ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
κ. Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ
ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ
ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Συζητήσαμε με τον Πρωθυπουργό καταρχάς για την Ολυμπιακή, όπου, όπως ξέρετε οι εξελίξεις είναι θετικές. Έχουμε 38 διαφορετικές επενδυτικές προσφορές. Παράλληλα, ο Επίτροπος κ. Ταγιάνι κατ’ επανάληψη έχει τονίσει ότι η λύση για την Ολυμπιακή έχει αποτελέσει και θα αποτελέσει μοντέλο για άλλες περιπτώσεις προβληματικών επιχειρήσεων στην Ευρώπη, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό της Alitalia. Προχωρούμε με βάση τα χρονοδιαγράμματά μας και αισιοδοξούμε ότι όλα θα πάνε καλά.
Δεύτερον, λόγω και της μεγάλης χρηματοπιστωτικής κρίσης η οποία είναι σε εξέλιξη, συζητήσαμε διάφορες πρωτοβουλίες του Υπουργείου, που αφορούν σε επενδύσεις, κυρίως σε συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) με βάση τις οποίες μπορούμε να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις ανάπτυξης, χωρίς να χρειαστεί ο φορολογούμενος να βάλει το χέρι στην τσέπη. Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, λόγο της στενότητας των δημοσίων οικονομικών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε ποιους τομείς κ. Υπουργέ;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κουβεντιάσαμε, κυρίως, για δύο μεγάλα προγράμματα του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών:
Το πρώτο αφορά στα αεροδρόμια, την ανάπτυξη των περιφερειακών αεροδρομίων, με την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων. Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας σύντομα θα τοποθετήσει νομικούς, οικονομικούς και τεχνικούς συμβούλους, οι οποίοι θα ασχοληθούν με αυτό το θέμα, ώστε, από του χρόνου, να μπορέσουμε να προχωρήσουμε πολύ πιο συγκεκριμένα το πρόγραμμα αυτό.
Το δεύτερο μεγάλο πρόγραμμα είναι οι οπτικές ίνες νέας γενιάς (το «Fiber To The Home»), που είναι ένα πρόγραμμα της τάξεως των δύο περίπου δις. ευρώ. Το δημόσιο θα συμβάλει με το ένα τρίτο περίπου των χρημάτων. Η χώρα θα χωριστεί σε τρεις μεγάλες περιφέρειες και πιστεύουμε ότι, μετά την προεργασία που γίνεται και σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, του χρόνου το φθινόπωρο, θα μπορέσει να προχωρήσει ο διεθνής διαγωνισμός γι’ αυτό το πρόγραμμα, το οποίο θα αλλάξει κυριολεκτικά την καθημερινότητά μας και θα δημιουργήσει νέες προϋποθέσεις ανάπτυξης για τη χώρα.
Τέλος, συζητήσαμε και κάτι άλλο, το οποίο είναι επίσης σημαντικό: Η κυβέρνηση αποφασίζει να προχωρήσει μια άλλη σημαντική μεταρρύθμιση στον τομέα των οδικών εμπορευματικών μεταφορών, στα φορτηγά και βυτιοφόρα. Ήδη έχουν δημιουργηθεί δύο επιτροπές στο Υπουργείο Μεταφορών, μια για τις εμπορευματικές μεταφορές και μια για τα logistics – συνδέονται μεταξύ τους- στις οποίες συμμετέχουν εκπρόσωποι των ενδιαφερομένων φορέων, της δημόσιας διοίκησης, αλλά και ειδικοί επιστήμονες. Μας ενδιαφέρει να εκσυγχρονίσουμε τον κλάδο, να τον προσαρμόσουμε στα ευρωπαϊκά δεδομένα, χωρίς βιαστικά βήματα, σε συνεννόηση με τους ενδιαφερόμενους, με συναίνεση και με προσοχή. Είναι, όμως, κάτι το οποίο οφείλουμε να το κάνουμε, για να προχωρήσουμε από την περιφέρεια στην καρδιά της Ευρώπης και για να δημιουργήσουμε μεγαλύτερη ώθηση στην οικονομία.
Αυτά είναι τα ζητήματα που συζητήσαμε με τον Πρωθυπουργό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλάτε για απελευθέρωση του κλάδου δηλαδή;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι. Μιλάμε για ένα νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Δεν θα προχωρήσουμε βιαστικά. Δεν θα προχωρήσουμε χωρίς προσοχή και χωρίς συναίνεση. Έχουμε σχέσεις εμπιστοσύνης με τους ενδιαφερόμενους κλάδους, αλλά έχουμε ένα τοπίο – το αναγνωρίζουν και οι ίδιοι – που θυμίζει την Ελλάδα του 1950 και του 1960 στον συγκεκριμένο τομέα. Μας ενδιαφέρει να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο πλαίσιο, στη διαμόρφωση του οποίου θα συμβάλλουν και όλες οι ενδιαφερόμενες τάξεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιοι είναι αυτοί οι τομείς;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είπαμε τα φορτηγά και τα βυτιοφόρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα ταξί;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι τα ταξί. Φορτηγά όλων των κατηγοριών και βυτιοφόρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα που υπάρχει κρίση και υπάρχει μια στενότητα μήπως σκέφτεστε να αφήσετε κάποια Μέσα Μαζικής Μεταφοράς χωρίς εισιτήριο για ένα χρόνο, για δύο χρόνια που διαρκεί η κρίση;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, δυστυχώς, δεν είναι δωρεάν. Καμία υπηρεσία δεν είναι δωρεάν. Τα ελλείμματα των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και κάθε ΔΕΚΟ πληρώνονται. Το θέμα είναι αν πληρώνονται τώρα, ή πληρώνονται εντόκως. Όσο αφήνουμε τα ελλείμματα αυτά και αυξάνονται τα «χρυσοπληρώνουμε» όλοι μας. Σ’ αυτά τα θέματα δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές. Αν υπήρχαν, θα τις είχαν ανακαλύψει άλλοι, πριν από μας. Αυτό που λέγεται για, δήθεν, δωρεάν υπηρεσίες είναι κάτι το οποίο δεν έχει καμιά αντιστοίχηση στην πραγματικότητα. Τα λένε εύκολα κάποιοι λαϊκιστές, τους οποίους έχουμε ακριβοπληρώσει στην Ελλάδα. Ακόμα πληρώνουμε επιλογές της δεκαετίας του ’80.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς, ως Υπουργός, αφήνετε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει πετρελαιοκίνηση και μέσα στις μεγάλες πόλεις; Διότι σε όλον τον κόσμο πλέον όλα τα αυτοκίνητα πάνε προς πετρελαιοκίνηση.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτό είναι θέμα αρμοδιότητας του ΥΠΕΧΩΔΕ. Δεν είναι το δικό μας Υπουργείο που αποφασίζει. Εκείνο που μπορώ να σας πω είναι ότι έχει συσταθεί μια μικτή Επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι του ΥΠΕΧΩΔΕ, του Υπουργείου Οικονομίας και του Υπουργείου Μεταφορών, η οποία θα συζητήσει ζητήματα τα οποία σχετίζονται με τις μεταφορές και το περιβάλλον στις πόλεις. Αυτή η Επιτροπή τώρα θα ξεκινήσει να λειτουργεί και, προφανώς, θα συζητήσει μια σειρά από ζητήματα. Δεν μπορώ όμως εγώ να προδικάσω το αποτέλεσμα των συζητήσεων αυτών.