…Εμείς συνεχίζουμε το μαραθώνιο σε ρυθμό κούρσας ταχύτητας. Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Είναι μια προσπάθεια για την πατρίδα μας και αυτή η προσπάθεια πρέπει να πετύχει. Η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος είναι κομβικής σημασίας. Γι’ αυτό έχουμε παρουσιάσει πρόσφατα τα μέτρα για τις εξαγωγές και είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με βάση τα χρονοδιαγράμματα που εξαγγείλαμε. Γι’ αυτό προωθούμε και νόμο για την απλούστευση της αδειοδότησης, της προώθησης των επενδύσεων, δημιουργώντας μεταξύ των άλλων και κεντρική αδειοδοτική αρχή. Γι’ αυτό θέλουμε να συνεργαστούμε με τον ΟΟΣΑ για την ομαλότερη λειτουργία της αγοράς σε τέσσερις κομβικής σημασίας τομείς για την ελληνική οικονομία. Γι’ αυτό συνεργαζόμαστε με τη Παγκόσμια Τράπεζα για την περαιτέρω βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια, θέλω να πω και το συζητήσαμε με τον κ. Ράϊχενμπαχ, ότι αύριο κιόλας θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε ένα σχέδιο νόμου, το οποίο θα αφορά στις ηλεκτρονικές προμήθειες. Το σχέδιο νόμου αυτό εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια της κυβέρνησης για εξυγίανση του συστήματος προμηθειών. Θέλουμε να βάλουμε μαχαίρι στη σπατάλη, να υπάρξει ένα διαφανές σύστημα, το οποίο θα λειτουργήσει προς όφελος των φορολογουμένων. Η προσπάθεια της κυβέρνησης συνεχίζεται. Η στήριξη από την Task Force σε διάφορους τομείς με την τεχνική βοήθεια που παρέχεται είναι χρήσιμη και η συνεργασία μας θα συνεχιστεί, χωρίς αμφιβολία, και στο μέλλον…
Με τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης (Task Force) για την Ελλάδα Horst Reichenbach συναντήθηκε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστής Χατζηδάκης.
Ακολουθούν οι δηλώσεις αμέσως μετά την συνάντηση:
H. Reichenbach: «Σας ευχαριστώ πολύ κύριε υπουργέ για τη συνάντηση που πραγματοποιήσαμε και η οποία αφορούσε εν γένει το επιχειρηματικό περιβάλλον. Θεωρώ ότι πράγματι βελτιώνεται η δυνατότητα του “επιχειρείν” εντός της Ελλάδας και όντως έχουν πραγματοποιηθεί αρκετά πρακτικά βήματα. Έχει γίνει προπαρασκευή προς την κατεύθυνση της υλοποίησής τους, ενώ άλλα ήδη πραγματοποιούνται. Ιδίως όσον αφορά στις εξαγωγές και τη διευκόλυνση της εξαγωγικής δραστηριότητας, για την οποία έχει ήδη ετοιμαστεί ένας οδικός χάρτης που αποτελεί την απόρροια μιας κοινής προσπάθειας με θετική έκβαση την οποία κατέβαλαν η Ελλάδα, η Task Force αλλά και άλλοι εμπλεκόμενοι. Ο κύριος υπουργός, εξάλλου, έχει δώσει το πράσινο φως για την υλοποίηση και την εφαρμογή του εν λόγω οδικού χάρτη και γι΄ αυτό το λόγο θα συσταθεί μια ειδική ομάδα, μια επιτροπή παρακολούθησης, διότι είναι πολλά τα εμπλεκόμενα υπουργεία στην εφαρμογή αυτής της προσπάθειας.
Επίσης, συζητήθηκε το θέμα της προώθησης των εξαγωγών. Είναι γεγονός και προκειμένου να βελτιωθεί η εξαγωγική δραστηριότητα της Ελλάδας έχει ιδιαίτερη αξία η βελτίωση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό. Και γίνονται κινήσεις προς την κατεύθυνση αυτή. Επίσης μιλήσαμε και γι’ άλλα ζητήματα, τα οποία αφορούν τον ΟΟΣΑ, αλλά και την Παγκόσμια Τράπεζα. Ως προς το πρώτο σκέλος, ήδη, πρόκειται στις αρχές Δεκεμβρίου να λάβει χώρα, μια κοινή εκδήλωση του υπουργείου με τον ΟΟΣΑ, εκδήλωση που έρχεται να τονίσει τη βελτίωση της ανταγωνιστικής θέσης που επιχειρεί η Ελλάδα σε μια σειρα από τομείς, συμπράττοντας με τον ΟΟΣΑ, ενώ η Παγκόσμια Τράπεζα έρχεται να προσφέρει τη δική της εμπειρογνωμοσύνη στο “επιχειρείν” και ιδίως σε θέματα αδειοδοτήσεων. Επίσης, η Παγκόσμια Τράπεζα ασχολείται με το benchmarking της Ελλάδας και την τελευταία φορά που πραγματοποιήσαμε επίσκεψη εδώ, ο Υπουργός αναφέρθηκε στις επιτυχίες που έχουν ήδη σημειωθεί. Αναμένουμε και περαιτέρω επιτυχίες, που πρόκειται να σημειωθούν και στο πεδίο αυτό. Επίσης έχει ιδιαίτερη αξία τη χρονική αυτή συγκυρία η πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις. Και είναι γεγονός πως διάφορες τράπεζες, όπως και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης συντρέχουν προς την κατεύθυνση αυτή. Και ταυτοχρόνως θα πρέπει να σημειώσουμε πως προσφάτως ξένες εταιρείες ήρθαν ούτως ώστε να αναλάβουν δραστηριότητα στην Ελλάδα, γεγονός το οποίο με χαροποιεί. Διότι θεωρώ πως αποτελεί σαφή ένδειξη αλλαγής του κλίματος και ελπίζω μάλιστα πως με δεδομένη την αλλαγή του κλίματος αύριο θα έχουμε μια περαιτέρω επιβεβαίωση αυτής της εξέλιξης».
Κ. Χατζηδάκης: «Εμείς συνεχίζουμε το μαραθώνιο σε ρυθμό κούρσας ταχύτητας. Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Είναι μια προσπάθεια για την πατρίδα μας και αυτή η προσπάθεια πρέπει να πετύχει. Η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος είναι κομβικής σημασίας. Γι’ αυτό έχουμε παρουσιάσει πρόσφατα τα μέτρα για τις εξαγωγές και είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με βάση τα χρονοδιαγράμματα που εξαγγείλαμε. Γι’ αυτό προωθούμε και νόμο για την απλούστευση της αδειοδότησης, της προώθησης των επενδύσεων, δημιουργώντας μεταξύ των άλλων και κεντρική αδειοδοτική αρχή. Γι’ αυτό θέλουμε να συνεργαστούμε με τον ΟΟΣΑ για την ομαλότερη λειτουργία της αγοράς σε τέσσερις κομβικής σημασίας τομείς για την ελληνική οικονομία. Γι’ αυτό συνεργαζόμαστε με τη Παγκόσμια Τράπεζα για την περαιτέρω βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια, θέλω να πω και το συζητήσαμε με τον κ. Ράϊχενμπαχ, ότι αύριο κιόλας θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε ένα σχέδιο νόμου, το οποίο θα αφορά στις ηλεκτρονικές προμήθειες. Το σχέδιο νόμου αυτό εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια της κυβέρνησης για εξυγίανση του συστήματος προμηθειών. Θέλουμε να βάλουμε μαχαίρι στη σπατάλη, να υπάρξει ένα διαφανές σύστημα, το οποίο θα λειτουργήσει προς όφελος των φορολογουμένων. Η προσπάθεια της κυβέρνησης συνεχίζεται. Η στήριξη από την Task Force σε διάφορους τομείς με την τεχνική βοήθεια που παρέχεται είναι χρήσιμη και η συνεργασία μας θα συνεχιστεί, χωρίς αμφιβολία, και στο μέλλον».
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Ράϊχενμπαχ:
Δημοσιογράφος: Θα ήθελα να ρωτήσω τον κ. Ραιχενμπαχ, πόσο αισιόδοξος είναι για την απορρόφηση των κονδυλίων από την Ελλάδα.
H. Reichenbach: Η απορροφητικότητα των ελληνικών κονδυλίων είναι αρκετά ικανοποιητική. Έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος τους τελευταίους μήνες. Ήδη, η Ελλάδα βρίσκεται πολύ πάνω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως όσον αφορά τα κονδύλια που προέρχονται από τα Περιφερειακά Ταμεία και το Ταμείο Συνοχής, για το οποίο είναι αρμόδιος ο κύριος υπουργός. Όσον αφορά το Κοινωνικό Ταμείο, ήδη βελτιώνεται η ταχύτητα απορροφητικότητας μετά και τα μέτρα που λαμβάνονται. Συνεπώς, δεδομένων των προηγούμενων δυσχερειών, τώρα δεν θα έλεγα ότι έχουν αποσοβηθεί πλήρως, αλλά βεβαίως έχει σημειωθεί σημαντικότατη βελτίωση.
Με δεδομένο ότι την επόμενη χρονιά θα είναι η τελευταία χρόνια στην οποία θα μπορούν να δεσμευθούν κονδύλια, δεδομένου του πέρατος της επταετίας, θα ήθελα να πω πως ναι μεν ο εργασιακός φόρτος είναι σαφώς βαρύς -αυτό είναι μια πραγματικότητα- αλλά πιστεύω ότι αυτό το άχθος θα είναι ευτυχές για τον κύριο υπουργό.
Και κάτι τελευταίο. Βεβαίως, την απόλυτη ευθύνη θα τη φέρει, πάντοτε, ο κύριος υπουργός και εμείς ως Task Force, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τον στηρίξουμε.
Δημοσιογράφος: Προσφέρετε βοήθεια σε θέματα αδειοδοτήσεων και σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα. Αυτές είναι οι μοναδικές βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος ή πρέπει να γίνουν και άλλες κινήσεις στην κατεύθυνση των εργασιακών σχέσεων;
H. Reichenbach: Σήμερα η συζήτηση αφορούσε το επιχειρηματικό περιβάλλον. Όπως, εξάλλου ακούσατε, η Ελλάδα, η Task Force για την Ελλάδα συνεργάζονται με την Παγκόσμια Τράπεζα αλλά όπως είπε και ο κύριος υπουργός συνεργάζονται και με τον ΟΟΣΑ που ασχολείται με το θέμα της μείωσης του διοικητικού άχθους. Ένα θέμα, το οποίο απασχολεί τον υπουργό κ. Μανιτάκη. Επίσης, σημαντικές βελτιώσεις – συνεπεία αυτής της συνεργασίας- έχουν επέλθει και στο κομμάτι των δημοσίων προμηθειών. Όσον αφορά στις εργασιακές σχέσεις δε θα είχα κάτι να σχολιάσω επί του παρόντος».