Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Δήλωση Χατζηδάκη για το κόστος των υπηρεσιών τηλεφωνίας: Οι φημολογούμενες μειώσεις να μην είναι πλασματικές.

Ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης, σχολιάζοντας τη φημολογούμενη μείωση των τιμών χονδρικής (τέλη τερματισμού) των εταιριών κινητής τηλεφωνίας έκανε την ακόλουθη δήλωση:


“Πρόσφατα εμφανίσθηκαν στον Τύπο ορισμένα δημοσιεύματα τα οποία φέρουν τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να μειώνουν τα τέλη τερματισμού των κλήσεων στο δίκτυό τους. Το γεγονός αυτό βέβαια δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) στην οποία πρέπει σύμφωνα με τον νόμο να γίνει η γνωστοποίηση. Έτσι, δεν είναι ακόμα επίσημο, ούτε γνωρίζουμε αν αντιστοιχεί το ποσό αυτό στις προβλεπόμενες από το νόμο υποχρεώσεις των εταιρειών. Υπενθυμίζω για μια ακόμα φορά ότι το μέσο κόστος για το τέλος τερματισμού στην ΕΕ εκτιμάται πως είναι 9 έως 11 λεπτά του ευρώ ανά λεπτό ομιλίας, ενώ η αντίστοιχη χρέωση στην Ελλάδα εκτιμάται πως είναι 15 έως 18 λεπτά.


Απομένει να δούμε αν οι νέες τιμές είναι πράγματι κοστοστρεφείς (προσαρμοσμένες στο πραγματικό κόστος), όπως προβλεπόταν στην γνωστοποίηση που έγινε στην Κομισιόν από την ΕΕΤΤ ήδη από το 2004. Αν δεν είναι κοστοστρεφείς οι τιμές απομένει να δούμε σε πόσο χρόνο θα γίνουν πράγματι. Η άνεση με την οποία, όπως προκύπτει τουλάχιστον από τα δημοσιεύματα, όλοι οι πάροχοι φαίνονται πρόθυμοι να κατεβάσουν τις τιμές τους, δεν επιτρέπει αβάσιμες δικαιολογίες από μέρους τους. Ότι δηλαδή, δεν μπορούν δήθεν να αντέξουν τις επιβαλλόμενες από το νόμο μειώσεις και άρα ότι αυτές πρέπει να καθυστερήσουν πάλι για ακόμα ένα έτος. Ο καταναλωτής δεν μπορεί να είναι πάντα υποχείριο επιχειρήσεων που επιδιώκουν το ανεξέλεγκτο κέρδος σε βάρος της σωστής λειτουργίας του ανταγωνισμού.


Είναι ιδιαίτερα ευχάριστο να βλέπει κανείς ότι οι πιέσεις που προέρχονται από την κοινωνία και από πολιτικές πρωτοβουλίες αποδίδουν. Ελπίζουμε οι απόψεις αυτές να επιβεβαιωθούν και με την επίσημη ανακοίνωση των τιμολογίων και την διερεύνησή τους από την ΕΕΤΤ, στην οποία μετατίθεται τώρα η ευθύνη”.

Μετάβαση στο περιεχόμενο