Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Δήλωση για τη βελτίωση κατάταξης της ελληνικής οικονομίας στην ετήσια έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας “ Doing Business 2013”

doing_businessΣήμερα έχουμε το πρώτο θετικό νέο για την ελληνική οικονομία μετά από πολύ καιρό. Στο επίπεδο της ανταγωνιστικότητας η Ελλάδα ανεβαίνει από την 100η θέση στην 78η θέση σε μια χρονιά και αυτό είναι ένα μήνυμα που θα μεταδοθεί παγκοσμίως. Και θέλω να ελπίζω ότι θα ακολουθήσουν κι άλλα μηνύματα.

Αυτό δεν έγινε τυχαία, ούτε έγινε από εμένα. Έγινε από τους προκατόχους μου. Βασίζεται σε δουλειά στο επίπεδο των διαρθρωτικών αλλαγών στην απλούστευση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, στις αδειοδοτήσεις κλπ, που οδήγησε τελικά στην αναβάθμιση της χώρας διεθνώς ως προς την ανταγωνιστικότητα.

Η δέσμευση αυτής της Κυβέρνησης είναι να συνεχίσει σε αυτό το δρόμο. Η προσπάθεια αυτή έγινε μέχρι σήμερα με τη στήριξη όλων των δυνάμεων που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και η προσπάθεια από εδώ και πέρα θα γίνει με τον ίδιο τρόπο και με τη στήριξη θέλω να πιστεύω της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού…

 

Σημαντική βελτίωση της κατάταξης της ελληνικής οικονομίας καταγράφεται στην ετήσια έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας “ Doing Business 2013” που αξιολογεί το επιχειρηματικό περιβάλλον σε 185 χώρες του κόσμου.

Σύμφωνα με την έκθεση, που ανακοινώθηκε σήμερα, η θέση της ελληνικής οικονομίας βελτιώθηκε κατά 22 θέσεις σε σχέση με πέρυσι και κατατάσσεται στην 78η θέση από 100η που ήταν στην προηγούμενη έκθεση.

Η Ελλάδα περιλαμβάνεται επίσης στις δέκα οικονομίες που σημείωσαν τη μεγαλύτερη πρόοδο στη διευκόλυνση του επιχειρείν τον περασμένο χρόνο, ενώ η βελτίωση που σημειώθηκε στη χώρα μας ήταν μεγαλύτερη σε σχέση με τα προηγούμενα έξι χρόνια. Είναι επίσης σημαντικό το γεγονός ότι η Ελλάδα περιλαμβάνεται στις  23 χώρες του κόσμου που πέτυχαν βελτιώσεις σε τρεις τουλάχιστον τομείς που εξετάζει η Παγκόσμια Τράπεζα, γεγονός που φανερώνει ότι η άνοδος στην κατάταξη οφείλεται στην εφαρμογή ευρέος προγράμματος μεταρρυθμίσεων.

Η βελτίωση της θέσης της ελληνικής οικονομίας οφείλεται, κυρίως, σε τρεις παράγοντες: στην επιτάχυνση της διαδικασίας έκδοσης οικοδομικών αδειών, με τη μεταφορά της αρμοδιότητας από την αυτοδιοίκηση στους μηχανικούς, στη θέσπιση της προ – πτωχευτικής διαδικασίας που αποσκοπεί στη διάσωση των προβληματικών επιχειρήσεων και στην ενδυνάμωση της προστασίας των επενδυτών σε εισηγμένες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με την έκθεση, συνολικά από το 2004 η Ελλάδα έχει εφαρμόσει 17 μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, οι οποίες συνέβαλαν στο να μειωθεί η απόσταση από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις καλύτερες επιδόσεις.

Σε δηλώσεις του για το θέμα ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστής Χατζηδάκης επεσήμανε τα εξής:

«Μόλις ανακοινώθηκε η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας το «Doing Business Report» όπως λέγεται, η ετήσια έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για την ανταγωνιστικότητα.

Σήμερα έχουμε το πρώτο θετικό νέο για την ελληνική οικονομία μετά από πολύ καιρό. Στο επίπεδο της ανταγωνιστικότητας η Ελλάδα ανεβαίνει από την 100η θέση στην 78η θέση σε μια χρονιά και αυτό είναι ένα μήνυμα που θα μεταδοθεί παγκοσμίως. Και θέλω να ελπίζω ότι θα ακολουθήσουν κι άλλα μηνύματα.

Αυτό δεν έγινε τυχαία, ούτε έγινε από εμένα. Έγινε από τους προκατόχους μου. Βασίζεται σε δουλειά στο επίπεδο των διαρθρωτικών αλλαγών στην απλούστευση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, στις αδειοδοτήσεις κλπ, που οδήγησε τελικά στην αναβάθμιση της χώρας διεθνώς ως προς την ανταγωνιστικότητα.

Η δέσμευση αυτής της Κυβέρνησης είναι να συνεχίσει σε αυτό το δρόμο. Η προσπάθεια αυτή έγινε μέχρι σήμερα με τη στήριξη όλων των δυνάμεων που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και η προσπάθεια από εδώ και πέρα θα γίνει με τον ίδιο τρόπο και με τη στήριξη θέλω να πιστεύω της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.

Θέλω να σημειώσω ότι για να φτάσουμε στη βελτίωση αυτή, που είναι θετικό μήνυμα για τις αγορές και τους επενδυτές προηγήθηκαν μια σειρά από διαρθρωτικά μέτρα:

– απλούστευση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης των επιχειρήσεων,

– νομοθετικές παρεμβάσεις απελευθέρωσης στην αγορά ενέργειας,

– απελευθέρωση επαγγελμάτων που ξέρετε ότι συνεχίζεται η προσπάθεια,

– άρση του καμποτάζ στην κρουαζιέρα,

– καινούργια νομοθεσία για τη σύσταση εταιρειών μέσω του γενικού εμπορικού μητρώου και τα λοιπά.

Η προσπάθεια αυτή συνεχίζεται από αυτή την Κυβέρνηση με συγκεκριμένα αποτελέσματα και μετά τις εκλογές.

Παραδείγματα:

– Απλοποιήσαμε την αγορανομική νομοθεσία και εκσυγχρονίζουμε τον αγορανομικό Κώδικα,

– Υπογράψαμε από την ελληνική πλευρά σύμβαση για την αξιοποίηση της λεγόμενης «εργαλειοθήκης» του ΟΟΣΑ για την ομαλότερη λειτουργία της αγοράς,

– Ολοκληρώσαμε την πρώτη φάση της διαδικασίας, τη συζήτηση δηλαδή με τους αρμόδιους φορείς, για τα λεγόμενα εμπόδια εισόδου στην επιχειρηματικότητα,

– Αντιμετωπίζουμε τις στρεβλώσεις της αγοράς στα καύσιμα και την επόμενη εβδομάδα πρόκειται να ανακοινώσουμε συγκεκριμένα μέτρα,

– Βλέπουμε τα προβλήματα στη λιανική και μέσα στην εβδομάδα ο αρμόδιος Υφυπουργός ο κ. Σκορδάς θα ανακοινώσει και πρόσθετα μέτρα για την απελευθέρωση αγορών στη λιανική και την ομαλότερη λειτουργία της αγοράς,

– Παρουσιάσαμε το νέο νομοσχέδιο για τη διευκόλυνση των στρατηγικών και ιδιωτικών επενδύσεων, έχουμε στείλει αυτές τις μέρες μια σειρά διατάγματα στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την απλοποίηση της αδειοδότησης επαγγελμάτων,

– Προωθούμε το εθνικό σχέδιο διευκόλυνσης των εξαγωγών και μέχρι το τέλος του Οκτώβρη θα είμαστε σε θέση να κάνουμε περαιτέρω συγκεκριμένες ανακοινώσεις και για τις εξαγωγές,

– αρουσιάσαμε το πλαίσιο πολιτικής για την αξιοποίηση και λειτουργία των ελληνικών αεροδρομίων και τέλος

– Προσκαλέσαμε την Παγκόσμια Τράπεζα να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας έτσι ώστε με μια από κοινού μελέτη, να εντοπίσουμε τομείς όπου μπορούν να γίνουν περαιτέρω βελτιώσεις, ώστε η Ελλάδα να ανέβει ακόμη περισσότερο στη διεθνή κατάταξη και να γίνει φυσικά με αυτό τον τρόπο ελκυστική για επενδύσεις.

Προσπαθούμε να κάνουμε μια δουλειά με σύστημα, βασιζόμενοι στη διεθνή εμπειρία και στην κοινή λογική. Το γεγονός ότι σήμερα μετά από πολύ καιρό έχουμε ένα θετικό νέο που αναμφίβολα θα αναγνωριστεί από τις αγορές και τους επενδυτές, έρχεται να αποδείξει ότι αυτή η χώρα δεν είναι χαμένη υπόθεση.

Η Ελλάδα είναι μια χώρα που ξέρει να μάχεται και στο τέλος να νικάει.».

Μετάβαση στο περιεχόμενο