Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Δήλωση για συνάντηση Χρυσοχοϊδη-Χαν

EURO_pile_120x80

Παρά την προσπάθεια ωραιοποίησης της κατάστασης, είναι ξεκάθαρο ακόμη και από την ανακοίνωση του αρμόδιου Υπουργείου, ότι η Ελλάδα έχει μείνει πίσω.

Οι υπεύθυνοι των Τομέων Πολιτικής Ευθύνης Ανάπτυξης και Περιφερειακής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Χατζηδάκης και Κωστής Μουσουρούλης, έκαναν την ακόλουθη δήλωση σχετικά με τη συνάντηση του Υπουργού Ανάπτυξης με τον Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής:

«Μετά από δεκαπέντε μήνες, έγινε χθες η πρώτη επίσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης στις Βρυξέλλες για συνάντηση με τον αρμόδιο για το ΕΣΠΑ Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής. Εν τω μεταξύ :

– Eίχε αναγγελθεί μία αναθεώρηση του ΕΣΠΑ που εγκαταλείφθηκε αμέσως μετά.
– Ψηφίστηκε ένας νόμος για τα κοινοτικά προγράμματα με μεγάλες προσδοκίες, χωρίς να κάνει σχεδόν τίποτα.
– Η χώρα μας βρέθηκε από την 5η θέση στις απορροφήσεις στην Ε.Ε. το Σεπτέμβριο του 2009 στην 17η το Δεκέμβριο του 2010.

Παρά την προσπάθεια ωραιοποίησης της κατάστασης, είναι ξεκάθαρο ακόμη και από την ανακοίνωση του αρμόδιου Υπουργείου, ότι η Ελλάδα έχει μείνει πίσω. Για παράδειγμα το πρόγραμμα για την ψηφιακή σύγκλιση καρκινοβατεί, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε την ανησυχία της. Τα προγράμματα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθυστερούν δραματικά, μπερδεμένα στους διαδρόμους της γραφειοκρατίας. Τα Ταμεία Χαρτοφυλακίου, που ιδρύονται στο πλαίσιο του ΕΤΕΑΝ, αυξάνουν τεχνητά την απορροφητικότητα, αλλά δεν έχουν δώσει χρήματα στους τελικούς αποδέκτες. Ο πρόχειρος σχεδιασμός για τον Καλλικράτη δημιουργεί πρόσθετες ανησυχίες για την ομαλή εκτέλεση των περιφερειακών επιχειρησιακών προγραμμάτων (ΠΕΠ). Και η σύσταση της νέας Ειδικής Γραμματείας για το ΕΣΠΑ, με απόσχιση από τη Γενική Γραμματεία Επενδύσεων, μπορεί να περιπλέξει αντί να επιλύσει το πρόβλημα.

Η αγορά και η ελληνική περιφέρεια δεν αισθάνονται ότι το ΕΣΠΑ έχει το ρόλο που θα έπρεπε αυτές τις κρίσιμες ώρες. Ευχόμαστε οι χειρισμοί της κυβέρνησης να μην κάνουν την κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη».

Δείτε εδώ δήλωση – απάντηση στον Υπουργό για το ΕΣΠΑ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο