Οι προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης δεν τηρήθηκαν. Δεν τηρήθηκε ούτε η δέσμευσή της να υπάρξει αύξηση της δραστηριότητας του ΤΕΜΠΜΕ.
«H στήριξη της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι επιτακτική αναγκαιότητα. Παρόλα αυτά, στα δύο καινούργια προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ, υπάρχουν πολλά σοβαρά και δομικά προβλήματα. Τα επισήμανα στη διάρκεια της συζήτησης σχετικής επερώτησής μου στη Βουλή. Αφορούν ,πρώτ’ απ’ όλα, το κόστος δανεισμού.
Ένας επιχειρηματίας, για παράδειγμα, ο οποίος κάνει ένα δάνειο με εγγύηση ΤΕΜΠΜΕ της τάξεως των 100.000 ευρώ, πρέπει τώρα να προκαταβάλει 23.000 ευρώ για το ΦΠΑ και 2.100 ευρώ για προμήθεια. Το σύνολο είναι 25.100 με τους νέους όρους των προγραμμάτων, ενώ με το προηγούμενο πρόγραμμα ήταν μόνο 200 ευρώ. Το σύνολο των τόκων που θα πληρώσει ο ίδιος επιχειρηματίας στην εξαετία θα είναι 34.200 ευρώ, ενώ στο προηγούμενο πρόγραμμα, το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο εξακολουθεί να ισχύει, είναι 7.363 ευρώ. Αυτή είναι η διαφορά που προκύπτει από επιτόκιο euribor + 2,1% που ίσχυε με το παλιό πρόγραμμα και euribor + 6% που είναι τώρα.
Υπάρχουν, όμως, και μια σειρά άλλα προβλήματα, τα οποία υφίστανται οι ενδιαφερόμενοι για το ΤΕΜΠΜΕ:
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες αποκλείονται και από τα δύο καινούργια προγράμματα με αποτέλεσμα να στερείται ο ΟΑΕΕ, (το πρώην ΤΕΒΕ) της ουσιαστικής αναχρηματοδότησης που χρειάζεται αυτή την ώρα, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει.
Εξακολουθεί να ισχύει και το προηγούμενο πρόγραμμα του ΤΕΜΠΜΕ με τα χαμηλότερα επιτόκια, παράλληλα με τα δύο καινούργια. Αυτό, προφανώς, δημιουργεί μία σύγχυση και δίνει τη δυνατότητα στις τράπεζες να επιλέγουν μεταξύ ‘’καλών’’ και ‘’κακών’’ πελατών. Να εντάσσουν τους πρώτους στο παλιό πρόγραμμα και τους δεύτερους στα νέα υποπρογράμματα.
Επίσης, το προηγούμενο πρόγραμμα υποχρέωνε τις επιχειρήσεις που δανείζονταν, να διατηρούν τις θέσεις εργασίας για τρία χρόνια, ενώ στα νέα υποπρογράμματα δεν προβλέπεται κάτι αντίστοιχο.
Τέλος, προκύπτει η ψευδαίσθηση ότι, ενώ υπήρχε υποχρέωση οι επιχειρήσεις να παρουσιάζουν μέσο όρο κερδοφορίας τριών ετών για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα της Β’ φάσης, στα νέα υποπρογράμματα δεν υπάρχει κάποια τέτοια υποχρέωση. Αυτό είναι λάθος, διότι ρητώς προβλέπεται αξιολόγηση μιας επιχείρησης σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις ίδιες τις τράπεζες. Άρα, και πάλι, επιχειρείται από την κυβέρνηση να παραπλανηθεί η κοινή γνώμη.
Είναι βέβαιο ότι τα καινούργια υποπρογράμματα είναι πολύ λιγότερο ευνοϊκά από τα προηγούμενα. Οι προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης δεν τηρήθηκαν. Δεν τηρήθηκε ούτε η δέσμευσή της να υπάρξει αύξηση της δραστηριότητας του ΤΕΜΠΜΕ. Αν συγκρίνει κανείς το πρώτο τετράμηνο του 2009 και το πρώτο τετράμηνο του 2010, η δραστηριότητα του ΤΕΜΠΜΕ έπεσε κάτω δεκαπέντε φορές! Η σύγκριση είναι καταλυτική».