Κωστής Χατζηδάκης

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Δήλωση για την Εθνική Στρατηγική Εξαγωγών

newspaper_glasses_4_120x80

Χωρίς αμφιβολία, η εξωστρέφεια είναι από τα βασικά ζητούμενα στην οικονομική πολιτική της χώρας. Μόνο που τα λόγια πρέπει να γίνουν έργα.

Ο υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών κ. Κωστής Χατζηδάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση για τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Ανάπτυξης σχετικά με την Εθνική Στρατηγική Εξαγωγών: 

«Χωρίς αμφιβολία, η εξωστρέφεια είναι από τα βασικά ζητούμενα στην οικονομική πολιτική της χώρας. Μόνο που τα λόγια πρέπει να γίνουν έργα.

Πρώτη προτεραιότητα πρέπει να είναι η δημιουργία ενός ενιαίου εθνικού κέντρου εξωστρέφειας, που θα αφορά στην οικονομία μας ως σύνολο. Τις εξαγωγές ως όχημα, τον αγροτικό τομέα και τη βιομηχανία ως πρώτη ύλη, καθώς και τον Τουρισμό και Πολιτισμό ως εικόνα. Αυτό συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως π.χ. η Ισπανία και η Αυστρία.  

Προσπάθειες για την ενίσχυση της εξωστρέφειας έγιναν και στο παρελθόν. Άλλοτε με περισσότερο κι άλλοτε με λιγότερο ικανοποιητικά αποτελέσματα. Κάθε προσπάθεια, όμως, στον τομέα αυτό υπονομευόταν και υπονομεύεται από την έλλειψη συντονισμού, την επικάλυψη αρμοδιοτήτων και τον κατακερματισμό των ενεργειών. Αυτό φοβούμαστε ότι μπορεί να συμβεί και με το σημερινό εγχείρημα της κυβέρνησης. Εγχείρημα, άλλωστε, που έχει και επικοινωνιακή σκοπιμότητα. Συγκεκριμένα:

– Η προηγούμενη Υπουργός είχε ανακοινώσει το καλοκαίρι, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Στήριξη στην Πράξη», την στήριξη της εξωστρέφειας Ελληνικών επιχειρήσεων από τον ΟΠΕ. Το Πρόγραμμα, μέσα σε 5 μήνες, ξεχάστηκε για να παρουσιαστεί νέο πρόγραμμα από τον νέο Υπουργό της ίδιας κυβέρνησης.
 
– Ο νέος Υπουργός Ανάπτυξης μιλάει για πρόγραμμα 30 εκατ. ευρώ του ΕΣΠΑ, που θα δοθούν για στήριξη των εξαγωγέων και άλλα 70 εκατ. ευρώ μέσω του Ταμείου Εξωστρέφειας. Την ίδια ώρα, το Ελληνικό δημόσιο οφείλει στους εξαγωγείς 500 περίπου εκατομμύρια ευρώ!

– Επίσης: Δεν υπάρχουν επαρκή εχέγγυα για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και την αύξηση της ταχύτητας στον τομέα αυτό. Ο συντονισμός ως ιδέα δεν είναι αρνητικός. Ωστόσο, κανένας ανασχεδιασμός δεν θα πετύχει εάν δεν δημιουργηθεί ένα πραγματικά ενιαίο εθνικό κέντρο εξωστρέφειας και τα υπουργεία Εξωτερικών, Περιφερειακής Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Πολιτισμού και Τουρισμού έχουν το καθένα ξεχωριστή πολιτική για την εξωστρέφεια.

Η Νέα Δημοκρατία θα στηρίξει κάθε θετική προσπάθεια για την εξωστρέφεια της εθνικής οικονομίας. Αντιτάσσεται, όμως, σε επικοινωνιακού χαρακτήρα μεθοδεύσεις που, ούτως ή άλλως, δεν οδηγούν μακριά. Αποτελεσματικό είναι το απλό και το ουσιαστικό».

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο