Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Δήλωση για την Εθνική Στρατηγική Έρευνας

RD_120x80

Με καθυστέρηση δέκα μηνών η κυβέρνηση ανακοινώνει ότι θα υλοποιήσει το σχεδιασμό της Νέας Δημοκρατίας στον τομέα της Έρευνας και Τεχνολογίας.

Ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών κ. Κωστής Χατζηδάκης, με αφορμή την έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης για την ανάδειξη των κεντρικών προτεραιοτήτων της Εθνικής Στρατηγικής Έρευνας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με καθυστέρηση δέκα μηνών η κυβέρνηση ανακοινώνει ότι θα υλοποιήσει το σχεδιασμό της Νέας Δημοκρατίας στον τομέα της Έρευνας και Τεχνολογίας. Οι προτεραιότητες που ανακοίνωσε η αρμόδια Υπουργός – σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή και τις επιχειρήσεις, έμφαση στο περιβάλλον, στις νέες τεχνολογίες κ. α. – είχαν τεθεί και είχαν προκηρυχθεί οι σχετικές δράσεις από τη Νέα Δημοκρατία.  

Θυμίζω τις δράσεις που είχαν ήδη προκηρυχθεί μέχρι το Σεπτέμβριο του 2009 από το Δ’ ΚΠΣ και που ενίσχυαν στην πράξη τη σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή, όπως, μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα «Συνεργασία», το πρόγραμμα «δημιουργία Επιχειρήσεων Έντασης Γνώσης (spin-off, spin-out)», το πρόγραμμα «Νέες καινοτόμες επιχειρήσεις», το πρόγραμμα «Ομάδες μικρομεσαίων επιχειρήσεων», τα «Κουπόνια καινοτομίας». Είχε τεθεί ως προαπαιτούμενο για τη χρηματοδότηση των περισσότερων δράσεων η συνεργασία επιχειρήσεων με ερευνητικά κέντρα. Η συνολική δημόσια δαπάνη των έργων που είχαν προκηρυχθεί υπερέβαινε τα 200 εκ. ευρώ.

Όταν εμείς τα σχεδιάζαμε, το ΠΑΣΟΚ εκδήλωνε απλώς μια αρνητική διάθεση σε όλα. Δε θα το μιμηθούμε. Καλούμε, όμως την κυβέρνηση να προχωρήσει γρήγορα και να μη χάσει άλλο χρόνο για να καταλήξει σε αυτά που είχαν ήδη αποφασισθεί. Να επιταχυνθεί η αξιολόγηση των προτάσεων που έχουν ήδη κατατεθεί εδώ και ένα χρόνο περίπου. Με αξιοκρατικά κριτήρια, φυσικά, αλλά και απόλυτη διαφάνεια. Καλές οι διαβουλεύσεις και οι διακηρύξεις, αλλά στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα δεν μπορεί στο βωμό της επικοινωνίας να χάνουμε πολύτιμο χρόνο».

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο