Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Δηλώσεις Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών Κωστή Χατζηδάκη για την υπόθεση της Siemens, τον ΟΤΕ και την Ο.Α.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
25 Ιουνίου, 2008
κκ Συντάκτες ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ  – ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
Δηλώσεις Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών Κωστή Χατζηδάκη για την υπόθεση της Siemens, τον ΟΤΕ και την Ο.Α.
O Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Κωστής Χατζηδάκης, ερωτηθείς για την υπόθεση της SIEMENS καθώς και για τις εξελίξεις στην ΟΑ, δήλωσε τα εξής:
ΕΡΩΤΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Για το θέμα της Siemens, να ρωτήσω αν και πότε θα γίνει εξεταστική, μέσα στο καλοκαίρι δηλαδή,  και αν υπάρχει φόβος στην Κυβέρνηση ότι μπορεί να υπάρξει  ανάμιξη ονομάτων στην υπόθεση. Επίσης για την ΟΑ, σήμερα έχουμε διαμαρτυρία των μηχανικών της ΟΑ που μιλάνε για απαξίωση και για πολλές χαμένες πτήσεις.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Για το θέμα της Siemens με καλύπτουν οι προηγούμενες τοποθετήσεις. Υπάρχει ανησυχία προφανώς σε όλους τους Έλληνες πολίτες, δικαιολογημένη ανησυχία. Και η κυβέρνηση προφανέστατα δεν πρέπει να διστάσει και δεν έχει και κανέναν λόγο να διστάσει στην αποκάλυψη όλων όσων ενέχονται στο συγκεκριμένο θέμα.
Για την Εξεταστική τοποθετήθηκε ο Πρωθυπουργός. Δεν έχω να προσθέσω κάτι καινούργιο. Προφανώς είναι κάτι το οποίο καθόλου δεν αποκλείεται ως ενδεχόμενο. Απλώς, την ίδια στιγμή πρέπει ν’ ακολουθηθούν κάποιες διαδικασίες, να ολοκληρωθεί ένας κύκλος διερεύνησης από την Δικαιοσύνη, να υπάρξει μια κρίσιμη μάζα στοιχείων και από κει και πέρα αυτοί, οι οποίοι έχουν φταίξει, αυτονόητα πρέπει να πληρώσουν. Δε θέλω να μιλήσω ούτε για το «μαχαίρι στο κόκαλο», ούτε για το «άπλετο φως», διότι δικαιολογημένα οι πολίτες όταν ακούν τέτοιες λέξεις αρχίζουν να υποπτεύονται ότι κάτι δε θα πάει καλά. Είναι ολοφάνερο όμως ότι από τη μία η συγκεκριμένη υπόθεση πρέπει να διαλευκανθεί και από την άλλη πλευρά, συνολικότερα ως πολιτικό σύστημα πρέπει να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας για επιμέρους θεσμικές παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σχετικά με το φόβο της Κυβέρνησης για εμπλοκή στελεχών της, πιθανή ανάμειξη;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ:  Εγώ δεν έχω κανένα λόγο να πιστεύω ότι υπάρχει εμπλοκή. Υπήρξε μια ανακοίνωση από τη δική μας την  πλευρά για το θέμα του ΟΣΕ, επιμένω σ’ αυτή την ανακοίνωση.
Από εκεί και πέρα όμως, αν θεωρητικά υπάρξει ένα τέτοιο ενδεχόμενο ξέρετε, ότι δεν υπάρχουν κατηγορούμενοι που να χωρίζονται σε γαλάζιους, πράσινους και κόκκινους. Όλοι είναι εξίσου κατηγορούμενοι. Αλλά την ίδια στιγμή πρέπει να υπογραμμίσω και να το τονίσω αυτό, ότι είναι ολοφάνερο αυτή την ώρα, για λόγους απολύτως κατανοητούς, ότι το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί, καθώς βρίσκεται αντικειμενικά σε δύσκολη θέση, να κάνει διάχυση ευθυνών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Για την Ολυμπιακή;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι γνωστό, νομίζω, σε όλους τους Έλληνες πολίτες, ότι η Ολυμπιακή βρίσκεται σε μια βαθιά κρίση εδώ και πολλά χρόνια. Υπάρχουν ορισμένοι, οι οποίοι θέλουν να μας πείσουν, ότι η Ολυμπιακή μπήκε σε κρίση τους τελευταίους μήνες. Δεν νομίζω, ότι πείθουν, παρά μόνον τον εαυτό τους.
Δεύτερον, θέλω να σας πω, ότι η Διοίκηση της Ολυμπιακής καταβάλει μία δύσκολη και τίμια προσπάθεια, προκειμένου να περιορίσει το εύρος της κρίσης της Ολυμπιακής. Δεν περιορίζεται όμως η έκταση της κρίσης με επέκταση του κύκλου των εργασιών της Ολυμπιακής, ούτε με συνέχιση ζημιογόνων δραστηριοτήτων. Αυτά δεν συμβαίνουν πουθενά στον κόσμο και είναι θέμα απλής λογικής.
Η Κυβέρνηση, την ίδια στιγμή, καταβάλει μία προσπάθεια στα πλαίσια όλων όσων έχουμε πει, έτσι ώστε να έχουμε μία βιώσιμη λύση για την Ολυμπιακή μέχρι το τέλος του 2008. Και η προσπάθεια αυτή συνεχίζεται. Περιμένουμε απ’ όλους να δείξουν την υπευθυνότητα που πρέπει.
Χθες, ματαιώθηκαν κάποιες πτήσεις των Ολυμπιακών Αερογραμμών, διότι  χάλασαν τρία μαζί αεροπλάνα της Ολυμπιακής. Θέλω να πιστεύω ότι ήταν τυχαίο. Αν δεν ήταν τυχαίο θα φανεί στις επόμενες μέρες, διότι μέχρι τώρα δεν είχαμε τέτοιου είδους προβλήματα, τρία μαζί αεροπλάνα να χαλάνε την ίδια μέρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Δηλαδή υπονοείτε δολιοφθορά;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ:  Δεν υπονοώ τίποτα. Είπα, ότι θέλω να πιστεύω, ότι ήταν τυχαίο. Πάντως χάλασαν τρία μαζί αεροπλάνα της Ολυμπιακής και βεβαίως εκ των πραγμάτων όταν σου χαλάνε τρία αεροπλάνα και σου λένε οι τεχνικοί ότι δεν διορθώνονται αμέσως, προφανώς πόσα αεροπλάνα θα έχεις στην άκρη, αναπληρωματικά προκειμένου να καλύπτεις τέτοιου είδους ανάγκες; Και αν χαλάσουν δέκα;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Μια και πιάσαμε τα εκτός θέματος, κύριε Υπουργέ, πριν από 40 ημέρες περίπου ανακοινώσατε μια συμφωνία με την Deutsche Telekom, την οποία χαρακτηρίσατε επωφελή και για την εθνική οικονομία και για τους πολίτες και για τον ίδιο τον ΟΤΕ. Ωστόσο, έκτοτε η μετοχή του Οργανισμού έχει υποχωρήσει κατά 23%-24% και την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να παρέμβει και να υποχρεώσει την Deutsche Telekom σε υποβολή δημόσιας προσφοράς για το σύνολο των μετοχών του Οργανισμού, που βρίσκονται στα χέρια θεσμικών επενδυτών και μικροεπενδυτών. Σας ανησυχεί το ενδεχόμενο ξαφνικά να βρεθείτε ακόμα και με απόφαση της Κομισιόν με έναν μέτοχο, που θα κατέχει συνολικά το 75% του ΟΤΕ;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εγώ πιστεύω, για να σας απαντήσω στις ανησυχίες σας, ότι πρώτον, η σύμβαση του ΟΤΕ, έτσι όπως υπογράφηκε και εγκρίθηκε από τη Βουλή, έτσι θα εφαρμοστεί κιόλας.
Δεύτερον, από το Υπουργείο Οικονομίας έχει ήδη διευκρινιστεί ότι όταν πέρασε από τη Βουλή ο νόμος, που έθεσε σε εφαρμογή την σχετική Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είχε γίνει η επαφή με την Κομισιόν, σε σχέση με την υπεροχή του νόμου περί αποκρατικοποιήσεων.
Θεωρώ, λοιπόν, και προκύπτει νομίζω και από τον τρόπου που είναι διατυπωμένη η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι δεν θα υπάρξει κανένα θέμα.
Θέλω να θυμίσω ότι το 2004 η μετοχή του Οργανισμού ήταν 9,00 €. Επομένως, ακόμα και αν λάβουμε υπόψη τις δικές μας παρατηρήσεις, σήμερα, είναι σχεδόν διπλάσια, 80% παραπάνω απ’ ότι ήταν το 2004.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Να ρωτήσω και κάτι άλλο. Για τις Ολυμπιακές Αερογραμμές εμφανίζεστε σίγουρος, ότι θα βρει λύση εντός του έτους. Όμως φέτος οι αγορές πέφτουν πάρα πολύ, η αεροπορική βιομηχανία βρίσκεται σε κρίση, όλες οι τιμές των μετοχών των αεροπορικών εταιρειών πάνε από το κακό στο χειρότερο, αεροπορικές εταιρείες κλείνουν, απολύουν προσωπικό. Θα ήθελα να σας ρωτήσω από πού πηγάζει η αισιοδοξία σας, ότι η λύση για την Ολυμπιακή θα βρεθεί εντός του έτους;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ:  Με το ίδιο σκεπτικό θέλω να ρωτήσω εγώ, από πού πηγάζει η λογική και από πού πηγάζουν τα επιχειρήματα όλων αυτών που κάνουν κριτική στη Διοίκηση της Ολυμπιακής, ότι μια ήδη προβληματική επιχείρηση μέσα σ’ αυτό το εξαιρετικά προβληματικό σκηνικό θα έπρεπε να προχωρεί χωρίς κανένα πρόβλημα;
Αυτό είναι ένα βασικό ερώτημα το οποίο πραγματικά θα ήθελα αυτοί που θέτουν αυτούς τους προβληματισμούς να μας απαντήσουν. Από εκεί και πέρα βεβαίως ξέρω τις δυσκολίες του εγχειρήματος και τις ήξερα από την αρχή και γι’ αυτό το λόγο, άλλωστε, είχαμε θέσει έναν ορίζοντα μέχρι το τέλος του 2008. Διότι πρέπει να γίνουν οι επαφές με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στη συνέχεια επαφές με τους επενδυτές, μια σειρά από διαδικασίες. Η Κυβέρνηση, πάντως,  εμμένει σ’ αυτά τα οποία έχει πει.
Από το Γραφείο Τύπου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
25 Ιουνίου, 2008

Δηλώσεις Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών Κωστή Χατζηδάκη για την υπόθεση της Siemens, τον ΟΤΕ και την Ο.Α.

O Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Κωστής Χατζηδάκης, ερωτηθείς για την υπόθεση της SIEMENS καθώς και για τις εξελίξεις στην ΟΑ, δήλωσε τα εξής:ΕΡΩΤΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Για το θέμα της Siemens, να ρωτήσω αν και πότε θα γίνει εξεταστική, μέσα στο καλοκαίρι δηλαδή,  και αν υπάρχει φόβος στην Κυβέρνηση ότι μπορεί να υπάρξει  ανάμιξη ονομάτων στην υπόθεση. Επίσης για την ΟΑ, σήμερα έχουμε διαμαρτυρία των μηχανικών της ΟΑ που μιλάνε για απαξίωση και για πολλές χαμένες πτήσεις. ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Για το θέμα της Siemens με καλύπτουν οι προηγούμενες τοποθετήσεις. Υπάρχει ανησυχία προφανώς σε όλους τους Έλληνες πολίτες, δικαιολογημένη ανησυχία. Και η κυβέρνηση προφανέστατα δεν πρέπει να διστάσει και δεν έχει και κανέναν λόγο να διστάσει στην αποκάλυψη όλων όσων ενέχονται στο συγκεκριμένο θέμα. Για την Εξεταστική τοποθετήθηκε ο Πρωθυπουργός. Δεν έχω να προσθέσω κάτι καινούργιο. Προφανώς είναι κάτι το οποίο καθόλου δεν αποκλείεται ως ενδεχόμενο. Απλώς, την ίδια στιγμή πρέπει ν’ ακολουθηθούν κάποιες διαδικασίες, να ολοκληρωθεί ένας κύκλος διερεύνησης από την Δικαιοσύνη, να υπάρξει μια κρίσιμη μάζα στοιχείων και από κει και πέρα αυτοί, οι οποίοι έχουν φταίξει, αυτονόητα πρέπει να πληρώσουν. Δε θέλω να μιλήσω ούτε για το «μαχαίρι στο κόκαλο», ούτε για το «άπλετο φως», διότι δικαιολογημένα οι πολίτες όταν ακούν τέτοιες λέξεις αρχίζουν να υποπτεύονται ότι κάτι δε θα πάει καλά. Είναι ολοφάνερο όμως ότι από τη μία η συγκεκριμένη υπόθεση πρέπει να διαλευκανθεί και από την άλλη πλευρά, συνολικότερα ως πολιτικό σύστημα πρέπει να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας για επιμέρους θεσμικές παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν. 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σχετικά με το φόβο της Κυβέρνησης για εμπλοκή στελεχών της, πιθανή ανάμειξη;ΥΠΟΥΡΓΟΣ:  Εγώ δεν έχω κανένα λόγο να πιστεύω ότι υπάρχει εμπλοκή. Υπήρξε μια ανακοίνωση από τη δική μας την  πλευρά για το θέμα του ΟΣΕ, επιμένω σ’ αυτή την ανακοίνωση. Από εκεί και πέρα όμως, αν θεωρητικά υπάρξει ένα τέτοιο ενδεχόμενο ξέρετε, ότι δεν υπάρχουν κατηγορούμενοι που να χωρίζονται σε γαλάζιους, πράσινους και κόκκινους. Όλοι είναι εξίσου κατηγορούμενοι. Αλλά την ίδια στιγμή πρέπει να υπογραμμίσω και να το τονίσω αυτό, ότι είναι ολοφάνερο αυτή την ώρα, για λόγους απολύτως κατανοητούς, ότι το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί, καθώς βρίσκεται αντικειμενικά σε δύσκολη θέση, να κάνει διάχυση ευθυνών. 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Για την Ολυμπιακή;ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι γνωστό, νομίζω, σε όλους τους Έλληνες πολίτες, ότι η Ολυμπιακή βρίσκεται σε μια βαθιά κρίση εδώ και πολλά χρόνια. Υπάρχουν ορισμένοι, οι οποίοι θέλουν να μας πείσουν, ότι η Ολυμπιακή μπήκε σε κρίση τους τελευταίους μήνες. Δεν νομίζω, ότι πείθουν, παρά μόνον τον εαυτό τους.Δεύτερον, θέλω να σας πω, ότι η Διοίκηση της Ολυμπιακής καταβάλει μία δύσκολη και τίμια προσπάθεια, προκειμένου να περιορίσει το εύρος της κρίσης της Ολυμπιακής. Δεν περιορίζεται όμως η έκταση της κρίσης με επέκταση του κύκλου των εργασιών της Ολυμπιακής, ούτε με συνέχιση ζημιογόνων δραστηριοτήτων. Αυτά δεν συμβαίνουν πουθενά στον κόσμο και είναι θέμα απλής λογικής.Η Κυβέρνηση, την ίδια στιγμή, καταβάλει μία προσπάθεια στα πλαίσια όλων όσων έχουμε πει, έτσι ώστε να έχουμε μία βιώσιμη λύση για την Ολυμπιακή μέχρι το τέλος του 2008. Και η προσπάθεια αυτή συνεχίζεται. Περιμένουμε απ’ όλους να δείξουν την υπευθυνότητα που πρέπει. Χθες, ματαιώθηκαν κάποιες πτήσεις των Ολυμπιακών Αερογραμμών, διότι  χάλασαν τρία μαζί αεροπλάνα της Ολυμπιακής. Θέλω να πιστεύω ότι ήταν τυχαίο. Αν δεν ήταν τυχαίο θα φανεί στις επόμενες μέρες, διότι μέχρι τώρα δεν είχαμε τέτοιου είδους προβλήματα, τρία μαζί αεροπλάνα να χαλάνε την ίδια μέρα. 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Δηλαδή υπονοείτε δολιοφθορά; ΥΠΟΥΡΓΟΣ:  Δεν υπονοώ τίποτα. Είπα, ότι θέλω να πιστεύω, ότι ήταν τυχαίο. Πάντως χάλασαν τρία μαζί αεροπλάνα της Ολυμπιακής και βεβαίως εκ των πραγμάτων όταν σου χαλάνε τρία αεροπλάνα και σου λένε οι τεχνικοί ότι δεν διορθώνονται αμέσως, προφανώς πόσα αεροπλάνα θα έχεις στην άκρη, αναπληρωματικά προκειμένου να καλύπτεις τέτοιου είδους ανάγκες; Και αν χαλάσουν δέκα;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Μια και πιάσαμε τα εκτός θέματος, κύριε Υπουργέ, πριν από 40 ημέρες περίπου ανακοινώσατε μια συμφωνία με την Deutsche Telekom, την οποία χαρακτηρίσατε επωφελή και για την εθνική οικονομία και για τους πολίτες και για τον ίδιο τον ΟΤΕ. Ωστόσο, έκτοτε η μετοχή του Οργανισμού έχει υποχωρήσει κατά 23%-24% και την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να παρέμβει και να υποχρεώσει την Deutsche Telekom σε υποβολή δημόσιας προσφοράς για το σύνολο των μετοχών του Οργανισμού, που βρίσκονται στα χέρια θεσμικών επενδυτών και μικροεπενδυτών. Σας ανησυχεί το ενδεχόμενο ξαφνικά να βρεθείτε ακόμα και με απόφαση της Κομισιόν με έναν μέτοχο, που θα κατέχει συνολικά το 75% του ΟΤΕ;ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εγώ πιστεύω, για να σας απαντήσω στις ανησυχίες σας, ότι πρώτον, η σύμβαση του ΟΤΕ, έτσι όπως υπογράφηκε και εγκρίθηκε από τη Βουλή, έτσι θα εφαρμοστεί κιόλας. Δεύτερον, από το Υπουργείο Οικονομίας έχει ήδη διευκρινιστεί ότι όταν πέρασε από τη Βουλή ο νόμος, που έθεσε σε εφαρμογή την σχετική Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είχε γίνει η επαφή με την Κομισιόν, σε σχέση με την υπεροχή του νόμου περί αποκρατικοποιήσεων. Θεωρώ, λοιπόν, και προκύπτει νομίζω και από τον τρόπου που είναι διατυπωμένη η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι δεν θα υπάρξει κανένα θέμα.Θέλω να θυμίσω ότι το 2004 η μετοχή του Οργανισμού ήταν 9,00 €. Επομένως, ακόμα και αν λάβουμε υπόψη τις δικές μας παρατηρήσεις, σήμερα, είναι σχεδόν διπλάσια, 80% παραπάνω απ’ ότι ήταν το 2004.ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Να ρωτήσω και κάτι άλλο. Για τις Ολυμπιακές Αερογραμμές εμφανίζεστε σίγουρος, ότι θα βρει λύση εντός του έτους. Όμως φέτος οι αγορές πέφτουν πάρα πολύ, η αεροπορική βιομηχανία βρίσκεται σε κρίση, όλες οι τιμές των μετοχών των αεροπορικών εταιρειών πάνε από το κακό στο χειρότερο, αεροπορικές εταιρείες κλείνουν, απολύουν προσωπικό. Θα ήθελα να σας ρωτήσω από πού πηγάζει η αισιοδοξία σας, ότι η λύση για την Ολυμπιακή θα βρεθεί εντός του έτους;ΥΠΟΥΡΓΟΣ:  Με το ίδιο σκεπτικό θέλω να ρωτήσω εγώ, από πού πηγάζει η λογική και από πού πηγάζουν τα επιχειρήματα όλων αυτών που κάνουν κριτική στη Διοίκηση της Ολυμπιακής, ότι μια ήδη προβληματική επιχείρηση μέσα σ’ αυτό το εξαιρετικά προβληματικό σκηνικό θα έπρεπε να προχωρεί χωρίς κανένα πρόβλημα;Αυτό είναι ένα βασικό ερώτημα το οποίο πραγματικά θα ήθελα αυτοί που θέτουν αυτούς τους προβληματισμούς να μας απαντήσουν. Από εκεί και πέρα βεβαίως ξέρω τις δυσκολίες του εγχειρήματος και τις ήξερα από την αρχή και γι’ αυτό το λόγο, άλλωστε, είχαμε θέσει έναν ορίζοντα μέχρι το τέλος του 2008. Διότι πρέπει να γίνουν οι επαφές με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στη συνέχεια επαφές με τους επενδυτές, μια σειρά από διαδικασίες. Η Κυβέρνηση, πάντως,  εμμένει σ’ αυτά τα οποία έχει πει.

Από το Γραφείο Τύπου

Μετάβαση στο περιεχόμενο