Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Δήλωση για πληροφορίες σχετικά με τιμές καυσίμων

benzini_120x80
Εδώ και ένα μήνα οι Έλληνες καταναλωτές δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να πληροφορούνται αναλυτικά πώς εξελίσσονται οι τιμές των καυσίμων, παρά το γεγονός ότι η τιμή της βενζίνης έχει φθάσει ή και ξεπεράσει το 1,5 ευρώ.

Σχετικά με τη διακοπή ανακοίνωσης στοιχείων για τις τιμές στα καύσιμα ο υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, βουλευτής Β΄ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κωστής Χατζηδάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Εδώ και ένα μήνα οι Έλληνες καταναλωτές δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να πληροφορούνται αναλυτικά πώς εξελίσσονται οι τιμές των καυσίμων, παρά το γεγονός ότι η τιμή της βενζίνης έχει φθάσει ή και ξεπεράσει το 1,5 ευρώ. Κι αυτό γιατί το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής από τις 14 Ιουνίου έπαψε να ανακοινώνει τα περισσότερα από τα στοιχεία που περιλαμβάνονταν στο δελτίο που είχε καθιερωθεί τον Μάιο του 2009. Υπενθυμίζω ότι ο εμπλουτισμός του αναλυτικού αυτού δελτίου έγινε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ύστερα από συνεννόηση όλων των φορέων της αγοράς με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, προκειμένου να καταγράφονται οι εξελίξεις στην αγορά της βενζίνης και να γνωρίζει ο καταναλωτής ποιοι παράγοντες διαμορφώνουν την τιμή της. Σε αυτό περιλαμβάνονταν στοιχεία όπως οι τιμές των ελληνικών διυλιστηρίων πριν και μετά την επιβολή φόρων, οι τιμές των καυσίμων όπως διαμορφώνονται από τις εταιρείες εμπορίας με μέσους όρους, αλλά και συγκριτικά στοιχεία με τις ευρωπαϊκές τιμές.

Απορούμε γι’ αυτήν την εξέλιξη. Αν πρόκειται για οριστική διακοπή της ανακοίνωσης των στοιχείων αυτών, ασφαλώς δεν εξυπηρετείται η διαφάνεια στην εμπορία των καυσίμων, ούτε και τα συμφέροντα των καταναλωτών. Συνεχίζεται, όμως, η διαμάχη για το ποιος κερδοσκοπεί και ενθαρρύνει, ενδεχομένως, την αισχροκέρδεια. Το ΠΑΣΟΚ διαμαρτυρόταν πέρσι για τις τιμές της βενζίνης, όταν η πατρίδα μας ήταν η ένατη φθηνότερη χώρα της Ε.Ε. Τώρα που έκανε την Ελλάδα την ακριβότερη χώρα στη βενζίνη δικαιούνται, τουλάχιστον, οι καταναλωτές να έχουν μια πλήρη εικόνα για τους λόγους διαμόρφωσης των τιμών».

Μετάβαση στο περιεχόμενο