Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Δηλώσεις του Υπουργού ΑνΥπ Κωστή Χατζηδάκη και του επικεφαλής της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα (Task Force) κ. Horst Reichenbach

KX_REICHENBACH_11_6_2013_…Είχαμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον κ. Reichenbach, συζητήσαμε για πολλά και διαφορετικά θέματα, μεταξύ των οποίων για την επίσκεψη του Επιτρόπου, του κ. Hahn ο οποίος έρχεται μεθαύριο στην Ελλάδα και προετοιμάσαμε κατά κάποιον τρόπο το έδαφος για τη συζήτηση μεθαύριο.  Συζητήσαμε για διάφορα ζητήματα που αφορούν τα Διαρθρωτικά Ταμεία και τη ρευστότητα και φυσικά, συζητήσαμε για την πρόοδο η οποία έχει γίνει σε σχέση με τους 4 μεγάλους αυτοκινητοδρόμους, τα 4 μεγάλα έργα τα οποία είχαν πολλές δυσκολίες μέχρι τώρα.

Οι δυσκολίες αυτές ξεπερνιούνται. Είναι μια απόδειξη ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει, αλλά θέλω να εκμεταλλευθώ αυτή την περίσταση για να εκφράσω και δημόσια τις ευχαριστίες μου στην Task Force και στον κ. Reichenbach για τη συμβολή τους για την υπέρβαση των προβλημάτων σε σχέση με τους αυτοκινητοδρόμους στις Βρυξέλλες. Πραγματικά ήταν πολύ σημαντική η συνεισφορά τους και εξακολουθεί να είναι.

Όπως θέλω να ευχαριστήσω γενικότερα την Task Force για την Τεχνική Βοήθεια που προσφέρει σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς σ’ αυτό το Υπουργείο, στο θέμα των εξαγωγών για παράδειγμα και στην απλούστευσή τους, στο θέμα των δημοσίων συμβάσεων και σε μια σειρά από άλλα κρίσιμα ζητήματα…

KX_REICHENBACH_11_6_2013_Δηλώσεις Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστή Χατζηδάκη και Επικεφαλής της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα (Task Force) Horst Reichenbach

Κ.ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: Είχαμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον κ. Reichenbach, συζητήσαμε για πολλά και διαφορετικά θέματα, μεταξύ των οποίων για την επίσκεψη του Επιτρόπου, του κ. Hahn ο οποίος έρχεται μεθαύριο στην Ελλάδα και προετοιμάσαμε κατά κάποιον τρόπο το έδαφος για τη συζήτηση μεθαύριο.  Συζητήσαμε για διάφορα ζητήματα που αφορούν τα Διαρθρωτικά Ταμεία και τη ρευστότητα και φυσικά, συζητήσαμε για την πρόοδο η οποία έχει γίνει σε σχέση με τους 4 μεγάλους αυτοκινητοδρόμους, τα 4 μεγάλα έργα τα οποία είχαν πολλές δυσκολίες μέχρι τώρα.

Οι δυσκολίες αυτές ξεπερνιούνται. Είναι μια απόδειξη ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει, αλλά θέλω να εκμεταλλευθώ αυτή την περίσταση για να εκφράσω και δημόσια τις ευχαριστίες μου στην Task Force και στον κ. Reichenbach για τη συμβολή τους για την υπέρβαση των προβλημάτων σε σχέση με τους αυτοκινητοδρόμους στις Βρυξέλλες. Πραγματικά ήταν πολύ σημαντική η συνεισφορά τους και εξακολουθεί να είναι.

Όπως θέλω να ευχαριστήσω γενικότερα την Task Force για την Τεχνική Βοήθεια που προσφέρει σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς σ’ αυτό το Υπουργείο, στο θέμα των εξαγωγών για παράδειγμα και στην απλούστευσή τους, στο θέμα των δημοσίων συμβάσεων και σε μια σειρά από άλλα κρίσιμα ζητήματα.

H. REICHENBACH: Σας ευχαριστώ πολύ κ. Υπουργέ κατ’ αρχήν για τα καλά σας λόγια. Είμαι πολύ ευχαριστημένος που πραγματικά βλέπω ότι έχει γίνει πραγματική πρόοδος όσον αφορά τους αυτοκινητοδρόμους.

Θεωρώ ότι από την αρχή της λειτουργίας της Task Force ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε αναφέρει πως αποτελούν μέγιστη προτεραιότητα. Και εσείς έχετε καταφέρει να φέρετε όλο αυτό το έργο σε μια πολύ επιτυχημένη πορεία.

Όσον αφορά τα επόμενα βήματα που πρόκειται να κάνει η Commission, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θεωρώ ότι είμαστε στο σωστό χρόνο προκειμένου όλα αυτά τα projects που έχουν ξεκινήσει να καταφέρουν να περάσουν από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Θα ήθελα επίσης να σας ευχαριστήσω για τις συζητήσεις που κάναμε, σχετικά με τα συνεχιζόμενα προβλήματα που αφορούν τα θέματα ρευστότητας. Πιστεύω ότι έχετε πολλά να συζητήσετε με τον Επίτροπο, τον κ. Hahn ο οποίος είναι υπεύθυνος επί των θεμάτων αυτών και είμαι σίγουρος ότι θα έχετε καλά νέα από αυτόν.

Αναφορικά με το θέμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, από τη δική μας πλευρά έχετε όλη την υποστήριξη που χρειάζεται και στο θέμα των προμηθειών και στο θέμα των αδειοδοτήσεων, όπου έχει σημειωθεί πραγματική πρόοδος. Θα ήθελα να δώσω ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι εν κατακλείδι, ενδιαφερόμαστε για απτά αποτελέσματα τα οποία βεβαίως έπονται μερικούς μήνες αργότερα, αλλά έχουμε ήδη ξεκινήσει σωστά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήθελα να ρωτήσω τον αξιότιμο κ. Reichenbach αν μπορούσε να σχολιάσει πώς αντί η κυβέρνηση να ολοκληρώσει τις διαδικασίες απόλυσης 2.000 ανεπαρκών, ακατάλληλων ή επίορκων υπαλλήλων, προχώρησε στο κλείσιμο της ΕΡΤ και απόλυση 2.000 υπαλλήλων και κυρίως, αν έχει ζητηθεί από την Task Force η βοήθεια από την κυβέρνηση, αν έχει ζητήσει δηλαδή η κυβέρνηση βοήθεια για συνδρομή για τη διασφάλιση κριτηρίων και συστημάτων στις προσλήψεις, που να διασφαλίζουν ότι γίνονται αξιοκρατικά και όχι με όρους αναξιοκρατίας που ξέρει κι εκείνος φαντάζομαι, αντιλαμβάνεται από την παρουσία του στην Ελλάδα ότι ίσχυαν παλαιότερα στη χώρα μας.

H. REICHENBACH: Θα ήθελα να πω ότι για το συγκεκριμένο ερώτημά σας δεν έχω να κάνω κάποιο σχόλιο σχετικά με τη κυβερνητική αυτή απόφαση. Το μόνο που θα ήθελα να σας πω είναι ότι πράγματι η Task Force έχει υποστηρίξει σε τεχνικό επίπεδο τις Ελληνικές Αρχές όσον αφορά τη βελτίωση στη Δημόσια Διοίκηση.

Υπήρξαν πάρα πολλά θετικά βήματα που αφορούσαν και την αξιολόγηση αποτίμησης στο επίπεδο Υπουργείων αλλά και τη δημιουργία μιας γενικής Γραμματείας, που εργάζεται προς την κατεύθυνση του συντονισμού. Αλλά για συγκεκριμένη απάντηση στο ερώτημά σας δε μπορώ να δώσω κανένα σχόλιο.


Μετάβαση στο περιεχόμενο