Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Δήλωση-απάντηση στις δηλώσεις ΥΠΑΑΝ για έκθεση ΟΟΣΑ

Competitiveness_120x80

‎”Είμαστε το κόμμα που υποστηρίζει την υγιή επιχειρηματικότητα.Ακόμα περισσότερο σήμερα,που μια Ελλάδα φιλική στην επιχειρηματικότητα&τις επενδύσεις είναι η μόνη διέξοδος για να βγούμε από την κρίση.Καλούμε την κυβέρνηση να δώσει έμφαση στην ανάπτυξη.Οι όποιες θετικές παρεμβάσεις έχουν αποδειχθεί ανεπαρκείς.Αυτό που απαιτείται είναι:σωστό μείγμα οικονομικής πολιτικής,επιμονή σε διαρθρωτικές αλλαγές&όχι θριαμβολογίες.”

 

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της Ν.Δ., βουλευτής Β’ Αθηνών, κ. Κωστής Χατζηδάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση- απάντηση στις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης για την έκθεση του ΟΟΣΑ:

«Δεν διστάζουμε να δεχθούμε τα όποια θετικά σημεία στην αξιολόγηση του ΟΟΣΑ για το επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα μας. Αλλά δεν παραγνωρίζουμε φυσικά, και τις αρνητικές επισημάνσεις (καθυστέρηση στις αποκρατικοποιήσεις, αποτυχία στο μέτωπο της φοροδιαφυγής, παλινωδίες στο ζήτημα των κλειστών επαγγελμάτων). Η μονομερής έκφραση ικανοποίησης από τον υπουργό Ανάπτυξης, δεν εξαφανίζει τον γκρίζο ορίζοντα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και ειδικότερα η επιχειρηματική κοινότητα.

Η Νέα Δημοκρατία στήριξε τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που ήταν προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας: ΓΕΜΗ (είχαμε καταθέσει και δική μας πρόταση νόμου), επενδυτικός νόμος, απλοποίηση διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων.

Είμαστε, άλλωστε, το κόμμα που υποστηρίζει την υγιή επιχειρηματικότητα. Ακόμα περισσότερο σήμερα, που μια Ελλάδα φιλική στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις είναι η μόνη διέξοδος που μπορεί να οδηγήσει την χώρα μας να ξεπεράσει την οικονομική κρίση.

Καλούμε λοιπόν την κυβέρνηση να δώσει έμφαση στην ανάπτυξη. Όχι μόνο στην δημοσιονομική εξυγίανση.

Και κάτι ακόμα. Όσο και να θριαμβολογεί η κυβέρνηση,  δεν μπορεί να αποκρύψει από τον ελληνικό λαό τα βασικά προβλήματα της οικονομίας, αλλά και της δικής της πολιτκής. Χαρακτηριστικά παραδείγματα:

  • Στον τομέα της ανταγωνιστικότητας, σύμφωνα με έκθεση του  International Institute for Management and Development (IMD), η Ελλάδα κατέλαβε το 2011 την 56η θέση μεταξύ 59 χωρών, που μελετώνται διεθνώς από το Ινστιτούτο, σημειώνοντας πτώση κατά 10 θέσεις σε σχέση με το προηγούμενο χρόνο!

  • Στις Ξένες Άμεσες Επενδύσεις, σύμφωνα με την Έκθεση για τις Διεθνείς Επενδύσεις του ΟΗΕ για το 2010, η Ελλάδα σημείωσε μείωση στις εισροές ξένων άμεσων επενδύσεων κατά 50% σε σχέση με το 2008.

§  Στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα βρίσκεται στην 20η θέση μεταξύ των 27 κρατών μελών της ΕΕ. Παρά λοιπόν τις διακηρύξεις της κυβέρνησης, ένα βασικό εργαλείο που έχει στη διάθεσή της,  μένει αναξιοποίητο.

§  Στον ίδιο τον Επενδυτικό Νόμο υποβλήθηκαν ελάχιστες προτάσεις. Ακόμα κι αν εγκριθούν όλες οι αιτήσεις, το ποσό για το πρώτο εξάμηνο του 2011 θα είναι 12 φορές μικρότερο σε σχέση με τα συνολικά διαθέσιμα κονδύλια!

Διανύουμε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο με την ύφεση να ξεπερνά το 4%, την αγορά να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας και την ανεργία να αυξάνεται.

Οι όποιες θετικές παρεμβάσεις έχουν αποδειχθεί ανεπαρκείς για να αλλάξει η δυσμενής εικόνα. Για να μπορέσει, όμως, η Ελλάδα να βγει από αυτή τη δύσκολη θέση, απαιτείται σωστό μείγμα οικονομικής πολιτικής, επιμονή στις διαρθρωτικές αλλαγές και όχι θριαμβολογίες.»

Μετάβαση στο περιεχόμενο