φάνηκε από την εμπειρογνωμοσύνη, από τον έλεγχο που έγινε και την εναέρια αυτοψία, λειτουργούν καθ’ υπέρβαση των αδειών που είχαν.


ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δηλαδή οι άδειες, για να γίνει σαφές, που έχουν αυτές οι επιχειρήσεις, δεν είναι για εξόρυξη. Αλλά κάνουν εξόρυξη καθ’ υπέρβαση των αδειών τους.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχει σημασία. Αυτές οι δυο επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται σε δυο διαφορετικά σημεία πάνω στο ίδιο όρος. Βρήκατε και στα δυο αυτά σημεία παραβάσεις;


ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Και στα δυο αυτά σημεία.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορείτε να μας πείτε πότε έγιναν ακριβώς οι δυο εναέριες φωτογραφήσεις και αν υπάρχουν στοιχεία από την έκθεση του ΙΓΜΕ για τον όγκο της εξόρυξης όπως μετριέται;


ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Η έκθεση του ΙΓΜΕ θα αποτελέσει παράρτημα της επιστολής που ανέφερε ο Υπουργός διαβίβασης των στοιχείων στον αρμόδιο Εισαγγελέα. Τώρα σε ότι αφορά τις δραστηριότητες έχουν αποτυπωθεί οι αεροφωτογραφήσεις και έχουν δοθεί ογκομετρικά στοιχεία που δείχνουν αυτήν ακριβώς την παράνομη εξορυκτική δραστηριότητα. Τώρα τις ποσότητες και τους όγκους δεν χρειάζεται να σας τους αναφέρω, πάντως είναι σημαντικοί.


ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: Και για την ημερομηνία μόνο. Η πρώτη έγινε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2008 και η δεύτερη στις 27 Ιουνίου του 2009.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήθελα να ρωτήσω, εφ’ όσον δεν είστε αρμόδιος για το θέμα αυτό, γιατί κάνατε εσείς τις ανακοινώσεις και δεν τις έκανε φερ’ ειπείν ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ;


ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μα γιατί δεν είναι αρμόδιο το Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ. Το Υπουργείο Ανάπτυξης αποφάσισε να ασχοληθεί με το θέμα πριν εγώ γίνω Υπουργός. Η προηγούμενη πολιτική ηγεσία αποφάσισε να ασχοληθεί, από ευαισθησία για το θέμα, δεδομένου ότι είναι μια δραστηριότητα που σχετίζεται με κάποιο τρόπο με τις ευρύτερες αρμοδιότητες του δικού μας Υπουργείου. Νομικά δεν είμαστε αρμόδιοι για τις αδειοδοτήσεις, είμαστε όμως αρμόδιοι για τα μεταλλεία, είμαστε αρμόδιοι για την πολιτική σε σχέση με τα λατομεία συνολικά.


Θεωρώ ότι ήταν μια σωστή απόφαση του προκατόχου μου του κ. Φώλια, η οποία τελικώς οδηγεί και στην αποκάλυψη της αλήθειας.


Και η αλήθεια, επαναλαμβάνω, είναι πως γίνεται παράνομη εξόρυξη. Η Πολιτεία αποκαλύπτει αυτή την αλήθεια. Δικαιώνονται όλοι αυτοί που διαμαρτυρόντουσαν, οι κάτοικοι οι οποίοι είχαν ευαισθητοποιηθεί για το συγκεκριμένο θέμα. Τώρα εναπόκειται στη δικαιοσύνη να κινηθεί και να πάρει τα μέτρα τα οποία κρίνει ότι πρέπει να πάρει.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, αυτή η πράγματι σωστή απόφαση -πρέπει να υπερθεματίσουμε εδώ- που δείχνει ευαισθησία, έχει ως αποτέλεσμα κάποια άμεση δικλείδα ασφαλείας λειτουργίας ή θα ακολουθήσουν τα δικαστήρια; Θα συνεχιστεί η παρανομία δηλαδή;


ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Νομίζω ότι τα πράγματα γίνονται ξεκάθαρα από σήμερα. Το γεγονός ότι έρχεται η Πολιτεία, η κυβέρνηση και τοποθετείται με αυτόν τον συγκεκριμένο τρόπο, παρουσιάζοντας αυτά τα συγκεκριμένα και αδιαμφισβήτητα στοιχεία, νομίζω λέει πολλά. Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση. Η δικαιοσύνη θα παρέμβει και οι περιφερειακές και τοπικές αρχές θα πάρουν, είμαι βέβαιος, όλα τα μέτρα τα οποία χρειάζεται να πάρουν και ανήκουν στις αρμοδιότητες τους.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστούμε πολύ.Μετάβαση στο περιεχόμενο